Ruski napad na petrodolar – Kraj njegove hegemonije može odrediti potez Rijada

Petrodollars
52 komentara

Nakon novinskih izvješća proteklih dana su ruski blogeri plan Kremlja u suočavanju sa Sjedinjenim Državama nazvali “Zlatni car”, te opisuju što bi to trebalo značiti i koji se konkretni koraci poduzimaju u tom smislu.

Lavina se zakotrljala nakon izjave Putinovog savjetnika Sergeja Glazjeva, koji je 21. travnja rekao kako je jedini način da se zaustavi američka agresija riješiti se ovisnosti o dolaru.

“Što su Amerikanci agresivniji, prije će vidjeti konačni pad dolara i naše oslobađanju o toj valuti. To je jedini način da ne budemo žrtve američke agresije i da zaustavimo ovaj napad. Onog trenutka kada mi i Kina napustimo dolar, to će biti kraj američke vojne moći”, rekao je Sergej Glazjev u intervjuu.

Komentirajući politiku novog američkog predsjednika, Glazjev je istaknuo kako Donald Trump samo radi ono što vladajuća elita očekuje od njega.

“Nisam imao nikakvih iluzija o njemu, kao ni u vezi bilo kakve promjene politike. Prvo, agresija Amerike u cijelom svijetu je ukorijenjena u njezinoj želji za očuvanjem američke hegemonije, kada su već gospodarsko vodstvo prepustili Kini”, rekao je Putinov savjetnik.

“Sjedinjene Države, osim sile, nemaju druge alate da ostale natjeraju da koristite dolar. Zato se upuštaju u hibridni rat s cijelim svijetom i prebacuju teret duga na druge zemlje, tako da se svi ograniče na dolar i oslabe zemlje koje ne mogu kontrolirati. U tom kontekstu se antiruska histerija i rastuća rusofobija mogu promatrati kao dugoročni čimbenik vezan uz specifične interese vladajuće elite Sjedinjenih Država”, rekao je savjetnik Kremlja.

“U objektivnom smislu, oni provode globalni hibridni rat, ali u subjektivnim terminima je ovaj rat usmjeren protiv nas. Štoviše, kao što uvijek bude kada se promijeni svjetski čelnik, izbija rat za kontrolu nad područjima u svijetu. Tako je bilo tijekom Prvog svjetskog rata i Drugog svjetskog rata, kojeg je izazvala Velika Britanija u nastojanju da održi svoje globalno vodstvo. Sjedinjene Države danas rade isto i Trump je samo odraz tih interesa”, rekao je Sergej Glazjev, kojeg uz potpredsjednika vlade Dmitrija Rogozina smatraju jastrebom u Kremlju.

Ova se izjava ne razlikuje od drugih, koje je Glazjev davao za medije. Posebno je oštar bio u vrijeme nametanja sankcija protiv Rusije, ali se Vladimir Putin odlučio za mekši pristup i izbjegao je oštre prekide odnosa i nametnuti simetrične sankcije Zapadu, što se pokazala dobra odluka. Međutim, ne treba zaboraviti da ruski predsjednik cijeni mišljenje svog savjetnika za ekonomiju, iako ne vuče radikalne poteze koje je znao predlagati Sergej Glazjev.

No, njegova izjava od 21. travnja je prilično uznemirila Washington, koji ju je protumačio kao “prvi udar” Rusije protiv Sjedinjenih Država u tekućoj “hladnoj fazi” Trećeg svjetskog rata. Naime, prema izvješćima je Putin naredio hitnu provedbu plana napada “Zlatni car” na američki dolar, što je toliko uplašilo Zapad da je sazvan hitan sastanak obavještajnih službi Amerike, Velike Britanije, Australije, Kanade i Novog Zelanda u novozelandskom gradu Queenstownu, gdje se raspravljalo o ovom problemu.

Na drugoj strani je Donald Trump Washingtonu sazvao prilično neuobičajen sastanak predstavnika Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u Bijeloj kući, pod izgovorom situacije u Siriji i Sjevernoj Koreji, iako je tema bila najava Glazjeva o potrebi uništenja hegemonije dolara, što će automatski označiti kraj američkih agresivnih akcija u svijetu.

Međutim, Sergej Glazjev nije slučajno spomenuo Kinu, jer se bez saveza s Pekingom po ovom pitanju ne može napraviti ništa, ali o tome malo kasnije.

Prema izvješću, nakon sloma zlatnog standarda Bretton Woodsa ranih ’70-ih, kada su SAD sa Saudijskom Arabijom sklopile ugovor da se cijene i prodaja nafte obračunavaju u dolaru, nastao je petrodolar, koji je imao katastrofalan utjecaj na ostatak svijeta. Ovom se planu pokušao suprotstaviti predsjednik  John F. Kennedy, kada je ranih ’60-ih pokušao ukinuti stanje permanentnog rata i moć vojno-industrijskog kompleksa, čime je uspio zaustaviti rast američkog duga, ali ne i završiti posao, obzirom da je ubijen 1963.

Kasnije se pod predsjednikom Lyndonom Johnsonom i ratom u Vijetnamu američka država 1969. zadužila 42 milijarde dolara, čim je ukupan iznos javnog duga dosegao 354 milijarde dolara. Naslijedivši Johnsona, američki predsjednik Richard Nixon zemlju zadužuje za još 121 milijardu dolara, što je rezultiralo ukupnim nacionalnim dugom od 475 milijardi dolara, što je u to vrijeme bio nezamisliv iznos.

Tada dolazi “Nixonov šok“, kada 13. kolovoza 1971. godine Nixon naređuje jednostrano ukidanje izravnu konvertibilnost američkog dolara sa zlatom i stvaranje sustava petrodolara. Sjedinjene Američke Države su doslovno dobile licencu za štampanje novca, ali umjesto da ga iskoriste za poboljšanje života običnih Amerikanca, američka elita posljednja četiri desetljeća radni na globalno širenje svoje vojne moći i stvara imperij uz nevjerojatne troškove. Do danas  se državni dug popeo na gotovo 20 000 milijardi dolara, a američke nepodmirene obveze prema općeprihvaćenim računovodstvenim načelima (GAAP) dosežu nevjerojatnih 106 000 milijardi dolara, kao što stoji na stranici US Debt Clock.

Za upravljanje globalnom shemom štampanja novca, nakon što je američki dolar izgubio podlogu u zlatu, Sjedinjene Države i vazalske države tada zapadne Europe 1973. godine stvaraju sustav SWIFT, kojeg koriste sve banke u svijetu i kroz njega prolaze tisuće milijardi dolara dnevno. Praktično je globalni financijsku sustav ovisan o petrodolaru, a SWIFT ovom shemom u životu održava američku hegemoniju.

Sustav se kao ratno oružje prvi put koristio 2012. godine protiv Irana, kada je Obamin režim naredio da Teheran ne može koristiti SWIFT i time gurnuo zemlju u ekonomski kaos.

Kada je 2012. godine je postalo jasno da će Sjedinjene Države SWIFT koristiti kao “ratno oružje“, Vladimir Putin je naredio stvaranje alternativnog globalnog bankarskog sustava, “Službu prijenosa financijskih usluga” (SPFS).

Elvira Nabiullina, predsjednica Središnje banke Rusije, 23. ožujka ove godine izjavljuje: “Bilo je prijetnji kako možemo biti isključeni iz sustava SWIFT. Mi smo završili posao na svom platnom prometu, a ako se nešto dogodi, svi poslovi iz formata SWIFT će početi raditi u zemlji. Alternativa je stvorena“.

Tjedan dana prije nego je Nabiullina objavila da je SPFS sustav spreman, Središnja banka Rusije otvara svoju prvu inozemnu podružnicu u inozemstvu u povijesti, i to u Kini. Svrha ruske suradnje s Kinezima je izbaciti ili umanjiti značaj američkog dolara u globalnom monetarnom sustavu.

Elvira Nabiullina
Elvira Nabiullina – Guvernerica Ruse Centralne banke

Analitičari obavještajnih inteligencija tvrde da su gotovo odmah nakon što je Središnja banka Rusija izdala priopćenje da SPFS spreman za rad iz NSA procurili dokumenti koji pokazuju kako se SWIFT koristio kao alat i protiv američkih saveznika i protivnika, zbog čega je Putin  naredio početak provedbe plana “Zlatni car”, piše South China Morning Post, ne koristeći ovi ime za plan, ali jasno daje do znanja da je plan iz pripremne faze ušao u aktivnu fazu provedbe.

Provedba plana “Zlatni car” je razlog zašto je  Putin je prodao gotovo sve američke državne obveznice u vlasništvu Rusije i zamijenio ih s jednom od najvećih rezervi zlata ikada akumuliranoj u Rusiji. Kina je također nakupila ogromne količina zlata i sada se dvije zemlje pripremaju trgovati u zlatu, umjesto u “papirnatim” petrodolarima.

Najveći strahovi zapadnih elita se odnose na rusko-kineski plan u povratku globalnog zlatnog standarda i da njihove valute ne budu vezane za petrodolar, što se može osigurati kroz transakcije novog SPFS bankarskog sustava, čije će poslovanje, isključivo zbog zaštite vlastitog profita, podržati i multinacionalne korporacije.

Nedavno je jedan istaknuti ekonomist primijetio: “Ako Sjedinjene Države zadrže svu moć u sustavu SWIFT, ona će se suočiti s oštrim negativnim stavom europske poslovne zajednice, jer biznismeni nikada ne vole da im netko tako grubo određuje pravila. Sve velike korporacije će se početi pitati: “Što ćemo činiti? Što ako zbog Washingtona budemo prisiljeni žrtvovati svoje interese i svoj ugled?”

U smislu održivosti plana napada “Zlatni car” predsjednika Putina s Kinezima protiv petrodolara ekonomisti napominju da bi on mogao imati velike posljedice za cijeli svijet.

“Ako će dvije zemlje u cijelosti uspiju zaobići američki dolar, njihova nacionalna valuta će ostati stabilna i dobit će na vrijednosti. Obje zemlje imaju ogromne rezerve zlata, dok su Sjedinjene Države polako eliminirale svoju posljednju zlatnu imovinu. Ako ti planovi ostvare, svijet financija nikada neće biti isti”, piše portal NewsBTC.

Kina i Saudijska Arabija

No, sjetimo se kako je sve počelo i rušenje petrodolara na globalnoj razini nije moguće bez suglasnosti Saudijske Arabije, a tu posebnu ulogu treba odigrati Kina. 27. travnja ove godine, nedugo nakon izjave Glazjeva i sjednica posvećenih očuvanju vojne i financijske američke hegemonije se sastaju čelnici   Saudijske Arabije i Kine. Treba li pozdraviti ovaj susret? Iako je saudijski režim odgovoran za velika zla na Bliskom istoku i stvari u svijetu, Asia Times piše “kako sporo približavanje između Kine i Saudijske Arabije doprinosi dovršetku provedbe plana Kine i Rusije, zemalja koje se žele riješiti stvarne prijetnje – petrodolara”.

Dok bi mi najradije da Saudijska Arabija u potpunosti nestane, pragmatično gledajući, bolje je da postoji, ali da Rijad odustane od dolara i usvoji kineski juan. To i nije ludost, kako se čini na prvi pogled. Rusija je glavni energetski partner Kine i potpisala je sporazume u juanu.

U ožujku je Rusija je ponovno pretekla Saudijsku Arabiju kao prvi izvoznik nafte u Kinu. U ožujku ove godine je prvog dana posjeta Pekingu saudijski kralj Salman potpisao sporazume vrijedne 65 milijardi dolara.

Prema Reutersu, ” Saudijska Arabija je tražila da poveća prodaju nafte Kini, nakon što je izgubila tržišni udio koji je pripao Rusiji, koja radi s prva tri državne naftne kompanije u Kini”.

Što će se dogoditi ako Saudijci odluče odustati od dolara i euro i prihvate juan, pa čak i zlato?

Andrew Brennan za Asia Times piše kako je ovaj scenarij moguć, jer Kina predstavlja ozbiljnu prijetnju petrodolaru i čekaju kako će reagirati Saudijci.

Osim posla s Rusijom, kineska vlada želi internacionalizirati juan i trgovati u svojoj valuti.  Kada su Rusija i Kina potpisali bilateralni ugovor u vrijednosti 400 milijarde dolara, dogovoreno je da će Kina platiti s obveznicama u juanu, a rusku naftu će također kupovati u nacionalnoj valuti. Ovo izbjegavanje petrodolara je bez presedana i jedan je od najvažnijih koraka u izlasku iz monetarnog sustava američkog dolara.

Međutim, Kinezi se nadaju da će i buduće naftne ugovore sklapati u juanu, a Kina kao glavni uvoznik na svijetu i Rusija kao izvoznik poduzimaju korake da se transakcije provode u zlatu, što je poznato.

Pa tko bi onda trebao biti najviše zainteresiran za trgovinu u juanima?  Saudijci, naravno. Rijad treba Kinu, a Peking za naftu nudi nacionalnu valutu. Ako se saudijski režim odluči nastaviti trgovati u petrodolarima, postoje druge naftne sile, poput Nigerije, na primjer, koje bi mogle uzeti saudijski udio u Kini.

Možda ga neće uništiti, ali će i ovim petrodolar biti znatno oslabljen, a Saudijska Arabija je trenutno o takvim problemima da si ne može dozvoliti luksuz da štiti američke interese do te mjere da riskira vlastitu propast.

Ovdje postoji mnogo nijansi i treba vidjeti kako će sve utjecati na kineski izvoz i domaću potrošnju. Osim toga, Kina vjerojatno i ne želi da juan postane svjetska rezervna valuta, nego samo jaka valuta koja će imati podlogu u zlatu.

Peking zna da bi ga, ako uvjeri Saudijsku Arabiju na trgovinu u juanu ili “zlatnom juanu“, Južna Koreja i Japan mogli slijediti, jer se obje zemlje nastoje otrgnuti od američkog dolara. Kina i Iran su prvi odustali od dolara, a slijedila je Rusija koja izmiče sustavu SWIFT. Indija se također u bilateralnim trgovinskih sporazumima udaljava od američkog dolara. Kina i Japan se kreću prema izravnoj trgovini, zaobilazeći dolar kao i Japan i Indija. Korištenje alternativnih platnih sustava, kao što su zlato, juan, rupija, rublja i druge valute, pomaže zemljama da izbjegnu eventualne sankcije i krize uzrokovane korištenjem američkog dolara. Nije tajna da bi mnoge zemlje voljele vidjeti njegov pad, samo ako bude bilo sigurne alternative, a ona je na pomolu.

Proteklih nekoliko desetljeća pokazuju pad Zapada i porast Istoka i sada svjedočimo promjeni u svjetskom monetarnom sustavu. Kineska ekonomija se počela restrukturirati i fokusira se na proizvodnju i domaće usluge. Trumpova administracija smatra da će slabljenje američkog dolara potaknuti američki izvoz i pomoći rastu gospodarstva ili “rastu” u okviru postojećeg monetarnog sustava. Međutim, precijenjeni dolar mora održavati “američki način života” i njegovo bi slabljenje sada imalo negativne učinke. Sjedinjene Države također mora restrukturirati svoje gospodarstvo i temeljiti ga na proizvodnji. Jednostavno je nemoguće nastaviti politiku kojom će se gospodarstvo temeljiti na zaduživanju i uvozu sve robe koja se ne proizvodi u zemlji. To je neodrživo i zbog toga su mnoge države propale.

Bogatstvo svijeta se kreće prema istoku. Petrodolar je posljednji relikt “američkog načina života”, toliko omiljenog i izvikanog u američkim medijima. Međutim, uz sve već postignuto, ako zlato i juan prevagnu u trgovini naftom, Washington ne treba biti šokiran ako se i Saudijska Arabija odustane od ljubavi prema zelenim novčanicama Federalnih rezervi i odluči se na juan ili, za FED još gore, plemeniti žuti metal kojeg na Istoku ima u izobilju.

FEDPetrodolarSergej Glazjev
Pretplatiti se
Obavijesti o
52 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mario
6 godine prije

Sva super osim djela koji kaze da su ameri polako eliminirali svoje zlatne rezerve.mislim svima je jasno da vjerovatno lazu u sluzbenim izvjestajima kako imaju najvece rezerve ali da su ih bas eliminirali isto nezvuci bas uvjerljivo

PERO
6 godine prije

Problem je što napad na petro dolar Amerikanci vide kao i nuklearni napad na njh jer na njemu počiva sva imperijalna i vojna moč SAD-a.

mars
6 godine prije

Ovo je prava pravcata finansijska i ekonomska 50-megatonska “Tsar bomba” koja bi mogla eksplodirati na jednom uskom a krucijalno važnom području sveukupne američke moći, koja bi po svojim posljedicama po tu moć, mogla biti razorna kao i ona prava.

Weteran
6 godine prije

Nisam ekonomista, ali ….:
– Rijad nikada neće otići od SAD i Dolara!? Hteo je Sadam Hsein da zemlje OPEK uvedu svoju valutu za trgovinu naftom, hteo je Gadafi da uvede neki “Afrički Dinar”, … Možda Saudijci nešto foliraju i špijuniraju …?
Kina, Rusija, …, mic po mic vrše dedolarizaciju?! Brza eliminacija Dolara svima izbija ogromne svote iz džepa, i ne ide trenutno u prilog nikom! Poznato je koliko u obveznicama drži samo Kina!
– Prvi će od Dolara pobeći SAD?? Njihov dug je uglavnom poznat?!! Nema Dolara -nema duga !!??

Mercury
6 godine prije

Članku nedostaju posljedice pada petrodolara. Vidjeli smo što se dogodilo Iraku i Libiji što je ustvari sitnica. Gledano samo s ekonomske strane, pad petrodolara vraća Ameriku u kameno doba. Sva moć Amera se nalazi u petrodolaru. Nema šanse da će oni to dozvoliti.
Ovo što Kina i Rusija rade je samo vlastita zaštita. Za nešto više će morati ratovati. Petrodolar je virus koji neće dobrovoljno otići.

davor
6 godine prije

Ako su zbog istog razloga Britanci i SAD započeli prva dva svjetska rata započet će i treći..j.be se njih . Započet će ga na granicama Kine i Rusije naravno, a di ćeš bolje nego Korejski poluotok

davor
6 godine prije

Amerikancima odgovara nuklearni rat jer Rusija neće napasti nuklearnim bombama SAD nikada, ostali niti ne mogu (osim možda Izrael ako im se Amerika otme kontroli-kao i 9-11), a Azija je ionako mjesto gdje je SAD već vodio nuklearni rat jer je to zgodno udaljeno od njihovog kontinenta i ne ugrožava njihov imidž unutar NATO pakta.

subaru
6 godine prije

Kauboji i gusari su sredstvo, od kako postoje kao imperije, koje sprovodi geopolitiku svojih stvarnih vlasnika. Saudi koji su u srodstvu sa stvarnim vlasnicima čemerike i gusarijade nikad neće raditi o glavi braći već će sa njima zajedno prekrajati svijet kako njima odgovara. Kina uvaljuje rusima svoje obveznice za onu buduću naftu i plin kao što i njoj ciokauboji rade i drže je ovisnu. Osim ratom ništa se ne mijenja a zna se kome rat najviše odgovara i kad ga započinje da bi udeseterostručio profit mirnodopskog kamatarenja.

PeroDD
6 godine prije

Pa dragi moji Rusi i Kinezi; tko vam brani da si međusobno plačate pikulama?? Svatko će kenjat na portalima ali u stvarnom životu voli konvertibilnu šušku u džepu!! I prije nego što mi lokalni Ilije Čvorovići počnu “replicirati” ; put your money where your mouth is!! Tko će mi prodat auto za venecuelanske bolivare??

Mercury
6 godine prije

Da li netko zna porijeklo SEPA-e koja isključuje SWIFT unutar EU?

Alen
6 godine prije

Netreba biti toliko pronicljiv i pametan da se vidi stratesko razmjestanje nuklearnih ” stitova” od strane usa na mjestima koja vec znate svi gdje su i da se zakljuci kuda to vodi… S.koreja je u vezi s kineskim rusenjem dolara.. Sirija, Stit oko rusije ,kine… Usa ce svim nenuklearnim sredstvim,proksi ratovima,komsijskim destabilizacijma nastojati odrzati dolar.. Za koji zamjenski papir ili plemeniti metal ,ksa i istali blisko istocni naftasi da prodaju naftu a da to ne izazove mega potraznju za tim drugim papirom/metalom i ne ostavi usa da se koprca sa bezvrjednim dolarom lezeci na stotinama nuklearnih raketa … Ja ne mislm da bi oni samo blijedo promatrali kako padaju duboko dole…Jer ako padaju oni ,ucunice da padaju svi.. Oni ionako ogromna zla rade vec danas..i u nazad godinama… Ipak ako se svijet zeli rijesiti represivne dominacije usa to je jedini put s kojim se riskira nuklearni odgovor amerike … I… Čitaj više »

Natovac za novac
6 godine prije

Onog trenutka kada mi i Kina napustimo dolar………….a to ce biti nikad, barem u onoj budocnosti gledajuci iz nase perspektive.
Volio bih znati tehnicku stranu, kako ce to Rusija i Kina napraviti.

Ana
6 godine prije

Gospodine Babic, nesto sam od ovoga znala, ali sad su mi stvari puno jasnije. I, kao i uvijek, respect!

Boris_Z
6 godine prije

Cudno da autor nije spomenuo kineski SWIFT, koji se zove CIPC (China Interbank Payment System). Na tomu se već duže vremena radi.
https://en.wikipedia.org/wiki/Cross-Border_Inter-Bank_Payments_System

Miljenko
6 godine prije

Saudijska i Nigerijska nafta i postrojenja kontorlisu kauboji pa prema tome tu pomoci nema .Kinezi i Rusi trebaju favorizovati prijateljske zemlje a blokirati neprijateljske zemlje

Alerik
6 godine prije

Babić ima svoj tjedni show bezvezarijama o propasti dolara i valutama sa zlatnim standardom. Nikako shvatiti bankarstvo djelomičnih rezervi i kreditnu multiplikaciju.Niti da je sav novac u optjecaju dug. Čak i onaj kojeg možda trenutno i sam ima u džepu. Taj novac je nečiji dug Babiću, shvati.

max
6 godine prije

Dolar će pasti, a ratovi po cijelom svijetu će potrošiti višak.
Istovremeno se događaju 2 velika globalna povezana procesa, rješavanje dolara i potrošnja viška kroz ratove. Kinezima ne odgovara brzi pad dolara….prvo se trebaju rješiti američkih obveznica, kroz ulaganja i direktnu prodaju.
Što se tiče duga kad se pokupuje sve vrijedno kupnje uslijediti će značajnije brisanje duga kroz burzovne,nekretninske i slomove drugih vrsta.Već smo imali prilike vidjeti nekoliko proba po cijelom svijetu od amerike do Kine. Nestale su tisuće milijardi. nešto slično smo imali i u HR(predstečajne nagodbe) od prije par godina.
Već iz ovih “proba” gdje su nestale enormne sume novaca se vidjelo da sustav nastavlja funkcionirati bez da je ugrožena njegova opstojnost.
U krugovima koji uistinu nešto odlučuju na ovoj planeti nikome ne odgovara nagli krah dolara, ni onima na istoku ni ekipi na zapadu.

stipa
6 godine prije

Za Rusiju, kao i za Iran, tako i za jednim dijelom Venezuelu je dobro da postoji Kina koja je veliki uvoznik nafte… pa i imaju kome prodati svoju naftu jer to neće države američke pudlice… Vjerujem da su svi oni detektirali da je osnovni problem privatne štamparije USrA dolara čiji profit stvaraju države kao i moja Lijepa mala Hrvatska kojoj raste dug i pada rejting iako joj je zaduženost manja nego istoj USrI ali nema 10 nosača zrakoplova i 800 vojnih baza po planeti kao garanciju

luci
6 godine prije

Cije medije mi imamo tu u Hrvatskoj Nista nije istina. Cista propaganda Gledajmo svoja posla i pocmimo svoju zemlju obradjivati Puno propagande ko ce vise. Sto nas briga i dosta tog lijevog Bloka i kopanje sjekire o Domoljubima i falsim Odma iskljuciti Temu ako neko pocme kopati po djedovima. U NJemackoj NIkad ama bas nikad se nije spomijalo ili boze sacuvaj na Istoku bilo sto iako su ih sve bas sve smjennili sa funkcija Tema tabu i tacka inace nebi nikada bio kraj.jer je to gotovo vrijeme .Jos mentalni sklop je na istoku jer su naucili neki biti iznad drugih.Treba da djed zna raditi i stedjeti tako otac da sin nesto naslijedi to istoku njemacke fali i puno ce vremena biti da se izjednjace a danasnja zarada nije u visini starijih penzija . bruto .radi globalizacije i niskih kamata Kao prije dok se u Njemackoj proizvodilo .Malo ko radi u… Čitaj više »

Riddick
6 godine prije

,

Riddick
6 godine prije

.

Ive
6 godine prije

Prije 20 i kusur godina sam rekao; biznis nije na Zapadu biznis je na Istoku.
Ima jedna cinjenica da se trenutno ali u povijesti nikada nije vodio rat samo jednim oruzijem i Rusija i Kina na jednoj strani ali i ruze kojima latice opadaju EU i SAD na drugoj strani imaju vise oruzja i vode pripreme za rat na vise paralelnih frontova. No nazalost EU a sa njima i ska jada Hrvatske su izabrali krivu stranu, kada vec nisu izabrali pravu stranu zasto se nisu odlucili biti neutralni.

IVE OLDTIMER
5 godine prije

Era USA dominacije je proslo vrijeme, vojno tehnoloski su slabiji od Rusije, sada gube i na globalnom financijskom trzistu. Znaci nece silom, ucijenama il’ financijskim pritiscima moci provoditi svoju volju, polako za koju godinu ce zapoceti proces zatvaranja vojnih baza po svijetu, a zatim ce poceti unutarnji nemiri i strajkovi i to je onda opipljiv pocetak kraja obecane zemlje USA.
Jedino mi u cijeloj situaciji nisu jasni Evropski lideri koji su spremni zrtvovati svoje drzave, narod i nacije za dobrobit USA.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI