SAD isporučuju raketne sustave Ukrajini

Raketni sustav
24 komentara

Pentagon je otkrio detalje o isporuci protutenkovskih raketnih sustava i projektila isporučenih Kijevu, budući da Moskva postaje sve zabrinutija zbog mogućnosti potpunog sukoba u ukrajinskoj regiji Donbas.

U izjavi koju je u četvrtak primio ruski tiskovni list TASS, glasnogovornik Pentagona, potpukovnik Anton Semmelroth, rekao je da “paket vrijedan 60 milijuna… uključuje 30 zapovjednih i kontrolnih lansera Javelin, kao i 180 projektila”. Prema njegovim riječima, raketni bacači isporučeni su Ukrajini 23. listopada.

“Ove godine, SAD su dodijelile više od 450 milijuna dolara pomoći Ukrajini za sigurnosne zadatke, kao dio naše stalne predanosti potpori sposobnosti zemlje u pogledu obrane svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta”, dodao je glasnogovornik.

Semmelrothovi komentari dolaze usred upozorenja Moskve zbog napetosti u ratom razorenoj regiji u blizini ruskih granica. Prošlog tjedna ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da se “sve više snaga i opreme skuplja na točki dodira u Donbasu, uz potporu sve većeg broja zapadnih instruktora”.

Krajem studenoga, visoki diplomat je rekao da su tvrdnje da su ukrajinske trupe rasporedile raketne bacače Javelin američke proizvodnje zabrinjavajuće i da bi mogle dovesti do potpune ofenzive u ratom zahvaćenoj regiji.

“Posljednjih tjedana upoznati smo s tijekom svijesti ukrajinskog vodstva, posebno kada je u pitanju vojska, koji je pretjerano rasplamsan i opasan”, rekao je Lavrov.

Samo nekoliko sati prije, šef ukrajinske vojne obavještajne službe Kirill Budanov otkrio je da su ukrajinske postrojbe ispitale napredne američke sustave Javelin i da ih koriste vojnici u Donbasu.

Ruski veleposlanik u Washingtonu, Anatolij Antonov, upozorio je Bijelu kuću ranije u studenom da bi opskrba Ukrajine smrtonosnim oružjem mogla umanjiti nade u mir u regiji, navodeći da Moskva vjeruje da je “propuštena još jedna prilika u pogledu poticanja Kijeva prema zaustavljanju rata”.

Sukob u istočnoj Ukrajini počeo je nakon događaja na Majdanu 2014., što je na kraju dovelo do toga da su ”Narodne republike” u Donjecku i Lugansku proglasile svoju neovisnost. Međutim, ni Moskva ni Kijev ih službeno ne priznaju, a Kremlj je inzistirao da je Ukrajina odgovorna za sklapanje mirovnih sporazuma s čelnicima odvojenih regija.

Pentagonraketni sustavrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mlata
2 godine prije

Državljani Ukraine će udariti na državljane Ukraine…jadan narod

mrimproper
2 godine prije

anglosaksoni su spremni ratovat sa rusima sve do posljednjeg ukrajinca… poljaka… bugara… litavca… hrvata… slovenca… čeha… slovaka… makedonca… rumunja… estonca..

Mirko
2 godine prije

Ovo s Ukrajinom je pocelo tako ekspesno da se zaostrava kao da su se ovo nesto dogovorili Rusi i Amerikanci.

Гавран
2 godine prije

Deluje mi da SAD dižu ruke od Ukrajine.

h ttps://rs-lat.sputniknews.com/20211212/bajden-u-slucaju-invazije-na-ukrajinu-amerika-salje-trupe-u-devet-drzava-1132403044.html

h ttps://rs.sputniknews.com/20211212/americki-mediji-ukrajinska-kriza–preteca-novog-svetskog-poretka-1132406980.html

Krle
2 godine prije

Prateći vijesti o Ukrajini, stekao sam utisak da su odlučili povratiti vlast u Donbasu vojnim putem. Pretpostavljam da je to trebalo izvesti dovoljno snažno kako bi slomili “pobunjenike” i dovoljno brzo da Rusija ne interveniše. Raspoređivanje ruskih trupa u neposrednoj blizini je dovelo u pitanje takav plan i sad se vodi kampanja o mogućoj agresiji Rusije na Ukrajinu. Uz uobičajenu medijsku kampanju, cijeli Zapad smatra da Rusija ima plan a ne Ukrajina i ne vidi da su i sami pijuni u toj partiji. Koliko god neko mislio i tvrdio da bi takav sukob bio ograničenog karaktera ne postoji garancija da situacija neće eskalirati i dovesti do globalnog sukoba. Rusija svako malo pokaže neko “čudo” i iznenadi “partnere” sa novim oružjem ili mogućnosti ruske vojske. Nažalost, Zapad i dalje misli da je puno moćniji i da će nakon najezde prvog talasa sluganskih država, jednostavno, i bez ozbiljnih gubitaka, moći Rusiji postavljati… Čitaj više »

tihobl
2 godine prije

Ukri su podigli broj vojnika blizu Donbasa sa 110.000 na 175.000. Skoro sva vojska im je koncentrisana tamo i svi ispravni tenkovi. Ocigledno je da ce pokusati ofanzivu. Ali ako prodju kao sto su prosli u Debaljcevu onda postaju demilitarizovana drzava.
Gadno je to kad zemlju dovedes u toliku krizu da je rat jedini nacin da odrzis vlast. A sta ces kad i rat izgubis?

Max
2 godine prije

Ukrajini Javelin neće pomoći.

Scorpiorex
2 godine prije

Na pomoku Gruzija 2 pokazna vjezba 2008

Zvone
2 godine prije

Ameri šalju najsavremenije oružje u Ukrajinu a rusi su samo zabrinuti i još jednom pomeraju crvenu liniju. Ako bi se to događalo na suprotnoj strani, ameri bi to več davno rješili.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI