Senat prvi put potvrdio nominovanje transrodne osobe

Dr. Rachel Levine
41 komentar

Senat je u srijedu ušao u istoriju kada je potvrdio dr Rachel Levine za pomoćnicu sekretara za zdravstvo u Odjeljenju za zdravstvo i socijalne usluge.

Levine, koji je muško, ali se identifikuje kao žena, postao je prvi otvoreno transrodni zvaničnik kojeg je Senat potvrdio.

Glasanje za potvrđivanje Levine bilo je 52-48, a umjerene republikanke Sen Susan Collins iz Maine i Lisa Murkowski iz Aljaske suprostavile su se ostalim republikancima i podržale Levine, navodi Pittsburgh Post-Gazette.

Levine, koji je prethodno služio kao sekretar za zdravstvo Pensilvanije, bio je napadan tokom saslušanja o potvrdi njegove podrške zbog omogućavanja djeci takozvane operacije promjene pola i lijekova koji blokiraju hormone.

„Dr. Levine, podržali ste i omogućavanje davanja maloljetnicima hormonskih blokatora kako bi ih spriječili da prođu kroz pubertet, kao i hirurško uništavanje genitalija maloljetnika“, rekao je republikanski senator Rand Paul iz Kentuckija 25. februara. „Poput hirurške mutilacije, hormonski prekid puberteta može trajno promijeniti i spriječiti sekundarne polne karakteristike.“

Zatim je senator pitao: „Dr. Levine, da li vjerujete da su maloljetnici sposobni da donesu odluku, kao što je promjena nečijeg pola, koja mijenja život?”

Levine je izbjegavao da mu odgovori, rekavši: „Transrodna medicina je veoma složeno i nijansirano područje sa robusnim istraživanjima i razvijenim standardima njege.“

Nominovani se takođe suočio sa pitanjima o naporima države u borbi protiv COVIDA-19.

Republikanski senator Pat Toomey iz Pensilvanije rekao je da je odgovor države na COVID-19 razlog što je glasao protiv Levinea.

„U Pensilvaniji je pandemija pogodila starije osobe u staračkim domovima nesrazmjerno teško u poređenju sa drugim državama. Do toga je došlo djelimično zbog loših odluka i nadzora dr Levinea i Wolfove administracije“, rekao je.

„Štaviše, proširena ekonomska blokada zajednice za koju se zalagao dr Levine bila je prekomjerna, proizvoljne prirode i dovela je do sporijeg oporavka“, rekao je Toomey.

„Iako cijenim uslugu i odziv dr. Levine u mojoj kancelariji tokom protekle godine, ona nije zaradila unapređenje za vođenje američkog Ministarstva zdravlja i socijalne službe i ne mogu da podržim njenu potvrdu“, rekao je.

Toomey nije bio usamljen u kritikovanju Levineova djela.

„Vaša država nije uspjela da adekvatno zaštiti stanovnike domova za njegu od virusa i čini neprihvatljive greške u procesu distribucije vakcine“, rekao je republikanski senator Richard Burr iz Sjeverne Karoline tokom saslušanja za potvrdu Levinea.

Burr je rekao da je 52 posto smrtnih slučajeva od COVIDA-19 u Pensilvaniji došlo iz staračkih domova, navodi Post-Gazette.

„Kako možete obećati  da se isti izazovi sa kojima se Pennsilvania suočila u testiranju, njezi u staračkim domovima i, sada, vakcinaciji, neće dogoditi kada im se pruži prilika da služe u oblasti javne zdravstvene politike?“ upitao je.

Levine je branio ono što je nazvao državnim „radom na naučnom odgovoru na COVID-19 zasnovanom na dokazima“ i rekao da je u početku pandemije Pensilvaniji nedostajalo resursa za borbu protiv koronavirusa.

„Stvari se nastavljaju poboljšavati“, rekao je.

Republikanski senator Mike Braun iz Indiane takođe je doveo u pitanje „drakonske“ blokade koje je nametnula država.

Prošlog maja dogodio se incident u kojem je Levine ukorio novinara koji mu se obratio sa „gospodine“ tokom virtuelne konferencije za novinare, izvjestio je Penn Live.

„Molim vas, nemojte me pogrešno predstavljati“, rekao je novinarki dodajući da je to što ga zovu muškarcem „zaista uvredljivo“.

dr Rachel LevineSenattransrodne osobe
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
3 godine prije

Opravo sam naišao na OVAJ UŽAS:
https://www.youtube.com/watch?v=G1y38N4LQiU&t=313s

Metabaron
3 godine prije

O , majke ti mile ….

nekoime
3 godine prije

Propast Rimskog carstva počela je Kaligulinim imenovanjam konja za Senatora.

Nidjeveze
3 godine prije

Boze moj sta je ovo 😲 nemogu sudit nit kudit ali ovaj covjek treba pomoc zasto mu mepomognu ? Ja zena i on zena e nece moci 🤫 Ako je in tena onda ja trazim da mi se promijemi godiste osjecam se taman umorno za penziju molim da me se prihvati kako se osjecam

Siniša
3 godine prije

Da li je do vakcine ili sam pukao!!??
Prvo mi na um pade:”Živi i pusti druge da žive.”!!!!

Alen Mihović
3 godine prije

Evo sada svi imate priliku uživo vidjeti tzv. progres koje promiču jevreji.
To je po njima napredak. Ja kažem dekadencija.
A ovog bolesnika treba lobotomirat, jadna mu hazarska majka.

matija
3 godine prije

NASTRANOST POČINJE S SADAŠNJOM AMERIKOM.

Friends of Israel
3 godine prije

Doktorica je cijenjeni član akademije i veliki prijatelj Izraela. Molim poštovanje za jednu tako predivnu damu

Slonica
3 godine prije

Ovaj se baš nije namučio oko transrodnosti.

autor_itet
3 godine prije

Da, ovakvi ulaze sutra u zenski wc?evo prilike za nase lopove da opet sagrade jeftini wc za transrodne osobe😊

Taugo
3 godine prije

Pogledajte sliku …ali pozorno .. jeli musko ..nije .. jeli zensko..nije ..pa koji je k…c onda on.. da o icime donosi odluku ..kad ni sam nezna sto je ..
Progresivni zapad ..

Pa da
3 godine prije

blenky ovo štipa bez problema

Ришона Вилон
3 godine prije

I ovaj ludak je pripadnik čivuta. Na zadatku.

Vidimanemogunista
3 godine prije

Je li to Ursulin brat?

Max
3 godine prije

Agenda ide dalje.

Miki Maus
3 godine prije

Apokalipsa je pocela, samo nismo toga svjesna. Mislili smo da ce to biti jedan trenutak, ali to je proces. Mi smo sada u uzlaznoj putanji. Ima toga jos, ne brinimo..

tedi
3 godine prije

i ja isti on.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI