fbpx

Turska, Iran i Irak uputili zajedničko upozorenje iračkom Kurdistanu

Kurdi i Sirija

U dokumentu tri zemlje ukazuju na pokretanje “određenih protumjera” protiv Erbila, glavnog grada iračkog Kurdistana, ako ne posluša apel i ne odustane od održavanja planiranog plebiscita 25. rujna, iz Istanbula je izvijestila agencija AFP.

Deklaracija je usvojena nakon sastanka predstavnika Turske, Irana i Iraka na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, koji se održao na inicijativu turskog Ministarstva vanjskih poslova.

Ankara, Teheran i Bagdad potvrđuju svoju predanost teritorijalnom integritetu Iraka i izražavaju svoje nedvosmisleno protivljenje referendumu. Također ukazuju na planove da se odupru separatizmu iračkih Kurda dogovorenim “protumjerama”, koje u dokumentu nisu otkrivene, piše AFP.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
39 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
tuf
Gost
tuf
3 godine prije

Ovo je format kojeg euroatlantski sociopati uvijek prizeljkuju – stalni izvor trenja. Negdje su to Albanci, negdje Kurdi, naoruzaj i posalji instrukcije, medijski odradi kampanju, interveniraj, pokupi resurse, zauzmi novu geopoliticku tocku.

krkan
Gost
krkan
3 godine prije
Reply to  tuf

A Ruse na Krimu nisi spomenuo, što li? Kako to da se težnje jednih naroda nazivaju legitimnim, recimo Škota, Katalonaca, Iraca, Baskijaca, Srba, Hrvata, Rusa, a težnje drugih naroda se automatski odbacuju, recimo Albanaca i Kurda. Iako obje grupe naroda imaju iste ciljeve, a to je da žive u svojoj “matici”, “u svome na svome”. Ja sam već zauzeo svoj stav glede iračkog Kurdistana, rekavši da će im ovaj referendum donijeti mnogo više štete nego koristi, te kako bi im bilo bolje da autonomiju jačaju u okviru Iraka, kao i odnose za susjednim državama i arapskim dijelom Iraka. Međutim, ono… Pročitaj više »

Mate
Gost
Mate
3 godine prije
Reply to  krkan

Nikad dvije situacije nisu istovjetne. Radi se o tome što državu/odcjepljenje može ostvariti samo onaj narod kojeg podupiru Ameri. Krim je očiti primjer.

krkan
Gost
krkan
3 godine prije
Reply to  Mate

Tu si upravu, ali to opet ne umanjuje nastojanja mnogih naroda za vlasitom domovinom, pa time ni Kurda. I da, Krim i Kosovo su očiti primjeri kako svijet funkcioniše.

John
Gost
John
3 godine prije
Reply to  krkan

Te usporedbe kosova krima katalonije i drugih su stvarno vec dosadne…jasno je da vlada zakon jacega…cinjenica je da oni koriste krizu izazvanu izvana kako bi ostvarili vlastiti interes na stetu svoje zemlje…da forsiraju zajdnistvo i zajednicko rjesavanje problema cjenio bi ih…ovako su blago receno lovci u mutnom…

krkan
Gost
krkan
3 godine prije
Reply to  John

Dosadne da, ali nažalost ISTINITE. Stojim iza svojih komentara, jer je istina da je većina komentatora ovdje pristrasna!!!

BeenGO
Gost
BeenGO
3 godine prije
Reply to  krkan

Što se tiče Albanaca nisi u pravu, oni već imaju svoju državu ,a u ex-SFRJ su imali status narodnosti iliti nacionalna manjina i kao takvi ne mogu se uporedjivati sa pravima Hrvata ili Srba u okviru nekadašnje SFRJ.

krkan
Gost
krkan
3 godine prije
Reply to  BeenGO

@BeenGO Pokušavaš biti sarkastičan ili što već?! Pa u tome i jeste bio problem što su imali status narodnosti ili nacionalne manjine, a bilo ih je više nego Slovenaca, Makedonaca, Muslimana, Crnogoraca. Samo je Srba i Hrvata brojno bilo više nego Albanaca u Jugoslaviji. Pogledaj njihovu zastupljenost kako u centralnoj vladi u Beogradu, tako i u republičkim vladama i općinskim strukturama u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, kao i pokrajinskoj vladi na Kosovu i sve će ti biti jasno. “Albanci već imaju svoju državu” haha. To što se neka država zove nekim imenom, daje mogućnost da se pripadnici tog naroda… Pročitaj više »

BeenGO
Gost
BeenGO
3 godine prije
Reply to  krkan

SFRJ za vreme svog postojanja je bila matična zemlja Hrvatima, Srbima, Slovencima,Muslimanima, Makedoncima i Crnogorcima dok Albancima nije. I to je ta činjenica koja je tebi izgleda nebitna i smešna . Može Albanaca da ima više od pojedinih naroda u SFRJ, ali oni su bili nacionalna manjina iz 2 razloga: zato što su već imali svoju matičnu državu i zbog toga što je Kosovo ,gde su bili većina, bilo u sastavu Srbije i u odnosu na celokupno stanovništvo Srbije su manjina. Pošto su na Kosovu bili većina, dobili su autonomiju u okviru Srbije. Inače što se brojnosti samih Albanaca tiče,… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  krkan

KRKANE, evo ja se nisam dugo javljao na ovaj portal, a iskreno, nisam ni čitao niti gledao Logično. Pročitah danas nakon duže vremena i ne mogu ostati ravnodušan na ove podatke KRKANE. Prvo svega, Albanaca nikada u SFRJ nije bilo više od Slovenaca, Makedonaca i Bošnjaka. Bili su pobrojnosti šesta etnička skupina u ex SFRJ. Nakon Srba, Hrvata, i Slovenaca, Bošnjaka i Makedonaca, a više od Crnogoraca i Mađara. Uvijek ih je bilo malo manje nego Slovenaca i ostalih nabrojenih. Odakle podatak KRKANE, da jednak broj Albanaca živi na stiješnjenom Kosovu i Albaniji? Albanija trenutno ima preko 2,8 milijuna skoro… Pročitaj više »

krkan
Gost
krkan
3 godine prije
Reply to  zlatan

@Zlatan Očito nisi čitao komentare od vrha pa do dna, pa da vidiš da se ovdje uopće ne radi o Albancima, nego o eventualnoj kurdskoj državi koju mnogi na ovom portalu osporavaju SAMO ZATO što bi bila proamerička i proizaelska tvorevina. Da je kojim slučajem proruska tvorevina odmah bi bila “zlata vrijedna”. Zato sam rekao da je većina komentatora ovdje pristrasna. Da, upravu si, neke tvrdnje sam pogriješio kod Albanaca, ali i ti si. Po popisu stanovništva Jugoslavije iz 1991. godine Albanci su bili četvrta etnička grupacija po brojnosti, ali i dalje su smatrani etničkom manjinom. Dokaz ja to je… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  krkan

KRKAN, eto i ja sam pogledao broj Albanaca u ex SFRJ na kraju te države 1991. Valjda živim u prošlosti, kada se nisam osvrtao na podatke iz kaotične 1991 godine. Zamjetan je porast broja Albanaca iz popisa u popis, dovoljno je pogledati njihovu brojnost nakon WW2, i te 1991. Mislim na njihov postotak. Pa u ex SFRJ nisu bili manjina, već narodnost, malo čudna konstrukcija u ex-yu. Ali svakako su bili manjina u SLAVENSKOJ Jugoslaviji…..Hm, a iz povijesti, a tko je bio većina ili reativna većina u Austro-Ugarskoj (Slaveni), a tko je vladao (Nijemci i Mađari, manjina). Šta se tiče… Pročitaj više »

krkan
Gost
krkan
3 godine prije
Reply to  zlatan

Miješaš kruške i jabuke, a uz to dodaš i koju šljivu, pa od toga praviš kompot. Činjenica je da su Albanci u bilo kojoj komponenti Jugoslavije bili DISKRIMINIRANI!!! Po ustavu Jugoslavija je trebala da bude “država svih naroda i narodnosti”. Narodnost ti je naša riječ za etničku manjinu.Ponavljam svoje pitanje, kako Slovenci, Makedonci i Crnogorci mogu da budu priznati kao narod sa mnogo više prava od Albanaca kojih je bilo mnogo više nego pobrojanih?! Da sam Albanac, ni ja se ne bih složio s ovim i protestirao bih protiv! Austro-Ugarsku neću ni spominjati, suvišno je. ALi ću spomenuti tvoje “Slavene”… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  krkan

KRKAN, ne miješam kruške i jabuke. Albanci su kao manjina, a jesu manjina bili u SFRJ, imali kao i sve manjine svoja prava. Pravo na vlastiti jezik, pismo, imali su čak i autonomiju kao narodnost. Broj Albanaca u odnosu na npr.Crnogorce, uopće nije bitan. Jer Crnogorci nisu imali niti jednu zemlju osim Crne Gore. Zašto se rugaš sa mojim SLAVENIMA? Jugoslavija je i bila zamišljena kao država južnih Slavena, otuda joj i ime. Zaboravljaš da su Albanci u kolektivnom Predsjedništvu SFRJ, imali svoga predstavnika, i da je kosovska autonomija skoro dosegla status republike, tj.države. Malo je takvih primjera u Svijetu.… Pročitaj više »

krkan
Gost
krkan
3 godine prije
Reply to  zlatan

Majko mila, o čemu ti???? Haloooo, Jugoslavija je po ustavu bila “DRŽAVA SVIH NARODA I NARODNOSTI”!!! Kakve veze ima koje je ime nosila uopće? I Albanci su bili Jugosloveni, baš kao i Hrvati i ostali, jer je Jugosloven bio NACIJA, a ne NAROD. Albanci su bili etnička manjina službeno da, ali po kojem pravilu? Bilo je u drugih naroda u Jugoslaviji koji su pričali slavenskim jezicima, ali nisu smatrani više vrijednim, kao Bugari, Rusini, Slovaci itd. Kad već pričaš o Kosovu proguglaj koliko je zastupnika s Kosova bilo u centralnoj vladi Jugoslavije, a koliko je od njih bilo kosovskih Albanaca.… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  krkan

KRKANE, o tim izbjeglicama sa Kosova. Pa da rat, to svakako. Ali velika većina nealbanaca sa Kosova je protjerana od strane albansko-kosovskih vlasti. To su mi objasnili neki nedovoljno pismeni Romi, tu iz naselja kod Budve. Nažalost, Romi su inače posvuda zapostavljeni i neobrazovani. To je činjenica. Albanci su u bivšoj SFRJ zaista imali vrlo visoka prava, a manjinski su narod. Broj pripadnika uopće nije bitan, jer broj npr.Crnogoraca i broj Albanaca nije bitan. Crnogorci su imali samo matičnu zemlju Crnu Goru, a Albanci su imali Albaniju. Svi Albanci su učili na svome jeziku, pisali na svome jeziku, pa nećeš… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  zlatan

@zlatan, ne nisu najbrojniji narod na svijetu bez države. Običan mit bez pokrića. Čudi me da kao veliki poznavatelj indije ne znaš za brojne njihove narode koji daleko premašuju kurdske, pa opet nemaju ono što balkanoidi smatraju državom.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Zvrk

ZVRK, Indija je federacija, unija, savez država, ili kajgod nešto takvo. Pročitao sam na više mjesta, da postoje dva službena naziva za Indiju (na hindiju): Bharat Juktarashtra (otprilike izgovoriti Bharat Đuktaraštra) i Bharat Ganarajya (otprilike izgovoriti Bharat Ganarađja). Zbog sve te složenosti, zato oni i imaju SAVEZNE DRŽAVE, a razne savezne države imaju i svoje službene jezike (ukupno 23) i službena pisma (ukupno 12 ili 13, ne znam točno). Drugim riječima, imaju ono šta smatramo državom. U doba SFRJ, po toj logici, naši narodi nisu imali svoje države, a imali su ih. To su bile te ondašnje socijalističke republike, danas… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  zlatan

upućen sam za to u indiji. pa valjda i sam znaš da je Pakistan formiran isključivo po religijskom ključu. Kao što znamo, istočni dio je postao država bangladeš, a zapadni je opstao. Danas se smatra da u Indiji živi neznatno manje muslimana nego u Pakistanu. Ako se dodaju bangladeš, maldivi i šri lanka koji su dosta ovisni o indiji, broj je višestruko veći. Tako da je ta akronim-država izgubila smisao postojanja osim ako ne računamo nekog kome će kinezi prodavati oružje. e sad, poimanje države po balkanoidnom ključu je da svaki narod ima što više etnički čistiji državnopravni entitet. tako… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Zvrk

ZVRK, u vezi Telangane. Upravo čitam podatke o kulturno-vjerskoj statistici. Hindusi su apsolutna većina od 85%, muslimana ima samo 12,6%. Pretpostavljam da su drugi motivi u pitanju. Hajderabadsko kraljevstvo jest pripojeno indijskoj federaciji pomalo nasilno. 1947/48 godine, ali nije tu bilo nekog velikog puškaranja. Ok, meni je najčudnije kako Indija funkcionira kao parlamentarna federacija. Na svake savezne izbore pojavi se i do 1.000 političkih stranaka. Jasno, u dvodomni savezni parlament ili parlamente po državama uđe samo manji broj, ali opet u cijeloj Indiji ima najviše parlamentarnih stranaka na Svijetu. Valjda ih je najmanje stotinu. Ako netko zna detalje neka napiše.… Pročitaj više »

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije
Reply to  krkan

krkane pogledaj što si gore napisao prije ove statistike o broju naroda u SFRJ

tuf
Gost
tuf
3 godine prije
Reply to  krkan

Uopce ne ulazim u razloge necije zelje za samostalnoscu, jer oni su nerijetko proizvedeni na stolovima stratega udaljenih tisucama kilometara. Ono sto isticem je “oh, how convenient” moment kojeg euroatlantske grupacije redovito koriste sirom svijeta da bi pomocu korisnih idiota uzrokovale kaos. A narod je vjecno naivan, misleci da mu zeli dobro onaj tisucama kilometara daleko, kada ga zeli zavaditi s prvim susjedom. Ne moramo ici daleko, niti milimetar dalje od Hrvatske – pogledajte rezultat vanjske politike RH u zadnje dvije godine – od migrantske krize do gospodarskih odnosa – ljubimo stopala SAD-u, a istovremeno smo posvadjani sa apsolutno svakim… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  tuf

TUF, ja ipak mislim da je kurdski narod, inače po jeziku spada u iransku skupinu šire indo-iranske jezične zajednice, u sklopu indoevropske jezične zajednice, ima pravo na neku svoju državu. Žive razdvojeni granicama na teritoriji četiri države: Iraka, Irana, Turske i Sirije. Rezultat povijesnih okolnosti, ali priznajmo, tužnih i nepravednih povijesnih okolnosti.
No čak i da im uspije nemoguće, da stvore svoju samostalnu i kompletnu državu, ne znam kako bi opstali u takvome okruženju? I sam pogleda na običnu i prostu zemljopisnu kartu kaže: a gdje im je izlaz na more?

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije
Reply to  krkan

Druže Krkan, nije loša paralela, ali …
– ako zanemarimo nepouzdanu, friziranu i nameštenu statistiku
– i da zanemarimo moje mišljenje o Šiptarima
Postavljam pitanje nama:
– Zašto je na ruševinama “Bolesnika sa Bosfora” stvorena Albanija (1-2 miliona heterogenih Šiptara), a nije data država mnogobrojnim, višemilionskim Kurdima ????

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Weteran

WETERANE, pa koliko znamo, nakon balkanskih ratova 1912 godine, Turska se povukla sa evropskog jugoistoka, pa su Albanci sami proglasili svoju državu. Tada se znatno proširila i Grčka, Bugarska, Srbija i Crna Gora. Ti dijelovi Turske Imperije ionako su bili daleko od vlasti u Istanbulu, tako da im “gibitak” tih područja nije ništa značio. A prostor Albanije je bio baš rub rubova tadašnje turske vlasti na evropskom jugoistoku, posve zapostavljen. Posljedice toga vide se i danas.

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije
Reply to  zlatan

Zlatane 🙂
Turska je poražena-proterana!
A današnja Albanija je proglašena “spolja” a ne “iznutra”??
A od Stambola do Tirane ima manje kilometara nego danas do prostora naseljenih Kurdima!?

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Weteran

WETERANE, unatoč svim tim udaljenostima, ipak mislim da su Albanci imali pravo na vlastitu državu. Zašto misliš suprotno? I da, ma šta u današnjem Svijetu znači – država? Jedino te neke super-države imaju neki smisao ili barem dovoljno velike države. Nadam se da se slažeš sa mnom, da su danas gradovi važniji od država. Posebno mega-gradovi. Stambol, kojeg spominješ, baš je dosegao, nedavno pročitao podatak, 14,8 milijuna stanovnika, što predstavlja oko 18-19% stanovništva Turske. Koja je dosegla skoro 80 milijuna. Udaljenost od Tirane do Istanbula i Kurdistana, ništa ne znači. Jer pogledaj gdje je Čop. To je nama najbliža točka… Pročitaj više »

Arnold
Gost
Arnold
3 godine prije

Pustite narod da ima svoju drzavu .

neko
Gost
neko
3 godine prije
Reply to  Arnold

A nekakvu takvu kao što mi imamo banana državu…sve u interesu USRA i ISRAHELLA??

logo
Gost
logo
3 godine prije
Reply to  Arnold

kad bi se pustilo narode da imaju svoje drzave bilo bi ih dva miliona a mozda i vise ja bih prvi osnovao svoju a vjrovatno i ti

Jole
Gost
Jole
3 godine prije

Izraelski avioni ili dronovi bombardirali sirijski civilini aerodrom u Damasku?

17 novembar
Gost
17 novembar
3 godine prije

idealna prilika da ove tri zemlje uvuku u rat uz siriju koja krvari godinama ovde je dubok i pre opasan plan zapada posebno za iran

beligorod
Gost
beligorod
3 godine prije

U ovome slučaju su Turska, Iran, Irak a vjerojatno i Sirija na istoj strani a protivnoj Kurdima. Na koga da se oslone? Ameri su im ionako poslali upozorenje da odustanu od referenduma. Najpametnije u ovome trenutku jest, da svoje ambicije prelože na neka druga vremena – ako ikad?? Ne možeš glavom kroz zid.

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije

Sve može dok ih guraju izabrani…………

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije

Sudeći po fotografiji članka, ovi svi imaju samo jednog frizera !

Nil1
Gost
Nil1
3 godine prije

Kad mi imamo entitete, distrikte itd nek i oni imaju svoju drzavu. Amen.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
3 godine prije
Reply to  Nil1

Nil1 pozovi si ih onda u Bosnu i daj im državu…

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije

Porška Kurdima !!??
Svaki torpedo u Tursku tumačim kao poen za nas!
Mada, Turci sistematski daju autogolove.

alan ford
Gost
alan ford
3 godine prije

Zahtjevi Kurda sada ne odgovaraju Iranu i pro-šijitskoj iračkoj vladi koji su saveznici Rusije, pa je Rusija primorana također biti protiv tih zahtjeva, također i zbog Turske sa kojom je Rusija stabilizirala odnose da ih ne pokvari. Međutim, ne mogu se vječno suzbijati zahtjevi i želja jednog naroda za svojom državom, posebno, ako je taj narod toliko brojčano velik kao Kurdi. Problem je što lukavi SAD, odnosno ,mafijaška elita, koja vlada sa tom državom, sada opet može upotrijebiti Kurde kao oruđe protiv Sirije, Iraka, Irana i Rusije. I tako je cio-elita uvijek korak ispred Rusije. Kurdima se ne može uzeti… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik