Republikanski “jastrebovi” prisiljavaju Trumpa da otkaže INF ugovor s Rusijom

Jastrebovi u Bijeloj kući
39 komentara

Vodeći republikanski “jastrebovi” prisiljavaju čelnika Bijele kuće Donalda Trumpa da napusti Ugovor o uklanjanju nuklearnih projektila srednjeg i kratkog dometa, piše američki časopis Politico.

“Od Washingtona bi bilo neodgovorno da se i dalje ponaša u skladu s odredbama ugovora, kada su ostali sudionici odavno odustali od njega”, rekao je republikanac iz Alabame Mike Rogers, čelnik Odbora za strateško nuklearno oružje Zastupničkog doma američkog Kongresa.

“Bijelu kuću su zapalile žestoke rasprave o mogućem povlačenju Sjedinjenih Država iz ugovora s Rusijom o uklanjaju projektila srednjeg i kratkog dometa”,  piše Politico.

“Kada je na periferiji Europe ruska vojska postavila bataljun zabranjenog oružja, ponovno je optužena za kršenje Ugovora o uklanjanju projektila srednjeg i kratkog dometa iz 1987. godine, koji je uklonio američke i sovjetske rakete dometa od 500 do 5500 kilometara. Ranije je Obamina administracija izvijestila da je u 2014. Rusija po prvi put testirala zabranjene projektile”, podsjeća američki časopis.

“Sada vodeći republikanski jastrebovi vrše pritisak na Bijelu kuću i pokušavaju prisiliti Trumpa da kao odgovor na akcije Moskve pokrene razvoj novih projektila”, napominje Politico.

“S naše strane bi bilo neodgovorno i dalje se držati odredbi ugovora, kada su ostali sudionici odavno odustali od njega”, rekao je član Zastupničkog doma i čelnik ključnog Odbora za nuklearno oružje, republikanac Mike Rogers.

Osim njega, viši direktor odjela za oružja za masovno uništenje američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost, Christopher Ford, vidi u “zabranjenim ruskim projektilima rastuću prijetnju za SAD i njegove saveznike”.

Moramo učiniti više kako bi bili sigurni da Rusija neće steći vojne prednosti od povrede  ugovora”, rekao je Ford.

Republikanski senator Tom Cotton je rekao da će američki predsjednik morati razmotriti navode “ozbiljnog kršenja ugovora od strane Rusije”, što će biti prvi korak Washingtona za pravno povlačenje iz sporazuma.

“U međuvremenu, Sjedinjene Države bi trebale početi razvijati slične sustave”, zaključio je senator Tom Cotton.

Zapravo, situacija je prilično jednostavna. Američka vojska je postavila takozvani obrambeni proturaketni štit u Rumunjskoj i Poljskoj, navodno zbog “iranske prijetnje”, koji se u vrlo kratkom vremenu i minimalne preinake pretvara u ofenzivno nuklearno oružje.

Kao odgovor je Rusija rasporedila sustave “Iskander-M” u regiji Kalinjingrad i ojačala obranu na Krimu, odakle s lakoćom može uništiti sustave “Aegis” u Deveselu u Rumunjskoj. Osim toga, projektile srednjeg i kratkog dometa, konvencionalne ili nuklearne, razvija nekoliko zemalja u svijetu i ovaj pritisak na Trumpa je potraga za ozakonjenjem već postojeće situacije, ali koje bi jastrebovima u američkom Kongresu dalo odriješene ruke za poduzimanje daljnjih koraka u sučeljavanju s Moskvom.


NATO - Rusija
Karta NATO – Rusija
INFjastreboviraskid ugovorarepublikanci
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kraut
6 godine prije

Mislim da novinar nije istrazivao ovu temu nego je sve prenio iz novina Politico koje su kao sve ostale americke novine upregnute u ( gledajuci iz americke perspektive ) sveti rat protiv Rusije a u stvari guraju cijeli svijet u treci svj. rat.

Mislim, u Americi postoje dvije struje, jedna struja koju cine Obama, Clintonovi, ljudi poput McCain, zelu izbrisati Rusiju s mape svijeta, zelu joj sudbinu Kartage i druga struja koja je usamljena na celu s Trumpom zeli popustanje napetosti s Rusijom.

Koja struja ce pobijediti?
Ja bih rekao ova prva.
Hoce li uspjeti u svome naumu bez nuklearnog rata?
Vrijeme ce pokazati.

Željko
6 godine prije

Dajte ne mučite nas više svi redom, krenite već jednom sa WWIII jer najgore je čekanje i agonija!

gogijard
6 godine prije

Što se više budu dizale tenzije s Rusijom, to će prije EU okrenuti leđa Americi i počet vodit svoju politiku u svom vlastitom interesu. Pa nas je duplo više nego Amerikanaca. Zašto bi nas oni vodili? Jer su se iskrcali na Normandiji za dan D? Smiješno i glupo.

Eden
6 godine prije

Fake News CBS News su napisali neku bljutavu reportazu bez imalo dokaza a onda su skoro sva anglo-saxonska medija to copy & paste. CBS Fake News pisu da je Obama potjerao 35 ruskih diplomata krajem prosle godine i da je americka vlada zapljenila dva ruska diplomatska imanja. To je istina a Rusija jos nije uzvratila a trebala bi jer tako se radi u diplomaciji. Danas je vec kraj sestog mjeseca i ove americke fake news pisu da je nadjeno tamo… metnut cemo u navodne znakove: “Unistene antene, elektonika, kompjuteri, ormari za dokumentaciju. Drugi materijali nedostaju”. Dolje je na engleski pa se moze svatko uvjeriti. To je sve sto je navodno nadjeno nakon sest mjeseci, nista manje i nista vise, bez fotografija. Americki novinari od tog napravu bogati propagandni clanak pa prenosu brzinom prerijske vatre. Zar je americka javnost toliko zombirana, pa to guta? Sto to znaci “unistene antene” – to… Čitaj više »

jale
6 godine prije

Sve se bojim da se USA ponašala u skladu sa ugovorima. Halo, mi govorimo o United States of America koje su u protekla dva desetljeća pogazili sve međunarodne sporazume i povelje UN-a.

subaru
6 godine prije

Žele več okruženu Rusiju dovesti u još teži položaj štancanjem ko kokica ovih raketa.

Georgij Žukov
6 godine prije

Gospodo i drugovi ,uvazeni komentator Milan CZ znao se je ponekad zaigrati u opservaciji globalnih politika te odnosa izmedju duboke drzave tzv americkog establismenta i navodno demokratskim putem izabrane drzavno- politicke americke elite , znao je on tu i tamo pogresno prognozirati slijed dodgadjanja oko nekih izbora ili dogadjaja a u vezi globalne politike . Medjutim u jednom mu moram dati za pravo a to je konstatacija da u ovom trenutku amerika i nato ne smiju ni pomisljati o bilo kakvoj vojnoj opciji a u cilju agresije ili pokoravanja Rusije iz vrlo jednostavnog razloga a taj je da su Ruski narod , njegovo civilno i vojno vodstvo spremne u svakom trenutku 24 h na dan odbiti svaku agresiju u dijapazonu od konvencionalne pa do nuklearne . Mnogi samozvani vojni stratezi( pogotovo oni koji rade za zapadnu propagandu) palamude da Rusiju u mozebitnoj konfrontaciji sa nato spasava samo nuklearno oruzje ,… Čitaj više »

Eden
6 godine prije

CBS fake News je metnuo naslov
Rusi su unistili i uklonili materijal s dva imanja.

Pa za ovu repotazu covjek ne treba cak ni ici na imanje.
Ovakve reportaze se pisu iz udobnosti kancelarijskih fotelja bez da se pali auto.

Ruski diplomati su dobili 24 sata da se iselu iz imanja koje su koristili dekadama i 72 sata da napustu Ameriku.

Mogu prepostavljati da je ostalo puno stvari, kao sto su lampe, kreveti, stolovi za jesti, stolice, radni stolovi, stariji kompjuteri, dijelovi elektronike pa i alati.

Ono sto je bilo od vaznosti je uklonjeno.

Ako je to bilo protiv zakonito ukloniti zasto FBI nije njih zaustavio ispred ulaza i zapljenio im?

Russians destroyed and removed material from shuttered compounds, officials say

žrec
6 godine prije

Novi intervju sa Stevenom Cohenom, vjerojatno najvećim američkim stručnjakom za Rusiju. Tko razumije engleski neka pogleda i druge njegove izjave na yt. https://www.youtube.com/watch?v=4B-o16fXXsc

subaru
6 godine prije

U Srbiji tiskali poštansku marku sa masonskim motivima, ne kriju se vampiri.

Jupiter
6 godine prije

Napadaju Trumpa sa svih strana, naj radije bi mu videli leđa. Dugo nije bilo ovoliko pritiska na Američkog predsednika.Ako ga ne kupe ,ućutaju, duboka država po oprobanom receptu, sklanja neposlušne.

alan ford
6 godine prije

Republikanski “jastrebovi” su velikom većinom takozvani “neokonzervativci” ( neoconservatives ili neocons, kako ih se skraćeno naziva u američkim medijima). Velika većina neoconsa su ultracionistički židovi,– kaže i dr- Paul Craig Roberts, veliki kritičar SAD-a i globalizacije, nekadašnji podminidstar u Reagnovoj vladi 80-ih godina. Roberts kaže, neoconsi su potpunpo preuzeli američku vanjsku politiku u svoje ruke, dolaskom na vlast Busha 1988.,a kasnije u vladi Busha mlađega 2000-2008. bili su glavni kreatori svih ratova na Bliskom istoku. Oni su zadržali kontrolu nad vanjskom politikom i nakon toga za vrijeme predsjednika Obame (2008-2016.) a oni tu kontrolu drže i sada i očito pokušavaju pristisnuti Trumpa da vodi dosadašnju agresivnu politiuku protiv Rusije i Sirije. Trump očito nema ovlast nad vojskom i vanjskom politikom, jer oni rade što hoće, njihovo maslo je bilo i onaj udar na Asadove trupe prije 2 i pol mjeseca, njihovo maslo su i ove mućke i istrage protiv Trumpa,… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI