SAD prijete udarima na Siriju

Glasanje u UN - Jeruzalem
92 komentara

Američka veleposlanica u Ujedinjenim narodima Nikki Haley je jučer priopćila kako su SAD spremne poduzeti vojnu akciju kao odgovor na bombardiranje civila od strane sirijske vojske, ako UN to nije u mogućnosti učiniti.

“Kad međunarodna zajednica ne djeluje dosljedno, dođu vremena kada su neke države prisiljene poduzeti vlastitu akciju“, rekla je Nikki Haley u Vijeću sigurnosti, ističući kako je ovo “jedno od tih vremena”.

Upozoravamo da su Sjedinjene Države spremne djelovati, ako budu morale, protiv svake države koja nameće svoju volju kroz kemijske napade i nečovječne patnje, pogotovo protiv sirijskog režima. To nije put kojim nam se sviđa, ali je put kojeg imamo. To smo poduzeli i spremni smo to poduzeti ponovo”, rekla je Haley.

Haley je usporedila trenutnu situaciju u Siriji s razdobljem prošle godine kada su Sjedinjene Države pokrenule raketni napad na sirijsku vojsku.

Vijeće sigurnosti je krajem veljače donijelo rezoluciju o prekidu vatre, ali nije uspjelo provesti istragu.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres je rekao da se bombardiranja u Istočnoj Gouti pogoršavaju, iako je Vijeće sigurnosti pozvao na prekid vatre, uz napomenu da sirijske vlasti, uz pomoć Rusije i Kine, značajno povećaju područje koje kontroliraju u regiji.

Ministar obrane James Mattis je u nedjelju upozorio sirijsku vladu “kako je neprihvatljivo korištenje kemijskog oružja”, kao što stoji i nekim izvješćima o navodnim takvim napadima u Gouti, području blizu sirijskog glavnog grada Damaska.

Iako Mattis nije prijetio vojnim djelovanjem, spomenuo je prijašnje napade koji su uslijedili nakon napada plinom i rekao da predsjednik Trump ima “punu političku i manevarsku sposobnost da poduzme sve što smatra neophodnim”.

Govoreći na konferenciji za novinare u Indiji, francuski predsjednik Emmanuel Macron je također upozorio Siriju da će provesti ciljane udare, ako dobije “nepobitne dokaze” da se kemijsko oružje koristilo za ubijanje civila, izvijestio je Reuters.

Rusija: “Ako bude ugrožen život naših vojnika, odgovorit ćemo”

Nakon ovih izjava, Rusija je poručila da će u slučaju prijetnje životima njenih vojnika u Siriji upotrijebiti mjere odgovora, rekao je načelnik Glavnog stožera ruska vojske, general Valerij Gerasimov.

“U slučaju prijetnje našim vojnicima, Oružane snage Rusije će poduzeti uzvratne mjere i protiv projektila i protiv sustava koji ih budu ispaljivali. Trenutno je u tijeku normalizacija situacije oko sirijske prijestolnice”, rekao je general Gerasimov.

Upozorio je da teroristi pripremaju provokaciju s insceniranjem primjene kemijskog oružja, što će SAD iskoristiti kao povod za udar na Damask.

VIDEO – Izjava Nikky Haley

Prijetnja
Pretplatiti se
Obavijesti o
92 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Petar Veliki
6 godine prije

Još da konačno vidim taj film! Eto idem odmah po kokice i kolu. Očeli udari krenut danas ili sutra? 🙂

MajorJS1
6 godine prije

Neznam bas dali bi odgovorili.. Mozda i bi ali javno mi to nebi znali.. Nego eto desilo se, nezna se tko je bio.. u tom stilu.

Nena
6 godine prije

Ovo je naprosto neizdrživo slušati, gledati, podnositi..Šta je previše, previše je. Nadam se da rusko i sirijsko vodstvo imaju odgovor i na ovakvo bezočne laži i okrutne planove

njonjo
6 godine prije

neki dan san pisa da će istočna guta biti riješena do kraja marta. ondak svi zainteresisani sjedaju za stol i čerupaju ubijenu kokošku. nažalost, to je sudbina nekad uspješne, tolerantne i sekularne zemlje sirije. živi bili pa vidili.

Tadmur Palmirović
6 godine prije

Ako se kornjača koja na leđima nosi našu planetu počeše po guzi ili mrdne malo leđima možda Tomahawk završi umjesto u Damasku negdje u Rijadu ili nedaj Bože u Tel Avivu..?!??

Tomo
6 godine prije

Izuzetno male sanse su da bi ameri u trenutnoj situaciji napali Saa bar ne neki veci napad. Ali su jos manje sanse da bi Rusi odgovorili ako bi ipak slucajno do toga doslo.

Mildita
6 godine prije

Ukoliko doje do ograničenog napada (alibi napad) Rusi uopće neće intervenirati čak i da u tim napadima stradaju Ruski vojnici …. ako napad bude potrajao Rusi će alibi odgovoriti i tvrditi da su branili svoje snage na terenu .. smatram da sada neće doći do nekog velikog napada ali kad se bude čistila Dera i Qunitre onda bi mogli Anglocionisti da pokrenu (do toga napada će sigurno doći ako ne tad onda … ) trajni napad na OSOVINU OTPORA i u Siriji i u Libanonu ali do napada na Iran neće doći jer bi tada planuo cijeli bliski istok

Kan Horde
6 godine prije

Jop nije riješeno ni pitanje odgovrnosti za zločinački napad na sirijsku vojsku kod Deir Ez Zora…kud još hoće ?

pijani rus
6 godine prije

ahahaaa, pa normalno da prijete, kad imaju pijane ruse za protivnike, ajde neka patuljak putko zaprijeti da ce gadjat one istocno od eufrata. koliko od vas ruskih onanisara zna da kad je bio rat u Gruziji da su rusi stali jel su amerikanci zaprijetili da ce ih gadjat krstarecim raketama. eto vam ih vasi neustrasivi rusi. ahahaaaa

Sinisa
6 godine prije

Turci su u okruzenje stavili 700000 ljudi,ocigledno je da idu na unistenje jer nisu im ostavili mogucnost bijega;mozda bi bilo dobro da se UN tome posveti a ne da mlate praznu slamu i stite teroriste. Da,protiv sam onog sta Kurdi rade ali ovo je zlo na vidiku.

Oko
6 godine prije

Gerasimov je rekao svoje. Hejli da obrije noge , zapere se i zauzme pozu

Alen
6 godine prije

Cekaj malo , ne znamo da li je ivanka zaplakala ili nije !!!
Od toga zavisi sve…

PATMAT
6 godine prije

Ponavljam se još jednom. Gadno je. Neokonci-cionisti su počeli napadati svom snagom. Gadni udarci su im Gruzija i Ukrajna(zapravo ih za to nije puno briga jer su pokušali a nisu uspjeli(izraelu to nije bitno) ali ovo u Siriji neznam dali će moć istrpiti jel Izraelski lobi vlada(i zahtjeva uništenje Sirije) i drži na uzdama medije. Ako malo pogledamo događaje zadnjih par mjeseci slika je sve jasnija. Izraelcima je srušen avion,Isti dan izraelci raketiraju avionima svom snagom Siriju. Putin odmah zove Neternjahua i prijeti da prestanu. Izraelci se povlače jer nežele sami protiv rusa. Neternjahu obilazi zatim SAD i vazale. Retorika postaje sve agresivnija .Makron na svoju ruku(bez potpore naroda) govori da će napast Siriju. Boris Johanson također . Ne uspjeva im pa rade false flag operaciu trovanja špijuna jer ni narod Engleske nema ništa protiv Rusije. Putin sve to uviđa te da ih preduhitri hvali naoružanje i upozorava da će… Čitaj više »

Petar Veliki
6 godine prije

Trump dao otkaz Tilersonu! I ovi bi da se tuku… 🙂

onaj najgl.......veći Dalton
6 godine prije

Ako Jenkiji misle da još nešto mogu napraviti u Siriji, ostaje im sve manje vremena da poduzmu nešto.
Treba samo podsjetiti da Sirija ima S-300 kojeg su Rusi modernizirali. Da li je opet operativan ne znam, ali da će na eventualni američki napad netko odgovoriti, to je sigurno. Mislim da bi to moglo ovisiti o vrsti upotrijebljenog oružja, intezitetu napada i izabranim ciljevima.
Izraelci su upotrijebili svoje krstareće rakete ”Dallilah” dometa 2.000 km i oboreno ih je 75%. To ih je vrlo neugodno iznenadilo.
Tako da cijela priča uopće nije naivna.

Nekoime
6 godine prije

Možda Ameri hoće provjeriti kako radi Kinžal?

davor
6 godine prije

“Međunarodna zajednica” 🙂 🙂 to je eufemizam za američku diplomatsku “fast dial” listu.

HEKPCT
6 godine prije

Oćel bit udara po američkoj mornarici?

fenix
6 godine prije

Valerij Gerasimov je takodjer saopstio da su Ruski savjetnici pripadnici vojne policije i drugi savjetnici nalaze u mo Sirija sa Sirijskim vojnicima i ako njihovi zivoti budu ugrozeni Rusija ce gadjati projektile i lansere sa kojih su lansirane.

čitatelj portala
6 godine prije

Neće biti američkog napada.

fbslo
6 godine prije

Kad pušiš, možeš to dostojanstveno a i diplomatski
ili ovako kao sad Ameri..
Same priče, od prošlog gađanja Sirije, više od pola projektila skinutih, ako se ponovi, obarat će 90%..
A Makaron neka samo šuti, i neka več jednom plati plin Libiji!

Hm, sa malo rezerve: ova Nikki Haley, nisam šovinist, ali kada nju vidim, nekako mi ide, kao da sam jo video u nekom porniču ili, da bi tamo morala da je…hehe.

Kenan
6 godine prije

Klasično ameri igraju poker,uvjereni su da imaju jake karte,i misle si kako Putin vjerojatno nema dobar ”hand”.U cijeloj priči, naravno, nisu primjetili da Putin ne blefira i da on ne igra poker,on igra šah.

SrdjanKs
6 godine prije

Budimo realni, Niki ima vijugu vise od kokoske, da se ne uneredjuje po dvoristu, gluplja i od Samante. Nema nista od gadjanja Sirije. Mene Makron plasi, hehe. Psihopata.

palermo
6 godine prije

Pa i mogli bi i udariti po SAA, jer Rusi “prijete” samo da će braniti svoje trupe. Putin je bio najavio da će branit svoje saveznike samo ako budu napadnuti nuklearnim oružjem. Znači konvencionalni američko-tursko-izraelski udari im ne smetaju. To je ta “logika”, a daj Bože da se varam.

....
6 godine prije

Koliko puta je do sad USA i Izrael prijetili , a da nakon toga nisu napali? Od kad su sruseni avioni i od kad je Rusija promjenila retoriku sve se pocelo svodit na prijetnje. Moje misljenje je da to sve polako zavrsava, sad se samo traze donekle casni izlasci iz rata. USA zivi od kradje tudjih resursa i prodaje oruzja. Na istoku im ostaje sve manje prostora, a i EU se buni nes u zadnje vrijeme. Znaci ostaje prodaja oruzja i nemozes uci u sukob sa Rusijom koja bi vjerovatno pokazala koliko je superiornija u tom dijelu price. I zato …..

alan ford
6 godine prije

ne prijete SAD, jer SAD ne psotoji, SAD su korporacija u vlasnistvu cio-hazarskih mafijasa. cio-hazari prijete udarom na Siriju
naprosto je nevjerojatno kako cionisti drže cijeli svijet za muda.. Ali kada su većina ljudi mamlazi ispranog mozga…

Kenan
6 godine prije

Ruska fregata Admiral Essen naoružana ”Kalibr-ima” i Shtil-1 (Buk) PZO-om ulazi u Sredozemno more.

Reptil
6 godine prije

Pleši na štangi.

Danilo
6 godine prije

Ubijaće druge civile da zaštite neke ‘svoje’ civile. Ali nije to u pitanju, žele da zaštite svoje ratne gubitnike.

Tomica
6 godine prije

Malo sam razočaran sa odgovorom Rusije. Kao da su rekli: “Ako izvršite napad tamo gdje nema ruskih vojnika nas se to ne tiče i nećemo reagirati”. Mislim da bi oštriji odgovor uvelike smanjio mogućnost da se neko odluči na bilo kakvu intervenciju u Siriji. Ovako, vjerujem da će SAD direktno, ili preko nekog saveznika, ipak izvršiti kakav-takav napad, ako ništa da ne ispadne da su pričali u vjetar.
Još veća katastrofa će biti, ako se desi napad, da Rusija ne odgovori i ne nanese štetu napadaču. Mislim da će ih to potpuno izbaciti iz Sirije.

Reptil sapiens
6 godine prije

Jadnoj promjenili joj I ime I prezime

Kokos na palmi majmuna nigdje
6 godine prije

Nikki Miki kako bi pricala kad bi neki glavosjece bacali sranja po Washingtonu. Nikki glavosječe su teroristi I oni se trebaju loviti. Plesi malo, popij wiski , opusti se
Živjela sekularna sirijska armija koja stiti 15 % krščana od ukupnog stanovništva.

GoranZemun
6 godine prije

Mislim da ce Rusi u tom slucaju preci preko Eufrata. Prvo sa Kalibrima, a zatim ce uvesti i pokrivati SAA. Mada to ce biti brza i velika eskalacija.

Ive
6 godine prije

Mislim da Washington i Pentagon prvo treba traziti dozvolu od Sj. Kreje.

Ive
6 godine prije

Oni su to od pocetka stvaranja. U cijeloj svojoj povijesti imaju samo perido od 12 godina kada nisu ratovali, s time da su ponekada vodili vise od 3 neavisna rata istovremeno. Uporno izvoze demokraciju u zamije nu za prirodne resurse.

tošo
6 godine prije

U Siriji neče popustiti nijedna strana, redosled zapleta dogadžaja može zaostriti vojni sukob svetskih rasežnosti,,,

tošo
6 godine prije

Fenix Lady
Ako do napada na Siriju dođe, to će se desiti pre 18. marta, a ako se stvarno desi, Rusija će tada odgovoriti “asimetrično” tj. neočekivano agresivno. Ako pak USA napad na Siriju odloži za posle Putinovih izbora, onda će Rusija kalkulisati u vrsti odgovora. Sve je ovo tempirano za ruske izbore, i napad na Siriju i trovanje onog špijuna u Britaniji. Ako se sad ipak sveukupna situacija u Siriji primiri, sledeća eskalacija je viđena za SP u fudbalu. Ameri su svaštaspremali Putinu za izbore, ali ono što je činjenica je to da su ih Rusi žestoko iznenadili sa Gutom.

slažem se s tim..A prvo ,Putin je iznenadio svetsko javnost za vreme olimpijade u Sočiju a šta mu sad spremaju ameri, … mislim da ništa dobro a to neče biti dobro i za svetsku stanovništvo…

čitatelj portala
6 godine prije

Laje bezveze.

Mate
6 godine prije

Auuuu koja prijetnja ?

Chico
6 godine prije

Na Siriji se lome koplja budućeg svjetskog poretka i to dobro znaju i Rusi i Amerikanci.I jedni i drugi su svjesni ako izgube Siriju i bliski istok nastupice velike promjene u svijetu.Ameri ionako gube konce kao svjetski broj jedan.Sve vise zemalja se koleba ili im cak okreću ledja.Rusi dobijaju sve vise simpatija unatoč medijskoj hajci protiv njih.zato mislim da će Ameri udariti po Siriji.Americkim jastrebovima je to zadnja sansa da zadrže kredibilitet svjetskog policajca.A Rusi se iz Sirije ne smiju povuci kao gubitnici,previše su uložili u obranu suvereniteta Sirije.Jedino ostaje ona stara narodna:Pomozi Boze!

Ivo Lola
6 godine prije

Pa… ako krenu Rusi, nećemo ni mi sjediti skrštenih ruku. Realno je očekivati da još nekome ko se ne slaže sa američkom politikom pukne film. Neka Turci zauzmu Incirlik, mi ćemo dati Srbima ruku da rasturimo Bondsteel, u Njemačkoj se već kuju planovi za zauzimanje Rammsteina, ni otpor Rumunja oko Divosela nije upitan, samo Poljaci zajebavaju.

Alex
6 godine prije

Bem ti u sto se ova Amerika pretvara … kaze novinar Glenn Greenwald samo sto nisu počeli dijeliti uniforme sa lubanjama i munjama. Frau Haspel -novi šef CIA-e- ima kvalifikacije na kojima bi joj mogao pozavidjeti i izvjesni Heinrich Mueller, po činu SS-Gruppenfuhrer und Generalleutnant der Polizei.

PHP
6 godine prije

Retorika je retorika a pjesadija je pjesadija, a sah je sah. Mislim da je glavni problem u ‘sahu” odnosno iranu i njegovoj nepoznatoj snazi koja jos nije videna. Iran je veliki problem u ovoj partiji saha zbog “nukllearnog programa” i stalnih pregovora sa 6 velikih sila. Prilicno NELOGICNO 6 na jednoj strani a 1 sam. Partija je krenila dobro a onda dosao bacuska sa svih strana , cak i preko irana i napravio 1 sah mat . Nakon toga su usljedili novi “asimetricni” sah matovi na svim poljima sa ukljucivanjem irana kao saveznika pa turaka. Ta otvorena podrska i suradnja sa asadon i rusima je do kraja zakomplicirala situaciju jer se sah mat samo ponavlja a sponzorima otkazuju mozdane funkcije a stalno traze revans i otkrivaju svoju nemoc

VladoGrozny
6 godine prije
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI