Turska poriče postojanje ultranacionalističke skupine pod nazivom ”Sivi vukovi”, ali žestoko osuđuje francuske mjere zabrane

Turska zastava
9 komentara

Turska poriče postojanje “Sivih vukova”,  skupine koja je opisana kao ekstremno militantni, turski, nacionalistički pokret, ali smatra neprihvatljivim francusko zabranjivanje njihovog simbola, jer to šteti slobodi izražavanja i zabranjuje široko korištene prizore i ikone, priopćilo je u srijedu tursko Ministarstvo vanjskih poslova.

Organizacija, povezana s krajnje desničarskom Strankom nacionalističkog pokreta (MHP), za koju se kaže da je njezino paravojno krilo, zabranjena je u Francuskoj prije nekoliko dana. Ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin rekao je da su Sivi vukovi odgovorni za poticanje mržnje i činjenje nasilnih djela. Logotip skupine sastoji se od vuka i muslimanskog polumjeseca.

“Ne postoji pokret koji se zove “Sivi vukovi”, kojeg je francuska vlada zabranila. Ovo je najnovija manifestacija nedosljednog pristupa koji Francuska koristi za proučavanje postupaka nekih ljudi, koji navodno pripadaju ovoj nepostojećoj organizaciji. Međutim, neprihvatljivo je zabraniti simbole koji su rašireni u mnogim zemljama svijeta i koji ne sadrže ništa nezakonito”, navodi se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova.

U nastavku izjave nastavilo se s kritiziranjem Francuske zbog dvostrukih standarda; neki imaju pravo na slobodu izražavanja, a neki ne.

“Ova odluka pokazuje da je francuska vlada potpuno došla pod utjecaj armenskih skupina. Treba podržati slobodu izražavanja turske zajednice u Francuskoj kao dio univerzalnih ljudskih prava, a mi ćemo oštro odgovoriti na ovu odluku”, tvrde iz Ministarstva.

Francuska i Turska upletene su u diplomatski spor od završetka listopada, kada je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan oštro kritizirao francuskog čelnika Emmanuela Macrona zbog njegova zavjeta da će pooštriti borbu protiv radikalnog islama te da će se nastaviti boriti protiv islamskog “separatizma,” koji postoji u Francuskoj i da će potaknuti uspon islamskog “preporoda.” Macron je nove mjere najavio nakon događaja koji su se dogodili u listopadu, kada je učitelju povijesti, Samuelu Patyju, jedan od islamističkih militanata odrubio glavu u blizini Pariza. Erdogan je rekao da bi Macron trebao provjeriti svoje mentalno zdravlje zbog svoje opsjednutosti muslimanima te je optužio francuskog čelnika za kršenje izražavanja slobode vjeroispovijesti. Francuska je nakon delikta između Macrona i Erdogana opozvala svog veleposlanika iz Turske. Francuska i Turska također su se sukobile oko turske podrške Azerbajdžanu, u sukobu u regiji Nagorno-Karabah, koje broji većinsko armenskom stanovništvo.

MHPSivi vukoviTayyip Recap Erdogan
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Nema ih, ali ih nemojte niti pomisliti zabraniti.

Ringo 10
3 godine prije

Ako ih nema erdo napravi ih vidis da su francuzi prolupali suzava im se pljackasko polje a turska im je tvrd orah. Pogledajte samo gdje francuzi imaju svoje rudnike po cijelom svijetu i to im niko ne zamjeri.

Zvrk
3 godine prije

Turska je u pravu. Kao organizacija oni stvarno ne postoje pod tim imenom. Zakonski se nazivaju Uelkue Ocaklari i bave se kulturom i prosvjetom.
To je ono što zakon kaže. Neformalno, u Turskoj i ostatku svijeta to su Sivi vukovi, fašistička militantna skupina koja nasiljem prema svemu neturskom izaziva kontroverze i polemike. Inače njihov simbol je takozvani vučji pozdrav skupa s hukanjem.

Blu trabant
3 godine prije

Sivi vukovi i beli vukovi, isti gen.

Max
3 godine prije

OvaTurska izjava je potpuna glupost. Sivi Vukovi su Turska paravojna skupina koja je bila i dio Natove operacije Gladio Paralelne vojne strukture u NATO zemljama formirane navodno radi otpora Sovjetskoj invaziji ali s obziro, da do nje nije došlo bavili su se drugim stvarima otmice atentatii i slično. A čovjek koji je pokušao ubiti Svetog Ivana Pavla II Mehmet Ali Agca bio je njihov pripadnik. Znači da nisu u rangu chupacabre ili babaroge.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI