fbpx

Turska, Iran i Irak uputili zajedničko upozorenje iračkom Kurdistanu

Kurdi i Sirija

U dokumentu tri zemlje ukazuju na pokretanje “određenih protumjera” protiv Erbila, glavnog grada iračkog Kurdistana, ako ne posluša apel i ne odustane od održavanja planiranog plebiscita 25. rujna, iz Istanbula je izvijestila agencija AFP.

Deklaracija je usvojena nakon sastanka predstavnika Turske, Irana i Iraka na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, koji se održao na inicijativu turskog Ministarstva vanjskih poslova.

Ankara, Teheran i Bagdad potvrđuju svoju predanost teritorijalnom integritetu Iraka i izražavaju svoje nedvosmisleno protivljenje referendumu. Također ukazuju na planove da se odupru separatizmu iračkih Kurda dogovorenim “protumjerama”, koje u dokumentu nisu otkrivene, piše AFP.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
39 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
tuf
Gost
tuf
3 godine prije

Ovo je format kojeg euroatlantski sociopati uvijek prizeljkuju – stalni izvor trenja. Negdje su to Albanci, negdje Kurdi, naoruzaj i posalji instrukcije, medijski odradi kampanju, interveniraj, pokupi resurse, zauzmi novu geopoliticku tocku.

krkan
Gost
krkan
3 godine prije
Reply to  tuf

A Ruse na Krimu nisi spomenuo, što li?

Kako to da se težnje jednih naroda nazivaju legitimnim, recimo Škota, Katalonaca, Iraca, Baskijaca, Srba, Hrvata, Rusa, a težnje drugih naroda se automatski odbacuju, recimo Albanaca i Kurda. Iako obje grupe naroda imaju iste ciljeve, a to je da žive u svojoj “matici”, “u svome na svome”.

Ja sam već zauzeo svoj stav glede iračkog Kurdistana, rekavši da će im ovaj referendum donijeti mnogo više štete nego koristi, te kako bi im bilo bolje da autonomiju jačaju u okviru Iraka, kao i odnose za susjednim državama i arapskim dijelom Iraka. Međutim, ono što mi nije jasno je navijačka pozicija mnogih komentatora ovdje, tih istih komentatora koji su se 1990-ih zalagali ili se i sada zalažu za suverenu HR, SR, BiH itd.

Uz sve moguće opasnosti po iračke Kurde ako održe ovaj referendum, zašto bi to Kurdi imali manje prava pri ostvarivanju države ondje gdje su oduvijek bili većina, a masa evropskih “narodčića” ima to pravo, uključujući i Hrvate, Srbe, Bošnjake i ostale patuljaste narode???? To ne mora biti sada, ali nekada u budućnosti što da ne, ionako su države prolazna kategorija, nisu vječne tvorevine. Posebno mi je to nejasno od nekoga tko je iz Hrvatske, a dobro znamo stav Hrvatske prema bivšoj Jugoslaviji. Pa pobogu, nije li to manje-više isto: HR vs. Juga – Kurdistan vs. Irak?

Mate
Gost
Mate
3 godine prije
Reply to  krkan

Nikad dvije situacije nisu istovjetne. Radi se o tome što državu/odcjepljenje može ostvariti samo onaj narod kojeg podupiru Ameri. Krim je očiti primjer.

krkan
Gost
krkan
3 godine prije
Reply to  Mate

Tu si upravu, ali to opet ne umanjuje nastojanja mnogih naroda za vlasitom domovinom, pa time ni Kurda. I da, Krim i Kosovo su očiti primjeri kako svijet funkcioniše.

John
Gost
John
3 godine prije
Reply to  krkan

Te usporedbe kosova krima katalonije i drugih su stvarno vec dosadne…jasno je da vlada zakon jacega…cinjenica je da oni koriste krizu izazvanu izvana kako bi ostvarili vlastiti interes na stetu svoje zemlje…da forsiraju zajdnistvo i zajednicko rjesavanje problema cjenio bi ih…ovako su blago receno lovci u mutnom…

krkan
Gost
krkan
3 godine prije
Reply to  John

Dosadne da, ali nažalost ISTINITE. Stojim iza svojih komentara, jer je istina da je većina komentatora ovdje pristrasna!!!

BeenGO
Gost
BeenGO
3 godine prije
Reply to  krkan

Što se tiče Albanaca nisi u pravu, oni već imaju svoju državu ,a u ex-SFRJ su imali status narodnosti iliti nacionalna manjina i kao takvi ne mogu se uporedjivati sa pravima Hrvata ili Srba u okviru nekadašnje SFRJ.

krkan
Gost
krkan
3 godine prije
Reply to  BeenGO

@BeenGO Pokušavaš biti sarkastičan ili što već?! Pa u tome i jeste bio problem što su imali status narodnosti ili nacionalne manjine, a bilo ih je više nego Slovenaca, Makedonaca, Muslimana, Crnogoraca. Samo je Srba i Hrvata brojno bilo više nego Albanaca u Jugoslaviji. Pogledaj njihovu zastupljenost kako u centralnoj vladi u Beogradu, tako i u republičkim vladama i općinskim strukturama u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, kao i pokrajinskoj vladi na Kosovu i sve će ti biti jasno.

“Albanci već imaju svoju državu” haha. To što se neka država zove nekim imenom, daje mogućnost da se pripadnici tog naroda u drugim državama sistmatski diskriminiraju???? Oj koje li logike, majko draga. Ne znam da li znaš, više Albanaca živi van Albanije,nego u istoj. Samo na Kosovu živi približno isto Albanaca kao u Albaniji, a onda su tu i Makedonija, Centralna Srbija, Crna Gora, kao i Albanci u BiH, Hrvatskoj, Itlaiji i drugdje.

BeenGO
Gost
BeenGO
3 godine prije
Reply to  krkan

SFRJ za vreme svog postojanja je bila matična zemlja Hrvatima, Srbima, Slovencima,Muslimanima, Makedoncima i Crnogorcima dok Albancima nije. I to je ta činjenica koja je tebi izgleda nebitna i smešna .
Može Albanaca da ima više od pojedinih naroda u SFRJ, ali oni su bili nacionalna manjina iz 2 razloga:
zato što su već imali svoju matičnu državu i zbog toga što je Kosovo ,gde su bili većina, bilo u sastavu Srbije i u odnosu na celokupno stanovništvo Srbije su manjina. Pošto su na Kosovu bili većina, dobili su autonomiju u okviru Srbije.
Inače što se brojnosti samih Albanaca tiče, vidim da si podlegao njihovim manipulacijama. Poslednji popis na Kosovu je pokazao da ih ima mnogo manje nego što su se predstavljali.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  krkan

KRKANE, evo ja se nisam dugo javljao na ovaj portal, a iskreno, nisam ni čitao niti gledao Logično. Pročitah danas nakon duže vremena i ne mogu ostati ravnodušan na ove podatke KRKANE.
Prvo svega, Albanaca nikada u SFRJ nije bilo više od Slovenaca, Makedonaca i Bošnjaka. Bili su pobrojnosti šesta etnička skupina u ex SFRJ. Nakon Srba, Hrvata, i Slovenaca, Bošnjaka i Makedonaca, a više od Crnogoraca i Mađara. Uvijek ih je bilo malo manje nego Slovenaca i ostalih nabrojenih. Odakle podatak KRKANE, da jednak broj Albanaca živi na stiješnjenom Kosovu i Albaniji? Albanija trenutno ima preko 2,8 milijuna skoro tri milijuna ljudi, na skoro 29.000 km kvadratnih, a Kosovo ima nekih 1,7 ili 1,8 milijuna na nepunih 11.000 km kvadratnih. Prosta matematika kaže, da ti podaci nisu istiniti. Poneki put treba pročitati neke podatke, jer prava istina se uvijek krije u brojkama.
S druge strane, nemam volju raspravljati jesu li Albanci sa Kosova imali ili nisu imali pravo na tzv.slobodnu državu? Samostalnu, hm? Sada albanski narod ima dvije države, ni prvi ni zadnji u povijesti. I danas diljem Svijeta i Evrope imamo situaciju da isti narod živi ili ima dvije ili čak više država.
Eto npr. Rumunji i Moldavci su po nekima isti narod, Nijemci i Austrijanci također, Bugari i Makedonci, Nizozemci i Flamanci……..
U velikome Svijetu jedan isti narod ima dvije države, Korejanci. Ili imamo slučaj na Indijskom Potkontinentu. Npr.Bengalci, dio živi u Bangladešu, dio u indijskoj saveznoj državi Zapadni Bengal. Panđapci, dio u pakistanskoj provinciji Panđab, dio u indijskim držžavama Panđab i Haryana. Tek Arapi, u koliko su ono država raspršeni…….

krkan
Gost
krkan
3 godine prije
Reply to  zlatan

@Zlatan Očito nisi čitao komentare od vrha pa do dna, pa da vidiš da se ovdje uopće ne radi o Albancima, nego o eventualnoj kurdskoj državi koju mnogi na ovom portalu osporavaju SAMO ZATO što bi bila proamerička i proizaelska tvorevina. Da je kojim slučajem proruska tvorevina odmah bi bila “zlata vrijedna”. Zato sam rekao da je većina komentatora ovdje pristrasna.

Da, upravu si, neke tvrdnje sam pogriješio kod Albanaca, ali i ti si. Po popisu stanovništva Jugoslavije iz 1991. godine Albanci su bili četvrta etnička grupacija po brojnosti, ali i dalje su smatrani etničkom manjinom. Dokaz ja to je ovo:
Etnički sastav[uredi | uredi izvor]
Srbi – 8.527.000 ( 36.2 % )
Hrvati – 4.633.000 ( 19.7 % )
Bošnjaci – 2.307.000 ( 9.8 % )
Albanci – 2.173.000 ( 9.2 % )
Slovenci – 1.751.000 ( 7.4 % )
Makedonci – 1.372.000 ( 5.8 % )
Crnogorci – 534.000 ( 2.3 % )
Mađari 378.000 ( 1.6 % )
Ostali

Dalje, nisam pogriješio kada sam rekao da u Albaniji ne živi većina Albanaca, nego u drugim državama, računajući tu i albansku dijasporu, jer se u istu ne računaju Albanci u Turskoj, pošto na popisima stanovništva u Turskoj ne postoji etničko iznašnjavanje. Pogriješio sam jedino u broju stanovnika Albanije i to priznajem. Niko ovdje ne govori o uspostavljanju neke velike Albanije ili čega već, nego je jedan od komentatora težnje istih,kao i Kurda nazvao destabilizirajućim faktorom u službi prozapadnih interesa.

Međutim, Albanci su spomenuti usput i nemam namjeru da se o istim zanimam nadugo i naširoko o temi vezanoj za Kurde.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  krkan

KRKAN, eto i ja sam pogledao broj Albanaca u ex SFRJ na kraju te države 1991. Valjda živim u prošlosti, kada se nisam osvrtao na podatke iz kaotične 1991 godine. Zamjetan je porast broja Albanaca iz popisa u popis, dovoljno je pogledati njihovu brojnost nakon WW2, i te 1991. Mislim na njihov postotak.
Pa u ex SFRJ nisu bili manjina, već narodnost, malo čudna konstrukcija u ex-yu. Ali svakako su bili manjina u SLAVENSKOJ Jugoslaviji…..Hm, a iz povijesti, a tko je bio većina ili reativna većina u Austro-Ugarskoj (Slaveni), a tko je vladao (Nijemci i Mađari, manjina).
Šta se tiče toga da Albanaca ima u Turskoj ili ne znam već gdje, kao da je to važno? I SAD ili Kanada govori engleskim jezikom, pa jesu li zato Englezi? I Hrvata ili nekih drugih sa slavenskog juga, ima po kugli zemaljskoj, a kakve veze imaju sa današnjim državam iz kojih vuku porijeklo? Ako uopće znaju odakle su…
O Kurdima bi morao malo detaljnije pročitati, kao i o njihovoj brojnosti, povijesti. Ali sigurno su i dalje najveći narod na Svijetu bez svoje vlastite države. Pretpostavljam da jesu.

krkan
Gost
krkan
3 godine prije
Reply to  zlatan

Miješaš kruške i jabuke, a uz to dodaš i koju šljivu, pa od toga praviš kompot. Činjenica je da su Albanci u bilo kojoj komponenti Jugoslavije bili DISKRIMINIRANI!!! Po ustavu Jugoslavija je trebala da bude “država svih naroda i narodnosti”. Narodnost ti je naša riječ za etničku manjinu.Ponavljam svoje pitanje, kako Slovenci, Makedonci i Crnogorci mogu da budu priznati kao narod sa mnogo više prava od Albanaca kojih je bilo mnogo više nego pobrojanih?! Da sam Albanac, ni ja se ne bih složio s ovim i protestirao bih protiv! Austro-Ugarsku neću ni spominjati, suvišno je. ALi ću spomenuti tvoje “Slavene” – koji nisu narod, nego grupa naroda koji govore slavenskim jezicima.

Tursku sam spomenuo jer tamo imaš jako živu albansku i bošnjačku dijasporu, koji ljubomorno čuvaju svoje jezike, običaje, organiziraju posjete državama iz kojih vuku podrijetlo, te se veoma rijetko brakovima miješaju sa Turcima i ostalim etničkim skupinama u Turskoj. Lično sam posjetio nekoliko gradova gdje žive velike albanske i bošnjačke zajednice u Turskoj, kao i nekoliko sela gdje isključivo žive Albanci ili Bošnjaci. Tu je razlika između njih i evropskih i drugih imigranata u SAD-u, Kanadi, Australiji i drugdje.

Slažem se s tvojim izjavama o Kurdima. Stjecajem povijesnih okolnosti ostali su uskraćeni za državu, i ne samo to, nego kroz cijelo XX. stoljeće i za osnovna ljudska prava, kao što je pravo na obrazovanje na vlastitom jeziku, pravo na korištenje jezika u administraciji i na poslu u dijelovima regiona gdje su većina, pravo na davanje djeci kurdskih imena, pravo na ispoljavanje vlastite kulture itd itd itd. A tu su i sistematska proganjanja od strane Sadama u Iraku, neposjedovanje sirijskog državljanstva za one koji su živjeli u Siriji do 1980-ih godina a onda i dalje diskriminacija po pitanju jezika i kulture, hapšenja u Turskoj decenijama čak i kada se kurdski samo pričao na ulici, a da ne govorim u administraciji, te masovna “persizacija” Kurda u Iranu. Tako da ih savršeno dobro razumijem i poštujem, ali moraju da budu veoma veoma oprezni glede politike.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  krkan

KRKAN, ne miješam kruške i jabuke. Albanci su kao manjina, a jesu manjina bili u SFRJ, imali kao i sve manjine svoja prava. Pravo na vlastiti jezik, pismo, imali su čak i autonomiju kao narodnost. Broj Albanaca u odnosu na npr.Crnogorce, uopće nije bitan. Jer Crnogorci nisu imali niti jednu zemlju osim Crne Gore.
Zašto se rugaš sa mojim SLAVENIMA? Jugoslavija je i bila zamišljena kao država južnih Slavena, otuda joj i ime. Zaboravljaš da su Albanci u kolektivnom Predsjedništvu SFRJ, imali svoga predstavnika, i da je kosovska autonomija skoro dosegla status republike, tj.države. Malo je takvih primjera u Svijetu.
Ako ćemo već o diskriminaciji, pogledajmo Albaniju, koja je posve ugušila svoje manjine, među ostalima i Slavene, ili sada Kosovo, na kojem su manjine nealbanske nacionalnosti svedene na statističku grešku.
Ima kod Budve u CG, romsko naselje. Pričao sa tim Romima. Znam da Roma tu prije nije bilo. To su Romi izbjegli sa Kosova nakon osamostaljenja Kosova…..jednako kao što su sa Kosova izbjegli i Turci, Bošnjaci, ne samo Srbi.

krkan
Gost
krkan
3 godine prije
Reply to  zlatan

Majko mila, o čemu ti???? Haloooo, Jugoslavija je po ustavu bila “DRŽAVA SVIH NARODA I NARODNOSTI”!!! Kakve veze ima koje je ime nosila uopće? I Albanci su bili Jugosloveni, baš kao i Hrvati i ostali, jer je Jugosloven bio NACIJA, a ne NAROD. Albanci su bili etnička manjina službeno da, ali po kojem pravilu? Bilo je u drugih naroda u Jugoslaviji koji su pričali slavenskim jezicima, ali nisu smatrani više vrijednim, kao Bugari, Rusini, Slovaci itd. Kad već pričaš o Kosovu proguglaj koliko je zastupnika s Kosova bilo u centralnoj vladi Jugoslavije, a koliko je od njih bilo kosovskih Albanaca. Opet pogledaj koliko su u postotcima Srbi bili zastupljeni u administrativnom aparatu Kosova prije raspada Jugoslavije, a koliko Albanci.

Konstantno se šaltaš s teme na temu, ne kužim iz kojeg li razloga. Albanija jeste očistila svoje manjine kojih nikada nije bilo u toliko velikom broju, osim Grka na jugu zemlje. Albanija je poslije Drugog svjetskog rata brojala oko 10% Grka. I Hrvatska je protjerala svoje manjine i šta sad?

Govoriš o Kosovu danas, pogledaj malo kolika je zastupljenost manjina u kosovskom parlamentu pa onda pričaj. Onda pogledaj na kojim se jezicima može obrazovati na Kosovu. Vidjeti ćeš da su to: albanski, srpski, bosanski i turski. Npr. u Prizrenu imaš gimnazije na albanskom, bosanskom i turskom. Jesi li bio kad na Kosovu??? Ja jesam i vidio sam da priče iz medija koje se nama plasiraju o Kosovu nemaju veze s vezom!

Pričaš o Romima koji su sa Kosova a žive kod Budve. Jesi li ti čuo za rat na Kosovu, neposredno nakon završetka rata u Hrvatskoj i BiH. Sa tog istog Kosova je do ožujka 1999., UNHCR registrirao 460,000 kosovskih izbjeglica, od kojih je preko 80.000 bilo u Crnog Gori, te preko 200.000 u Makedoniji. Normalno je da je među njima bilo i kosovskih Roma. Dalji egzodus stanovništva sa Kosova nakon rata je slijedio zbog veoma loše ekonomske situacije i odvija se i danas, baš kao i u slučaju bilo kojeg područja bivše Jugoslavije, osim Slovenije. Ne lupaj gluposti molim te!

Pretpostavljam da imaš još nešto da uzmeš u ozbir? Da čujem?

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  krkan

KRKANE, o tim izbjeglicama sa Kosova. Pa da rat, to svakako. Ali velika većina nealbanaca sa Kosova je protjerana od strane albansko-kosovskih vlasti. To su mi objasnili neki nedovoljno pismeni Romi, tu iz naselja kod Budve. Nažalost, Romi su inače posvuda zapostavljeni i neobrazovani. To je činjenica.
Albanci su u bivšoj SFRJ zaista imali vrlo visoka prava, a manjinski su narod. Broj pripadnika uopće nije bitan, jer broj npr.Crnogoraca i broj Albanaca nije bitan. Crnogorci su imali samo matičnu zemlju Crnu Goru, a Albanci su imali Albaniju. Svi Albanci su učili na svome jeziku, pisali na svome jeziku, pa nećeš me uvjeravati da to nije istina. I Albanci u Makedoniji u doba SFRJ, isto su imali pravo na svoj identitet. Sa mnom je u JNA,bio jedan Albanac iz Debra, inače žestoki Hajdukovaac. Već tada sam shvatio da je u prednosti, jer je govorio materinji albanski, makedonski i kako smo ga tada zvali hrvatsko-srpski. Ja samo ovaj zadnji, hahaaaa

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  zlatan

@zlatan, ne nisu najbrojniji narod na svijetu bez države. Običan mit bez pokrića. Čudi me da kao veliki poznavatelj indije ne znaš za brojne njihove narode koji daleko premašuju kurdske, pa opet nemaju ono što balkanoidi smatraju državom.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Zvrk

ZVRK, Indija je federacija, unija, savez država, ili kajgod nešto takvo. Pročitao sam na više mjesta, da postoje dva službena naziva za Indiju (na hindiju): Bharat Juktarashtra (otprilike izgovoriti Bharat Đuktaraštra) i Bharat Ganarajya (otprilike izgovoriti Bharat Ganarađja). Zbog sve te složenosti, zato oni i imaju SAVEZNE DRŽAVE, a razne savezne države imaju i svoje službene jezike (ukupno 23) i službena pisma (ukupno 12 ili 13, ne znam točno). Drugim riječima, imaju ono šta smatramo državom. U doba SFRJ, po toj logici, naši narodi nisu imali svoje države, a imali su ih. To su bile te ondašnje socijalističke republike, danas samostalne države recimo današnjim riječima. Ili ex SSSR, po toj logici, ni Rusi kao najveći narod na teritoriji SSSR-a, nije imao svoju državu, a imao je. Tada se zvala RSFSR, danas “samo” RF-:) !!!

P.S. To u vezi Indije. Nikada mi nije jasno zašto novinari i mnogi drugi često za indijske države pišu PROVINCIJA ili čak još više degradiraju i napišu REGIJA. Trebali bi uvijek pisati savezna država ta i ta. Svih sada 29 indijskih saveznih država imaju provincije unutar sebe, npr. Zašto nikada kada su u pitanju američke savezne države, ne napišu npr.provincija Kalifornija ili provincija Teksas? Je li u pitanju neznanje, mržnja (prema indijskoj stvarnosti) ili neviđena oholost? Možda je i opijenost američkim mitovima prevelika….ono da svaka američka država ima svoje zakone.
Koliko mogu pratiti, indijska federacija je mnogo krhkija nego šta možemo i zamisliti. Drugim riječima, ne bi me začudilo ako se u nekoj budućnosti ta složena država raspadne. Na kraju krajeva, u dugom razdoblju povijesti indijske civilizacije, nikada nije postojala neka velika zajednička država. Nema je ni danas, jer je i Pakistan, Bangladeš, Nepal, Sri Lanka, isto Indijski potkontinent. I taj Pakistan je u gabuli, ne bi me čudilo da se i on raspadne u budućnosti. Iako nisam prorok i ne vjerujem da se može pogoditi budućnost.
Zadnja nova savezna država u Indiji jest TELANGANA, odvojila se od Andra Pradesha. Zanimljivo, i u Andra Pradešu i toj novoj državi Telangani. živi isti narod. Južnoindijski dravidski narod TELUGU, govori teluškik jezikom i imaju vlastito teluško pismo. Pa ipak se sjever nekadašnjeg Andra Pradeša odvojio i postao nova savezna država Telangana (2014 godine).
ZVRK, nije to baš tako jednostavno. Mislim na imanje ili nemanje države. Iako Kurdi u Iraku, ali i Iranu imaju svoje autonomije, ali su ipak u nezgodnoj situaciji.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  zlatan

upućen sam za to u indiji. pa valjda i sam znaš da je Pakistan formiran isključivo po religijskom ključu. Kao što znamo, istočni dio je postao država bangladeš, a zapadni je opstao. Danas se smatra da u Indiji živi neznatno manje muslimana nego u Pakistanu. Ako se dodaju bangladeš, maldivi i šri lanka koji su dosta ovisni o indiji, broj je višestruko veći. Tako da je ta akronim-država izgubila smisao postojanja osim ako ne računamo nekog kome će kinezi prodavati oružje.

e sad, poimanje države po balkanoidnom ključu je da svaki narod ima što više etnički čistiji državnopravni entitet. tako svijet ne funkcionira jer bi imali više stotina država. također mnogi narodi imaju toliko izražene podjele da nije u konačnici dobro da imaju državu koja bi opet išla u unutarnje, pa vanjske podjele i separaciju.

spomenuo si tu novu državu. ona je nastala zato jer tamošnji narod njeguje kulturnu tradiciju bivših maharadža koji su je vezali s islamskim vjeroučenjem. zato ondje, dakle u srcu Dekana postoji velika zajednica muslimana, etničkih Telugua i etničkih govornika urdu jezika, poznatih kao Muhadžiri. i konačno razlog je da nisu htjeli prihvatiti dominaciju hindu elite i smatrali su se zakinutim jer su malo dalje od obale. nakon što je čak bila oružana borba, postoji priča da su tamo još ranih godina indijske države nasilno potčinili taj narod Indijskoj federaciji nakon brojnih žrtava. konačno su dobili državu.narod je isti, jedino je ondje malo drugačija pripadnost regionalnom identitetu na temelju vjerske komponente.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Zvrk

ZVRK, u vezi Telangane. Upravo čitam podatke o kulturno-vjerskoj statistici. Hindusi su apsolutna većina od 85%, muslimana ima samo 12,6%. Pretpostavljam da su drugi motivi u pitanju. Hajderabadsko kraljevstvo jest pripojeno indijskoj federaciji pomalo nasilno. 1947/48 godine, ali nije tu bilo nekog velikog puškaranja.
Ok, meni je najčudnije kako Indija funkcionira kao parlamentarna federacija. Na svake savezne izbore pojavi se i do 1.000 političkih stranaka. Jasno, u dvodomni savezni parlament ili parlamente po državama uđe samo manji broj, ali opet u cijeloj Indiji ima najviše parlamentarnih stranaka na Svijetu. Valjda ih je najmanje stotinu. Ako netko zna detalje neka napiše.
Točno je da broj muslimana u Indiji raste. 1951 godine bilo ih je 9,7%, 2011 godine bilo ih je već 13,4%. Razlog? Među muslimanima je najveći prirodni prirast, osim među južnoindijskim muslimanima. Naime, muslimani na sjeveru Indijskog potkontinenta su muslimani ne samo po vjeri, već i po kulturi i po recimo tako, civilizacijskoj pripadnosti. Na jugu nije taj slučaj. Na jug se islam proširio isključivo mirnim putem, pa su južnoindijski muslimani i muslimani na Sri lanki, isključivo ili skoro isključivo, muslimani samo po vjeri, a po kulturi su identični svojim ostalim sunarodnjacima. Npr.u južnoj državi Kerali je ovako: većinski narod malayalam tvori 96,74% stanovn.Kerale, ali su kulturno-vjerski splet većinskih hindusa 54,73% , muslimana 26,56%, kršćana 18,38%. Rekli bismo, etnički veoma homogeni, ali i po svojoj dravidskoj kulturi. Ali po religiji su složeni.
Opet s druge strane postotak hindusa je od 1951 pao sa 83,5% na 79,8% 2011 godine.
U Pakistanu je hindusa bilo koliko znam podatke, u početku oko 12-14%, sada ih ima malo iznad 1%. Hm, a muslimani su kao ugroženi?
Nažalost, sličnih priča o takvoj nezgodnoj matematici imamo diljem Svijeta, pa i na našim ex-yu prostorima…..

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije
Reply to  krkan

krkane pogledaj što si gore napisao prije ove statistike o broju naroda u SFRJ

tuf
Gost
tuf
3 godine prije
Reply to  krkan

Uopce ne ulazim u razloge necije zelje za samostalnoscu, jer oni su nerijetko proizvedeni na stolovima stratega udaljenih tisucama kilometara. Ono sto isticem je “oh, how convenient” moment kojeg euroatlantske grupacije redovito koriste sirom svijeta da bi pomocu korisnih idiota uzrokovale kaos. A narod je vjecno naivan, misleci da mu zeli dobro onaj tisucama kilometara daleko, kada ga zeli zavaditi s prvim susjedom. Ne moramo ici daleko, niti milimetar dalje od Hrvatske – pogledajte rezultat vanjske politike RH u zadnje dvije godine – od migrantske krize do gospodarskih odnosa – ljubimo stopala SAD-u, a istovremeno smo posvadjani sa apsolutno svakim susjedom. Sa susjedima koji su nam daleko bitniji gospodarski, socijalno, strateski – u svakom aspektu.
I dok narodi ne shvate tu igru kojom se upravlja daljinskim upravljacem – uvijek cemo se vracati na bojista i majke ce plakati.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  tuf

TUF, ja ipak mislim da je kurdski narod, inače po jeziku spada u iransku skupinu šire indo-iranske jezične zajednice, u sklopu indoevropske jezične zajednice, ima pravo na neku svoju državu. Žive razdvojeni granicama na teritoriji četiri države: Iraka, Irana, Turske i Sirije. Rezultat povijesnih okolnosti, ali priznajmo, tužnih i nepravednih povijesnih okolnosti.
No čak i da im uspije nemoguće, da stvore svoju samostalnu i kompletnu državu, ne znam kako bi opstali u takvome okruženju? I sam pogleda na običnu i prostu zemljopisnu kartu kaže: a gdje im je izlaz na more?

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije
Reply to  krkan

Druže Krkan, nije loša paralela, ali …
– ako zanemarimo nepouzdanu, friziranu i nameštenu statistiku
– i da zanemarimo moje mišljenje o Šiptarima
Postavljam pitanje nama:
– Zašto je na ruševinama “Bolesnika sa Bosfora” stvorena Albanija (1-2 miliona heterogenih Šiptara), a nije data država mnogobrojnim, višemilionskim Kurdima ????

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Weteran

WETERANE, pa koliko znamo, nakon balkanskih ratova 1912 godine, Turska se povukla sa evropskog jugoistoka, pa su Albanci sami proglasili svoju državu. Tada se znatno proširila i Grčka, Bugarska, Srbija i Crna Gora. Ti dijelovi Turske Imperije ionako su bili daleko od vlasti u Istanbulu, tako da im “gibitak” tih područja nije ništa značio. A prostor Albanije je bio baš rub rubova tadašnje turske vlasti na evropskom jugoistoku, posve zapostavljen. Posljedice toga vide se i danas.

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije
Reply to  zlatan

Zlatane 🙂
Turska je poražena-proterana!
A današnja Albanija je proglašena “spolja” a ne “iznutra”??
A od Stambola do Tirane ima manje kilometara nego danas do prostora naseljenih Kurdima!?

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Weteran

WETERANE, unatoč svim tim udaljenostima, ipak mislim da su Albanci imali pravo na vlastitu državu. Zašto misliš suprotno?
I da, ma šta u današnjem Svijetu znači – država? Jedino te neke super-države imaju neki smisao ili barem dovoljno velike države.
Nadam se da se slažeš sa mnom, da su danas gradovi važniji od država. Posebno mega-gradovi. Stambol, kojeg spominješ, baš je dosegao, nedavno pročitao podatak, 14,8 milijuna stanovnika, što predstavlja oko 18-19% stanovništva Turske. Koja je dosegla skoro 80 milijuna.
Udaljenost od Tirane do Istanbula i Kurdistana, ništa ne znači. Jer pogledaj gdje je Čop. To je nama najbliža točka nekadašnjeg SSSR-a. Tu su se vlakovi prebacivali na širi sovjetski kolosjek. Hm, a koliko je od Čopa daleko jedan Petropavlovsk-Kamčatskij? I je li građanima tog Čopa bio bliži Beograd ili Moskva? Mislim da mu je bliži BG nego Kijev. U kilometrima, odoh pogledati na Google earth-:))

Arnold
Gost
Arnold
3 godine prije

Pustite narod da ima svoju drzavu .

neko
Gost
neko
3 godine prije
Reply to  Arnold

A nekakvu takvu kao što mi imamo banana državu…sve u interesu USRA i ISRAHELLA??

logo
Gost
logo
3 godine prije
Reply to  Arnold

kad bi se pustilo narode da imaju svoje drzave bilo bi ih dva miliona a mozda i vise ja bih prvi osnovao svoju a vjrovatno i ti

Jole
Gost
Jole
3 godine prije

Izraelski avioni ili dronovi bombardirali sirijski civilini aerodrom u Damasku?

17 novembar
Gost
17 novembar
3 godine prije

idealna prilika da ove tri zemlje uvuku u rat uz siriju koja krvari godinama ovde je dubok i pre opasan plan zapada posebno za iran

beligorod
Gost
beligorod
3 godine prije

U ovome slučaju su Turska, Iran, Irak a vjerojatno i Sirija na istoj strani a protivnoj Kurdima. Na koga da se oslone? Ameri su im ionako poslali upozorenje da odustanu od referenduma. Najpametnije u ovome trenutku jest, da svoje ambicije prelože na neka druga vremena – ako ikad?? Ne možeš glavom kroz zid.

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije

Sve može dok ih guraju izabrani…………

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije

Sudeći po fotografiji članka, ovi svi imaju samo jednog frizera !

Nil1
Gost
Nil1
3 godine prije

Kad mi imamo entitete, distrikte itd nek i oni imaju svoju drzavu. Amen.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
3 godine prije
Reply to  Nil1

Nil1 pozovi si ih onda u Bosnu i daj im državu…

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije

Porška Kurdima !!??
Svaki torpedo u Tursku tumačim kao poen za nas!
Mada, Turci sistematski daju autogolove.

alan ford
Gost
alan ford
3 godine prije

Zahtjevi Kurda sada ne odgovaraju Iranu i pro-šijitskoj iračkoj vladi koji su saveznici Rusije, pa je Rusija primorana također biti protiv tih zahtjeva, također i zbog Turske sa kojom je Rusija stabilizirala odnose da ih ne pokvari.
Međutim, ne mogu se vječno suzbijati zahtjevi i želja jednog naroda za svojom državom, posebno, ako je taj narod toliko brojčano velik kao Kurdi. Problem je što lukavi SAD, odnosno ,mafijaška elita, koja vlada sa tom državom, sada opet može upotrijebiti Kurde kao oruđe protiv Sirije, Iraka, Irana i Rusije. I tako je cio-elita uvijek korak ispred Rusije. Kurdima se ne može uzeti za zlo, što žele iskoristiti povijesnu priliku da naprave svoju državu. Za Rusiju bi zato bilo bolje, da donekle iziđe u susret Kurdima i podrži ih, barem u sjevernom Iraku. Dakle, da Rusi uvjere Irak i Iran, da Kurdima dopusti stavranje države u sjevernom Iraku, da ih se tako zadovolji, a da istovremeno Kurdi obećaju da takve zahtjeve neće postavljati u Turskoj i Iranu,. Ustvari, sve i da to hoće, Kurdi ne mogu ništa napraviti Turskoj i Iranu, jer su to čvrste jake nacionalne države, dok je Irak, budimo iskreni, umjetna tvorevina., čije su granice nekada samovoljno crtali britanski kolonijalni gospodari., ne vodeći računa o etničkom i vjerskom sastavu stanovništva.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik