fbpx

SAD su izdale Rusiju, ali ta vijest nije za objavu

Cohen - SAD - Rusija

Nedavno je tema jednog od članaka na ovom portalu bila proširenje NATO pakta na istok i kako su Reagan i europske vođe u vrijeme pada “Berlinskog zida” Mihailu Gorbačovu obećali kako se NATO neće širiti na istok, posebno ne do granica Ruske Federacije, ali i da, navodno, “nikada nikakav službeni dogovor o tome nije potpisan”.

U današnjem izdanju američka časopis The Nation piše “kako su SAD izdale Rusiju, ali to nije vijest koja je prikladna za objavu”.

Na vidjelo izlaze novi dokazi da je Washington prekršio svoje obećanje da se NATO neće proširiti “niti jedan centimetar prema istoku”, što se kasnije ipak dogodilo, sa svim posljedicama kojima svjedočimo, ali mediji kao što su The New York Times ili drugi dnevni listovi tome ne posvećuju nijedan jedini redak, piše The Nation.

Stephen F. Cohen, profesor emeritus ruskih studija i politike sa Sveučilišta New York i Princeton, s Johnom Batchelorom nastavlja svoje uobičajene tjedne razgovore o novom američko-ruskom Hladnom ratu.

Cohen se vraća na temu koju ponavlja od 1990. godine i veliku zlouporabu medija u iskrivljenom prikazivanju Rusije, ali s novim i vrlo indikativnim povijesnim i suvremenim primjerom. Postoje ti glavne epizode relevantne na tu temu.

Prva je bila kada su američke novine, osobito The New York Times, prevarile čitatelje i uvjerile ih da misle kako komunisti nikako ne bi mogli pobijediti u ruskom građanskom ratu, koji je trajao od 1918. do 1920. godine, kako je detaljno opisano u studiji Waltera Lippmanna i Charlesa Merza, koja je objavljena kao prilog u časopisu The New Republic 1920. Ova jednom kanonska studija je godinama dijeljena u školama novinarstva, ali se to više ne čini.

Druga je epizoda iz devedesetih godina, kada je gotovo cijela Amerika pisala i govorila o “reformama” ruskog predsjednika Borisa Jeljcina, koji je opljačkao i uništio ruski narod, ali je to opisano kao “dobronamjeran prijelaz na demokraciju i kapitalizam” i “kakvu Rusiju želimo“.

Iz ove epizode nastaje treća i brzo se širila kroz medije od 2000. demonizacijom Vladimira Putina, Jeljcinova nasljednika, a sada svjedočimo užarenim temama kao što je “novi Hladnog rat”, slučaj “Russiagate” i tvrdnji da je “Rusija napala američku demokraciju” 2016. godine, ali još puno toga što je povezano s Rusijom. Ovakva praksa je može dovesti do najgoreg i sigurno je najopasnija, ako govorimo o medijima i njihovom pristranom izvještavanju i iskrivljivanju povijesnih činjenica i stvarnosti, piše The Nation.

Medijska zloupotreba ima razne elemente. Među njima su selektivno prenošenje činjenica, nekih nepotvrđenih i vrlo upitnih priča ili izvještavanje na temelju tih “činjenica”, pri tom pomiješano s uredničkim komentarom koji to predstavio kao “analizu”, potkrijepljenu pažljivo odabranim “stručnim izvorima”, često anonimnim. Kako bi se pojačao dojam istinitosti tvrdnje, uvijek se dodaju mišljenja pomno odabranih suradnika.

Ovaj je sustav postao praksa u kojem se isključuju sva mišljenja koja nisu u skladu s “časnim objavama” The New York Timesa. Stvorena je situacija u kojoj se objavljuju samo vijesti “pogodne za objavu”.

Kada je u pitanju Rusija, NYT često politički odlučuje što je prikladno, a što je ne. I tako imamo posljednji, ali iznimno važan primjer.

1990. godine se sovjetski vođa Mihail Gorbačov dogovorio ne samo ponovno ujedinjenje Njemačke, čija je podjela bila epicentar tadašnjeg Hladnog rata, nego i ispunjenje želja zapadnih sila, posebice Sjedinjenih Država, da će nova Njemačka biti članica NATO pakta. Već napadnut kod kuće, Gorbačov je dodatno bio oslabljen odlukom koja je vjerojatno doprinijela pokušaju puča protiv njega u kolovozu 1991.

Mihail Gorbačov je donio odluku na temelju uvjeravanja njegovih tadašnjih “zapadnih partnera” da se NATO zauzvrat neće proširiti “nijedan centimetar prema istoku”, odnosno prema Rusiji. Danas, nakon što je gotovo udvostručio svoje zemlje članice, najmoćniji vojni savez na svijetu se nalazi na zapadnim granicama Rusije.

U to je vrijeme bilo poznato da je predsjednik George H. W. Bush osobno uvjerio Gorbačova o neširenju NATO pakta, a jamstva je dao i tadašnji državni tajnik James Baker i ostali jednako snažni političari.

Otkako je Bushov nasljednik, predsjednik Bill Clinton, započeo proces proširenja NATO pakta, koji je još uvijek u tijeku, njegovi promotori i apologeti opetovano inzistiraju na tome da ne postoji takvo obećanje i da je sve to bio “mit” ili “nesporazum”. Štoviše, po njihovoj tvrdnji, velika ekspanzija NATO pakta je bila potrebna i to je veliki uspjeh, dok Cohen tvrdi da su to zapravo mitovi.

Nacionalni sigurnosni arhiv objavljuje dokumente

Međutim, neprocjenjivi Nacionalni sigurnosni arhiv na Sveučilištu George Washington je utvrdio povijesnu istinu i ona je objavljena 12. prosinca prošle godine, ne samo detaljnim prikazom onoga što je obećano 1990. i 1991. godina, nego i dokumente koji govore o tom pitanju.

“Istina i prekršena obećanja se uvelike razlikuju od prethodno rasprostranjenih tvrdnji. Sve zapadne sile uključene u pregovore,  SAD, Velika Britanija, Francuska i Njemačka, dale su isto obećanje Gorbačovu u više navrata i na različite načine. Ako se pitamo kada je Zapad, a posebno Washington, izgubio Moskvu kao potencijalnog strateškog partnera nakon raspada Sovjetskog Saveza, tamo imamo objašnjenje”, nastavlja The Nation.

Zabranjena istina

Međutim, gotovo mjesec dana nakon objavljivanja dokumenata Nacionalnog sigurnosnog arhiva, niti The New York Times, ni The Washington Post, koji se smatraju najvažnijim i pouzdanim političkim novinama, nisu objavili nijednu riječ o ovoj objavi.

Svakako su ovi dokumenti za NYT i The Washington Post važniji nego za druge medije, jer su desetljećima najviše pisali i većina “izvješća” vezanih za Rusiju dolazi iz ta dva uredništva.

Kako objasniti činjenicu da NYT i The Washington Post nisu pisali ili na neki drugi način komentirali objavu Nacionalnog sigurnosnog arhiva? Teško se može govoriti o nedostatku prostora ili njihovoj nezainteresiranosti za Rusiju, za koju su redovito objavljivali razne priče, posebno ako govorimo o svakodnevnom bombardiranju vijestima o skandalu “Russiagate”.

S obzirom na njihove neizmjerne dnevne mogućnosti prikupljanja vijesti, zar je njima promakla ova priča? Nemoguće, još više ako uzmemo u obzir da su tri manja izdanja, The National Interest, Bloomberg i The American Conservative, sredinom prosinca objavili vijest o otkriću dokumenata i kratko komentirali značaj onoga što je objavio Nacionalni sigurnosni arhiv.

Možda NYT i The Washington Post smatraju da povijest i proces ekspanzije NATO pakta više nisu “vijest”, iako je baš ona bila glavni i eskalatorni čimbenik novog američko-ruskog Hladnog rata. Upravo ovaj proces je uzrokovao dva neizravna oružana sukoba između Sjedinjenih Država i Rusije, prvi u  Gruziji 2008. i drugi u Ukrajini od 2014.

U tom kontekstu NATO jača potencijal na granicama Rusije u baltičkoj regiji, što može dovesti do stvarnog rat između nuklearnih supersila, jer može izazvati reakciju Rusije, koju se sada opisuje kao “veliku prijetnju”.

“Gotovo su isparili političari i proamerički lobisti u moskovskoj politici, kao i ranije rasprostranjen proamerički osjećaj među ruskim građanima. U najmanje jednoj generaciji ruske političke elite vlada uvjerenje da su prekršena obećanja Gorbačovu predstavljala karakterističnu američku “izdaju i prijevaru”. Oba ruska predsjednika od 2000. godine, Putin i za vrijeme Obama “resetni partner” Dmitrij Medvedev, su to više puta naglasili”, piše američki časopis.

Putin je to izravno rekao: “Nasamarili su nas u punom smislu te riječi.” Rusi mogu navesti i druge slučajeve “prijevare”, uključujući jednostrani izlazak predsjednika Georgea W. Busha 2002. godine iz Sporazuma o borbi protiv balističkih projektila i prekršena Obamina obećanja da neće koristiti rezoluciju Vijeća sigurnosti iz 2011. godine kako bi likvidirao libijskog vođu Gaddafija.

Ali prekršeno obećanje Gorbačovu se smatra izvornim grijehom Amerike, dijelom zato što je bilo prvo od mnogih drugih dvoličnosti, ali uglavnom zato što je rezultiralo vojnim okruženjem Rusije od strane zapadne vojne sile koju predvode SAD, što se nastavlja i danas.

S obzirom na navedeno, moramo ponovno pitati zašto ni The New York Times, ni The Washington Post nisu objavili arhivska otkrića? Najvjerojatnije zato što ovi dokazi iz temelja potkopavaju njihovu važnu i sveobuhvatnu priču “kako je isključivo Putinova Rusija odgovorna za novi Hladni rat i sve njegove prateće sukobe i opasnosti”, pa stoga nije poželjno preispitati američku politiku prema postsovjetskoj Rusiji od 1991. godine, posebno ne pod predsjednikom Donaldom Trumpom.

Međutim, zbog zloupotrebe medija je ugrožena nacionalna sigurnost. Ovaj primjer, iako je od posebnog značaja, nije jedini uz posljednjih nekoliko godina. U tom smislu, NYT i The Washington Post gaze vlastite novinarske standarde i njihovu navodnu predanost tome da demokracija zahtijeva potpuno informirane građane.

Jedini put do istine su alternativni mediji

Ako se Amerikanci ne mogu osloniti na NYT i The Washington Post, barem u vezi odnosa s Rusijom, gdje da traže potrebne informacije i analize? Postoje mnoge vrijedne alternativne medijske kuće, ali malo građana koji teško rade ima vremena za njihovo traženje i praćenje.

Prof. Stephen F. Cohen preporučuje Amerikancima da potraže dvije internetske stranice, koje gotovo svakodnevno izvještavaju, analiziraju i objavljuju mišljenja koja se ne mogu pročitati i naći u NYT, The Washington Postu ili većini drugih glavnih publikacija.

Jedna od stranica je “Johnson’s Russia List“, a druga “American Committee for East-West Accord“, gdje je Cohen član uprave. Amerikancima je dovoljno potražiti ove dvije stranice i pročitati vijesti koje se službeno skrivaju od javnosti. Za čitatelje koje brinu međunarodni poslovi, novi američko-ruski Hladni rat i sama Amerika, informacije koje će dobiti na ovim stranicama su neprocjenjive.

Bloomberg: Zašto Zapad nije ispunio obećanje neširenja NATO pakta na istok

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
40 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
davor
Gost
davor
3 godine prije

Amerikanci u vanjskoj politici često lažu ali neki ljudi čak i kad to vide ne vjeruju. Na taj način nastaju mitovi. Mitovi kako je Rusija vojno jača od čitave Europe, kako je Rusija prijetnja Sjevernoj Americi i glasačkom procesu u SAD-u, kako je današnja Rusija revizionistička sovjetska ekspanzionistička prijetnja koja prijeti Bliskom Istoku i slavenskim državama. No iz nekog razloga čini se da ni ti mitovi više ne postižu željeni učinak, generacije su se umorile od tih gluposti.

Citac
Gost
Citac
3 godine prije
Reply to  davor

Slazem se sa vecinom tvog posta. Ali: “Mitovi kako je Rusija vojno jača od čitave Europe” nije mit. To je utvrdjena cinjenica .Dovoljna je samo desetina
NUK naoruzanja koje posjeduje Rusija da Europu polozi na koljena.

davor
Gost
davor
3 godine prije
Reply to  Citac

Je mit je. Pogledaj ljudstvo samo koliko imaju primjerice EU države i koliko Rusija ima stanovnika a koliko joj treba vojnika da bi branila toliki teritorij. Ne uspoređujem vojnu sa nuklearnom silom, jer nuklearni rat je pucanje u samog sebe. Rusija jača od Europe je mit kojim se mame budalasti narodi kao na ovim prostorima i zapravo taj mit je jedna od osnovnih ako ne i glavna poluga za širenje NATO pakta. Meni frend iz Splita kaže kad pričamo o NATOu da mi moramo biti u NATOu jer inače bi imali rusku bazu u Kninu, ja gledam ga pitam ga uvijek o čemu pričaš ti jel ti pao šećer? Nije puno drugačije ni sa mitovima o Amerikancima kao najjačoj vojnoj sili na svijetu koja se ponosi bombardiranjem crkava škola plaža i svadbi čak i taktičkim nuklearkama bačenim na Faludžu a ne može osvojiti Jemen. Šta Amerikancima vrijedi nuklearno naoružanje? Isto što i Rusima i ostalima, ništa.

nikud nikam
Gost
nikud nikam
3 godine prije
Reply to  davor

Odlična konstatacija da je nuklearni napad zapravo pucanje u samog sebe. Samo bi primjetio da broj stanovnika u modernom ratu više ne igra onakvu ulogu kao npr u 2.SR. Sve bi se odigralo munjevito. Mislim da se ne bi stigla ni mobilizacija provesti.

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije
Reply to  davor

Davore, to što zapadna Europa ima nominalno više stanovnika, to apsolutno ne znači ništa u omjeru snaga. Rusija ima superioran program obrazovanja profesionalnih vojnika koji započinje još od vrtićke dobi, a to imaju jer pamte Napoleonov genocid, Kajzerov genocid i naposljetku Hitlerov genocid. Tri teška genocida su preživjeli Rusi u zadnih 250 godina, a ostali su sila i nisu se nikome osvećivali. Osim toga Rusija je svjetski lider u raketnim motorima, pa čak su i amerikanci morali ukrasti onaj MIG-21 da bi shatili ispravan princip rada. Dok su Rusi istraživali i proizvodili, a Amerikanci ih kopirali, Europi još nisu bila izrasla ni krila. Europa pored svega nije politički jedinstvena, ni nacionalno homogena, osim toga, baš bih volio da vidim koji će to oportuni i frivolni Europljani ići ponovo u ruske stepe i tundre, pogotovo kad ih okuje led na minus 40 stupnjeva. Rusija je sila, i budi uvjeren da mi znamo tek za mali dio onoga što oni posjeduju u smislu tehnologije, pogotovo vojne.

PeroDD
Gost
PeroDD
3 godine prije

Većna ruske vojske su regruti ćija borbena vrijednos je neznatna u odnosu na profesionalce…

octopus
Gost
octopus
3 godine prije
Reply to  PeroDD

PeroDD@ Da, ali imaju motiv. Skoro svi vojnici Nato-a imaju isključivo motiv novac (sav white trash u US vojsci ima kao alternativu živjeti doma na socijalnoj pomoći). Rujama je bitno (kao što VVP kaže) da su dovoljno jaki da se rat više neće voditi na njihovoj teritoriji.

Ive
Gost
Ive
3 godine prije
Reply to  davor

Davore, vrati se u osnovnu skolu i nauci citati i analizirati procitano pa kada naucis to pocmi citati literturu u vezi sa analitikom politickih zbivanja i nakon jedno 200 knjiga pocmi razmisljati, a potom se mozes ukljuciti u komentare. Kina je visestruko jaca od Rusije ne samo po broju stanovnika nego i po broju vojnika, ali ni u snu nema ideju o napadu i zauzimanju Ruskih teritorija, jer nakon takvod pokusaja Kina bi prestala postojati, ili brem Shangaj i jos nekoliko visemilijunskih gradova.

PeroDD
Gost
PeroDD
3 godine prije
Reply to  Ive

Jei siguran? Milijardu kineza u mekom trbuhu rusije, a sibirska voda tako blizu….

igi
Gost
igi
3 godine prije
Reply to  davor

….NATO ima nedvojbeno više ljudskog potencijala međutim pitanje svih pitanja kako moralno stoje stvari, jer NATO snage su plačenička vojska u kojoj pojedinac vojsku vidi kao odskočnu dasku za druge ambicije u osobnoj karijeri i stoga nije spreman svjesno dati život za ostvarenje vlažnih snova salonskih generala…npr. hrvatski vojnik na baltiku nema ideološki momenat koji ga drži na granici s rusijom izuzev novca a da bi ga uživao valja živjeti pa shodno tome prvi plotun ruske artiljerije vratit će ga kući a kako ovisi o njemu…..

DLM
Gost
DLM
3 godine prije
Reply to  igi

@igi Dopada mi se tvoj komentar jer istices upravo onaj element koji na tasu prevagne i odnese sve! Moral svake vojske je ono sto odvraca i poziva. Oko ideoloske matrice vojnika koji cuce na ruskoj granici mislim da gresis jer svi ti vojnici koji su tamo imaju upravo onu ideologiju iz WW2 koja je njihove djedove motivirala da idu tamo. Dali ce neka zemlja-narod biti porazen zavisi samo od toga dali je isti spreman braniti se ako postoji taj element niko ga nece napasti… slobodno pogledaj S.Koreju i videces da svi skacu urlaicu ali nikome ne pada na pamet napasti i nije to samo zbog nuka….

octopus
Gost
octopus
3 godine prije
Reply to  davor

Nisam baš siguran da Ruje ne bi upotrijebili taktičke nuklearke po onoj zamlji iz koje krene bilo kakav projektil makar i “greškom”. Ja bih tako odgovorio i bio bih siguran da više nikad neće “pogriješiti”. Ni pomisliti kako bi ostatak Evrope reagirao na natove trupe na svom tlu.

fdsdsa
Gost
fdsdsa
3 godine prije

Ako Ameri reklamiraju alternativne stranice, to je skoro uvijek onda samo visa prevara.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  fdsdsa

Ne mora biti prevara ali sigurno postoji neki interes (koji gotovo sigurno nije želja za iznošenjem istine).

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije

Nema potrebe pitati zašto NYT ne piše o ovome – on je samo deo Establišmenta koji sprovodi svoj plan a taj plan je protiv Rusije. Pravo pitanje je zašto The Nation piše o tome. Novinarska etika? Možda sam u to verovao pre 30 godina, više ni ne sećam.
Danas znam da je novinarstvo biznis. Sigurno ima novinara entuzijasta ali iznad njega stoji urednik a ne može se postati urednik (bar malo većeg medija) ako se ne prođe “provera”. A kada uđeš u mašinu “ne talasaš”. Ja potpuno razumem te ljude. Oni vrlo brzo shvate šta ih čeka ili im se slikoviti objasni ako sami ne shvate. Tada dolaze do izbora – rizikovati opstanak pa i život kao i porodicu ili se “uklopiti”. Baš i nije izbor.
Mogli su novinari The Nation-a da pišu ružno o Obami, Trampu, Klintonovoj… Političari takođe znaju šta ih čeka a objavljivanje njihove prljavštine daje privid demokratije dok je iznošenje informacija koje su u dijametralnoj suprotnosti od suštinske propagandne kampanje koja je u uzletu nešto sasvim drugo. To je siguran dokaz da imaju nekog jakog iza leđa. Ko je to i kakvi su mu interesi za sada možemo samo da nagađamo ali je osvežavajuća promena u odnosu na jednoumlje koje je vladalo pre Trampovog izbora. Najbitnije je da ne može da se etiketira kao “fake news” niti kao “ruske plaćenike”

Ive
Gost
Ive
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Shuadinac to ti je sve u svezi sa krizom morala. Neoliberalni kapitalizam se ne temelji na zakonu trzista nego na pohlepi a pohlepa je zlo za moral. Neoliberalni poredak sve mijeri u kolicini novca, sportski rezultati se mejre kolicinom novca, umjetnost se mjeri kolicinom novca, kultura se mejri kolicinom novca. A americko privatno druzstvo drzi FED i oni stampaju dolere bez pokrica koliko im treba, te se razlikuju Petrodolari od recimo zlatnih dolara ili USA dolara za internu upotrebu. A imamo 8 ljudi na svijetu koji raspolazu sa 52% svijetskog bogatstva dok su ostalih 48% uglavnom u duznickom ropstvu prema tih 8. No vrijeme dominaciji dolara istjece jako brzo i dolzai vrijeme zmaja koji ce ponistiti dolar. NO pitanje je dali je moguce vratiti moral medju gradjane svijeta?

onaj najgl...veći Dalton
Gost
onaj najgl...veći Dalton
3 godine prije

Tko laže, taj i krade. Tko krade taj i ima. Tko ima, budi mu prijatelj. Dok Ima. To je tako.

Zanzo
Gost
Zanzo
3 godine prije

Nije loše.
Mene su učili:
Tko laže, taj bi i ukrao. Tko krade taj bi i ubio.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

U slucaju da je amerika izdala rusiju imamo veliki problem , jos veci problem bi bio kada amerika ne bi izdala rusiju ili obrnuto .

PeroDD
Gost
PeroDD
3 godine prije

Kakav smušen članak, što je pisac htio reći. Jedno konzistentno u tekstu je laž o neširenju NATO pakta. Jedino što je dogovoreno prilikom ujedinjenja Njemačke je da se NATO trupe neće pomicati u Istočnu Njemačku..i nisu se pomicale! Ustvari jesu, otišle su kući. Bundeswehr je smanjen s 500k na 200k i sa 3000 Leoparda na 200. 250 k američkih vojnika je otišlo kući. 50k britanaca i 50k Nizozemaca i Belgijanaca je otišlo kući. Do ruske agresije na Ukrajinu 2014 u cijeloj Europi nije bilo niti jednog jedinog američkog tenka. A to što su se zemlje poput Poljske Češke odlučile priključiti NATO-u je njihova stvar!! To nisu moskovske gubernije (na veliku žalost autora). I njihova sreća da jesu jer bi završili ko Ukrajina.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  PeroDD

Mamlaze ajde sad budi dosljedan pa nam argumentiraj da u europi nije bio niti jedan americki tenk do 2014 g .

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  PeroDD

Ramstajn -njemacka , bondstel-kosovo , tasarim-madjarska, aviano-italija ,sardinija -italija , brindisi -italija , suda zaljev kreta -grcka , petrovec -makedonija , slunj-hrvatska , novo naselje kod slivena bugarska , ajtos , bezmer ,graf ignjatijev-rumunjska , americki “anti raketni stit” u deveselu rumunija , moronog -poljska , itd itd , u njemackoj 250 000 vojnika , italija , turska , spanjolska , velika britanija 30000 vojnika ……..

PeroDD
Gost
PeroDD
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

@Žukov rasformiranjem 170 i 172 brigade američke vojske i slajnem opreme u Ameriku 2013 više nije bilo niti jednog jedinog američkog tenka u cijeloj Europi; proguglaj malo imaš desetke članaka o tome! Kakvih 250k američkih vojnika u Njemačkoj, toliko ih bilo na vrhuncu hladnog rata, dakle ne lupetaj izmišljotine….eh da zaboravio sam dodati mamlaze, kad se već častimo!

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije
Reply to  PeroDD

Kakve ruske agresije na Ukrajinu? Daj odskakutaj trolerčino nebulozna.

PeroDD
Gost
PeroDD
3 godine prije

@Lola Ribar Pročitaj komentar od Iveta on ti detaljno opisuje rusku agresiju na Urajinu, prvo otimanje Krima pa poslije i direktnu intervenciju nakon što su es ruski krajišnici našli pred slomom u ljeto 2014….

gogijard
Gost
gogijard
3 godine prije
Reply to  PeroDD

Ukrajinska vojska na pravoslavni božić gađa dječji vrtić u Donjecku granatom od 125 mm. Sa njima se solidariziraš? To su tvoji?

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  PeroDD

Pa zašto ne primite turke u EU kao poljake i čehe u Nato?Šta očekivati od tebe nego bljuvotine i laži.

Ive
Gost
Ive
3 godine prije
Reply to  PeroDD

PeroDD, sine trebas ti jos puno citati da bi znao misliti i analizirati svijetsku politiku.. Daj samo malo razmisli zasto su Rusi odjednom i fino vratili Krim nazad pod Rusku kontrolu. Evo Ukrajniski fashisti su izveli drzavni udar u dogovoru sa Amerikancima sa ciljem da sa Krima istjeraju Rusku Crnomorsku flotu te da tamo uspostave USA Crnomorsku flotu i tako udju u meki stomak Rusiji. Dakle Rusi su procitali ili je spijunaza obavila svoj dio posa i sprijecili USA u namijeri aneksijom Krima. E sada dalje USA je u svezi sa imala odredjenih troskova koji Ukrajinci nisu mogli platiti pa je dogovoreno da u zamijenu daju svoje zlatne rezerve kao na nominalno cuvanje u USA, kada i dali ce ih ikada dobiti nazad to je druga prica. Trece u vrijeme “Krimske krize u Crnom moru se nalaze USA ratni brodovi, jedan se malo previse priblizio Krimu i nakon toga ga je u niskom letu nadletio Ruski avion, rezultat na tom brodu je otkazala kompletna elektronika, desetak mornara je dozivjelo nervni slom i zavrsili su u USA u instituciji za mentalne bolesnike, taj brod je uz pomic drugih USA brodova odvucen u Rumuniju na remont ali su se svi drugi USA brodovi povukli u teritorijalne vode Ruminije i Bugarske. Nakon sto je brod remontiran sa zamijenskom elektronikom svi USA brodovi su se povukli iz Crnog mora i od tada vise ne zalaze tamo. Nema vise USA vojnih instruktora u Ukrajini, USA bliznismeni su se vratili u USA pa i sin potpredsijednika Bidena. Jadni naivni Ukrajinci su popusili i sad se u zadnje vrijeme pokusavaju trgovinski miriti sa Rusijom. Eto malo o vojnoj nadmoci i prevarantskim igrama.

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije
Reply to  Ive

Ukrajina će dobiti svoje zlato natrag na Sveto nikada, kao i Njemačka, koja je 60tih godina u Fort Knox prebacila svo svoje zlato, 3.500 tona. Od toga su tek posljednje dvije godine uspjeli povratiti oko 350 tona i to tako što je Merkel pritiskala Obamu i uslovljavala povratak zlata otkazom gostoprimstva US trupa na Njemačkom tlu, a ostalo su ameri potrošili na ratove.

Zanzo
Gost
Zanzo
3 godine prije
Reply to  Ive

Ja bi volio da je tako kako ti kažeš Ive. Ali nisam siguran ne znam.

PeroDD
Gost
PeroDD
3 godine prije
Reply to  Ive

@Ive čitam, skupljam činjenice i mislim!! I zato ne sipam ruski agotprop koji nema veze sa stvarnošću…

DLM
Gost
DLM
3 godine prije
Reply to  PeroDD

@PeroDD, jbt, sto si uradio svi se uhvatili na tvoju udicu. Umes stvoriti ambijent, ako trazis posao imaces ga brzo ha ha ha. Nego Pero sto kazes “”250 k američkih vojnika je otišlo kući”” a kuca im gde Pero, Ukrajina, Libija, Rumunjska, Irak, Madjarska, Balticki bordeli(dobro trebaju se malo odmoriti) Poljska, Ceska, Sirija nastavi niz … uh sto im velika kuca jbt ili su to samo dace vikendice i…
Bravo PeroDD ja predlazem tvoj komentar za naj naj ovi admin treba sastaviti neku listu pa da mi glasamo, sto kazes Perice?!

Ботовање
Gost
Ботовање
3 godine prije
Reply to  PeroDD

Pokrenula se armija licemera koja za novac pričaju laži!
Izgleda da vam gori pod guzicom 🙂

Ive
Gost
Ive
3 godine prije

Amerikenjci su pohlepni kurvini sinovi, prvaranti, lopovi, kriminalci u srcu i dusi, koji su u stanju prodati i vlastitu mater za 1 cent profita. Kada bi Rusi bili pohlepni, pokvareni kao amerikenjci cijele Evropa bi bila pod Rusijom. Ali Rusija sa Putinom ne gradi svoj polazaj u svijetu na prevari, kriminalu i lopovluku ili sili, izvozu kvazi demokracije u zamjenu za prirodne resurse, vec svoj polozaj gradi iskljucivo na ravnopravnom partnerstvu, pogledajmo samo organizaciju BRICS, nema dominacije niti jednog partnera. USA u cijeloj svojoj povijesti ima samo 12 godina mira cijelo ostalo vrijeme ratuju s time da su u nekim periodima vodili i vise od 3 paralelna i nezavisna rata izvoze demokraciju u zamijenu za prirodne resurse. USA je dosada nasilno mijenjala rezime u 146 drzava svijeta. Hajde malo proanaliziraj koliko je rusija ratovala i koliko je nasilno mijenjala rezime u istom periodu kao i USA isve bi ti prijatelju trebalo biti jasno.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Ive

a sto su tek likovi poput pero dd , majke im ga sprasim

666
Gost
666
3 godine prije

Lako je za pijanog Yeltsina, nije ni Gorbacov bolji bio……

Gorbachev signed a deal with Bush on importing chicken thighs in Russia in 1990.They were known as Bush Legs. In Russia there was no food at the time but they had money, if they did not have the money they could not pay for the “Bush thighs”. Every year, the Russian government spend $ 800 million to import chicken thighs that were fed with suspicious food and full of antibiotics. In 2014, Putin abolished the import of American garbage. This is what hit the Americans, they would like that the Russians do not have domestic food production and depend on America. This is one of the reasons, and there are others why Americans are barking on Russia.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  666

Zašto galama i dernjava antune?

Ive
Gost
Ive
3 godine prije
Reply to  666

Sto se tice Gorbachova, on je bio i ostao fini gospodin koji nije znao lupati sakom po stolu. Znadete li da je sazvao sve direktore kolhoza (SSSR je usao u glad i velike nestasice hrane) molio ih i plakao pred njima da pokrenu proivodnju, a oni su mu se smijali, nisu se mogli smijati Staljinu ili Hruscovu jer bi pala glava i sa facijalnim grcem osmijeha zavrsila u neoznacenu grobu. Neka se danas neko pokusa nasmijati Putinu kada on zatrazi, zamoli ili naredi,nece pu pasti glava, ali ce mu se moral probuditi u kazamatu dakle prekasno.

logicno citam, logicno razmisljam
Gost
logicno citam, logicno razmisljam
3 godine prije
Reply to  Ive

@Ive kakav gospodin, on je obican naivko, a mozda je uzeo i pare. Pa gdje jos ima da se tako vazne stvari kao sto je ne sirenja nato-a na istok, prihvate na rijec, bez cvrstog pisanog dokumenta.( mada ni dokumenti za “demokrate ne vaze puno, jednostrano napustaju sporazume izlaze iz njih ) Kazete o sastanku direktora kolhoza, a to meni samo govori da gorbacov nije bio sam, da je smisljeno i organizovano doslo do krize, da se narodu proda prica o ukidanju SSSR-a. E sad me interesuje, koliko bi gorbacova i “direktora kolhoza” bilo u eventualnom sukobu nato-a i rusije, za koji se iskreno nadam da do toga nece doci.. Inace rusija nema sanse u sukobu sa nato-om bez upotrebe atomki, a onda neka nam je svima bog na pomoci. Znaju to na zapadu inace bi davno napali. Zato se ide na satanizaciju i ekonomsko iscrpljivanje rusije ocekujuci nekakav majdan ili proljece u moskvi.
Ali, uvijek ima ono ali, geopoliticka situacija se mijenja narastanjem kine u svijetsku silu. Nisu kinezi glupi, znaju one da bi poslije rusije oni dosli na red, ili obratno,Zbog toga se bojim da neko u panici jer im se izmice dominacija, sa zapada ne povuce pogresan i nepromisljen potez. Ima svakakvih budala, znamo to iz istorije.

alan ford
Gost
alan ford
3 godine prije

Gorbačov i Jeljcin bili su igrači globalističke elite, odnosno duboke države. Gorbačov je još uvjek (još je živ).Kako tvrde neki neovisni američki portali, Gorbačov je čak član najuže i najglavnije globalističke elite, tajanstvenog “Comitee of 300″ (vijeće tristotine”), koji djeluje u potpunoj tajnosti. Članovi Comitee of 300 su još kraljica Elizabeta, Rotschild, Rockefeller, Soros, Kissinger, Bill Gates., Al Gore, Bill Clinton, Bush, itd..
Jeljcin je na vlast došao uz pomoć CIA-e i duboke države, i to nije neka patka sa neovisnih portala, več stvarno istina, činjenica, koju sam čuo od ozbiljnih njemačkih anaitičara, činjenica koja je čak spomenmuta u jednom glavnom mediju. U Rusiji je nakon 1990, raspada SSSR- i komuniuzma, postojala jed naivnost, da su SAD i Zapad prijatelji i da će pomoći Rusiji da se brzo razvije. Ali malo morgen, SAD odnosno cio-hatzarska mafija je htjela samo opljačkati Rusiju i držati je pod kontrolom, I to su i bili postigli za vrijeme pijandure Jelcina, cio-hazari su pokupovali ruska firme sve jeftino… Hodorkovski, Berezovski, Aleksandar Lebedev, Mihail Fridman, Aleksandar Rajngioldovič Koch, Abramovič, Leonard Blativnik, itd.. I onda je došo Putin i počeo zavoditi zakon i red, udario je pohlepne cio-hazare po prstima, zatvorio kriminlca Hodorkovskog i druge… i odtada su cio-hazari uz pomoć SAD-a, (kojega drže u šaci) počeli voditi rat protiv Rusije. Dakle taj hladni rat protiv Rusije, nije započeo tek 2014,., nakon ukrajinske krize i Krima, već davno prije, već tamo negdje početkom 2000-ih godina, kada je Putin počeo zavoditi red…I zato su cio-hazari od tada započeli provoduiti “obojene revolucije” u susjedstvu Rusije: Ukrajina 2004., pa Gruzija/Južna Osecija(2008.), pa opet pokušaj u Ukarjini da se na mjesto predsjednice instalira hazarka Julija Timošenko (ali ona 2010. gubi izbore protuv Janukoviča), i onda puč u Ukrajini 2014…Plus još i to, što Soros i ostala cio-hazarska banda stalno pokušavju potpaliti i neku obojenu revoluciju u Bjelorusiji.. I također, u srednjoazijskim islamskim državam, pokušavaju uz pomoć svojih saudijskih pajadaša, destabilizirati vlade u ovih 5 država, koje su sve sekularne i u dobrim odnosima sa Moskvom…

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik