Ruski Su-35S nad Sirijom presreo “nevidljivi” F-22 “Raptor” (VIDEO/FOTO)

F22 u Siriji
127 komentara

Ruski borbeni zrakoplov Su-35S je presreo i identificirao američki borbeni zrakoplov F-22 “Raptor” koji je letio iznad Sirije.

Fotografiju je na Instagramu 24. rujna objavio ruski pilot, koji potvrđuje presretanje američkog F-22 “Raptor” od strane ruskog Su-35S.

Fotografije koje je dao ruski  Su-35S pokazuju u infracrvenom spektru let zrakoplova F-22 “Raptor” koji je letio iznad Sirije .

Sustav infracrvenog nadzora i praćenja kojim je opremljen Su-35S, OLS-35, uključuje infracrveni senzor, laserski daljinomjer, telekameru i označavanje cilja.

Ovaj sustav za određivanje položaja zrakoplova unutar polumjera od pedeset kilometara koristan je za otkrivanje nevidljivih zrakoplova, kao što je F-22, na kratkim udaljenostima.

OLS-35 uključuje teplopelengator , laserski daljinomjer i označivač s novim algoritmima i naprednim softverom koji nadmašuje prethodno instalirane slične sustave na zrakoplove iz obitelji Su-27/Su-30

IRST kojeg ima Su-35 je bolji od sustava OEPS-27 po polumjeru, točnosti i pouzdanosti. Ali sustav infracrvenog pretraživanja i praćenja IRST zrakoplova  Su-35 ne predstavlja čudotvorni lijek protiv nevidljivih zrakoplova. No, ipak se ispostavilo da F-22 “Raptor” baš i nije “nevidljiv”, kako se smatralo.

OLS-35, poput i drugih sustava IRST, ne pruža kvalitetu podataka za ciljanje i upotrebu oružja. Na primjer, ako ruski borbeni zrakoplov Su-35 detektira F-22, ruski pilot nebi mogao izravno iskoristiti IRST podatke za usmjeravanje poluaktivne, aktivne ili pasivne rakete kojima raspolaže. Mogućnosti laserskog osvjetljenja su općenito sredstvo za usmjeravanje zrakoplovnih oružja na kopnene ciljeve, ne one u zraku, piše američki Defence Blog koji umanjuje značaj ovog događaja.

Ipak, ove informacije, kako nisu potvrđene ni od ruskog Ministarstva obrane, ni od Pentagona, treba uzeti s rezervom.

Informacija se pojavila nakon što se 13. rujna 2018. američki višenamjenski borbeni zrakoplov pete generacije F-22 u trenutku presretanja ruskog strateškog bombardera Tu-95 u blizini Aljaske  susreo s ruskim zrakoplovom Su-35.

Američki stručnjaci, analizirajući mogućnost da je došlo do prave zračne bitke, rekli da bi američki F-22 imao malo šansi za pobjedu, i to unatoč činjenici da F-22 “Raptor” ima posebno izoštren trup za vođenje zračnih borbi i najbolji je američki zrakoplov u ovoj klasi.

Na temelju čega su Amerikanci došli do tako tužnog zaključka?

Naime, stealth tehnologija, koja se koristi u izradi “Raptor” je značajna i zrakoplovu može dati prednost u vođenju borbe na daljinu, ali je potpuno beskorisna u bliskoj borbi.

Ruski borbeni zrakoplov Su-35 ima veće manevarske sposobnosti u bliskoj borbi, što mu daje veliku prednost u odnosu na F-22 i ostavlja male šanse za preživljavanje američkom borbenom zrakoplovu pete generacije.

To je izjavio američki umirovljeni pilot, pukovnik David Burke, koji je letio na F-22. Burke je rekao da je tijekom izvođenja borbenih misija pokušao  izbjeći blisku manevarsku bitku s neprijateljem i preporučio je da su izbjegava izravan sukob s ruskim borbenim zrakoplovima Su-35.

Kao argument u prilog ruskog Su-35, stručnjaci su naveli ne samo njegovo vrhunsko oružje, nego i to da je ono okačeno na trupu zrakoplova.

Alex Loki tvrdi da je u slučaju presretanja, sličnom onome koji se dogodio 13. rujna, poželjniji vanjski raspored oružja, dok “Raptor” zbog stealth tehnologije oružje krije unutar trupa zrakoplova.

Posljedica toga je da je pri susretu s američkim zrakoplovima teško shvatiti je li on naoružan ili nije.

Osim toga, u suvremenoj bliskoj borbi, ruski Su-35, zbog vanjskih oružja ima prednost u brzini njihove primjene.

Točka na “i” ovom svojevrsnom “Requiemu” za F-22 “Raptor” je stavio stručnjak za vojno zrakoplovstvo Justin Bronk, koji je zaključio da vojska treba izbjegavati uporabu “Raptora” i presretača, a za ovu vrstu misija koristiti starije i jeftinije borbene zrakoplove.

Nije li ovo prilično sumoran i pesimističan zaključak za zrakoplov koji je posebno dizajniran za zračne bitke, a vrijednost jednog F-22 “Raptora” je oko 150 milijuna dolara, dok je program izrade ovog  borbenog zrakoplova do 2011. progutao 66 milijardi dolara?

Defence Blog

VIDEO – Pojašnjenje američkih stručnjaka o prednostima i nedostacima F-22 “Raptora” u odnosu na Su-35S

https://www.youtube.com/watch?v=47GzIrYuiqM

 

 

 

F-22 RaptorNaoružanjeSU 35
Pretplatiti se
Obavijesti o
127 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
5 godine prije

Hm…50 km,mora to bolje.

Baba Vanga
5 godine prije

Ma dajte molim vas pa zar Ruska vojna tehnika nije zahrdjala i koji to njih avion moze i da poleti ma ovo je sala????

Konstantin
5 godine prije

Opet “Kuku Lele” od “zapadnjaka” ? Opet kriv Putin??? o:)))))

Sparkling
5 godine prije

Hmm.. Jedni o drugima znaju mnogo, ali ono malo sto neznaju, e tu ih je strah sta ce se dogoditi ako do nečega dođe.
Dobro je to za nas male. Ravnoteža je dobra i poželjna.
LP

Komunista
5 godine prije

SU-35 S je zaista savršenstvo u dizajnu i aerodinamici. Tu rusima niko ne može parirati. Ima on i dobru avioniku.
F-22 je takođe odličan avion, brz. Manje je okretan od SU-35 ali je radarski manje uočljiv. Nije on napravljen za BVB nego je taktika “prvi uoči i prvi ispali”.
E sad, postoje čitave taktike primjene i jednih i drugih. To je već nauka za sebe.

Gordan
5 godine prije

Ovaj clanak je smijurija. Podbacili ste cak i uobicajeni nivo razumijevanja tog o cemu pisete, a da objektivnost i ne spominjemo. Vojni strucnjaci koji se protive koristenju F-22 za patrole zracnog prostora, se protive radi toga sto su takvi zadaci rutinski i ne zahtijevaju upotrebu ovog aviona ciji su letni sati skuplji a manje ih je na raspolaganju (najvise radi puno ogranicenije proizvodnje nego sto je prvotno bilo planirano), a ne zbog toboze kojekakvih nedostataka tog aviona u borbi zrak-zrak. Dakle, da koristim americku frazu, “ne bacajte bisere pred svinje.” Pod pretpostavkom da ova slika nije fejk njuz, Su-35 je tu gdje je zato sto pilota F-22 nije bolilo rame za to da ne bude. Ako itko misli da F-22 nije bio svjestan prisustva drugih aviona, ili da je tu bilo nekakvog divljeg manevriranja i Pugacovljevih kobri pa F-22 jednostavno nije mogao izbjeci ovu situaciju, preporucam mu da smanji dozivljaj.… Čitaj više »

Alen
5 godine prije

USA avio filozofija ,da tako kazem , napravi avion koji je nevidljiv na sigurnoj udaljenosti i opali raketu sa sigurne udaljenosti…Blisku borbu i ostalo gledaju samo na televiziji…

Riddick
5 godine prije

Bez obzira da li se radi o Photoshopu ili se stvarno desilo, postoji ogroman jaz izmedju sluzbenih specifikacija slozenih borbenih sistema i njihovih borbenih sposobnosti , potrebne su godine i godine , da se otklone bagovi , problemi , nedostatci , da se modernizuje u medjuvremenu ako je zastareo, nikako sve sto kazu o borbenim sposobnostima ne uzimajte zdravo za gotovo .
To vazi i za Rusko oruzje , letelice , brodove , sve što proizvode , i ne samo Rusi već svi na svetu.

Weteran
5 godine prije

Svako od rivala NATO opremio je svoju vojsku radarima “Buđanovci 99”!

Ara
5 godine prije

Vijest o ovom bliskom susretu prije dva dana je objavio diskutant @………..Dalton
Poslije ju je sam demantirao da je fake.
Nije ulazio u detalje kako je došao do tih saznanja

Ivo
5 godine prije

Uskoro će se vjerovatno znati koji je bolji. Bar se tako čini… Do tad možemo samo nagađati.

Dopizdilomi
5 godine prije

Nemojte tako. Pa nijedan F-22 ne može se “uloviti” na američkim i NATO sustavima protuzračne obrane, nevidljiv je. Još samo kad bi taj software mogli ubaciti i u ruske sustave bio bi potpuno nevidljiv.

minimoris
5 godine prije

Ajmo malo redom,kao prvo,svi stalth avioni nemaju takav mod nego su takvi po prirodi,samo u Holivudu na dugme se ukljuceuje taj mod,taj avion je itekako vidljiv ako imas radar koji necemu sluzi i ako znas da ga koristis.Sto se tice elektronike u avionu,tu su Amerikanci ispred Rusa i tu nema pogovora (uskoro ce se verovatno izjednaciti),ali sto se tice aerodinamike i letnih sposobnosti aviona tu su Rusi ispred Amerikanaca,sa tendencijom da ih Amerikanci nikada nece stici. Sto neko rece ovo je suludo trosenje para na patroliranje ovakvih aviona po Siriji,jer to moze da radi i stari F4 ili f 105,a kamoli f 16 ili f 15. Ovo je cisto ispitivanje i testiranje aviona u nekim realnim uslovima,ali ima losih strana po Amerikance sto Rusi mogu da ispituju taj avion takodje. Verujem da Rusi na svojim radarima mogu da vide sve americke stealth avione,kada su to mogli vojnici Srbije u toku… Čitaj više »

Kolega 105
5 godine prije

Zasto to Reptoru ovaj SU nije dao malo po repu tek toliko da mu pokaze tko je gazda na trerenu?

Fatih
5 godine prije

SLIKA GOVORI VISE OD HILJADU RIJECI.MAJSTOR JE NJEGA ZAKLJUCAO. TO ZNACI SAMO JEDNO “OBOREN SI”!!!!!

pingpong
5 godine prije

hm, nad Sirijom ili u blizini Aljaske…..?!?

Nestrpljivi
5 godine prije

Joooooj ovo mi je više dosadno čitati i slušati…svi nadgledaju svakog…prijete svakom….šalju si nekakve međuredovske poruke bla bla…kad će prava šora početi ?!?!??!
Tooooo me zanima!!!!….dajte se više potucite kako treba jebote!!!!!!….sve neki papci…jedino izrael ima muda….samo nažalost protiv gro slabijih od sebe zasad…
Al opet..ajmo fajtfajtfajt!!!

Raptor
5 godine prije

I steta da ono sa slike nije Raptor

čitalac
5 godine prije

uf, koliko debata oko F-22 vs Su-57!
I proizvodi li se uopće F22!?!
Jedan podatak, neborbeni nego ekonomski govori mnogo u prilog da je proizvodnja f-22 prekinuta.
Naime, i vansjki i unutarnji izvori iz Pentagona su rekli za f-22 kad je počeo letjeti da sat letenja enormno skup!
Naime, tada rekoše da oko 2.000 (dvije tisuće) ljudi broji tehnička ekipa koja ih održava gdje god da su stacionirani.
To je puno previše i za Amere i zbog toga je vjerojatno otpisan.
Iz toga se izvlači zaključak da je taj zrakoplov ekstremno osjetljiv i može letjeti sa svojom funkcionalnošću samo u laboratoriju.
Eto toliko sam pročitao i između redaka zaključujem, po zdravoj pamet.

Seljak
5 godine prije

Diskusija je otisla predaleko i presiroko. Da skratimo pricu. Najbolji britanski pilot nadzvucne avijacije, svih vremena, upitan sta treba da radi pilot koji se susretne sa Su27 “oci u oci”, kratko je odgovorio, parafraziram, toplo preporucujem – katapultiranje. Kraj price.

october
5 godine prije

suholji su direktno povezani s s-300/s,400,500 sistemima radara znaci 3d x,y,z,a,b,c 6 stupnjeva sustavima. rusija prvenstveno suholje nove generacije razvija u sikronizaciji s zemaljskim sustavima koji rade na svaku oscilaciju triangulation. za vojne radare bitna je gustoca pokriivanja, visina i kut. u ovom slucaju rusi s vise desetaka s300 sistema i postavljanjem zemaljskih radara mogu postati apsolutni vladari neba sirije.

Duki
5 godine prije

U nas je najbolje rješenje za nevidljivost novonarućenih f-16 da isti nikako niti ne stignu u Hrvatsku??!

Zorule
5 godine prije

Megdje sam citao da F22 ima dosta velikih problema sa senzorikom koja bi trebala detektirati avion koji prilazi odozada ili sa boka. BTW, da li netko zna dokle su rusi dosli sa plasma stealth tehnologijom?
https://www.defenceaviation.com/2008/03/plasma-stealth.html

DrugiJa
5 godine prije

Zašto bi si “Raptor” uopće dozvolio “blisku borbu” ?!?

Teletabis
5 godine prije

Bullshit

Ante
5 godine prije

Raptor je razvijan još u vrijeme hladnog rata, trebao je služiti za borbu protiv sovjetskih aviona.Pošto ameri debelo kasne sa razvojem svojih aviona raptor je tek danas ugledao mogućnost da se suoči sa svojim suparnikom koji je razvio nadmočnije avione od onih iz doba hladnog rata. Možda jedino pitanje ostaje što bi zaista bilo da se ta dva aviona sukobe na nebu i da su dva pilota dobro istrenirana.

Juma
5 godine prije

Joj koliko ovdje avioinžinjera stručnjaka . Kao da rusija i amerika otrkriva specifikacije svojih aviona ma pumpaju prednosti i kriju mane a novinari pišu pretpostavke i gluposti a budale raspravljaju

Galus 92
5 godine prije

Hehehehe, izgleda da si u pravu. Ovdje svaki drugi dan osvane kakav članak o tisućama nedostataka američkih aviona F 22 i F 35, a zašto na primjer ne pišu o vrlo čestim nesrećama, koje su se događale prilikom uzlijetanja i još više prilikom slijetanja ruskih aviona na onaj njihov jedini nosač Kuznjecov i druge brojne nesreće njihovih novih lovaca na raznim aeromitinzima širom svijeta!

Ivex
5 godine prije

Gomila glupetanja od amatera novinara koji nema pojma o zrakoplovstvu prvo F-22 ako je ovo bilo kod Aljaske nije koristio nikakve jammere jer Rusi neće ništa poduzeti riječ je o standardnom izviđanju u sklopu Amer- Ruskoga sporazuma. Plus F-22 koristi napredniju verziju jakog jammmera od Mornaričkoga F-18 Horneta tako da je pitanje u pravoj borbenoj situaciji bili SU-35 uspio dobiti očitanje na radaru.

Kreutzer
5 godine prije

Sorry. mozda ga nije vidio. Cuj invesible…Buaha ha ha

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI