SAD: Rusija je najveći “izvoznik” boraca u ”Islamsku državu”

Rusija-Sirija
35 komentara

Govoreći isključivo na temelju podataka sigurnosne konzultantske tvrtke Soufan Centra, koji su prikupljeni na temelju izvješća raznih obavještajnih službi, američki dužnosnici i analitičari tvrde kako je s 3400 ruskih državljana, koji su se  priključili terorističkom ”kalifatu” u Siriji i Iraku, Rusija zemlja s najvećom stopom “dobavljača” stranih boraca za ISIL.

”Rusija nadmašili druge zemlje po broju građana koji su poslani da se bore za ”Islamsku državu” u Siriji i Iraku. To potvrđuju podaci novog izvješća američke tvrtke sigurnosne konzultantske usluge Soufan Centar.

Izvještaj o stranim borcima ”kalifata” i prijetnje zbog njihovog povratka citira ruske dužnosnike, koji su u ožujku 2016. godine sami rekli da se 3477 državljana Ruske Federacije pridružilo ISIL-u.

Saudijska Arabija je s 3244 boraca na drugom mjestu, a Jordan je s 3000 svojih državljana zauzeo treće mjesto. Na četvrtom je mjestu Tunis s 2926 islamista, peta  Francuska koja je ”kalifatu” dala 1910 državljana.

isis
Države iz koje dolaze i u koje se vraćaju teroristi ISIL-a

Izvješće Soufan Centra naglašava kako je, unatoč općem porastu broja stranih boraca u ISIL-a, njihov tok zapravo zaustavljen, jer je ”kalifat” počeo gubiti kontrolu nad teritorijima u Siriji i Iraku, ali i zbog ”djelotvornijih mjera nekoliko zemalja u sprečavanju takvih putovanja”.

Stručnjaci navode broj terorista povratnika za svaku od tih zemalja. Tako se u Saudijsku Arabiju vratilo 760 militanata, 400 u Jordan, 800 u Tunis i 271 u Francusku. U Rusiju se, prema izvješću, vratilo 400 militanata ”kalifata”.

Stručnjaci ističu da broj napada počinjenih od strane onih koji su bili inspirirani ”Islamskom državom” ili se provode pod nadzorom ove terorističke skupine i dalje raste.

“Svi oni koji se vrate, bez obzira na razlog njihovog povratka, nose određeni stupanj rizika”, navodi se u izvješću.

U veljači ove godine je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da se u Siriji na strani terorista ”kalifata” i drugih skupina bori oko 9 tisuća ljudi iz Rusije i zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza.

”Prema našim preliminarnim podacima, njih je tamo na tisuće. Glavnog stožer, GRU i naše druge službe, FSB, na primjer, govore oko četiri tisuće militanata iz Rusije i još pet tisuća iz zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza”, rekao je tada Putin.

Soufan Centar je u posljednjem izvješću o broju stranih boraca u redovima ISIL-a izdala 2015. godine. Tada je lider s brojem stranih boraca u redovima ”Islamske države” bio Tunis, kada se 6000 građana ove zemlje pridružilo ”kalifatu” u Siriji i Iraku. Rusija je tada bila na trećem mjestu. Soufan Centar je tada naveo kako se u redovima ”kalifata” borilo oko 2400 militanata iz Ruske Federacije.

Znakovito je kako u Sjedinjenim Američkim Državama na temelju izvješća o broju stranih boraca, kojeg Moskva nikada nije negirala, provlači teza da su ruski državljani tamo ”poslani”, odnosno, kako je Rusija ISIL-u ”dala na tisuće boraca”, a potpuno se zanemaruju korijeni i povijest radikalizacije dijela ruskih muslimana, koji su otišli na Bliski istok.

Tako su Sjedinjene Američke Države sa 129 boraca i 7 povratnika među zemljama s najnižom stopom na spisku ”davatelja”stranih boraca ”Islamskoj državi”, bez obzira na brojne dokaze o upletenost prije svega američkih i saudijskih obavještajnih službi u stvaranju, financiranju i naoružavanju ove, ali i drugih terorističkih skupina terorističke skupine i lažnu borbu Washingtona protiv globalnog terorizma.

Izvješće Soufan Centra: Beyond-the-Caliphate – Foreign Fighters and the Threat of Returnees

FSBISILIslamska državaKalifatSoufan Centar
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
miki
6 godine prije

US-ranci opet obmanjuju

nekoime
6 godine prije

A tko je prvi po izvozu oružja u “Islamsku državu”? Klingonci?

prvi od 7
6 godine prije

Ovakvi tekstovi su klasični primjer teksta za ovce,pritom ne mislim na ovaj portal nego na taj soufan centar.
Oni optužuju ruse,dakle svog neprijatelja, da “ima” 3417 boraca kalifata i to ih jako brine.
A ne brine iz da njihova dva ključna saveznika ,Saudijska Arabija i Francuska , zajedno “imaju” 5154 kozojeba.
Nepotrebno je dalje objašnjavati da su ti militanti iz rusije odlazili ilegalno, dok je is ostalih spomenutih zemalja to bilo organizirano.
U bliskoj budućnosti očekujem text u kojem će biti navedeno kako su Rusi ti koji su militante i naoružali jer koriste kalašnjikove.

Brane
6 godine prije

Još jedan fake news, najviše terorista dolazi iz Libije, a najviše visokog zapovjednog kadra iz izrahella. No, u svakom slučaju bilo bi zanimljivije vidjeti rang listu zemalja koje najviše financiraju i naoružavaju ISIL i imaju najveći broj vojnih savjetnika pri terorističkim štabovima. Takvu listu ti prljavi ljige iz Šupan(k) centra neće nikad sastaviti, jer bi im na vrhu bile anglozionističke gazde.

Realno 99% informacija koje se plasiraju u tzv. ‘zapadnim demokracijama’ su ili direktna laž ili perfidna manipulacija. Mislim da sad lažu već i kod vremenskih prognoza i horoskopa, a o tzv. ‘vijestima’ je suvišno i pričati.

raspe
6 godine prije

Laže selo,lažu ljudi.

mars
6 godine prije

Nebitno je odakle šljam dolazi, bitno je ko ga na to potiče, organizuje, hrani, odjeva, naoružava i plaća, a to je van svake sumnje američka ruka. Čak i da su tačni podaci o broju takvih koji su iz Rusije i bivših zemalja SSSR-a, to ništa ne mijenja na stvari. Govoreći ekonomskim riječnikom, Rusija je izvezla samo golu neobrađenu primarnu sirovinu (mada je tačnije reći da su se izvezli sami), a svi ostali koraci u procesu prizvodnje koji dovode do finalnog proizvoda su američki. Zato se komotno može reći da su oni proizvod koji s pravom može nositi etiketu “Made in USA”.

Lila
6 godine prije

Izgleda da je Goebels još uvijek živ

antun comb
6 godine prije

ko da je ovo nesto novo, pa sami rusi su rekli da ima dosta “njihovih” u Siriji

rodoljub
6 godine prije

Ovakve tvrdnje mogu da progutaju samo jadni i ovcoizirani americki gradjani, jer oni “istinu” saznaju samo od CNN . Treba imati dobar zeludac pa svariti sve ove gadosti i podlosti koje plasiraju amerikenjci .

davor
6 godine prije

SAD i Izrael jedini imaju privilegiju da ih regrutiraju direktno iz Iračkih zatvora i arapskih komuna.

Tadmur Palmirović
6 godine prije

Dobro.Zašto kurc* obolci ne navedu podatak koliko su vazdušno- kosmičke snage RF i SAA potamanili tih ” ruskih” glavosječa a koliko koalicija sedamdesetak i kusur zemalja?Koliko su Francuzi eliminisali svojih i usrani saudi ?

Kajzer Soze
6 godine prije

Gluposti !! Broj boraca se treba računati po broju stanovnika ( tačnije broj boraca ISIL-a po milionu stanovnika zemlje odakle su ) iz zemlje iz koje dolaze što znači da bi na prvom mjestu zemalja po izvozu boraca bile BiH i Kosovo a zatim koliko se sjećam Belgija i Albanija !

neki tamo
6 godine prije

nebitno. bitnije je tko je financijer i logistika daesh-a. žrtvama divljaštva ove statistike znače apsolutno ništa.

neki tamo
6 godine prije

neprijatelj nikad ne spava. zato ima podočnjake.
https://english.almanar.com.lb/369235

žrec
6 godine prije

Ovdje opet svi uskaču u obranu majčice, ali vijest — čak i ako je i zlonamjerno pretjerivanje, nije daleko od istine. Pa Rusija je sama rekla da ih je nekoliko tisuća. Svi zaboravljaju na činjenicu da je u Rusiji 20 milijuna muslimana, da je njihov prirast velik, kao i na pravu strategiju ciosa – širenje terorizma u srednju aziju a preko nje u Rusiju.

Talib
6 godine prije

Eee treba kazniti saudijsku arabiju i tunis i jordan dali kalifatu manje borca od nevjernicke rusije odmah skinite sankcije rusiji i dajte ih arapima cicijasima oce kalifat a nece da daju borce

Mate Jebach
6 godine prije

Gomila čečena i ostalih islamista je morala bježati iz zemlje nakon uspješnih akcija ruske vojske, službi i policije protiv islamističkih terorista. Našli su se na sigurnom u Siriji. Nešto nejasno, čudno???

Zvrk
6 godine prije

očita zamjena teza

ilija
6 godine prije

To je jedan od naj boljih nacina, za zaposljavaje ne zaposlenih ljudi, svi idu na rad u inozemstvo, kad nauce dobro zanat i ako prazive vrate se u svoju domovinu gdje investiraju zarade.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI