Sirijske snage ne smiju podleći provokacijama i moraju nastaviti čistiti Hamu i Homs

16 komentara

Ranije ovog tjedna je ISIL u silovitom napadu uspio potisnuti provladine borce koji su iz južnog dijela pokrajine Raqqa uspjeli prijeći administrativnu granicu pokrajine Deir Ez-Zor i došle nadomak grada Mada’an. Teroristi kalifata su uspjeli povratiti nadzor nad nekoliko sela uz desnu obalu rijeke Eufrat i probiti se u prostor dubine oko dvadeset, širine oko deset kilometara.

Podsjetimo da je ISIL koordiniranim napadima bombaša samoubojica probio punktove provladinih snaga, dok su taj dio čuvale sunitske milicije plemena Al-Shaitat iz Deir Ez-Zora, redovne snage i NDF milicije, a elitne postrojbe koje su vodile kampanju duž Eufrata su prebačene u Homs i istočnu Hamu, gdje su zatvorile ISIL u dva ”kotla” i namjeravaju ga tamo i uništiti.

Prvi iznenadni napad boraca ”kalifata” je uzrokovao nekoliko desetaka žrtava među provladinim milicijama, a ostatak se povukao dvadesetak kilometara zapadnije i trenutno nema većih pomaka na tom dijelu fronta.

Odluka da se elitne snage i najbolji borci ne povuku iz Homsa i istočne Hame se pokazala ispravnom.  Samo danas su u istočnom ”kotlu” sirijske snage oslobodile Khaseem Hamidat, Jabal Alabud, Wadi Qatqat, Jabal Thaniah Safra, Jabal Hawiyah Ras, Khirbet Samouriya i Jabal Sath, a ranije je potvrđeno da su sirijske snage u tom dijelu ušle i u Harith, Rawdat Wahsh, Asfouriya, Jabal Manshar, Khashm Mansur, Khashm Nuayo, Tilal Ghurayr, Saydat, Wadi Jufri i Wadi Sahli.

Ovim tempom će ISIL u istočnom ”kotlu” biti uništen najviše u roku nekoliko dana.

Zapadni ”kotao’‘ u području Aqayribata predstavlja malo veći problem, ali je pokušaj proboja u Idlib propao i nad cestom Salamiya-Itriya-Kanasser je ponovno uspostavljen puni nadzor.

Ova situacija potvrđuje da sirijske snage ne mogu istovremeno voditi operacije čišćenja središnjeg dijela zemlje i pokretati kampanju deblokade Deir Ez-Zora.

Stoga je odlučeno, čak i po cijenu gubitaka nekoliko sela duž rijeke Eufrat, nastaviti vojne operacije koje će osigurati vladine snage od mogućih bočnih napada terorista ”kalifata”.

I dok se istočni ”kotao” doslovno topi pred naletom sirijske vojske, onaj u području Aqayribata uspijeva pružati otpor, iako su vladine snage oslobađanjem Salbe u istočnoj Hami odvojile dio uz ključnu prometnicu koja Aleppo povezuje s ostatkom zemlje i sada se ovaj okruženi prostor pokušava očistiti od prisustva terorista.

U tom je dijelu napad izvorno bio planiran iz tri pravca. Sa zapada bi napad vodio 5. korpus sirijske vojske. ”Tigar” snage sa sjeveroistoka, a skupina ”Lovci na ISIL” s juga. Međutim, stvarni napredak je u prvoj fazi kampanje postigla samo treća skupina.

Problem je nastao kada su militanti iz Idliba u području grada Al-Saan pokušali probiti obruč i spojiti se s teroristima ”kalifata” u zapadnom ”kotlu”. Paralelno s njima je ISIL pokrenuo napad unutar okruženja, gotovo na istom područje, ali s druge strane, što znači da je djelovanje dvije prethodno zaraćene terorističke skupina bilo koordinirano.

Tijekom borbi je ISIL počeo objavljivati informacije na društvenim mrežama ”kako je obruč probijen i da je cesta života za Aleppo presječena”.

Međutim, vojni dopisnik iz Sirije Ahmad Marzouk piše kako je malo toga bilo istina i da je pokušaj presijecanja ovog prometnog pravca završio neuspjehom, usprkos činjenici da su akciju istovremeno vodili i Al-Nusra Front i ISIL.

Borci ”’kalifata” su se ubrzo povukli prema jugu u središte okružene enklave.

Ovaj napad samo potvrđuje tezu da bez uništenja terorista zarobljena u dva obruča, posebno onih u području Aqayribata, sirijske snage ne mogu pokrenuti napad na Deir Ez-Zor.

Ova je akcija pokazala da akcija Hayat Tahrir Al-Sham i takozvana ”Islamska država” koordiniraju svoj akcije.

Naravno, Hayat Tahrir Al-Sham, na čijem je čelu Al-Nusra Front, pokrenuo je operaciju kako bi se povezao s militantima ”Islamske države”. Namjera je bila probiti obruč i otvoriti koridor, nakon čega bi ISIL, koji je u beznadnoj situaciji, morao priznati tko je pravi gospodar rata. No, ova je kampanja izazvala i zbunjenost među pristašama Al-Nusra Fronta, koji su uglavnom uvijek vodili borbe protiv suparničke terorističke skupine.

Iako je rano govoriti o savezu ove dvije terorističke organizacije, ne treba zaboraviti da je skupina Jund Al-Aqsa odana ”kalifatu”, ali se bori i na strani Al-Nusra Fronta i služi kao ”most” između dvije najveće terorističke skupine u Siriji

Unatoč činjenici da je Jund Al-Aqsa saveznik sirijskog ogranka Al-Qaede, te kao takva mora biti uništena, skupina još uvijek uspijeva preživjeti, sklapajući lokalne saveze s takozvanom ”umjerenom oporbom”, koja je pušta na svoj teritorij i štiti od zračnih udara. Borci ove skupne su sudjelovali i u napadu na cestu prema Kanasseru, a tijekom bitke je nekoliko stotina boraca je prošlo kroz vladin teritorij i otišlo u dio ”kalifata” u okruženju.

U ovom trenutku su sve opcije otvorene. Moguće je da se prema Aqayribatu upute snage Jund Al-Aqse, ali i da ISIL, zbog teške situacije dogovori suradnju s bivšim suparnicima i iz teške situacije u Hami ili Homsu spas potraži  u području Idliba, kojim vlada Hayat Tahrir Al-Sham.

Vojni stručnjaci ne isključuju da je kampanja probijanja obruča za cilj možda imala isprovocirati napad vladinih snaga na Idlib i kampanju protiv terorista koalicije predvođene Al-Nusra Frontom.

Kao što smo izvijestili, radikalni islamisti s uspjehom okupljaju sve islamističke skupine koje su tamo prisutne, a od straha im prilaze i manje jedinice takozvane ”umjerene oporbe”, koja su sklone primirju.

Plan Al-Nusra Fronta je stvoriti privid stvarne vojne prijetnje, tako da vladine snage napadnu ne samo koaliciju Hayat Tahrir Al-Sham, nego i sve druge skupine. Naravno, to bi dovelo do još veće konsolidacije oporbenih snaga i početak novog koordinacije s Al-Nusra Frontom. Dakle, ove se akcije terorističke koalicije više mogu smatrati provokacijom, nego stvarnom namjerom dijela teritorija koji povezuje Damask, Homs i Hamu s Aleppom.

Prema informacijama ratnog reportera s terena, ISIL tvrdi da su vladine snage u ovoj akciji pretrpjele velike gubitke, čak ”stotine boraca”. No, teroristi na društvenim mrežama govore o stotinu ubijenih, a objavljuju fotografije olupina uništenih tenkova, koje tamo stoje možda mjesecima.

Naravno, vladine snage su spriječile ovu ofenzivu, ali će oslobađanje Aqayribata zahtijevati više truda od obične napadačke operacije.

U svakom slučaju, bez obzira na ovu akciju terorista ili gubitak desetak sela uz Eufrat, sirijska vojska ne smije podleći terorističkim provokacijama i oslabiti napad u središnjoj Siriji. Sada je glavni cilj uništenje terorista u ”kotlovima” i onda pokrenuti ofenzivu na istoku.

Ako se netko pita zašto se nije uzvratilo protunapadom na Idlib ili premjestilo elitne postrojbe iz središta Sirije uz Eufrat, odgovor je jednostavan.

U interesu sirijskog naroda, vojske i snaga odanih Basharu Al-Assadu, posebno deblokade Deir Ez-Zora, je da ne dođe do preusmjeravanja snaga na druga područja. Napadi duž Eufrata su suspendirani i kurdske snage su najavile da će one uskoro pokrenuti kampanju ”oslobađanja” Deir Ez-Zora. Poznato je da proturske snage takozvane Slobodne sirijske vojske” također žele sudjelovati u toj kampanji, ali su fizički odsječene i vjerojatno neće imati prilike da sudjeluju u kampanji u tom smjeru. No, ako se SDF snage pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Američkih Država i odluče na taj korak, nakon iscrpljujućih borbi u Raqqi i nakon što ISIL prestane postojati središnjoj Siriji, vladine snage neće imati većih problema u oslobađanju pokrajine Deir Ez-Zor i deblokadi grada.

sirija
FOTO: ISIL u Okruženju

 

************************************************

Prema posljednjim informacijama s terena istočni ”kotao” sjeverno od Palmire više ne postoji ISIL je napustio sve svoje položaje, a tko se nije uspio povući ili je ubijen ili zarobljen. Vijest je potvrđena kada je sirijska vojska u suradnji sa saveznicima ovladala cijelim planinskim područjem sjeverno od Palmyre, koja se proteže zapadno od mjesta Al-Sukhnah do polja Sha’er.

FOTO – Planinski masiv u sredini očišćenog istočnog ''kotla''
FOTO – Planinski masiv u sredini očišćenog istočnog ”kotla”
ISILKalifatSDF
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zagor
6 godine prije

Južno od Raqe su se vratili dijelovi Tigrova i već okreću ploču. Oslobođeni Ghanim Ali i Sabkha, stanovništvo Abu Hamad sela izbacilo ISIl i sad je stvoren još jedan kotlić uz Eufrat. Vidi mapu.
Ovaj “istočni džep” je izgleda potpuno prazan, i mapa ispod više ne vrijedi, a to je mapa sa oslobođenim dijelovima navedenim u članku.
http://imgur.com/a/GdXpu

Nil1
6 godine prije

unisten isilov pobunjenicki dzep potpuno iznad palmire!!!!

Tadmur Palmirović
6 godine prije

Bit će zanimljivo vidjeti šta šta su Rusi i Sirijci smislili kada Tigrovi oslobode Madan.Da li će prijeći sam Eufrat i probati odsjeći kurde ili nastaviti desnom obalom.

BeenGO
6 godine prije

najnovija reportaža ANNA news:
https://www.youtube.com/watch?v=BzqxPx4yYM4

bobrock
6 godine prije

Svaka čast dečki! Živjela slobodna Sirija! Gazi tu bagru od ISIL-a. Nek ih Ameri podržavaju i naoružavaju na teritoriju Saudijske Arabije i Izraela!

Georgij Žukov
6 godine prije

Svaka cast sirijskom narodu i assadu , pravo bi pitanje bilo kad cemo se mi osloboditi ovih nasih kozojeba na vlasti od triglava do dzevdzelije ? U to ime osvrt na nase stanje u drustvu da ne budem prost sranje . A nema, odavno ih nije bilo, nekadašnja “događanja naroda” i nisu bila socijalno motivirana, nego su radničke mase politički izmanipulirane za takozvane “više društvene ciljeve”. Uslijedila je mržnja, hipernacionalizam, šovinizam i fašizam, pa je taj stalež ginuo u ime proklete nacije. I nestao. Što je preostalo od toga, dokusurilo se privatizacijom, tajkunizacijom, takozvanom pretvorbom, sa začinima smrada i antologijskih laži medija, crkve i ljigavih institucija. Pa su mirni, tihi, skrušeni i povučeni, pokorni robovi i vrijedne sluge. I neće, pazite sad, ni jedna polica biti prevrnuta u “Konzumu” jer rade za 300 eura, a vlasnik im živi u dvorcu, u zamku zamkova, nikome crno na oči, nikome ne puca… Čitaj više »

Zgvaca
6 godine prije

Sve ovo uz Euphrat su različita plemena i ako se ta plemena odluče priča na stranu Assada onda dobijaju Kurdi jedan problem. Najveće pleme Bagari su već promilili stranu i sad se bori na strani SAA. Bagari su uvik mrzili kurde i izazvali su velike probleme 2004 kad je došlo do obračuna izmedju Kurda i njih. Na početku dolaska ISa su Bagari prihvatili IS i zbog toga je čitava Euphrat Dolina bez borbe pala u ruke ISa. To je pleme sa otprilike 1 milion ljudi. Ove godine su njihove vodje zaklela vjernost Assadu i oslobadjanje Euphratske doline je išlo samo zahvaljujući njima. Tamo od Maskhane oni ostaju iza Tigrova i čuvaju položaje. Assad mora jos 2-3 plemena pridobit na svoju stranu i rat u tom djelu Sirije dobiva skroz drugačiji oblik.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI