Ganijev „bivši tjelohranitelj“ tvrdi da ima video snimak koji dokazuje da je predsjednik u egzilu napustio Kabul sa torbama punim novca

Ašraf Gani
6 komentara

Navodni tjelohranitelj bivšeg predsjednika Avganistana Ašrafa Ganija rekao je britanskim medijima da ima snimke sigurnosnih kamera kojima se opovrgavaju poricanja lidera kojeg podržavaju SAD da je ponio vreće novca sa sobom u avgustu.

“Imam snimak koji pokazuje da je pojedinac iz avganistanske banke donio mnogo novca  Ganiju prije nego što je otišao”, rekao je čovjek kojeg su britanske novine Daily Mail identifikovale kao brigadnog generala Piraz Ata Šarifija u članku objavljenom u petak. „Stotine miliona, možda i milijarde dolara. Bilo je mnogo velikih kesa, i bile su teške. To nije bila riža.”

Gani i njegova porodica napustili su predsjedničku palatu i odletjeli u Ujedinjene Arapske Emirate 15. avgusta, kada su talibanski militanti ušli u Kabul. Kada je konačno dao javnu izjavu tri dana kasnije, demantovao je izvještaje da je napustio svoju funkciju i sa sobom ponio ukradeni novac, rekavši da je napustio zemlju samo sa odjećom na sebi kako bi “izbjegao krvoproliće” koje bi proisteklo iz borbe za vlast. On je u septembru dao još jedan demant, rekavši da su optužbe protiv njega “potpuno lažne”.

Ruska ambasada u Kabulu prva je javila da je Gani napustio zemlju sa četiri automobila i helikopterom punim gotovine. U stvari, uzeo je toliko novca da je dio morao da ostavi jer nije mogao stati u avion, rekao je tada portparol ambasade Nikita Iščenko, a prenijele RIA Novosti. Ambasada Avganistana u Tadžikistanu zatražila je njegovo hapšenje, rekavši da je ukrao 169 miliona dolara iz državne kase.

Šarifi je za Daily Mail rekao da je 15. avgusta otišao u avganistansko ministarstvo odbrane na sastanak kojem je Gani trebao prisustvovati. Kao šef bezbjednosnih detalja predsjednika, njegov je posao bio da razoruža stražare u ministarstvu kako bi se osigurala Ganijeva bezbjednost. Ali dok je čekao da stigne vrhovni komandant, generalu je upućen poziv koji ukazuje da je Gani umjesto toga otišao na aerodrom.

I druge VIP osobe, poput ministra odbrane i članova Ganijeve pratnje, takođe su bili uključene u tajnu evakuaciju, ali je Šarifi tvrdio da mu nikada nije rečeno o planu bjekstva. “Oni su samo pobjegli i ostavili me”, rekao je.

“Bivši tjelohranitelj” tvrdi da je novac koji je ukrao Gani trebalo da se koristi za tržište mjenjačnica. „Umjesto toga, predsjednik ga je uzeo“, rekao je Šarifi. “Gani je na kraju znao šta će se dogoditi, pa je uzeo sav novac i pobjegao.” Uprkos tome što je rekao da ima potencijalno inkriminirajuće snimke Ganija i njegovih saradnika, Šarifi se još ne žuri da ih objavi. Rekao je da će objaviti video kad bude „na sigurnom mjestu“ na britanskom tlu.

Međutim, generalovi napori da dobije odobrenje za afganistanski izbjeglički program u zemlji do sada su bili neuspješni, navodi Daily Mail, u kojem se navodi da je Šarifi dostavio novinama automatske odgovore koje je dobio od zvaničnika zaduženih za britansko avganistansko preseljenje i Politiku pomoći (ARAP). General je rekao da misli da ima potencijalnog britanskog vojnog sponzora u bivšem oficiru Kraljevske artiljerije Džoniju Merseru, sada poslaniku, za koga je rekao da mu je pomogao u obuci. Ali Mercer je za Daily Mail rekao da ne poznaje Šarifija.

Trenutno se Šarifi krije u podrumu u Avganistanu. Rekao je da ga traže talibani, a militantna grupa nudi nagradu ekvivalentnu skoro 14.000 dolara za informacije koje vode do njegovog hapšenja.

AfganistanAshraf GhaniKabul
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

A koji je to pobiga bez vriće . . . 🙂

Legendarni Grk
2 godine prije

Ako je držao pare na računu, čemu onda nekakve torbe?
S parama na računu lako možeš bježati gdje hoćeš, jedino zlatne poluge treba nositi u torbama.

Kada je Porošenko došao na vlast u Ukrajini, onda je na aerodrom sletio neki avion u koji su unosili velike kofere sa zlatnim polugama – sigurnosne kamere su sve snimile.
Tu velikodušnu “financijsku pomoć” su mu odradili amerikanci, a avioni naravno nisu bili označeni.
Narod se čudio gdje je nestalo zlato.

Max
2 godine prije

To se zna.

Liara
2 godine prije

!!! Dobrodošli na najbolji sex dating site — H­o­ts­e­n­n­.­C­om

Koza Nostra
2 godine prije

Svi su politicari isti, bez iznimke!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI