Ruski opozicionar Navaljni suočit će se sa novim krivičnim postupkom zbog navodne upotrebe „antikorupcijskih“ donacija „za ličnu korist“

Navalny
9 komentara

Istražni komitet Rusije saopštio je u utorak da je pokrenuo novu istragu o poslovima opozicionog aktiviste Alekseja Navaljnog, kako bi utvrdio da li postoji dovoljno dokaza da se optuži za prevaru.

Prema navodima tužilaca, Navaljni je potrošio oko 356 miliona rubalja (4,8 miliona USD) novca prikupljenog za političke i novinarske aktivnosti u „lične svrhe“, uključujući „sticanje lične imovine, materijalne imovine i plaćanje troškova, uključujući i putovanja u inostranstvo“.

U tužbi se navodi da je fond iznosio više od 588 miliona rubalja (5,9 miliona dolara) u novcu datom grupama povezanim sa istaknutim aktivistom, uključujući Fond za borbu protiv korupcije i Fond za organizaciju i koordinaciju za zaštitu prava građana. Portparol Komiteta ovo opisuje kao dokaz „prevare u posebno velikom obimu“.

Navaljni je ranije proglašen krivim za finansijske prekršaje i ove osude su omele njegove pokušaje da se kandiduje za javnu funkciju. 2017. godine ruski sud je odbio da ukine sudsku odluku kojom je utvrđeno da je pronevjerio sredstva državne drvne firme.

Dozvoljeno mu je da se kandiduje u trci za gradonačelnika Moskve 2013. godine, kada se žalio na presudu, privukavši oko 27 odsto glasova, u poređenju sa 51 procenat koji je osvojio konačni pobjednik Sergej Sobjanin.

Navaljni je u Njemačkoj od avgusta, kada je iz sibirske klinike prebačen u berlinsku bolnicu Charite. Pozlilo mu je na letu iz Tomska za Moskvu, za šta njegovi saradnici tvrde da je trovanje nervnim agensom Novičok.

Ranije ovog mjeseca, američka i britanska državna istražna kuća Bellingcat tvrdila je da ima podatke sa mobilnih telefona koji dan ranije lociraju agente državne bezbjednosti na nekoliko milja od Navaljnog. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da su prethodni slični navodi, objavljeni u londonskim novinama Sunday Times, bili „sr**e“.

Ranije ove nedjelje, ruska Federalna zatvorska služba obavijestila je Navaljnog da se mora vratiti u Rusiju da bi se pridržavao uslova uslovne zatvorske kazne zbog prethodne osude. Tvrde da on više ne prima bolničku njegu i da „stoga osuđenik ne ispunjava sve obaveze koje mu je postavio sud“. Ranije ovog mjeseca, aktivista je rekao da će se vratiti u svoju zemlju kada bude mogao.

Na svojoj godišnjoj konferenciji za novinare krajem godine u decembru, predsjednik Vladimir Putin rekao je novinarima da je Navaljni imao veze sa „američkim specijalnim službama“ i da bi, da je Kremlj zaista želio da opozicionar umre, bezbjednosne službe „završile posao“.

Alexey Navalnyoptužbe
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ringo10a
3 godine prije

Ostade govno u Njemackoj
To i jeste bila namjera ruskih vlasti, da ide i da se vise ne vraca

weston
3 godine prije

Da je u Americi, natovarili bi mu tovar optuzbi, pa onda bi mu dali izbor
priznaj na manje optuzbe ili na sudjenje pa 20 godina zatvora.

*****
Nego, dok po ulicama Minska po kisi i snijegu par stotina pro zapadnih demonstranata
uzvikuju kojekakve slogane da bi hranili zapadna medija, dotle Luka odrzava novogodisnji ples u predsjednickim dvorima.

Imate video o cetiri minuta na youtube.
Otipkajte
Aleksandr Lukashenko Holds New Year’s Eve Ball in Minsk, Belarus
Ili ovdje je link pa kad mod odobri.

weston
3 godine prije

https://www.youtube.com/watch?v=22v2TCbLdNg

Aleksandr Lukashenko Holds New Year’s Eve Ball in Minsk, Belarus

nekoime
3 godine prije

Otrovao se da bi utekao.

Slonica
3 godine prije

Dalton ,where are you??
Ak se ne varam (varan)našlo bi se tvojih tema??

Max
3 godine prije

Samo da mu opet ne nađu bojni otrov u gaćama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI