Slučaj Skripal se diže na višu razinu – Moskva želi odgovore i saziva sjednicu OPCW-a

OPCW
38 komentara

Nakon što je u potpunosti isključena iz istrage o trovanju bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije u Velikoj Britaniji, a optužena je da je na teritoriju druge države koristila kemijsko oružje, Rusija je o cijelom slučaju Londonu i Parizu uputila ukupno 41 pitanje, prvo 27, a potom još 14.

Naime, rusko Ministarstvo vanjskih poslova je jučer objavilo popis od 14 dodatnih pitanja Velikoj Britaniji i 10 Francuskoj u vezi s takozvanim slučajem Skripal. Moskva je zatražila da joj se pojasni zašto je London zvao Pariz kako bi istražio trovanje ruskih građana u Velikoj Britaniji. Brojna pitanja se odnose na izjave o navodnom ruskom podrijetlu nervnog agensa kojem su navodno bili  izloženi Sergej i Julia Skripal. Ove odgovore Rusija želi dobiti uoči izvanredne sjednice Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW).

U subotu navečer, 31. ožujka, rusko Ministarstvo vanjskih poslova je na svojoj službenoj internetskoj stranici objavio popis od 14 pitanja koja su poslana britanskom Ministarstvu vanjskih poslova u vezi s istragom u tijeku u trovanja bivšeg ruskog obavještajnog časnika u Salisburyu Sergeja Skripala i njegovu kćerke Julije. Istodobno, odjel je naglasio da je takozvani “Slučaj Skripal” proizveden za sukob protiv Rusije.

“Ruska ambasada u Londonu je u britanski Foreign Office poslala poruku s popisom pitanja za britansku stranu u predmetu protiv Rusije”, navodi se u priopćenju .

Konkretno, Moskva očekuje da sazna zašto se Rusiji nakon gotovo mjesec dana od incidenta u Salisburyu i dalje se uskraćuje pravo na konzularni pristup i susret s dva ruska građana koji su stradali na britanskom teritoriju?

Od nadležnih tijela u Velikoj Britaniji se također traži da navede koja specifična tvar i u kojem obliku je bila primijenjena protiv ozlijeđenih, te kako su te tvari pronađene od britanskih liječnika na mjestu incidenta?

Britanskoj se strani se postavlja i pitanje o navodnom ruskom podrijetlu nervnog agensa kojem su bili izloženi Sergej i Julia Skripal.

“Na temelju kojih je znakova ili markera je utvrđeno navodno rusko podrijetlo tvari korištene u Salisburyu? Imaju li Britanci kontrolne uzorke agensa za proizvodnju kemijskog oružja A-234, kojega britanski predstavnici nazivaju “Novičok”? Jesu li u Velikoj Britaniji razvijene neke vrste agensa “Novičok”, po britanskoj terminologiji, ili njegovih drugih verzija?”, pita rusko ministarstvo.

Zanimljivo je da se dvije trećine pitanja upućenih britanskoj strani, odnosno 9 od 14, odnose na sudjelovanje u istrazi Francuske. Moskva od Londona naročito traži da razjasni na kojoj je osnovi Pariz sudjelovao u tehničkoj suradnji tijekom pojašnjenja okolnosti incidenta u Salisburyu, kao i kakve veze ima Francuska s trovanjem dvoje ruskih državljana na području Velike Britanije?

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije očekuje da sazna je li Velika Britanija obavijestila OPCW o sudjelovanju Francuske u istrazi incidenta u Salisburyu i koja pravila britanskog zakonodavstva omogućuju uključivanje strane države u unutarnju istragu?

Ruska strana je također zainteresirani za dokaz francuske istrage i jesu li su francuski stručnjaci dobili biomaterijal Sergeja i Julie Skripal i je li provedena studija biomaterijala, ako jest, onda u kojim posebnim laboratorijima?

Nadalje, od britanskih vlasti se čeka odgovor i na pitanje jesu li londonski i pariški dokazi bili predani u tehničko tajništvo Organizacije za zabranu kemijskog oružja?

Kasnije je rusko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo i popis od deset pitanja francuskom odjelu za vanjsku politiku. Pet ih je slično onima koja su dana britanskom Ministarstvu vanjskih poslova. Osim toga, Moskva očekuje da Parizu kaže na temelju kojih dokaza su francuski stručnjaci zaključili da je u Salisburyu primijenjen tip kemijskog otrova “Novičok” ili njegovih analoga?

Također se pita kakvu stručnost ima Francuska u području proučavanja agensa ovog tipa ili njegovih analoga?

Ruska strana je tražila pojašnjenje na temelju kojih dokaza su francuski stručnjaci utvrdili “rusko podrijetlo”  tvari primijenjene u Salisburyu, kao i da li postoje francuski kontrolni uzorci  “Novičoka” ili njegovih analoga?

Konačno, rusko Ministarstvo vanjskih poslova očekuje da sazna jesu li u Francuskoj razvijeni uzorci kemijskog agensa za ratovanje ovog tipa ili njegovih analoga? Ako je tako, za koje svrhe?

Podsjetimo, 4. travnja OPCW treba održati izvanrednu sjednicu na zahtjev Rusije. Prema ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, Moskva namjerava predstaviti “specifična pitanja” koja su mnogo puta bila postavljena, a na koja nisu dani nikakvi razumljivi odgovori.

Predstavnica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je u intervjuu za Channel Five rekla da je izravni razgovor s Velikom Britanijom o incidentu u Salisburyu teško održati.

“Prikrivanje informacija, neotkrivanje pojedinosti o tome što se dogodilo upućuje me da mislim da zapravo može biti upletena, na primjer, britanska obavještajna službe. Imamo i veliki angažman medija i svijeta, a javnost i politički teškaši na Rusiju vrše takav ideološki pritisak i sve ostalo, da se u doslovnom smislu te riječi pritiskom želi prisiliti Rusiju da prizna krivnju, a sve se temelji ni na čemu. Ali najfascinantnije je da čelnik ureda vanjskih poslova Velike Britanije ne skriva taj plan”, rekla je Zaharova.

“Stoga je cijela situacija izrađena od ovih ljudi. Ne samo da se “dogodila”, već to nije bio nesporazum, nego svjesna želje da se proizvede i na novu razinu podigne čitava priča povezana s Rusijom kao neprijateljem svjetskih naroda”, istaknula je Marija Zaharova.

Rusija, dakle, podiže cijeli slučaj na novu, službenu razinu, kako u bilateralnim odnosima, tako i unutar Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW), na kojoj se kao dokazi ne mogu prezentirati isječci iz britanskog tiska, kao što je učinilo britansko veleposlanstvo u Moskvi pred veleposlanicima i predstavnicima diplomatskih misija 80 svjetskih zemalja.

No, treba reći da kako se ipak ne može govoriti o svjetskoj osudi, jer je dovoljno vidjeti broj zemalja koje su prihvatile priču Londona o ruskoj krivnji za trovanje Sergeja i Julije Skripal na britanskom teritoriju.

Nakon što je Rusija uputila 14 razumnih pitanja Londonu i 10 Parizu, britanski Daily Mail kako je Moskva Londonu uputila 41 “cinično” pitanje i optužila Britance za neodgovornost.

Rusija je zahtijevala da Velika Britanija odgovori na 41 “vrlo specifično” pitanje u slučaju Skripal, piše Daily Mail. Prvo 27, a potom je poslala još 14 pitanja. Osim toga, rusko veleposlanstvo u Londonu optužilo je britansku vladu da krši diplomatska pravila jer ne daje detaljne informacije o zdravlju Sergeja Skripala i njegove kćeri. Moskva tvrdi da ima pravo posjetiti djevojku koja se oporavlja u bolnici.

U početku je rusko veleposlanstvo objavilo je 27 “neodgovorenih pitanja” vezano uz trovanje Skripala, naknadno je dodano njih još 14. Daily Mail potvrđuje da je Rusija po prvi put pitala na temelju čega je Francuska bila uključena u tehničku suradnju u istrazi incidenta u kojem su stradali ruski građani?

Među pitanjima koje britanski list opisuje kao “cinično” je zašto nema fotografija ili snimki kako bi se potvrdilo da su Skripalovi živi i u bolnici?

Također, ruske vlasti zanima kako je London tako brzo prepoznao otrov i zašto u slučaju Skripal nervni agens nije djelovao odmah, kako to obično biva?

Nakon incidenta s pretragom ruskog zrakoplova u zračnoj luci Heathrow, Rusija je zaprijetila da će pažljivo pregledati svaki britanski avion koji sleti na njezin teritorij, povećat će broj protjeranih diplomata, kako bi ih u Moskvi bilo onoliko koliko ima Rusa u Londonu. Rusija će tražiti punu istragu o Nikolaju Gluškov, što smatra posljedicom neodgovornosti Velike Britanije.

Ruski veleposlanik u Londonu, Aleksandar Jakovenko, rekao je za Daily Mail: “Provokacije u Salisburyu, ubojstva Gluškova, plus ono što se dogodilo u Heathrowu, sve je do dio jednog lanca. Naravno, mi ćemo sve pomno proučiti, ali već se može izvući zaključak da se britanska strana u ovoj situaciji ponaša nevjerojatno neodgovorno.”

Daily Mail prenosi neka od pitanja za koja Rusija kaže da Britanija na njih mora odgovoriti.

  1. Kakva je točna dijagnoza i stanje gospodina i gospođe Skripala?
  2. Kakav tretman primaju?
  3. Je li imaju liječenje isto kao i narednik Nick Bailey, policajac iz Salisburya?
  4. Gospodin Bailey je otpušten, Julia Skripal je sve bolje, ali zašto je Sergej Skripal još u kritičnom stanju?
  5. Zašto nema fotografija i/ili videozapisa koji potvrđuju da su Skripalovi živi i u bolnici?
  6. Jesu li se Skripali složili da se snimke nadzornih kamera iz Salisburya prikazuju na televiziji?
  7. Kojim su metodama stručnjaci tako brzo identificirali tvar?
  8. Nervni agensi djeluju odmah. Zašto to nije bio slučaj s Skripalima?

Sve su ovo, uz pitanja na početku, ona na koja će London ili Pariz prije ili kasnije morati odgovoriti. Moguće je da ista pitanja postavi i OPCW, ali i oporbene stranke ili oni koji ne vjeruju u verziju Londona u samoj Velikoj Britaniji ili Francuskoj, koja je na sebe preuzela ulogu tužitelja u predmetu nad kojim nema nikakve jurisdikcije.

FOTO – Zeleno je “svijet” koji je kao istinitu o prihvatio britansku verziju trovanja Sergeja i Julije Skripal. Portugal i Bugarska su odustali od solidariziranja s Londonom

 

Skripal

OPCWSkripal
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo
5 godine prije

hm…valjda su demonkrate očekivali ovaj logični potez Rusije. Sad ćemo vidjeti koliko je OPCW neutralan i profesionalan, pri čemu nemam prevelika očekivanja. Preciznije, nemam nikakva.

alan ford
5 godine prije

OPCW je takodjer pod kontrolom cio-hazarske mafije
pa OPCW je lani “ocjenio” da je Asad odgovoran za napad bojnim otrovima u Siriji

ravnatelj OPCW-a, Turcin Ahmet Uzumcu, cionisticki placenik, ranije je bio tursi ambasador u Izraelu, preklani sudjelovao na godisnjem skupu Bilderberga

shumadinac
5 godine prije

Bez obzira da li je Rusija kriva njoj bi odgovaralo da se ova “epizoda” što pre završi. Njeno insistiranje na ovim pitanjima jasno govori da će situacija po nju postajati sve komplikovanija a eventualno (vrlo verovatno) učešće Francuske govori o širini zavere.

Ovo je samo jedan od pritisaka na Rusiju kojih je svakim danom sve više. U ovom slučaju je javnosti prilično jasno da su svi dokazi zapravo “čvrsto verovanje” Londona ali London i dalje insistira kao da ima “keca u rukavu” koga i Rusija ozbiljno razmatra. Šta bi to moglo biti? Kao što sam sinoć pisao postoji mogućnost da Julija direktno optuži Moskvu što bi ovako pripremljena javnost mogla prihvatiti.

Broj podmetanja Zapada se stalno povećava, ona postaju sve gora i vremenom će javnost sve lakše da ih prihvata. Zavidim optimistima jer je ono što ja vidim crno.

Spartak
5 godine prije

Nažalost i OPCW je na platnome spisku istih onih bjelosvjetskih lažova koji su cijeli slučaj izmislili. Zato, ćemo od OPCW dobiti samo još jedan “dokaz” da je Rusija “#otrovala” svog BIVŠEG obavještajca, ali koji već 12 godina živi i kao obavještajac djeluje u VB! Gdje je tu logika? Pa ZAŠTO bi ga otrovali nakon toliko godina?. Dotad je već sve rekao što je znao. Uostalom , taj Skripal je bio probritanski špijun još dok je živi u RF, bio uhvaćen i osuđen pa pušten.!
Samo najveći imbecili s IQ manjim od 60 mogu povjerovati u priču poznatih britanskih lažova., koji čini se da i smatraju da je većina ljudi upravo to: imbecili. A to je u stvari najveći bezobrazluk u cijeloj toj priči

Zadranin
5 godine prije

Sve su to dobra pitanja, koja bi ukazala na motive drugih aktera, da se našteti ugledu Rusije. Ali pitanje je: koliko je OPCW objektivan kad se radi o Rusiji?

Čardak
5 godine prije

Odgovor na pitanje br. 2: Trenutno su na posebnom tretmanu skripalinom koji se smatra vrlo potentnim antiputinikom… djeluje na principu induciranja neubrojivosti i oštećenja zdravog razuma na udaljenosti i do 5000 km od pacijenta. U većim dozama djeluje i elektroničkim putem.

Adriana
5 godine prije

UK vjerojatno ima ulogu lakmus papira za mnogo jače, svestrane i obuhvatnije napade većeg brata koji slijede u slučaju potpunog uspjeha ove šarade.

Ivo Lola
5 godine prije

Nema dvojbe, treba sagledati dugoročno i sveobuhvatno apsolutno svaki detalj. Da je došlo do sastanka Trumpa i Putina, kako je ovaj prvi u kampanji nagovještavao i ujedno boljih odnosa te približavanja dvije supersile, Rusije i USA, u takvim okolnostima Britanija bi ostala rep od magarca, potpuno nebitan otok, tamo negdje iznad Francuske, kojemu su presušili izvori nafte i plina u Sjevernom moru. Ni Francuska ne želi marginalnu Britaniju jer, marginalna Britanija i Francusku čini marginalnom, zbog toga francuski angažman u ovom izmišljenom slučaju i nekim drugim prilikama kad su titrali jaja britancima. Slučaj Škripal je izmišljen da bude povod za dodatno udaljavanje Rusije i USA, kao još jedna prepreka postizanju bilo kakvog biletaralnog sporazuma, a koletaralno i za udaljavanje Njemačke i Rusije. Kao primjer nudim primjer odnosa na relaciji Putin – Erdogan i Vučić – Izetbegović. Čim su se prva dva dogovorila, i njihovi kolokvijalno rečeno saveznici, ova druga dvojica,… Čitaj više »

Ferdo
5 godine prije

Bez obzira na ogromnu moć koju ovo anglocionističko Zlo evidentno ima, ja kao da nekako znam da će ono biti pobjeđeno. Kako i na koji način ne znam, ali kao da znam da će biti tako.

Arkaj
5 godine prije

Neki komentatori zaboravljaju da je OPCW stručno a ne političko tijelo. Dakako da se do izvjesne mjere može manipulirati tumačenjem činjenica ali u daleko manjoj mjeri nego recimo kod političkih tijela. Britanska vlada i ministarstvo vanjskih poslova može posve arbitrarno tumačit činjenice ili ih izmišljat i pri tome ima samo političku odgovornost. Stručnjaci iz OPCWa pak moraju znanstveno obraditi dostavljene uzorke i njihov rad i rezultati do kojih su došli se uvijek može znanstveno verificirati, dakle oni baš i ne mogu lupati gluposti jer bi pljunuli na svoju stručnost. A nisu ni ovisni o politici da moraju neizostavno slijediti njene ciljeve kršenjem zakona i svog znanstvenog integriteta. Uostalom čak i stručnjaci iz britanskog labaratorija u blizini mjesta incidenta, a za pretpostavit je da na njih britanska vlada ima puno veći utjecaj nego na OPCW koji je internacionalno tijelo, nisu htjeli decidirano izjaviti da je riječ o ruskom otrovu pa je… Čitaj više »

boris
5 godine prije

glavno da rusi imaju dobre živce

kanncer
5 godine prije

Anglosaksonska mafija…

Duki
5 godine prije

Bigaje “Bond,James Bond “je zasrao vlak,stanicu,šefa stanice i 100 m pruge pa se ti vadi.
Mislim da se i Tereza i Boris pošteno znoje jer će ipak morati dati nešto jače od”mi vjerujemo,sigurni smo” a vrijeme istječe !

onaj najgl.......veći Dalton
5 godine prije

Ponašanje Njemačke će najbolje pokazati pravo stanje stvari.
Rasvjetliti prave odnose koji stoje iza lažnog jedinstva i solidarnosti.
Osobito ako se pokaže da je pravi cilj ove afere Nord Stream 2

stefina
5 godine prije

Sjećate li se kad je tijekom 9/11 NORAD “slučajno” imao vježbe gdje su vježbali scenarije koji su se tog dana upravo dogodili?

Zanimljivo:
https://www.royalnavy.mod.uk/news-and-latest-activity/news/2018/march/06/180306-toxic-storm-for-royal-marines-in-major-chemical-exercise

Ellessar
5 godine prije

Volio bi da sam u krivu kad razmisljam o slucaju Skripal pa bi volio da me netko razuvjeri. Meni se osobno cini da je ovo priprema za neke buduce dogadaje. Sve se priprema za provokaciju sirih razmjera koja bi mogla zavrsiti pocetkom 3. sezone WW-a. Totalno je nebitno u ovom slucaju sto je istina kada se po meni stanovnistvo zemalja glavnih aktera priprema na vrlo konkretne poteze koji nece biti osuđeni od strane vlastitih ovčica. Nadam se da grijesim i to se JAKO nadam. S druge strane ne mogu a da se ne upitam – a sto ako se istina sazna? I sto ako glavni krivci budu recimo jedni od pokretaca citavog pritiska na Ruse? Hoce li u tom slucaju uslijediti napad ili odmazda na tu drzavu? Ok, shvacam i evidentno je kako nikada nece biti tako nesto dokazano i sakrit ce se sve pod tepih. Ali ne bi li… Čitaj više »

Stephen
5 godine prije

Gospodo iz Moskve, a kakve vi odgovore očekujete od Engleza ?? Možda istinu, onda ste stvarno naivni jer oni ni zabunom neće reći istinu,

Rotor
5 godine prije

Gospodin Bailey je otpušten, Julia Skripal je sve bolje, ali zašto je Sergej Skripal još u kritičnom stanju?

Sergej će ozdraviti ako bude surađivao sa MI6, u suprotnom pokoj mu duši.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI