SAD u očaju poručuju Rusiji: “Platit ćete visoku cijenu za podršku Iranu”

McMaster
36 komentara

Nakon što su se Sjedinjene Države na posebnoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o prosvjedima u Iranu, održanoj na njihovo insistiranje, našle u jedinstvenoj situaciji u povijesti postojanja ovog međunarodnog tijela i bez jednog glasa podrške, visoki dužnosnici u Washingtonu su doslovno kipjeli od bijesa.

Protiv Sjedinjenih Država su bili Rusija, koja je tražila da se sjednica uopće ne održi, potom Kina, Bolivija, Francuska i svi koji su iskoristili pravo glasa. Kasnije su se svi složili kako je to unutarnje pitanje Irana i da Vijeća sigurnosti tu nema što raspravljati, niti je to u nadležnosti ovog tijela.

Međutim, za SAD je i ovdje glavni krivac Rusija, da je zaista postalo dosadno slušati “Rusija je učinila ovo…”, “Rusija je učinila ono…”, a na društvenim mrežama pod oznakom #russiadidit možete naći šaljive objave nepodopština djece i kućnih ljubimaca s natpisom “kako je to učinila Rusija“.

Istina, Rusija je osujetila američki plan u Siriji, pomogla je Iranu da uspostavu kopneni koridor od Teherana, preko Bagdada do Damaska i dalje do Bejruta, izmiješala je svoje vojnika na jugu Sirije s iranskim dragovoljcima, čime je spriječeno izravno uplitanje Izraela u rat u Siriji. Nedavno je podržala Palestinu s Istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom palestinske države u granicama iz 1967. godine, kako je potvrđeno svim rezolucijama Vijeća sigurnosti i Ujedinjenih naroda.

Svi ovi koraci su uzrokovali duboke frustracije u Obaminoj i novoj Trumpovoj proizraelskoj administraciji, koje su kulminirale prijetnjom Moskvi da će “platiti račun zbog podrške koju pruža Iranu”. Iako upućena od svjetske velesile, ova prijetnja je više odraz dubokog očaja i razočaranja američke administracije zbog spomenutih poraza, a nabrojan je samo manji dio koji se odnosi na Siriju i Iran. Naravno, ima ih još, ali je to tema za dublju analizu.

“Rusija mora prestati pružati potporu iranskim vlastima. U suprotnom će platiti visoku cijenu”, nakon sastanka Vijeća sigurnosti je zaprijetio je Herbert McMaster, savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, prenosi Newsweek. Umirovljeni general McMaster je rekao “kako u Kremlju ne vode računa o interesima vlastite zemlje, nego u svojoj vanjskoj politici samo žele smetati Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima”.

“Rusija će platiti visoku cijenu ako i dalje bude podržavala Iran i njegovu viziju Bliskog istoka”, upozorenje Herberta McMastera prenosi Newsweek.

General McMaster je također pozvao međunarodnu zajednicu da se zajednički odupre ponašanju Teherana, “koje je uzrokovalo toliko patnje”.

Njegove riječi su upućene tjedan dana nakon početka prosvjeda u Islamskoj Republici, koji su u početku bili okupljanje protiv  korupcije i rasta cijena, a onda su se nekim čudom pretvorile u demonstracije sa zahtjevima za svrgavanje vlade.

“U međuvremenu, Rusija ostaje jedan od najutjecajnijih saveznika Irana. Veze između zemalja su ojačale kada su Iran i Rusija ujedinili snage u spašavanju sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada 2015. godine”, pojašnjava američki časopis.

McMaster je nazvao Iran i nuklearki program Sjeverne Koreje područja u kojima se preklapaju interesi Moskve i Washingtona. No, po njegovu mišljenju, odnedavno se ruske vlasti ponašaju kao da žele razljutiti Sjedinjene Države i njihove europske partnere, iako po pitanju Irana Washington nije dobio podršku nijedne iole utjecajnije zemlje u Europi, kao ni Europske komisije i drugih tijela EU.

“Kako pomoć jačanju Irana na Bliskom istoku ispunjava interese Rusije? Za to će platiti visoku cijenu”, obećao je McMaster. Istovremeno nije objasnio kakve bi posljedice mogla snositi Rusija.

“Svaka zemlja, a posebno svaka arapska zemlja, mora shvatiti što Rusija radi. I Rusija mora platiti za svoju reputaciju, za pristup u regiji i pružanje podrške Iranu u njegovim iznimno destruktivnim aktivnostima”, dodao je visoki dužnosnik Bijele kuće.

Prema McMasteru, “akcije Moskve su već narušile njen ugled  na međunarodnoj sceni”, što se vidjelo o stavu zemalja prema “ruskoj intervenciji” na američkim izborima i ukrajinskom sukobu.

“Moramo se oduprijeti destabilizirajućem ponašanju Rusije” , rekao je američki dužnosnik. On smatra “kako je potrebno skinuti veo iza kojeg se kriju prave namjere ruskih vlasti”.

“Čim svatko bude mogao vidjeti njihove planove, oni će u velikoj mjeri izgubiti sposobnost u sijanju nesigurnosti i praksu da u zajednicama jedne okreću protiv drugih”, tvrdi McMaster.

Zapravo, izjava i prijetnje Herberta McMastera su razumljivi. Politika Sjedinjenih Država sve više iritira ne samo tradicionalne američke suparnike, nego i američke saveznike. Europska unija sve više diže glas protiv diktata iz Washingtona, Japan i Južna Koreja nimalo nisu oduševljeni  ratnohuškačkom retorikom protiv Sjeverne Koreje, jer bi u slučaju sukoba bili prvi na udaru, a islamski svijet je ogorčen zbog američke odluke da se ozakoni širenje cionističke tvorevine na Istočni Jeruzalem, što znači dozvolu za proširenje Izraela na bilo koji teritorij kojeg odredi da pripada  “povijesnoj židovskoj državi”.

Mnoge zemlje još uvijek strahuju i pod velikim su pritiskom Sjedinjenih Država, ali nedavno glasanje o statusu Jeruzalema u Ujedinjenim narodima i jučerašnja sjednica Vijeća sigurnosti posvećena Iranu su znak ozbiljnih proturječja među “saveznicima” i neslaganja većeg dijela svijeta s američkom politikom općenito.

Prijetnje i pokušaj prebacivanja odgovornosti na Rusiju su očajnički čin Herberta McMastera da se Moskvu optuži za destabilizaciju zemalja, rušenje vlada, intervencionističku politiku, uplitanje u unutarnje poslove suverenih država i sve što karakterizira američku vanjsku politiku još od 1823. i “Doktrine Monroe“, koja je kasnije u raznim oblicima i na različite načine primjenjivana diljem svijeta, sve do danas.

Herbert McMasterPrijetnja
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
6 godine prije

Umirovljeni general McMaster je rekao “kako u Kremlju ne vode računa o interesima vlastite zemlje, nego u svojoj vanjskoj politici samo žele smetati Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima”
Zar je moguće da u Vašingtonu nemaju nikoga ko bi osmislio kvalitetnu propagandu nego preko ovakvih ispadaju smešni i u očima svog stanovništva?

Umpah Pah
6 godine prije

Sotonisticka USA politika je vidljivo bolest,a NIJE ZDRAVO BITI BOLESTAN!

Arkaj
6 godine prije

Herbert McMaster, savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće i bivši general pokazuje potpuno odbacivanje stvarnosti, jer mu je ona nepodnošljiva, i prihvaćanje izmišljene umjesto stvarne slike svijeta. To je ozbiljan nedostatak za osobu njegovog zvanja i sadašnjeg položaja, koja bi se trebala držati činjenica i isključivo na njima bazirati svoje analize, odluke ili savjete. Izgleda da je u Washingtonu i među američkim establišmentom zavladala moda dubokog guranja glave u pijesak i življenja u svijetu iluzija. Otprilike kao u Hitlerovom bunkeru 45, tako snažno prikazanom u filmu Der Untergang, tako i u Washingtonu elita nije u stanju prihvatiti realnost raspada megalomanskih planova o kontroli cijelog svijeta….

Zagor
6 godine prije

“Čim svatko bude mogao vidjeti njihove planove, oni će u velikoj mjeri izgubiti sposobnost u sijanju nesigurnosti i praksu da u zajednicama jedne okreću protiv drugih”, tvrdi McMaster.
Ovo je istina. Samo se je referirao na krivu državu.

Anon
6 godine prije

Mene Americka politika podsjeca na djetinstvo i osnovnu skolu. Neko u razredu prdne, i prvi ustane da pita ko je prdnuo.

tuf
6 godine prije

Ipak, treba uzeti vrlo ozbiljno prijetnje da Rusija treba ‘razmišljati o vlastitim interesima jer će platiti visoku cijenu’.
Ne zaboravimo da se radi o moćnim sociopatima, koji mogu u prijevodu Rusiji poručivati da će se njihove vojnike i baze napadati intenzivnije, a na teritoriju Rusije organizirati false flag teroristički napadi koji će biti prikazani kao odmazda za rusku podršku Iranu.
Svakako Rusi neće samo odmahnuti rukom i nasmijati se, znaju oni s kim imaju posla.

Baba
6 godine prije

Potrajat ce jos, ali imperiji se definitivno blizi kraj.

Nekoime
6 godine prije

Izgleda da je najveća greška Rusije što je slomila Hitlera. Ovi postaju puno gori od njega.

Pizistrat Nelson
6 godine prije

Malo mi vuče na Ivana Jarnjaka. 🙂

Ivo
6 godine prije

trolejbusi na aparatima

davor
6 godine prije

Izrael sigurno i nezadrživo vuče SAD na dno.

Aria
6 godine prije

Prejadno,dno dna!

Weteran
6 godine prije

Životinja pred smrt je najopasnija!

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Stvarno, ali stvarno, mi ne bi više trebali izgubiti ni sekundu vremena na izjave iz Washingtona ili Pentagona. Dugo i predugo su nam američki militanti određivali kako da živimo i zagađivali životni prostor. Oteli su ovoj civilizaciji jedno stotinjak godina napretka. Pomalo je mučno više čitati i slušati šta je rekao ovaj ili onaj beskrupulozni američki imperijalista.

bbbb
6 godine prije

Dozvole li Rusija i Kina pad Koreje i Irana u ciokaubojgusarske ruke to će biti samo potvrda za koga rade.

davor
6 godine prije

šupčine amerikURCI mogu GOSPODI Rusima jedino p..p..š..t..i

davor
6 godine prije

Željko ….100% se slažem….ja osobno ta američka sranja bojkotiram već više od 15 godina ………..jednostavno umjesto Coca(ine)–Cole kupim našu Sky Colu ili Party Colu iz Konzuma !!

Ivex
6 godine prije

Sto valja autor teksta kakva doktorina Monroa to je se doktorina primjenjivala prije nego je Sad postao svjetska sila broj jedan znaci primljenu Britanskoga modela gospodarenja morima i svim tjesnacima Sad je jedan veliki otok okruzen na Sjeveru hladnocom i divljinom jug tropi Zapad i Istok preko 5000 km vode do najblizega kopna.

Marjan Schtrauss Knafeljc
6 godine prije

Amerikaneri,kriminalci istjerani iz svih pristojnih i civiliziranih zemalja Evrope izvšili su genocid nad AMERIKANCIMA poubijavši ih 10 miljuna,a sada bi htijeli drugima soliti pamet ! Konačno russima ne mogu ništa! Po čemu? Po tamu ćto net sile katoroj vozmožno stat s nam, vo rjad!!

Mirnes
6 godine prije

Vrlo ljep tekst, s vrlo realnim i objektivnim opisom situacije. Svaka cast autor. Ne treba nam svijet konfrontacije izmedu Istoka i zapada, izmedu Amerike i Rusije ili Americke i Arapski svijeta ili ostatka svijeta ali je krajnje vrijeme da se svijet prestane kroiti po zeljama Monika, korporacija, stratega Pentagona ili bilo kojeg centra moci a uzurpirajuci prava manjih naroda i nacija cesto ratovima, silom ucjenama i svim drugim oblicima pretekcionizma i hegemonisticke politike. Tome bi trebao doci jednom kraj.

Hegel3D Reloaded
6 godine prije

“”1. Umirovljeni general McMaster je rekao “kako u Kremlju ne vode računa o interesima vlastite zemlje, nego u svojoj vanjskoj politici samo žele smetati Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima”””
“” 2. “Svaka zemlja, a posebno svaka arapska zemlja, mora shvatiti što Rusija radi. I Rusija mora platiti za svoju reputaciju, za pristup u regiji …””
“” 3. “akcije Moskve su već narušile njen ugled na međunarodnoj sceni”””

Djeco, ako niste znali, u psihologiji vam se ovo zove mentalna projekcija. Nesretni generalčić priča o sebi i svojoj zemlji dok projicira na Ruse. 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI