Sjeverni tok 2 mora biti završen: Ne politizirajte ruski energetski projekat zbog situacije s Navalnim

Merkel - Sjeverni tok 2
9 komentara

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je na politizaciju ruskog gasovoda Sjeverni tok 2, rekavši da bi njegova izgradnja trebalo da bude završena, uprkos pokušajima SAD da izbace energetski projekat iz šina.

„Naše je mišljenje da bi Sjeverni tok 2 trebalo da bude završen“, rekla je Merkel u petak. Dodala je da je projekat čisto ekonomske prirode i ne bi trebalo da bude povezan sa situacijom sa ruskim liderom za borbu protiv korupcije Aleksejem Navalnim, koji je trenutno na liječenju u Njemačkoj nakon navodnog trovanja.

Cjevovod, dizajniran da poveća isporuke gasa Njemačkoj i drugim evropskim državama za 55 milijardi kubnih metara godišnje, trenutno se privodi kraju u Baltičkom moru. Rusija je morala da pošalje sopstvene brodove da polože posljednje kilometre rute, nakon što je švajcarsko-holandska kompanija Allseas povukla svoje brodove zbog prijetnje sankcijama od strane SAD.

„Takođe smo protiv ekstrateritorijalnih sankcija koje su Sjedinjene Države uvele“, rekla je njemačka kancelarka novinarima.

Trumpova administracija prijetila je da će proširiti svoje mjere protiv Sjevernog Toka 2. Američki zakonodavci žele ciljati na svoje investitore, osiguravajuće kompanije, kao i njemačku luku Mukran na Baltičkom moru, gdje su stacionirani brodovi za građenje.

Berlin je više puta osudio pokušaje Vašingtona da se umiješa u njemačku energetsku politiku. Neki njemački političari rekli su da bi vlada trebalo da donese mjere odmazde. U nedavnom intervjuu za RT Deutsch, šef njemačkog Odbora za energetiku Klaus Ernst rekao je da su sankcije Vašingtona koje krše međunarodno pravo stvar koja zabrinjava cijelu Evropsku uniju. Upozorio je da bi Berlin možda čak mogao pitanje američkog uticaja na Sjeverni tok 2 prenijeti na UN.

Alexey NavalnyAngela MerkelSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Stisnut i prdnut…

Alex
3 godine prije

Navalni je navalni, a lova je lova. Navalni će dolazif i idlazit, a plin će trajati duže, a što jeftinuji, to bolje…i za Navalnog.

Max
3 godine prije

Njemci ne mogu bez Ruskih eneregenata.

Hamer
3 godine prije

Fuzijski reaktori su nam pred nosom i rade samo se koči njihova primjena plin i nafta su prošlost

Vrbovčanin
3 godine prije

Stockholmski sindrom na globalnom nivou.

Wieden
3 godine prije

I brkinu glavu je zlatom platio, da ga ostave na miru, Padne belorusija pada i Putko.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI