SAD izlaze iz INF-a – Rusija raspoređuje “kopneni Kalibar” i hipersonične projektile

Mike Pompeo - INF
55 komentara

Danas su SAD obustavile ispunjavati svoje obveze iz Ugovora o projektilima srednjeg i kratkog dometa (INF) i započele su proces povlačenja iz ovog sporazuma, koji će biti završen za 6 mjeseci, “osim ako se Rusija ne vrati poštivanju pravila i uništi sve rakete, lansere i pripadajuću opremu kojima ga krši”, izjavio je američki predsjednik Donald Trump 1. veljače.

Nakon što je američki državni tajnik Mike Pompeo objavio da Sjedinjene Države prekidaju ispunjavati obveze iz Ugovora o uklanjanju projektila srednjeg i kratkog dometa, (INF), Donald Trump je izrazio nadu u postizanje novog ugovora, prenosi CNN. Ovaj je potez bio očekivan i unaprijed se znalo da Washington ne želi biti dio ugovora koji obvezuje samo SAD i Rusije, ne i Kinu, Iran, Sjevernu Koreju, čak i Pakistan, Indiju i druge zemlje koje slobodno mogu razvijati svoj raketni potencijal. Međutim, INF je 30 godina bio stup europske sigurnosti i posljedice će biti nesagledive. Za Sjedinjene Države ovaj ugovor ne znači ništa, jer novi ruski projektili, zabranjeni ovim sporazumom, ionako ne mogu doseći američki teritorij, a američki NATO vazali u Europi su ranije morali misliti o posljedicama.

“Nadam se da će biti moguće okupiti sve u velikoj i lijepoj sobi i zaključiti novi ugovor koji će biti puno bolji”, kazao je čelnik Bijele kuće, vjerojatno misleći na ostale svjetske sile u usponu, Kinu među prvima, da će prihvatiti novi multilateralni sporazum.

Američki državni tajnik Mike Pompeo priopćio je jučer kako je Washington suspendirao ispunjavanje svojih obveza prema Ugovoru o uklanjanju projektila srednjeg i kratkog dometa (INF), prenosi CNN. Taj korak se dugo čekao, a Sjedinjene Države su ovim korakom izazvale veliku zabrinutost među europskim saveznicima, navodi se u članku na internetskoj stranici američkog kanala.

SAD Rusiji daju novi ultimatum

Sjedinjene Države sada Rusiji daju 180 dana da se vrate ispunjenju ugovora, kojeg, prema mišljenju Washingtona, Moskva besramno krši. Ruska strana ovo poriče i renij prošlog mjeseca je pozvala sve zainteresirane medije i vojne atašee akreditirane u Moskvi da pogledaju sporni projektil i upoznaju se s njegovim karakteristikama.

Američki predsjednik Donald Trump je jučer kasno novinarima nagovijestio je da je otvoren za pregovore o novom raketnom sporazumu, ali nije izravno spomenuo Rusiju.

“Nadam se da će biti moguće okupiti sve u velikoj i lijepoj sobi i sklopiti novi ugovor, koji će biti puno bolji. Definitivno bih to volio vidjeti. Ali potrebno je da se svi pridržavaju istog, jer postoji određena strana koja se pretvara da ne postoji. Stoga, ako nemamo nešto s čime se svi slažemo, ne možemo se dovesti u nepovoljan položaj pridržavajući se ugovora, ograničavajući naše postupke kada netko drugi ne poštuje ovaj ugovor”, rekao je Trump.

Rusija također suspendira INF i obacuje nove teme za pregovore

“Naš odgovor na izlazak Washingtona iz ugovora INF će biti recipročan. Američki partneri su najavili da će obustaviti svoje sudjelovanje u sporazumu i mi ga također suspendiramo”, rekao je sinoć ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je o ovoj temi na posebnoj sjednici razgovarao s ministrom vanjskih poslova Lavrovom i ministrom obrane, generalom Sergejem Šojguom.

Osim toga, Putin je naredio da se zaustave pokušaji započinjanja pregovora o sporazumu INF s američkom stranom.

“Svi naši prijedlozi, kao i prije, o ovom pitanju ostaju na stolu, vrata za pregovore su otvorena “, naglasio je Putin tijekom sastanka s Lavorovom i Šojguom.

“Istodobno, tražim od oba ministarstva da ne započinju pregovore o tom pitanju”, dodao je.

“Čekat ćemo da naši partneri budu spremni voditi egalitaran i informativni dijalog s nama o ovom važnom pitanju, za nas i za naše partnere i za cijeli svijet”, kazao je Putin.
U tom smislu, ruski predsjednik je naglasio kako SAD uvijek traži izgovore za ukidanje uspostavljenog sigurnosnog sustava i ne podupiru ruske inicijative u tom području.
“Već dugi niz godina stalno smo postavljali pitanje provedbe značajnih pregovora o pitanjima razoružanja u gotovo svim njegovim aspektima. Ali posljednjih godina vidimo da naše inicijative nemaju potporu partnera, naprotiv, traže različite izgovore za ukidanje uspostavljenog međunarodnog sigurnosnog sustava”, naglasio je ruski predsjednik.

Odgovor Rusije – Rasporediti “Kalibar” na kopnu i razviti hipersonične balističke projektile

Kao odgovor na američku odluku, ruski predsjednik je dao odobrenje generalu Šojguu da ruska vojska u prvoj fazi raspredi kopnene verzije projektila “Kalibar”, koji su do sada bili u službi u mornarici i nisu kršili ugovor, ali i za razvoj hipersoničnih projektila srednjeg dometa.

Na sastanku održanom sinoć Putin je Lavrovu i generalu Šojguu rekao da SAD izlaze iz ugovora INF i Rusija će učiniti isto, ali će od danas pokrenuti razvoj hipersoničnog  projektila srednjeg dometa.

“SAD kažu da obavljaju znanstvene istraživačke i razvojne raketne aktivnosti i mi ćemo učiniti isto”, rekao je ruski predsjednik tijekom sastanka s ministrom obrane i čelnikom ruske diplomacije Sergejom Lavrovom.

U ovom sastanku užeg kabineta, Putin se s ministrima vanjskih poslova i obrane složio s prijedlozima vojske za početak rada na raspoređivanju kopnen verzije krstarećeg projektila Kalibar i stvaranju spomenutog hipersoničnog projektila.

“Unatoč njihovoj nedorečenosti, nama je očito da smo osim otvorenih istraživanja i razvoja u proizvodnji projektila srednjeg i kratkog dometa više od godinu dana vidjeli stvarnu povredu ugovora INF”, rekao je general Šojgu i naglasio da je američka strana već počela proizvoditi te projektile.

“U tom smislu imamo prijedloge za mjere odgovora. Prvo, korištenje brodskih lansera za projektile “Kalibar” u  kopnenoj verziji. Drugo, naše otkriće o aktivnostima američke vojske traži razvojni rad na stvaranju sustava s kopnenim bazama za hipersonične balističke projektile srednjeg i kratkog dometa, dodao je general Šojgu i zatražio od Putina da odobri njegove prijedloge.

“Slažem se”, odgovorio je kratko Putin.

Kao odgovor na izjavu američkog predsjednika Donalda Trumpa da će, nakon izlaska iz ovog sporazuma, Washington razviti  “opcije vojnog odgovora, kako bi Rusiji oduzeo bilo kakvu prednost”, ruski predsjednik je rekao kako Moskva neće sudjelovati u utrci za naoružanje.

“Želim skrenuti vašu pozornost na činjenicu da nas ne bi trebali uvlačiti u skupu utrku u naoružanju”, kazao je Putin najbližim suradnicima.

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je naglasio da su svi prijedlozi Rusije za spas ugovora INF torpedirani od strane Sjedinjenih Država. Umjesto pregovora, Washington je Rusiji dao ultimatum kojeg Moskva ne može i ne želi prihvatiti, budući da je u suprotnosti s pismom i duhom ugovora INF.

Bez obzira na to što govorio trump, čini se da multilateralnih pregovora, toliko željenih od strane Washingtona, kao ni popuštanja Moskve u pitanjima nacionalne sigurnosti i obrane, neće biti. Sve što Washington u ovom trenutku može dobiti je eskalacija napetosti u Europi i traženje dodatnih sredstava za vojne proračune NATO zemalja, čime će platiti “američku zaštitu”. U konačnici, ako i ne uspije uvući Kinu u pregovore u trilateralnom formatu s Rusijom, Sjedinjenim Državama odgovara i opcija zaštite europskih vazala, Japana, Južne Koreje i drugih, što će donijeti sigurnu zaradu američkom vojno-industrijskom kompleksu. Sigurnost Europe ionako nije prioritet ove ili bilo koje od prethodnih administracija.

Putinovo nuklearno upozorenje nije bilo slučajno – SAD moraju znati gdje im je mjesto

ANALIZA: Ključni razlozi Trumpova izlaska iz INF ugovora o nuklearnim projektilima

INF
Pretplatiti se
Obavijesti o
55 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Weteran
5 godine prije

Treba u ovom slučaju dovesti za sto Kinu, Indiju, …
Ali i Francusku, GB, …..
Moraju se svi dogovoriti.

tihobl
5 godine prije

Da se ne lazemo: amerima je problem Kina koja je nanizala duz obale ubica nosaca aviona, a nije obuhvacena sporazumom. Tramp je zaigrao svoju igru, digao halabuku, raskinuo ugovor i nadao se da ce potpisati novi sa povoljnijim uslovima po SAD u koji ce biti ukljucena i Kina. Taktika mu se izjalovila. Ima spremne tomahavke. a rusi vec imaju spremne kalibre, iskandere duzeg dometa i klub rakete. Mozemo ocekivati uskoro kindzale u drugome stepenu rakete (a to je dodatnih 1000 km + velika brzina) cime ce biti obismisljena svaka odbrana u Evropi. Zaigrali su poker, blefirali, niko nije progutao blef i sad imaju problem. Ali ovaj sporazum o raketama je sporedan. Veci je problem sto se u Pekingu nista nisu uspjeli dogovoriti oko nuklearnog razoruzanja. Ameri vec godinama rade na atomskim bombama male snage i male mase, kako bi se mogle ugraditi na razne rakete. Racunaju da ce ih moci… Čitaj više »

tihobl
5 godine prije

A kako ce zaraditi? Sta ce prodati evropljanima kad od iskandera, kindzala i cirkona nema zastite? Laserska PRO pokazala se kao corak, a na necemu drugom jos nisu pocela istrazivanja.

fenix
5 godine prije

Znam da je off ali general zracnih snaga Venezuele iskazao svoju lojalnost Guaidu. Da li je ovo pocetak gradjanskig rata.

Amater
5 godine prije

Pametnom dosta 🙂

Davor
5 godine prije

Veća je igra u pitanju. Dobro isplašiti narode. Zatim kad bude tukla ponoć na satu za atomsku opasnost,sjesti za stol,kao ponuditi riješenje i rekonstruirati UN. S tim da će se sve zemlje članice potaknute od isplašenih narodnih masa rado odreći dijela suvereniteta u korist Svjetske Vlade pri UNu. Proglasiti “Mir i Sigurnost”NOVI SVJETSKI POREDAK.Definitivno stvaranje Bezbožnog svijeta,.Pa taj plan im je davno oslikan u simbolima po cijelom svijetu. Zapamtite,iz režije 1,svjetskog rata je stvorena Liga Naroda. Iz 2.svjetskog rata UN,a sad se bore tko će više ugrabiti udjela na Zemlji,eto toliko će imati udjela u vlasti pri rekonstruiranom UNu, u Svjetskoj Vladi.Pa nisu oni glupi uništiti sebe(elite,banksteri)Pa ne boje se oni jedni drugih,oni kopaju podzemne gradove iz straha od narodnih masa. Ali sve će se raspasti u totalnom kaosu koji će izazvati. Tad slijedi Harmagedon. Tad će spoznati Zemlja da ima Boga,kome će svatko položiti račun za svoje misli i… Čitaj više »

Adriana
5 godine prije

Ak baš buju morali denuti raketline f Horvatsku, mi bumo dali Dudeka i Dudeku cigaretline. To bu kak naš, safeznički doprinos.

Perun
5 godine prije

Ovo je bio ULTIMATUM Rusiji.
Putinov odgovor bio je brz, izlazak iz INF. Točka.
Očekujem Putinov ULTIMATUM za USA i NATO.
Razmontiranje raketnih lounchera koji su dio “raketnog štita” u Poljskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj i predstavljaju opasnost po sigurnost Rusije,
u roku od 30 dana, ili će isti biti UNIŠTENI.
Šta onda?

nekoime
5 godine prije

Europljani trebaju plaćati NATO-u zaštitu? Od koga, kada je NATO jedina prijetnja?

Fuck usa
5 godine prije

Podrška Rusima I Kinezima protiv ogavnih amera

Cunga bunga
5 godine prije

Srbija do Tokija

Cunga bunga
5 godine prije

Hocemo u NATO

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Totalno off topic.
Breaking news!
Zapovjedništvo ruskih snaga na Krimu objavilo je da se među borbenim pilotima pojavilo nešto još nezabilježeno. Piloti odbijaju slobodan dan, bez poziva se vraćaju sa godišnjih odmora i traže raspored letenja. Neki čak traže da lete prekovremeno, pa i neplaćeno. Radi toga je pokrenuta istraga, čiji će rezultati biti poznati kroz nekoliko dana. Prvi preliminarni nalazi, koji su procurili u javnost, govore da se među njima raširio virus ”Donald Cook”. Navodno se pojavio u Crnom moru prije nekoliko dana.
P.S.
A i država Florida je priznala Jerusalem za glavni grad Izraela.
Cheers!

Crvenkapica
5 godine prije

Ako netko ZBILJA hoće sigurnost, onda traži potpisivanje/ proširivanje sporazuma bez izlaska iz postojećih. I hez postavljanja ‘štitova’, koji se začas pretvaraju u ofenzivno oružje.

alan ford
5 godine prije

Ne, nisu “SAD” najavile povlačenje iz ugovora INF, jer SAD ne psotoje. Tko je to u stvari SAD? Američko stanovništvo? Ne, tog stanovnišva se ionako ništa ne pita. SAD su ciohazarska korporacija i ciohazarska duboka država koja je vlasnik te korporacije, po svaku cijenju želi odravanje neprijateljstva protiv Rusije i u konačnici i rat protiv Rusije. Pompeo i Bolton su nežidovski cionisti, mafijaški konsiljeri, koji za krvoločne cio-neokonose izvršavaju prljave poslove. Pompeo i Bolton su poslani od duboke države, da kontroloriraju Trumpa, odnosno da spriječe bilo kakav mogući korak od strane Trumopa, koji bi vodio stabilizaciji odnosa sa Rusijom,

mrimproper
5 godine prije

AMERIKANCI SUSPREMNI DA RATUJU SA RUSIMA SVE DO POSLJEDNJEG HRVATA… SRBA… SLOVENCA…. UKRAJINCA… POLJAKA… ESTONCA… LITVANCA… RUMUNJA… BUGARA… LATVIJCA… GRUZIJCA… ČEHA.. SLOVAKA…

bobo
5 godine prije

Srećom pa smo mentalno programirani da uredno racionalizujemo sve psihopatološke aktivnosti u ovoj ludnici, pardon, realnosti?!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI