Putin je upravo otkrio rusku strategiju za okončanje ukrajinskog sukoba

Vladimir Putin
59 komentara

Predsjednik Vladimir Putin je prošlog petka ponovo upitan na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu o ruskoj nuklearnoj strategiji. Nedavno je Moskva počela da raspoređuje nuklearno oružje u Bjelorusiji. U međuvremenu, u zemlji je počela javna debata o mogućnosti prve upotrebe nuklearnog oružja protiv NATO-a u kontekstu tekućeg proxy rata u Ukrajini.

Putinov odgovor nije donio iznenađenja. Ukratko: nuklearno oružje ostaje u alatima moskovske strategije, a postoji doktrina koja propisuje uslove za njegovu upotrebu. Ako se ugrozi postojanje ruske države, oni će biti iskorišteni. Međutim, trenutno nema potrebe pribjegavati takvim instrumentima.

Uz sva očekivanja u Sjedinjenim Državama i Zapadnoj Evropi da će Rusija pretrpjeti strateški poraz u sukobu – što je Pentagonov cilj – Putin ne vjeruje da se stvari kreću u tom smjeru. Dugoočekivana i mnogo reklamirana ukrajinska kontraofanziva zasad se raspršuje, što rezultira velikim gubicima za Kijev. Ruska vojska je, sa svoje strane, naučila iz prošlih grešaka i čvrsto se drži.

Zapadne isporuke artiljerijskih sistema, tenkova i projektila, za koje su se Ukrajinci nadali da će preokrenuti tok rata, nisu izvršile odlučujući uticaj. Prema Putinovim riječima, Rusija je uspjela skoro utrostručiti svoju proizvodnju oružja i municije i uzima zamah. U međuvremenu, nekada moćna odbrambena industrija Ukrajine je gotovo uništena.

Nakon neuspjeha početnih poteza i Rusije i Zapada za postizanje brze pobjede prošle godine, obje strane su se zadovoljile strategijama iscrpljivanja. SAD i njihovi saveznici su se uzdali u pooštravanje ekonomskih sankcija Rusiji, pokušavajući orkestrirati političku izolaciju Moskve, i nadajući se da će domaće nezadovoljstvo porasti zbog višestrukih dnevnih oskudica i sve većeg broja ratnih žrtava. U principu, ovo je očigledan strateški pristup u dugom ratu, gdje se uspjeh postiže ne toliko na bojnom polju, koliko potkopavanjem pozadine neprijatelja.

Problem za Zapad je što ova strategija ne funkcioniše. Rusija je pronašla načine ne samo da smanji efekat zapadnih ograničenja, već ih je iskoristila da oživi i stimuliše domaću proizvodnju. Zaista, sankcije su učinile ono što su mnogi smatrali nemogućim: izbacile su privredu zemlje sa utabanog puta zavisnosti od nafte i gasa. Rusi ponovo uče da proizvode ono što su nekada mogli, ali se više nisu trudili – putničke avione, vozove, brodove i slično, da ne govorimo o odevnim predmetima i nameštaju. Ruska vlada je postavila još veće ciljeve, ka ponovnom sticanju nivoa tehnološkog suvereniteta koji je napušten nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Politička izolacija od Zapada odvikla je Moskvu od njene tradicionalne fiksacije na Zapadnu Evropu i Sjevernu Ameriku i potaknula je da otkrije širi svijet dinamičnih nezapadnih nacija. Nisu to samo Kina i Indija i ostatak BRICS-a, već i Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Iran i Turska. Prošlog vikenda u Sankt Peterburgu, Putin je podijelio platformu s predsjednikom Alžira i primio mirovnu misiju šest afričkih lidera. Sljedećeg mjeseca on je tamo domaćin drugog samita Rusije i Afrike. Od početka godine, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je tri puta putovao na kontinent, posjetivši ukupno desetak zemalja.

Uoči predsjedničkih izbora sljedećeg proljeća, ruska domaća scena je generalno mirna. Putin tek treba da objavi svoju kandidaturu, ali izgleda udobno kao i uvek, upravljajući ratom i mirom u isto vreme. Putin je odbacio opciju postavljanja zemlje na ratnu osnovu putem ekonomske mobilizacije i autarkije, opće mobilizacije i vanrednog stanja ili suspenzije izbora i vladavine po verziji Staljinovog ratnog Državnog komiteta za odbranu. Umjesto toga, pažljivo je gajio imidž mira i normalnosti širom zemlje, suočavajući stanovništvo sa realnošću pravednog rata na njenoj granici.

Stanovništvo se u velikoj mjeri prilagodilo ovoj podijeljenoj stvarnosti. Sve više ljudi, prema istraživanjima javnog mnjenja, sada vjeruje da Rusija pobjeđuje u ratu. Strah od šire mobilizacije je splasnuo, a neki od onih koji su prošle godine u žurbi napustili zemlju vraćaju se. Pukotine i pukotine koje su mnogi posmatrači čak nedavno videli u Putinovom kampu, na primer, između Ministarstva odbrane i Privatne vojne kompanije Wagner, zatvaraju se, očigledno po predsednikovom naređenju. Liberalna opozicija može djelovati samo iz inostranstva, što daje veću vjeru argumentu Kremlja da su u dosluhu sa stranim silama koje isporučuju oružje za ubijanje ruskih vojnika.

Spektakularne provokacije Ukrajinaca – poput upada u rusku regiju Belgorod, i granatiranja pograničnih gradova i sela, slanja dronova u Moskvu i druge gradove duboko u zemlji, i pokušaja atentata na istaknute ruske ličnosti – dok postavljaju pitanja o rupama u ruskom unutrašnjem bezbednosnom sistemu, u ravnoteži, ojačali su argument Kremlja da se trenutni režim u Kijevu ne može tolerisati.

Dugoratna strategija Moskve u nastajanju nastoji da igra na prednosti Rusije dok iskorištava ranjivost Ukrajine i ograničenja Zapada. Čini se da je Kremlj uvjeren da može poboljšati svoju ratnu industriju i još uvijek biti u stanju osigurati i oružje i puter, podići više vojnika kroz ugovore i u potpunosti iskoristiti svoje prednosti u avionima i artiljeriji, dok zatvara praznine u bespilotnim letjelicama i komunikacijama. Takođe očekuje da će daleko veća stopa žrtava Ukrajine i njeno skoro očigledno razočaranje u njenu sposobnost kontranapada, uprkos svoj pomoći koju dobija od Zapada, narušiti poverenje stanovništva u trenutno rukovodstvo Kijeva, koje je najznačajnije oličeno u predsedniku Vladimiru Zelensky. Brusni rat mnogo više teži Ukrajini nego Rusiji.

Što se tiče Zapada, on ponavlja mantru podrške Ukrajini koliko god je potrebno. Ruska strategija pretpostavlja da kada Kijev propadne, to se više neće smatrati potrebnim. Osim toga, Rusi vjeruju da postoje dvije stvari koje se Amerikanci i Zapadni Evropljani zaista boje priznati. Jedan, uglavnom što se potonjeg tiče, je direktan sudar sa vojskom Moskve, koji bi ukrajinski sukob pretvorio u potpuni rat Rusije i NATO-a. S obzirom na disparitete moći, malo je vjerovatno da će takav rat dugo ostati konvencionalan, što će navesti Kremlj da posegne za nuklearnom opcijom koju njegova doktrina predviđa u ovom slučaju. Drugo, posebno za Amerikance, je mogućnost da evropski rat izazove nuklearnu razmjenu Rusije i SAD koja bi uništila svijet.

Učinkovito odvraćanje obično kombinuje izvesnost sa neizvesnošću. Sigurnost u sposobnosti protivnika da predstavlja neprihvatljivu prijetnju i nesigurnost u pogledu tačnih mjera koje bi poduzeo ako bi bio izazvan. Strategija SAD u odnosu na Rusiju u Ukrajini bila je pomeranje okvira sve dalje i dalje, povećavajući korak po korak svoju vojnu podršku Ukrajini i ispitivanjem ruske reakcije na svaku fazu eskalacije. Za sada, čini se za Washington, tako dobro. Nakon određene tačke, međutim, takva praksa može pretvoriti ovu proračunatu strategiju u ruski rulet. Predloženi dolazak F-16 i potencijalna isporuka projektila većeg dometa bi situaciju približili toj tački. Otuda Putinova potvrda da nuklearna opcija, iako nepotrebna u ovoj fazi, nije isključena. Zaista,

Međutim, vratimo se nazad od scenarija sudnjeg dana do onoga gdje smo danas. Čini se da je strategija Kremlja da se zacrta srednji kurs između onih koji žele da zamrznu sukob dok fiksiraju dobitke na terenu i onih koji predlažu eskalaciju do nuklearne prve upotrebe kao puta do pobjede. Za razliku od ta dva pristupa koja traže rani rezultat, stvarni tok koji se može pratiti golim okom (ko zna šta je skriveno od pogleda?) je dugotrajni naporan angažman, koji vodi ka tome da Rusija konačno prevlada zbog svoje veće resurse, otpornost i spremnost da se žrtvuju od Zapada. Kao i sve strategije izgrađene na izdržljivosti, i ova će biti testirana kod kuće koliko i na liniji fronta.

NATOPutinSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
59 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dušan
10 mjeseci prije

Ej VLADO crni VLADO, još jučer bio si svjetska faca NUMVER ONE, a vidi sada ne samo haški optuženik kao ratni zločinac, nego izdajnik koji vodi MAJČICU RUSIJU u propast i uništenje !!
ŠTO I ZAŠTO TO URADI VLADO, CRNI VLADO???

Stop budalama
10 mjeseci prije

Provokacije ukrajinaca…. 😀😃🙂🙃😊😇

C.F.
10 mjeseci prije

Danas nuklearno oruzje ocigledno nitko ne smatra ozbiljnim.
Morat ce puknut negdije da se svijet uozbilji.

Stop budalama
10 mjeseci prije

Provokacije ukrajinaca…. 😀😃🙂🙃😊😇

Max
10 mjeseci prije

Nadam se da do nuklearnog sukoba neće doći.

MNK
10 mjeseci prije

Rusija gubi rat

Ivek
10 mjeseci prije

Ukrajinski sukob budeo končan kad ovi koji stoje iza putina i zelenskog kažu da je dosta ubijanja ovaca. A njihovi apetiti su porasli u zadnje vrijeme za ubijanjem, hint: corona cjepivo.

eks
10 mjeseci prije

Nakon što su neki nemački mediji pre tri dana objavili da je Budalov preminuo ne dolazeći svesti, danas se pojavila vest da je “oživeo” ,ali sa teškim posledicama ranjavanja.

hiber
10 mjeseci prije

Sada je i Bjelorusiju prisilio da krši međunarodne sporazume. Po istoj logici sada bi USA i Britanija mogli držati nuklearno oružje u Ukraini i Kazahstanu. Dakle, strategija mu je pokusaj izvlačenja iz očiglednog poraza pa upada u sve veće živo blato. Kad se USA mogla toliko puta povući iz sranja koja su radili, može i Rusija. Samo je u ruskom slučaju problem sto mora otići i špijunska oligarhija, a ako ode odoše i privilegije.

PutlerKaput
10 mjeseci prije

Rat ne bi ni poceo ako bi ukri prihvatili rusku čizmu da jim viri iz guzice

gargamel.
10 mjeseci prije

Bez polupanih jaja nema kajgane, tako da okoncanje sukoba samo u ukrajini nece Rusiji doneti nista dobro.To bi bio parcijalan uspjeh, glavni protivnik ostaje nedirnut i predstavljace permanentan faktor nestabilnosi i opasnosti za Rusiju.Odavno je Nato presao sve crvene linije, tako da po mom misljenju Rusija nema drugi izbor, nego da upotrebi nuklearno oruzje. Prvo niskog intezinteta, potom zavisno od reakcije i ono glavno. Nadam se takvom scenariju,jer Istorija nas uci, da pohod na Rusiju nikada zapadu nemozes izbiti iz glave.U suprotnom, nemozemo nista dobro ocekivati, jer zmija je opasna dok joj ne odseces glavu.

Sven
10 mjeseci prije

Po istupima Putina da se zaključiti da mu ne ide dobro u ratu s Ukrajinom. Prijeti nuklearnim oružjem i pokušava ponuditi primirje. Neće ići. Ako rat potraje još godinu ili dvije, a hoće Rusija će ekonomski kolabirati. Joj kad Kinezi krenu.

Oli
10 mjeseci prije

Opet si tresemo gaće?

hiber
10 mjeseci prije

Izgleda da ukrainci imaju tajnu moć uskrsnuća. Nakon Zalužnija koji je pet puta ubijen i uskrsnuo, danas je uskrsnuo i ubijeni Budanov. Vjerojatno se isto događa i sa onih 70.000 ubijenih u ukrainskoj ofanzivi zadnjih tjedan dana.

Lucija, prva
10 mjeseci prije

“ОРУЖАНЕ снаге Русије су одбиле украјинске нападе на јужно-доњецком, запорожском и доњецком делу фронта.

        Током 15. јуна Укри су изгубили више од 500 војника и 18 јединица тешке ратне технике укључујући шест тенкова.

        Код Нове Каховке су покушали да се искрцају на обали акумулационог језера која је под руском контролом.

        Пуцњава праћена детонацијама почела је са спуштањем ноћи и трајала сатима.

        Број нападача није познат.

        Офанзивна активност украјинских снага је опала због великих губитака и неуспеха и немања изгледа за пробијање руске одбране

        Московски војни експерт Владислав Шуригин процењује да украјинска армија више није у стању да оствари стратешку прекретницу, али напада јер је Кијеву потребна операција са политичким одјеком.”
Od jučer. Nisam stigla stavit.

Lucija, prva
10 mjeseci prije

“Kako je „Exspert“ ranije pisao, Majkl Klark, profesor na Fakultetu vojnih studija na Kings koledžu u Londonu u Velikoj Britaniji, govorio je o kritičnim problemima u kontraofanzivi koju vode Oružane snage Ukrajine.

Posebno je skrenuo pažnju na činjenicu da je ruska artiljerija, koja zauzima dominantnu poziciju u borbama, postala ozbiljan jaz za ofanzivni potencijal Oružanih snaga Ukrajine”.

Lucija, prva
10 mjeseci prije

“Dogovora je bilo i Rusi su se povukli iz Kijeva, Sumija i Černigiva kao znak dobre volje, a onda je Kijev pogazio sva pisana obećanja Putin je pokazao parafirani nacrt ugovora s Ukrajinom, pripremljen u ožujku 2022 Tijekom sastanka s predstavnicima Afrike, ruski predsjednik Vladimir Putin prvi je put pokazao parafirani nacrt ugovora s Ukrajinom koji se pripremao u ožujku 2022. u Istanbulu.

Uz pomoć turskog predsjednika Tayyipa Erdogana, u ožujku 2022. održan je niz pregovora između Rusije i Ukrajine kako bi se razvile mjere za izgradnju povjerenja i izradio tekst ugovora, rekao je šef države predstavnicima afričkog kontinenta… ”

O tome je pričao i onaj bivši izraelski premijer, što je podnio ostavku…

Lucija, prva
10 mjeseci prije

“O planovima ruskih diplomata se saznalo tokom zatvorenih konsultacija članica Saveta bezbednosti UN, da pokrenu pitanje istrage incidenata na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“.

Prema mišljenju kineskih analitičara, Zapad će sabotirati inicijativu ruske strane…

…zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije, Dmitrij Medvedev, izrekao je prilično oštro upozorenje.

On je rekao da saučesništvo zapadnih zemalja u nanošenju štete „Severnim tokovima“ uklanja od Rusije bilo kakva ograničenja, čak i moralna, na uništavanje podmorske mreže komunikacionih kablova tih država.

Zapadne države su odmah najavile početak vojnih vežbi usmerenih na borbu protiv ruske podmorničke flote.” 🙂🙂

Lucija, prva
10 mjeseci prije

Putin: “Što se tiče Chiraca, on je bio čovjek enciklopedijskog znanja u punom smislu te riječi. 
Neki od današnjih lidera nemaju ni visoko obrazovanje, ali takva je specifičnost političkog sustava u nekim zemljama da na vrh izbacuje ljude tako, recimo tako, lošeg općeg obrazovanja i kulture.

Sada, također, Jacques Chirac je otišao, on je bio velika politička figura. Jednom sam ga pitao: zašto se američko vodstvo tako ponaša, djeluje tako agresivno i tako kratkovidno u nekim slučajevima? Odgovorio mi je na ruskom: “Nemaju kulture”.” 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI