fbpx

Ruski napad na petrodolar – Kraj njegove hegemonije može odrediti potez Rijada

Petrodollars

Nakon novinskih izvješća proteklih dana su ruski blogeri plan Kremlja u suočavanju sa Sjedinjenim Državama nazvali “Zlatni car”, te opisuju što bi to trebalo značiti i koji se konkretni koraci poduzimaju u tom smislu.

Lavina se zakotrljala nakon izjave Putinovog savjetnika Sergeja Glazjeva, koji je 21. travnja rekao kako je jedini način da se zaustavi američka agresija riješiti se ovisnosti o dolaru.

“Što su Amerikanci agresivniji, prije će vidjeti konačni pad dolara i naše oslobađanju o toj valuti. To je jedini način da ne budemo žrtve američke agresije i da zaustavimo ovaj napad. Onog trenutka kada mi i Kina napustimo dolar, to će biti kraj američke vojne moći”, rekao je Sergej Glazjev u intervjuu.

Komentirajući politiku novog američkog predsjednika, Glazjev je istaknuo kako Donald Trump samo radi ono što vladajuća elita očekuje od njega.

“Nisam imao nikakvih iluzija o njemu, kao ni u vezi bilo kakve promjene politike. Prvo, agresija Amerike u cijelom svijetu je ukorijenjena u njezinoj želji za očuvanjem američke hegemonije, kada su već gospodarsko vodstvo prepustili Kini”, rekao je Putinov savjetnik.

“Sjedinjene Države, osim sile, nemaju druge alate da ostale natjeraju da koristite dolar. Zato se upuštaju u hibridni rat s cijelim svijetom i prebacuju teret duga na druge zemlje, tako da se svi ograniče na dolar i oslabe zemlje koje ne mogu kontrolirati. U tom kontekstu se antiruska histerija i rastuća rusofobija mogu promatrati kao dugoročni čimbenik vezan uz specifične interese vladajuće elite Sjedinjenih Država”, rekao je savjetnik Kremlja.

“U objektivnom smislu, oni provode globalni hibridni rat, ali u subjektivnim terminima je ovaj rat usmjeren protiv nas. Štoviše, kao što uvijek bude kada se promijeni svjetski čelnik, izbija rat za kontrolu nad područjima u svijetu. Tako je bilo tijekom Prvog svjetskog rata i Drugog svjetskog rata, kojeg je izazvala Velika Britanija u nastojanju da održi svoje globalno vodstvo. Sjedinjene Države danas rade isto i Trump je samo odraz tih interesa”, rekao je Sergej Glazjev, kojeg uz potpredsjednika vlade Dmitrija Rogozina smatraju jastrebom u Kremlju.

Ova se izjava ne razlikuje od drugih, koje je Glazjev davao za medije. Posebno je oštar bio u vrijeme nametanja sankcija protiv Rusije, ali se Vladimir Putin odlučio za mekši pristup i izbjegao je oštre prekide odnosa i nametnuti simetrične sankcije Zapadu, što se pokazala dobra odluka. Međutim, ne treba zaboraviti da ruski predsjednik cijeni mišljenje svog savjetnika za ekonomiju, iako ne vuče radikalne poteze koje je znao predlagati Sergej Glazjev.

No, njegova izjava od 21. travnja je prilično uznemirila Washington, koji ju je protumačio kao “prvi udar” Rusije protiv Sjedinjenih Država u tekućoj “hladnoj fazi” Trećeg svjetskog rata. Naime, prema izvješćima je Putin naredio hitnu provedbu plana napada “Zlatni car” na američki dolar, što je toliko uplašilo Zapad da je sazvan hitan sastanak obavještajnih službi Amerike, Velike Britanije, Australije, Kanade i Novog Zelanda u novozelandskom gradu Queenstownu, gdje se raspravljalo o ovom problemu.

Na drugoj strani je Donald Trump Washingtonu sazvao prilično neuobičajen sastanak predstavnika Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u Bijeloj kući, pod izgovorom situacije u Siriji i Sjevernoj Koreji, iako je tema bila najava Glazjeva o potrebi uništenja hegemonije dolara, što će automatski označiti kraj američkih agresivnih akcija u svijetu.

Međutim, Sergej Glazjev nije slučajno spomenuo Kinu, jer se bez saveza s Pekingom po ovom pitanju ne može napraviti ništa, ali o tome malo kasnije.

Prema izvješću, nakon sloma zlatnog standarda Bretton Woodsa ranih ’70-ih, kada su SAD sa Saudijskom Arabijom sklopile ugovor da se cijene i prodaja nafte obračunavaju u dolaru, nastao je petrodolar, koji je imao katastrofalan utjecaj na ostatak svijeta. Ovom se planu pokušao suprotstaviti predsjednik  John F. Kennedy, kada je ranih ’60-ih pokušao ukinuti stanje permanentnog rata i moć vojno-industrijskog kompleksa, čime je uspio zaustaviti rast američkog duga, ali ne i završiti posao, obzirom da je ubijen 1963.

Kasnije se pod predsjednikom Lyndonom Johnsonom i ratom u Vijetnamu američka država 1969. zadužila 42 milijarde dolara, čim je ukupan iznos javnog duga dosegao 354 milijarde dolara. Naslijedivši Johnsona, američki predsjednik Richard Nixon zemlju zadužuje za još 121 milijardu dolara, što je rezultiralo ukupnim nacionalnim dugom od 475 milijardi dolara, što je u to vrijeme bio nezamisliv iznos.

Tada dolazi “Nixonov šok“, kada 13. kolovoza 1971. godine Nixon naređuje jednostrano ukidanje izravnu konvertibilnost američkog dolara sa zlatom i stvaranje sustava petrodolara. Sjedinjene Američke Države su doslovno dobile licencu za štampanje novca, ali umjesto da ga iskoriste za poboljšanje života običnih Amerikanca, američka elita posljednja četiri desetljeća radni na globalno širenje svoje vojne moći i stvara imperij uz nevjerojatne troškove. Do danas  se državni dug popeo na gotovo 20 000 milijardi dolara, a američke nepodmirene obveze prema općeprihvaćenim računovodstvenim načelima (GAAP) dosežu nevjerojatnih 106 000 milijardi dolara, kao što stoji na stranici US Debt Clock.

Za upravljanje globalnom shemom štampanja novca, nakon što je američki dolar izgubio podlogu u zlatu, Sjedinjene Države i vazalske države tada zapadne Europe 1973. godine stvaraju sustav SWIFT, kojeg koriste sve banke u svijetu i kroz njega prolaze tisuće milijardi dolara dnevno. Praktično je globalni financijsku sustav ovisan o petrodolaru, a SWIFT ovom shemom u životu održava američku hegemoniju.

Sustav se kao ratno oružje prvi put koristio 2012. godine protiv Irana, kada je Obamin režim naredio da Teheran ne može koristiti SWIFT i time gurnuo zemlju u ekonomski kaos.

Kada je 2012. godine je postalo jasno da će Sjedinjene Države SWIFT koristiti kao “ratno oružje“, Vladimir Putin je naredio stvaranje alternativnog globalnog bankarskog sustava, “Službu prijenosa financijskih usluga” (SPFS).

Elvira Nabiullina, predsjednica Središnje banke Rusije, 23. ožujka ove godine izjavljuje: “Bilo je prijetnji kako možemo biti isključeni iz sustava SWIFT. Mi smo završili posao na svom platnom prometu, a ako se nešto dogodi, svi poslovi iz formata SWIFT će početi raditi u zemlji. Alternativa je stvorena“.

Tjedan dana prije nego je Nabiullina objavila da je SPFS sustav spreman, Središnja banka Rusije otvara svoju prvu inozemnu podružnicu u inozemstvu u povijesti, i to u Kini. Svrha ruske suradnje s Kinezima je izbaciti ili umanjiti značaj američkog dolara u globalnom monetarnom sustavu.

Elvira Nabiullina

Elvira Nabiullina – Guvernerica Ruse Centralne banke

Analitičari obavještajnih inteligencija tvrde da su gotovo odmah nakon što je Središnja banka Rusija izdala priopćenje da SPFS spreman za rad iz NSA procurili dokumenti koji pokazuju kako se SWIFT koristio kao alat i protiv američkih saveznika i protivnika, zbog čega je Putin  naredio početak provedbe plana “Zlatni car”, piše South China Morning Post, ne koristeći ovi ime za plan, ali jasno daje do znanja da je plan iz pripremne faze ušao u aktivnu fazu provedbe.

Provedba plana “Zlatni car” je razlog zašto je  Putin je prodao gotovo sve američke državne obveznice u vlasništvu Rusije i zamijenio ih s jednom od najvećih rezervi zlata ikada akumuliranoj u Rusiji. Kina je također nakupila ogromne količina zlata i sada se dvije zemlje pripremaju trgovati u zlatu, umjesto u “papirnatim” petrodolarima.

Najveći strahovi zapadnih elita se odnose na rusko-kineski plan u povratku globalnog zlatnog standarda i da njihove valute ne budu vezane za petrodolar, što se može osigurati kroz transakcije novog SPFS bankarskog sustava, čije će poslovanje, isključivo zbog zaštite vlastitog profita, podržati i multinacionalne korporacije.

Nedavno je jedan istaknuti ekonomist primijetio: “Ako Sjedinjene Države zadrže svu moć u sustavu SWIFT, ona će se suočiti s oštrim negativnim stavom europske poslovne zajednice, jer biznismeni nikada ne vole da im netko tako grubo određuje pravila. Sve velike korporacije će se početi pitati: “Što ćemo činiti? Što ako zbog Washingtona budemo prisiljeni žrtvovati svoje interese i svoj ugled?”

U smislu održivosti plana napada “Zlatni car” predsjednika Putina s Kinezima protiv petrodolara ekonomisti napominju da bi on mogao imati velike posljedice za cijeli svijet.

“Ako će dvije zemlje u cijelosti uspiju zaobići američki dolar, njihova nacionalna valuta će ostati stabilna i dobit će na vrijednosti. Obje zemlje imaju ogromne rezerve zlata, dok su Sjedinjene Države polako eliminirale svoju posljednju zlatnu imovinu. Ako ti planovi ostvare, svijet financija nikada neće biti isti”, piše portal NewsBTC.

Kina i Saudijska Arabija

No, sjetimo se kako je sve počelo i rušenje petrodolara na globalnoj razini nije moguće bez suglasnosti Saudijske Arabije, a tu posebnu ulogu treba odigrati Kina. 27. travnja ove godine, nedugo nakon izjave Glazjeva i sjednica posvećenih očuvanju vojne i financijske američke hegemonije se sastaju čelnici   Saudijske Arabije i Kine. Treba li pozdraviti ovaj susret? Iako je saudijski režim odgovoran za velika zla na Bliskom istoku i stvari u svijetu, Asia Times piše “kako sporo približavanje između Kine i Saudijske Arabije doprinosi dovršetku provedbe plana Kine i Rusije, zemalja koje se žele riješiti stvarne prijetnje – petrodolara”.

Dok bi mi najradije da Saudijska Arabija u potpunosti nestane, pragmatično gledajući, bolje je da postoji, ali da Rijad odustane od dolara i usvoji kineski juan. To i nije ludost, kako se čini na prvi pogled. Rusija je glavni energetski partner Kine i potpisala je sporazume u juanu.

U ožujku je Rusija je ponovno pretekla Saudijsku Arabiju kao prvi izvoznik nafte u Kinu. U ožujku ove godine je prvog dana posjeta Pekingu saudijski kralj Salman potpisao sporazume vrijedne 65 milijardi dolara.

Prema Reutersu, ” Saudijska Arabija je tražila da poveća prodaju nafte Kini, nakon što je izgubila tržišni udio koji je pripao Rusiji, koja radi s prva tri državne naftne kompanije u Kini”.

Što će se dogoditi ako Saudijci odluče odustati od dolara i euro i prihvate juan, pa čak i zlato?

Andrew Brennan za Asia Times piše kako je ovaj scenarij moguć, jer Kina predstavlja ozbiljnu prijetnju petrodolaru i čekaju kako će reagirati Saudijci.

Osim posla s Rusijom, kineska vlada želi internacionalizirati juan i trgovati u svojoj valuti.  Kada su Rusija i Kina potpisali bilateralni ugovor u vrijednosti 400 milijarde dolara, dogovoreno je da će Kina platiti s obveznicama u juanu, a rusku naftu će također kupovati u nacionalnoj valuti. Ovo izbjegavanje petrodolara je bez presedana i jedan je od najvažnijih koraka u izlasku iz monetarnog sustava američkog dolara.

Međutim, Kinezi se nadaju da će i buduće naftne ugovore sklapati u juanu, a Kina kao glavni uvoznik na svijetu i Rusija kao izvoznik poduzimaju korake da se transakcije provode u zlatu, što je poznato.

Pa tko bi onda trebao biti najviše zainteresiran za trgovinu u juanima?  Saudijci, naravno. Rijad treba Kinu, a Peking za naftu nudi nacionalnu valutu. Ako se saudijski režim odluči nastaviti trgovati u petrodolarima, postoje druge naftne sile, poput Nigerije, na primjer, koje bi mogle uzeti saudijski udio u Kini.

Možda ga neće uništiti, ali će i ovim petrodolar biti znatno oslabljen, a Saudijska Arabija je trenutno o takvim problemima da si ne može dozvoliti luksuz da štiti američke interese do te mjere da riskira vlastitu propast.

Ovdje postoji mnogo nijansi i treba vidjeti kako će sve utjecati na kineski izvoz i domaću potrošnju. Osim toga, Kina vjerojatno i ne želi da juan postane svjetska rezervna valuta, nego samo jaka valuta koja će imati podlogu u zlatu.

Peking zna da bi ga, ako uvjeri Saudijsku Arabiju na trgovinu u juanu ili “zlatnom juanu“, Južna Koreja i Japan mogli slijediti, jer se obje zemlje nastoje otrgnuti od američkog dolara. Kina i Iran su prvi odustali od dolara, a slijedila je Rusija koja izmiče sustavu SWIFT. Indija se također u bilateralnim trgovinskih sporazumima udaljava od američkog dolara. Kina i Japan se kreću prema izravnoj trgovini, zaobilazeći dolar kao i Japan i Indija. Korištenje alternativnih platnih sustava, kao što su zlato, juan, rupija, rublja i druge valute, pomaže zemljama da izbjegnu eventualne sankcije i krize uzrokovane korištenjem američkog dolara. Nije tajna da bi mnoge zemlje voljele vidjeti njegov pad, samo ako bude bilo sigurne alternative, a ona je na pomolu.

Proteklih nekoliko desetljeća pokazuju pad Zapada i porast Istoka i sada svjedočimo promjeni u svjetskom monetarnom sustavu. Kineska ekonomija se počela restrukturirati i fokusira se na proizvodnju i domaće usluge. Trumpova administracija smatra da će slabljenje američkog dolara potaknuti američki izvoz i pomoći rastu gospodarstva ili “rastu” u okviru postojećeg monetarnog sustava. Međutim, precijenjeni dolar mora održavati “američki način života” i njegovo bi slabljenje sada imalo negativne učinke. Sjedinjene Države također mora restrukturirati svoje gospodarstvo i temeljiti ga na proizvodnji. Jednostavno je nemoguće nastaviti politiku kojom će se gospodarstvo temeljiti na zaduživanju i uvozu sve robe koja se ne proizvodi u zemlji. To je neodrživo i zbog toga su mnoge države propale.

Bogatstvo svijeta se kreće prema istoku. Petrodolar je posljednji relikt “američkog načina života”, toliko omiljenog i izvikanog u američkim medijima. Međutim, uz sve već postignuto, ako zlato i juan prevagnu u trgovini naftom, Washington ne treba biti šokiran ako se i Saudijska Arabija odustane od ljubavi prema zelenim novčanicama Federalnih rezervi i odluči se na juan ili, za FED još gore, plemeniti žuti metal kojeg na Istoku ima u izobilju.

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
52 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
mario
Gost
mario
3 godine prije

Sva super osim djela koji kaze da su ameri polako eliminirali svoje zlatne rezerve.mislim svima je jasno da vjerovatno lazu u sluzbenim izvjestajima kako imaju najvece rezerve ali da su ih bas eliminirali isto nezvuci bas uvjerljivo

Mercury
Gost
Mercury
3 godine prije
Reply to  mario

To stoji, ali njihove zlatne rezerve naspram duga su irelevantne pa da se i povećaju nekoliko puta.

Miljenko
Gost
Miljenko
3 godine prije
Reply to  mario

Kaubojske zlatne rezerve niko ne moze potvrditi da su tolike koliko jesu, cak su nadjene lazne zlatne poluge na trzistu sumnja se opet na ove ubice slobodarskog svijeta ,jer ako bi se otkrilo da u Fort N gde se cuvaju , nema toliko zlata koje su pokrice dolaru ,automatski bi im ekonomija se sunovrastila kao i ekonomije zapada

PERO
Gost
PERO
3 godine prije

Problem je što napad na petro dolar Amerikanci vide kao i nuklearni napad na njh jer na njemu počiva sva imperijalna i vojna moč SAD-a.

Tito
Gost
Tito
3 godine prije
Reply to  PERO

Ovo je ključan dio; ““Sjedinjene Države, osim sile, nemaju druge alate da ostale natjeraju da koristite dolar. Zato se upuštaju u hibridni rat s cijelim svijetom i prebacuju teret duga na druge zemlje, tako da se svi ograniče na dolar i oslabe zemlje koje ne mogu kontrolirati. U tom kontekstu se antiruska histerija i rastuća rusofobija mogu promatrati kao dugoročni čimbenik vezan uz specifične interese vladajuće elite Sjedinjenih Država”, rekao je savjetnik Kremlja.” —- Problem je što ameri ne mogu i neće dopustiti da saudija odbaci dolar. Ako treba ići će u rat…izrael će im pomoći.

Željko
Gost
Željko
3 godine prije
Reply to  PERO

Eliminirati petro dolar , volio bih ali nema teorije !!

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Željko

Ima i teorije i prakse, vec se je posao oko toga ” upolio”.. Svi cekamo posljedice toga..

mars
Gost
mars
3 godine prije

Ovo je prava pravcata finansijska i ekonomska 50-megatonska “Tsar bomba” koja bi mogla eksplodirati na jednom uskom a krucijalno važnom području sveukupne američke moći, koja bi po svojim posljedicama po tu moć, mogla biti razorna kao i ona prava.

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije

Nisam ekonomista, ali ….:
– Rijad nikada neće otići od SAD i Dolara!? Hteo je Sadam Hsein da zemlje OPEK uvedu svoju valutu za trgovinu naftom, hteo je Gadafi da uvede neki “Afrički Dinar”, … Možda Saudijci nešto foliraju i špijuniraju …?
Kina, Rusija, …, mic po mic vrše dedolarizaciju?! Brza eliminacija Dolara svima izbija ogromne svote iz džepa, i ne ide trenutno u prilog nikom! Poznato je koliko u obveznicama drži samo Kina!
– Prvi će od Dolara pobeći SAD?? Njihov dug je uglavnom poznat?!! Nema Dolara -nema duga !!??

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Weteran

Duga nikad nije ni bilo..
Sistem FED-Usa vlada-Nato-dolar je uspostavljen samo radi dominacije svijetom.. Dugovi izmedju njih se blago receno ne pikaju…

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije
Reply to  Alen

Netocno.I dakako da iz krivih postavki slijedi krivi zakljucak.Sav novac u optjecaju jest dug sto je nacin za podjarmljivanje stanovnistva Zapada ponajprije,a onda kroz petrodolar i ostatka balavog svijeta.

Mercury
Gost
Mercury
3 godine prije

Članku nedostaju posljedice pada petrodolara. Vidjeli smo što se dogodilo Iraku i Libiji što je ustvari sitnica. Gledano samo s ekonomske strane, pad petrodolara vraća Ameriku u kameno doba. Sva moć Amera se nalazi u petrodolaru. Nema šanse da će oni to dozvoliti.
Ovo što Kina i Rusija rade je samo vlastita zaštita. Za nešto više će morati ratovati. Petrodolar je virus koji neće dobrovoljno otići.

Arkaj
Gost
Arkaj
3 godine prije
Reply to  Mercury

@Mercury, ne bih rekao da si u pravu. Američki establišment je svjestan svog postepenog ali trajnog slabljenja i čini što može da ga uspori ali ga ne može ni zaustaviti a pogotovo ne može proces preokrenuti na ponovno jačanje američke moći u odnosu na konkurente. Jedina poluga koju sad imaju je vojna sila ali ta poluga mora se izdašno financirati a time se dodatno urušava na drugim područjima. Rat s divovima poput Rusije, Kine, Irana nije nešto što se može voditi po istom obrascu koji se koristio protiv jedne Libije koja je imala oko 5 miliona stanovnika. Rat protiv nuklearnih sila ili država koje imaju savremenu ratnu opremu i milionsko stanovništvo nije lako prodati čak ni američkoj javnosti… Da si ti na mjestu američke elite da li bi u pokušaju da nastaviš štampanje novaca bez pokrića išao tako daleko da riskiraš vlastitu detronizaciju? Lijepo je biti gazda sijelog svijeta ali ako se ispostavi da to nije moguće lijepo je i bit gazda samo jednog kontinenta i njegovih 350 miliona stanovnika, zar ne? Puno lijepše nego riskirat sveopće uništenje…

mars
Gost
mars
3 godine prije
Reply to  Arkaj

@ Alerik – jesi li to virio u moje misli? Svaka čast, pravo u centar.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Arkaj

Decki bilo je elite kroz citavu istoriju koji su zbog svojih ciljeva doveli svoje narode do unistenja.. Civilizacije su propadale..

Mercury
Gost
Mercury
3 godine prije
Reply to  Arkaj

@Arkaj
Stari, ja bi volio da si ti u pravu, ali monetarna politika petrodolara nije nešto fleksibilno jer tu nema 5 načina funkcioniranja petrodolara. Da sutra ta politika u vodu, svijet ulazi u gospodarsku krizu koja je 100 puta veća od svih do sada zajedno. Zamisli 200 ljudi koji imaju dolare jer su svjetska valuta trgovine, koji imaju dolare jer su kupovali dug, koji imaju dolare jer su investirali… I sada taj jedan čovjek koji je naštancao te dolare propadne. Ovih drugih dvjesto propada s njima. To je Todorić na globalnoj razini. To je kataklizma do sada bez presedana.
Sviđalo se nama ili ne, bojim se da je jedini izlaz svjetska valuta koja će Amere pozlatiti za sva sranja koja su napravili. Cijeli svijet je taoc dolara i Kina i Rusija mogu samo djelomično zaštititi sebe.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Mercury

Mercury, jedini izlaz je da usa prizna poraz i polako se svijet reformira na drugim pravilima…uz postepeno napustanje dolara i uspostavljanje zlatnog standarda..
Sve ostalo vodi u katastrofu…

Tedi
Gost
Tedi
3 godine prije
Reply to  Mercury

To je sto je. Znaci imaju dve opcije ili se prilagoditi ili ratovati.Razmisljaju oni uvelike o ratovanju,ali kako i sa cime? Svasta su pokusali ali nekako se sve to amortizira .Dobar primjer je sa S.Korejom gdje su i Japan i J.Koreja zabrenzale,a SADe i UK nece same,a NATOu su vec napravili raspored na Baltiku i veliko sranje sa imigrantima,pa Evropa sa vojskom i dugim cjevima na ulicama izgleda ko bojno polje.
Kurve su te cikaske familije sa dugim stazom mafije i za njih.Oni ce pokusati ve nekom ispostaviti ceh.Bojim se samo da to ne bude ona blentava Merkelova i Evropu lansira u kameno doba.Mozda ih Istok spasi obavjestajnim dokazima kao i Erdogana.Jer Evropa treba Aziji.

davor
Gost
davor
3 godine prije

Ako su zbog istog razloga Britanci i SAD započeli prva dva svjetska rata započet će i treći..j.be se njih . Započet će ga na granicama Kine i Rusije naravno, a di ćeš bolje nego Korejski poluotok

davor
Gost
davor
3 godine prije

Amerikancima odgovara nuklearni rat jer Rusija neće napasti nuklearnim bombama SAD nikada, ostali niti ne mogu (osim možda Izrael ako im se Amerika otme kontroli-kao i 9-11), a Azija je ionako mjesto gdje je SAD već vodio nuklearni rat jer je to zgodno udaljeno od njihovog kontinenta i ne ugrožava njihov imidž unutar NATO pakta.

Miljenko
Gost
Miljenko
3 godine prije
Reply to  davor

Nije nuklearni rat , bezbol utakmica , ko god da se takne toga ode cijela planet .rusi imaju sistem mrtva ruka ,koji se sam aktivira ako ….neko napadne zemlju prateci nekoliko parametara

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Kauboji i gusari su sredstvo, od kako postoje kao imperije, koje sprovodi geopolitiku svojih stvarnih vlasnika. Saudi koji su u srodstvu sa stvarnim vlasnicima čemerike i gusarijade nikad neće raditi o glavi braći već će sa njima zajedno prekrajati svijet kako njima odgovara. Kina uvaljuje rusima svoje obveznice za onu buduću naftu i plin kao što i njoj ciokauboji rade i drže je ovisnu. Osim ratom ništa se ne mijenja a zna se kome rat najviše odgovara i kad ga započinje da bi udeseterostručio profit mirnodopskog kamatarenja.

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije
Reply to  subaru

Od kuda ti to sa obveznicama? Da je istina bilo bi opasno jer to u sustini Rusiju ne vodi bas necemu a drugo nacini punjena Ruskog budzeta su javni a to se ne spominje.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  subaru

Subaru ,to mijenjaju za zlato kasnije, kod kineza, i tako indirektno rade nafta- zlato trgivinu…

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije
Reply to  Alen

Je,eno svakodnevnih linija teretnih vlakova koji voze zlato iz Moskve za Peking i iz Pekinga za Moskvu pa svi strepimo hoce li se sudariti.

PeroDD
Gost
PeroDD
3 godine prije

Pa dragi moji Rusi i Kinezi; tko vam brani da si međusobno plačate pikulama?? Svatko će kenjat na portalima ali u stvarnom životu voli konvertibilnu šušku u džepu!! I prije nego što mi lokalni Ilije Čvorovići počnu “replicirati” ; put your money where your mouth is!! Tko će mi prodat auto za venecuelanske bolivare??

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije
Reply to  PeroDD

Ideja jednog novca,jednog plateznog sistema pa i jedne svjetske vlada i jedne svjetske oruzane sile je nesto sto je zbilja idealno samo sto je to neko smislio ds porobljava i ds zgrce enormne pikule na ne sreci drugih. Novac mu daje moc,sistem mu daje kontrolu,vojska mu daje pravo jacega a vlada kroz zakon legalizuje a sve to pripada ne drustvu vec nekolicini krvozednih vampira. Pero,tako je kako si rekao samo da nije razvijeno hegemonije rad i naravno dolar je sve samo ne konvertibilan,on je imaginaran zasnovan na potraznji a krenulo je polako niz brdo.

yellow
Gost
yellow
3 godine prije
Reply to  PeroDD

@ PeroDD – A tko ce ti prodati auto za hrvatske kune?
Zar ne vidis da si glup?

PeroDD
Gost
PeroDD
3 godine prije
Reply to  yellow

Ja kupio auto za kune……osim toga uopće na shvaćam što želiš reci?? I nisi secuopće dotakao mojih teza; dakle tvoj komentar apsolutno suvišan i nepotreban.
Inaće: “glup si” ti nije nikakav argument, on ukazuje na potpuni nedostatak argumenata i nemoć diskutanta.

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  PeroDD

Erdogan je u posjeti Indiji izjavio da se ”Тurska i Indija u međusobnoj trgovini mogu odreći dolara i prijeći na nacionalne valute.”
Ovo je još jedan pokazatelj da ipak nastupaju nevolje u dolarskom raju.

Podravec
Gost
Podravec
3 godine prije
Reply to  PeroDD

Venecuelanska auto kuća!

Mercury
Gost
Mercury
3 godine prije

Da li netko zna porijeklo SEPA-e koja isključuje SWIFT unutar EU?

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Netreba biti toliko pronicljiv i pametan da se vidi stratesko razmjestanje nuklearnih ” stitova” od strane usa na mjestima koja vec znate svi gdje su i da se zakljuci kuda to vodi…
S.koreja je u vezi s kineskim rusenjem dolara.. Sirija, Stit oko rusije ,kine…
Usa ce svim nenuklearnim sredstvim,proksi ratovima,komsijskim destabilizacijma
nastojati odrzati dolar..

Za koji zamjenski papir ili plemeniti metal ,ksa i istali blisko istocni naftasi da prodaju naftu a da to ne izazove mega potraznju za tim drugim papirom/metalom i ne ostavi usa da se koprca sa bezvrjednim dolarom lezeci na stotinama nuklearnih raketa …
Ja ne mislm da bi oni samo blijedo promatrali kako padaju duboko dole…Jer ako padaju oni ,ucunice da padaju svi..
Oni ionako ogromna zla rade vec danas..i u nazad godinama…

Ipak ako se svijet zeli rijesiti represivne dominacije usa to je jedini put s kojim se riskira nuklearni odgovor amerike …

I poslje eto nam novog ” gazde” ..

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije
Reply to  Alen

Sjasi Murta da uzjase Kurta 😀

Natovac za novac
Gost
Natovac za novac
3 godine prije

Onog trenutka kada mi i Kina napustimo dolar………….a to ce biti nikad, barem u onoj budocnosti gledajuci iz nase perspektive.
Volio bih znati tehnicku stranu, kako ce to Rusija i Kina napraviti.

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije

Proces je poceo….trajace.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Bazirati nacionalne valute na zlatu i raditi medjusobnu trgovinu bez posredstva dolara.. Kako se smanjuje trgovina dilarima smanjuje se i potraznja te isti gubi na vrijednosti..
Kako se potraznja smanjiva nece se moci vise dolar stancati preko fed.a i gurati u opticaj preko zaduzenja vlade usa..

I kinezi i rusi a i svako sa gramom mozga zna da se papirnate valute proizvode iz nicega i da dominacija neke u trgovini daje veliku moc izdavaocu iste..

Stoga se zlato namece kao jedino apsolutni rjesenje …

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije
Reply to  Alen

I onda ce kolicina novca u optjecaju ovisiti o kolicini zlata lageru.Nema novog zlata,nema novog novca?Dodje li do veceg rasta proizvodnje i potraznje,nisza.Patite.Nema zlata.Pa je ovo mandrljanje o zlatu kao temelju za kreaciju novca jedno od jacih gluposti.Glupo glupih.

Ive
Gost
Ive
2 godine prije
Reply to  Alen

A na ceme je baziran Euro, na praznim obecanjima ili?

Ana
Gost
Ana
3 godine prije

Gospodine Babic, nesto sam od ovoga znala, ali sad su mi stvari puno jasnije. I, kao i uvijek, respect!

Boris_Z
Gost
Boris_Z
3 godine prije

Cudno da autor nije spomenuo kineski SWIFT, koji se zove CIPC (China Interbank Payment System). Na tomu se već duže vremena radi.
https://en.wikipedia.org/wiki/Cross-Border_Inter-Bank_Payments_System

Miljenko
Gost
Miljenko
3 godine prije

Saudijska i Nigerijska nafta i postrojenja kontorlisu kauboji pa prema tome tu pomoci nema .Kinezi i Rusi trebaju favorizovati prijateljske zemlje a blokirati neprijateljske zemlje

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije

Babić ima svoj tjedni show bezvezarijama o propasti dolara i valutama sa zlatnim standardom. Nikako shvatiti bankarstvo djelomičnih rezervi i kreditnu multiplikaciju.Niti da je sav novac u optjecaju dug. Čak i onaj kojeg možda trenutno i sam ima u džepu. Taj novac je nečiji dug Babiću, shvati.

max
Gost
max
3 godine prije

Dolar će pasti, a ratovi po cijelom svijetu će potrošiti višak.
Istovremeno se događaju 2 velika globalna povezana procesa, rješavanje dolara i potrošnja viška kroz ratove. Kinezima ne odgovara brzi pad dolara….prvo se trebaju rješiti američkih obveznica, kroz ulaganja i direktnu prodaju.
Što se tiče duga kad se pokupuje sve vrijedno kupnje uslijediti će značajnije brisanje duga kroz burzovne,nekretninske i slomove drugih vrsta.Već smo imali prilike vidjeti nekoliko proba po cijelom svijetu od amerike do Kine. Nestale su tisuće milijardi. nešto slično smo imali i u HR(predstečajne nagodbe) od prije par godina.
Već iz ovih “proba” gdje su nestale enormne sume novaca se vidjelo da sustav nastavlja funkcionirati bez da je ugrožena njegova opstojnost.
U krugovima koji uistinu nešto odlučuju na ovoj planeti nikome ne odgovara nagli krah dolara, ni onima na istoku ni ekipi na zapadu.

Ive
Gost
Ive
2 godine prije
Reply to  max

Predstecajne nagodbe = preljevanje iz supljega u prazno i obrnuto.

stipa
Gost
stipa
3 godine prije

Za Rusiju, kao i za Iran, tako i za jednim dijelom Venezuelu je dobro da postoji Kina koja je veliki uvoznik nafte… pa i imaju kome prodati svoju naftu jer to neće države američke pudlice… Vjerujem da su svi oni detektirali da je osnovni problem privatne štamparije USrA dolara čiji profit stvaraju države kao i moja Lijepa mala Hrvatska kojoj raste dug i pada rejting iako joj je zaduženost manja nego istoj USrI ali nema 10 nosača zrakoplova i 800 vojnih baza po planeti kao garanciju

luci
Gost
luci
3 godine prije

Cije medije mi imamo tu u Hrvatskoj Nista nije istina. Cista propaganda Gledajmo svoja posla i pocmimo svoju zemlju obradjivati Puno propagande ko ce vise. Sto nas briga i dosta tog lijevog Bloka i kopanje sjekire o Domoljubima i falsim Odma iskljuciti Temu ako neko pocme kopati po djedovima. U NJemackoj NIkad ama bas nikad se nije spomijalo ili boze sacuvaj na Istoku bilo sto iako su ih sve bas sve smjennili sa funkcija Tema tabu i tacka inace nebi nikada bio kraj.jer je to gotovo vrijeme .Jos mentalni sklop je na istoku jer su naucili neki biti iznad drugih.Treba da djed zna raditi i stedjeti tako otac da sin nesto naslijedi to istoku njemacke fali i puno ce vremena biti da se izjednjace a danasnja zarada nije u visini starijih penzija . bruto .radi globalizacije i niskih kamata Kao prije dok se u Njemackoj proizvodilo .Malo ko radi u svojoj struci. .Vise rada i svoja posla gledati na duze razdoblje jer ljude zaludjuju i propaganda nas uvodi u kaos.

Ive
Gost
Ive
2 godine prije
Reply to  luci

A tko ce raditi ovi iz Irske, Njemacke, Austrije… Vidis da u Slavoniji nema za kupiti svinja za klanje. Slavonci izselili nema tko raditi ni hraniti, Lika jad i bijeda. Najbolje je da svak proda svoj dio Hrvatske i da ide ravno u 3 PM. Branitelji za koji qurac ste se borili, gdije je masa / vasa SLOBODNA I NEOVISNA LIJEPA NASA???

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

,

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

.

Ive
Gost
Ive
2 godine prije

Prije 20 i kusur godina sam rekao; biznis nije na Zapadu biznis je na Istoku.
Ima jedna cinjenica da se trenutno ali u povijesti nikada nije vodio rat samo jednim oruzijem i Rusija i Kina na jednoj strani ali i ruze kojima latice opadaju EU i SAD na drugoj strani imaju vise oruzja i vode pripreme za rat na vise paralelnih frontova. No nazalost EU a sa njima i ska jada Hrvatske su izabrali krivu stranu, kada vec nisu izabrali pravu stranu zasto se nisu odlucili biti neutralni.

IVE OLDTIMER
Gost
IVE OLDTIMER
1 godina prije

Era USA dominacije je proslo vrijeme, vojno tehnoloski su slabiji od Rusije, sada gube i na globalnom financijskom trzistu. Znaci nece silom, ucijenama il’ financijskim pritiscima moci provoditi svoju volju, polako za koju godinu ce zapoceti proces zatvaranja vojnih baza po svijetu, a zatim ce poceti unutarnji nemiri i strajkovi i to je onda opipljiv pocetak kraja obecane zemlje USA.
Jedino mi u cijeloj situaciji nisu jasni Evropski lideri koji su spremni zrtvovati svoje drzave, narod i nacije za dobrobit USA.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik