Talibanski borci čekaju naređenje za napad na snage otpora u avganistanskom Panjshiru

Talibani-
26 komentara

Borci talibanskog pokreta čekaju naređenje za napad na neosvojenu provinciju Panjshir sjeveroistočno od avganistanske prestonice Kabul, rekao je izvor za Sputnjik u nedjelju.

Ranije u nedjelju, talibani su dali četiri sata za predaju Ahmadu Masoudu, vođi Nacionalnog fronta otpora Avganistana. Kao odgovor, Massoud je rekao da se Panjshir neće predati i da su mještani spremni za borbu. Massoud je takođe tvrdio da on i njegove pristalice žele mirno rješenje i da su spremni da pregovaraju o inkluzivnoj vladi sa talibanima, ali je ovaj pokret odbio ponudu.

Novinska agencija Agence France-Presse javila je ranije tokom dana, pozivajući se na talibanski izvor, da je nekoliko stotina talibanskih boraca krenulo prema Panjshiru.

Cilj ofanzive u Panjshiru je ujedinjenje zemlje pod vlašću talibana, pojasnio je portparol pokreta.

“Naš cilj je ujediniti državu, ne može biti različitih režima. Međutim, neki ljudi žele izazivati nevolje. Ako se problemi ne mogu riješiti međusobnim razumijevanjem, posljednje rješenje je rat”, rekao je glasnogovornik u intervjuu za Al- Emiter Hadath.

Talibani su ušli u Kabul 15. avgusta nakon višemjesečne ofanzive, što je dovelo do kolapsa civilne vlade. Panjshir je epicentar otpora koji predvode Massoud i Amrullah Saleh, prvi potpredsjednik iz vlade Ashrafa Ganija.

AvganistanPanjshirTalibani
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Arkaj
2 godine prije

Fotka koja ilustrira vijest je jako zastarjela. Talibani se sad u borbu voze u Humweeima a umjesto ovih karabina iz 19 stoljeća koriste M-16 kojih imaju 3 -4 puta više nego boraca….

Miro
2 godine prije

Evi sad ce svi na ovom portalu da navijaju za Talibane, jer ce ovi bit placenici Amerike.

Herc
2 godine prije

je li ovo prijelomna ili prelomna vijest?, znate što zabole me splovilo za Afganistan ,talibane i 40 milja kozoyeba, sve to treba spaliti napalmom dok je navrijeme ili ćemo samounišiti naciju kao Ameri,Francuzi,Nizozemci,Britanci,Šveđani…… Ugledajmo se na Orbana i Putina koji ne daju svoje

Chromosome
2 godine prije

Otpor je takticki preveden na sjever, kako bi imao logistiku i dopremu naoruzanja iz susjednih zemalja, koje uz podrsku Rusije vec obavljaju vojne manevre s’ obrazlozenjem da stite svoje granice i kako bi se obezbjedile od valova migranata ili prosirivanja sukoba van granica Avganistana. O skorom miru u Avganistanu nema ni rijeci. Rat bi mogao jos dugo potrajati. Jedini kljuc mira moze biti Kina, koja bi u dogovoru s Rusima, mogla ostvariti odredjene interese, naravno iskljucujuci u toj igri i Tursku. Tokom vremena ce biti jasnije kakvi su Talibani. Borci za islamski uredjenu drzavu (sto je malo vjerojatno) ili marionete stranih interesa.

Alen
2 godine prije

Ovaj se opire jer nije dobio dio kolača koji bi želio..Sad če ostati skroz kratkih rukava..
Neka karijeru borbe za slobodu novinarstva i prava zena nastavi u usa..

Max
2 godine prije

E tu neće proći . Panshirska dolina je prirodna utvrda koja je pružala zaklon od čitave Crvene Armije.

Demc
2 godine prije

Ovi talibani če uletjet apačima, black hawk i dronovima. Neki dan se pisalo da su posudili i letjelice od amera..

duki
2 godine prije

Opaaa! Čitajte vijesti !
A ne odmah cenzura!!
🙈🙉🙊 ne vidim.ne čujem.s..em !!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI