Sergej Lavrov: “Hrvatski scenarij” Volkera za Donbas neće proći

Kurt Volker
34 komentara

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je izjavio da ideje posebnog predstavnika američkog State Departmenta Kurta Volkera o mogućem uvođenju misije Ujedinjenih naroda u Donbas potkopavanje Sporazuma iz Minska i kao takva je neprihvatljiva.

Lavrov je naglasio kako Volker “promiče ideje koje jednostavno otkazuju sporazume postignute u Minsku od strane čelnika Rusije, Njemačke, Francuske i Ukrajine”, navodi TASS.

Ruski ministar vanjskih poslova je podsjetio je kako Sporazumi iz Minska sadržavaju uvjet o izravnim pregovorima između Kijeva i samoproglašenih republika, kao i o posebnom statusu Donbasa i održavanju izbora u ovoj regiji.

Prema riječima Lavrova, Volker predlaže da se po scenariju “Erdutskog sporazuma” i reintegracije istočne Hrvatske u Donbas uvede 20 do 30 tisuća pripadnika oružanih snaga Ujedinjenih naroda s teškom opremom i 500 do 600 civila “koji bi stvorili upravu koja će raspustiti sva postojeća administrativna tijela i odrediti kada i kako će se održati izbori”.

“Ovako Sjedinjene Države vide ispunjenje Sporazumi iz Minska”, istaknuo je ruski ministar nakon što je nazočio na 73. sjednici Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

Umjesto ove za Rusiju neprovedive ideje, Lavrov je pozvao Zapad da prizemlji Kijev i da odustane od iluzija o uvođenju okupacijskih snaga u Donbas. Moskva poziva zapadne zemlje da utječu na ukrajinske vlasti, govoreći na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda je izjavio Sergej Lavrov.

“Mi podržavamo aktivnosti koje OESS provodi u Ukrajini i spremni smo dati zaštitu promatračima ujedinjenih naroda. Međutim, umjesto da ispunjava Sporazume iz Minska i umjesto dijaloga s Donjeckom i Luganskom, Kijev se oslanja na iluzije o uvođenju okupacijskih snaga Donbas uz potporu Zapada i sve više prijeti scenarijima sile”, rekao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, oni koji se brinu o aktualnim vlastima u Kijevu “moraju urazumiti njihove predstavnika, prisiliti ih da zaustave blokadu Donbasa i da prekinu diskriminaciju nacionalnih manjina diljem Ukrajine”. Ovdje se Lavrov referirao i na mađarsku manjinu na zapadu zemlje, gdje su nakon protjerivanja mađarskog konzula iz Zakarpatja narasle tenzije između Budimpešte i Kijeva.

Nakon ovog slučaja je Kijev odučio poslati vojsku na granicu s Mađarskom, a ministar vanjskih poslova Orbanove vlade, Péter Szijjártó, rekao je kako ne razumije razlog ovog poteza Kijeva.

Szijjártó je izrazio čuđenje zbog odluke  Kijeva da pošalje dodatne snage na granice zemlje članice NATO pakta.

“Koja je svrha toga? Moram ih pitati, jer ne znam odgovor”, rekao je Szijjártó.

Podsjetimo, Kijev je u srijedu poslao kolonu vojne opreme u Zakarpatje, gdje je nedavno izbio skandal s izdavanjem mađarskih putovnica Ukrajincima kojima je zabranjeno posjedovati dvojno državljanstvo.

U međuvremenu je ruski ministar vanjskih poslova u Ujedinjenim narodima rekao kako je Moskva spremna pružiti sva sigurnosna jamstva za i promatrače Ujedinjenih naroda. No, kritizirao je Kijev zbog nedopustive prakse koja traje od državnog udara provedenog u veljači 2014.

“Porast radikalnog nacionalizma i neofašizma u Ukrajini, gdje se kriminalci koji su se borili pod zastavom SS-a proglašavaju herojima, jedan je od glavnih čimbenika dugotrajnog unutarnjeg ukrajinskog sukoba. Jedini način da se prevlada ova situacija je puna i dosljedna provedba “paketa mjera” Sporazuma iz Minska, koji je jednoglasno odobren od strane Vijeća sigurnosti”, rekao je Lavrov.

Podsjetimo, nedavno se pregovaralo o uvođenju mirovnih snaga u Donbas, a navodno bi u misiji sudjelovale zemlje EU. Rusija je načelno suglasna oko ove ideje, ali da se mirovne snage rasporede na crti razdvajanja dvije strane i da osiguraju provedbu Sporazuma iz Minska, kako je dogovoreno, te da nikakvi drugi aranžmani ne dolaze u obzir, posebno ne Volkerova ideja prema kojoj bi “Plave kacige” rasformirale oružane snage Donjecke i Luganske Narodne Republike, sigurnosni i obavještajni aparat i kompletnu administraciju, do vlade u Donjecku i Lugansku do lokalne uprave.

No, čak i ovaj scenarij je nemoguć, jer je Kijev 2014. usvojio Zakon o lokalnoj samoupravi na privremeno okupiranim teritorijima , a njime se propisuje da zakone lokalne samouprave provode isključivo lokalne vlasti, koje će biti izabrane na posebnim izborima, ali se to u Donbasu može dogoditi tek nakon “povlačenja svih ilegalnih oružanih skupina, njihove vojne opreme, kao i militanata i plaćenika s područja Ukrajine”. Dakle nikada, jer bi to značilo protjerivanje ukupnog stanovništva Donjecke i Luganske Narodne Republike, gdje gotovo da nema obitelji koja nema borca u narodnim milicijama, kako su se ranije zvale, a sada u oružanim snagama dvije samoproglašene i de facto neovisne republike.

donbasKurt Volker
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mars
5 godine prije

Kurt je prespavao ili bio zaleđen u hibernacijskoj komori jedno 25 godina, pa mu ne treba zamjeriti na ovakvim prijedlozima. Čovjek još razmišlja na način koji je bio aktuelan i sprovediv tada, jer (s obzirom na hibernaciju) nije u toku aktuelne situacije, noviih okolnosti i promjenjenih odnosa snaga u svjetskoj politici. A sličnih hiberniranih Kurtova u aktuelnoj američkoj politici ima još popriličan broj i trebat će vremena da ih realnost odstrani sa mjesta na kojima se odlučuje i kreira ta ista politika.

Direktor
5 godine prije

Pa što to nisu napravili 1990. u Soveniji i Hrvatskoj kad su krenuli stvarati svoju vlast i pokrenuli odvajanje od Jugoslavije?
Aha, valjda je bilo u interesu razbijanje Jugoslavije, e sad je na redu razbijanje Ukrajine, po istom scenariju.
Mogli su tako reintegrarati pobunjenu sloveniju i hrvatsku nazad a ne uspoređivati jad i bijedu istočne slavonije sa istokom Ukrajine, nema tu nikakve sličnosti.

preseren3
5 godine prije

Mislim…
Čanak kaže sve.
Idiotsko razmišljanje.
Iselite se, da zaposednemo teritorij….

Ante
5 godine prije

Erdutski sporazum u Hrvatskoj je bio moguć iz dva razloga. Prvi je razlog bio poraz onih koji su bili u boljem položaju do poraza, jer su bili tolike šeprtlje da nisu mogli držati osvojeni teritoriji. Drugi još važniji razlog je taj što je rusijom vladao pijani Jeljcin američka marioneta.

Weteran
5 godine prije

Moskva će od Ukrajine napraviti Mesečev pejzaž!
Nedisciplinu i nezahvalnost svojeg, Moskva brutalno kažnjava.
Lagano, da se što duže pate u mukama!

Pokušaj3puta
5 godine prije

Jel se to samo meni ćini ili Volker nosi smeđu pancirku?

Undertaker
5 godine prije

Normalno da neće kad ex-uKrajina nema ni vojske. I ima ogromnog medvjeda za susjeda

Minus Collector
5 godine prije

Čuj ovog Lavrova! Poziva na poštivanje Sporazuma iz Minska, a njegovi plaćenici nekoliko dana nakon potpisanog sporazuma zauzeli Debaljcevo. Sergej, Sergej… tko ti još vjeruje?

Pikač
5 godine prije

nit je Ukrajina Hrvatska,nit je Donbas krajina,niti je Srbija Rusija. Valjda je to svakome jasno. Ali ne,komentari su Vam ono,kao da bi sutra zaratili ponovo

njonjo
5 godine prije

Ne znam kako vi pojedini komentatori i temeljem čega tako komentirate. Ja sam bio u ratu od 91. do 95. i znam što je rat. Pa čak i tada imao sam nedoumica o stvarima koje su se događale, a sve o političkim dogovorima saznavao sam od propagandističkih medija (svoje strane) Isto to su saznavali i oni drugi sa svoje strane. Zašto ovo pišem? Zato što više nije 90.-a Puno se toga promijenilo u globalnoj politici, ali su odnosi snaga drugačiji, premda su ciljevi globalista u Ukraini isti ko u YUGI. Slijedom navedenog i rasplet će biti drugovačiji. Kako za koju stranu.

Zagor
5 godine prije

Mislim da je problem što je baš Lavrov (ako se ne varam) dan nakon ubojstva Zaharčenka rekao kako je sporazum iz Minska ovim ubojstvom propao. Ovi drugi jedva dočekali da se nečega ulove.
To me podsjeća na onu izjavu Kerrya o kemijskom oružju.

njonjo
5 godine prije

Žao mi je, ali čini mi se da Ukrainu čeka isti scenario kao i za moju bivšu državu. Potrajati će, a ko doživi svjedočiti će.

Ivo Lola
5 godine prije

U Americi i općenito na zapadu ideološka je mantra koja se odmalena ugrađuje u podsvijest djece a glasi “pravila su tu da se krše”, zato se prema SAD-u treba odnositi kao prema nepopravljivoj bitangi. Klepati, ćuškati, čvokati i nogom u guzicu na svakom koraku i u svakoj prilici.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI