Pucnjava, dimne bombe i bodljikava žica: Pogledajte Talibane i američke trupe kako „štite“ aerodrom u Kabulu od gomile očajnika

Avganistan-Kabul
32 komentara

Napetost raste oko aerodroma u Kabulu, jer američki vojnici nadgledaju užurbanu evakuaciju nakon talibanskog zauzimanja avganistanske prestonice, a gomile civila koji očajnički žele da napuste zemlju viđeni su kako mole za pomoć.

Sa hiljadama Avganistanaca koji i dalje kampiraju oko aerodroma u nadi da će uhvatiti let van grada, haotične scene snimljene su u video zapisima koji su kružili internetom u četvrtak rano ujutru po lokalnom vremenu, a neki navodno prikazuju talibanske borce koji ispaljuju dimne i omamljujuće granate kako bi rastjerali okupljene na kratkoj udaljenosti od aerodroma.

Dok je Richard Engel iz NBC, koji izvještava iz Kabula, ranije rekao da je „vojna strana“ aerodroma koju osiguravaju SAD postala urednija i da se letovi za evakuaciju „povećavaju“, novinar ABC Ian Pannell primijetio je da je situacija mnogo drugačiji na „civilnoj strani“ koju kontrolišu talibani, dodajući da su militanti „divlji“ i „opasno pucaju i tuku civile“.

„Ovo su dvije realnosti onoga što se ovdje zaista dešava“, primjetio je Pannell.

Takođe izvještavajući iz prestonice Avganistana, Clarissa Ward sa CNN rekla je da su talibanski borci iz bezbjednosnih razloga pucali u vazduh kako bi rastjerali gomilu, ali “nisu ciljali ljude”. U jednom trenutku tokom njenog emitovanja u blizini aerodroma u Kabulu čula se pucnjava iz daljine.

Zvaničnik talibana takođe je rekao za Reuters da je pucano u vazduh radi rastjerivanja gomile, dodajući da “nemamo namjeru nikoga da povrijedimo”.

Kruže i snimci sjeverne kapije aerodroma i drugih oblasti koje čuvaju američki vojnici, a na jednom snimku su prikazani uznemireni Avganistanci koji mole za pomoć kroz ogradu od bodljikave žice.

Dopisnik CBS rekao je da su na videu takođe prikazani „Amerikanci koji pokušavaju da uđu na aerodrom“, kasnije dodajući da su „zaista ušli“, mada se nacionalnost onih koji se vide na snimku nije mogla potvrditi.

Druge scene izvan uzletišta navodno prikazuju Avganistance kako pokušavaju predati malu djecu preko sigurnosne ograde u posljednjem pokušaju da ih izvuku iz zemlje, dok su američke trupe viđene i kako podižu ženu preko betonske barikade, gdje se velika gomila ljudi okupila.

Američka 82. vazdušno -desantna divizija izvodi patrole duž piste aerodroma, pošto je „hiljade“ civila ostalo u kampu, rekao je novinar Alex Tiffin, koji je prikupio veliku količinu snimaka.

Ranije tokom dana, američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je da američke snage neće biti poslate da pokupe Amerikance koji ne mogu da stignu do aerodroma u Kabulu, tvrdeći da ne želi da „odvrati pažnju“ od obezbjeđenja aerodroma, priznajući da „mi nemamo mogućnost da izađemo i okupimo veliki broj ljudi. ”

Austinovi komentari uslijedili su nakon što je američka ambasada u Afganistanu upozorila američke građane da Washington “ne može osigurati siguran prolaz” do aerodroma, ostavljajući ih u velikoj mjeri da sami prođu raširenom mrežom talibanskih punktova.

Oko 15.000 Amerikanaca ostalo je zaglavljeno u Avganistanu nakon što su talibani prošle nedelje zauzeli glavni grad, navodi Associated Press. Ova militantna grupa zauzela je sve velike avganistanske gradove prethodne nedelje, ostavivši samo jednu provinciju-Panjshir, istorijski uporište anti-talibanskih snaga.

Britanski zvaničnici navodno su izrazili zabrinutost da će SAD uskoro skloniti oko 6.000 vojnika poslatih da čuvaju aerodrom, rekavši da se evakuacija britanskog osoblja ne može nastaviti bez njihovog prisustva. Međutim, američki predsjednik Joe Biden rekao je za ABC   da će biti učinjeni svi napori da se svi američki građani i saveznici SAD povuku iz zemlje, čak i ako to znači da će ostati i poslije roka za povlačenje 31. avgusta.

Iako su predstavnici talibana obećali da će dati amnestiju Avganistancima koji su sarađivali sa režimom u Kabulu koji su podržavale SAD i uzdržati se od napada na američke snage pri njihovom izlasku, grupa je takođe izjavila da će obnoviti napade na zapadne trupe ako ostanu u zemlji poslije Bidenovog originalnog datuma povlačenja 11. septembra.

AvganistanKabulTalibani
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Herc
2 godine prije

Nacija se rasprčila ,razmnožavaju se ko živine,pa što nas boli chuna što je njih u 40 godina sa 15 milja došlo na 40.treba ih pustiti da se pokolju ,naprave prirodnu selekciju i sami smanje broj upola ,i to nije samo tu nego sve zemlje crno arapskih g uzica ,nivao kulture iz srednjeg vijeka i svaki drugi takav gleda se dočepati Europe da bi raznosio kulturno civilizacijske tekovine svoje izvorne domovine , biti pritajeni spavač čekajući signal da bi okupacija zapadno kršćanskog svijeta bila dovršena.

Emiliano Zapata
2 godine prije

U Afganistanu muškarci ne moraju pokrivati lice maskama, ne moraju niti biti cijepljeni da bi bilo što radili. Na Zapadu gdje je “sloboda” moraju iako ne žele, toliko o demokraciji.

Siniša
2 godine prije

Talibani su pobedili NATO, veliki plus ali sve ostalo Bože dragi pomozi tim ljudima….

Herc
2 godine prije

Yebeš rat u kojem za 20 godina pogine samo 200 000 kozoyeba uključujući Amere i Nato.
Da je jedna ili još bolje dvije nule više onda bi to bilo nešto,a sad što dalje njihove smrdljive g uzice od Europe. Nisu javili gdje je sletio američki hercules sa 650 živina iako mu je kapacitet samo 140 ljudi,

burt
2 godine prije

milicije koje se sastoje od Uzbeka, Tadžika, Turkmena koje su dozvolile da talibeni bez otpora zauzmu Afganistan opet će pokrenuti napade i gerilski rat protiv talibana, ovo što se dogodilo zadnjih desetak i osvajanje talibana je bila čista prevara

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI