fbpx

Turska poriče postojanje ultranacionalističke skupine pod nazivom ”Sivi vukovi”, ali žestoko osuđuje francuske mjere zabrane

Turska zastava

Turska poriče postojanje “Sivih vukova”,  skupine koja je opisana kao ekstremno militantni, turski, nacionalistički pokret, ali smatra neprihvatljivim francusko zabranjivanje njihovog simbola, jer to šteti slobodi izražavanja i zabranjuje široko korištene prizore i ikone, priopćilo je u srijedu tursko Ministarstvo vanjskih poslova.

Organizacija, povezana s krajnje desničarskom Strankom nacionalističkog pokreta (MHP), za koju se kaže da je njezino paravojno krilo, zabranjena je u Francuskoj prije nekoliko dana. Ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin rekao je da su Sivi vukovi odgovorni za poticanje mržnje i činjenje nasilnih djela. Logotip skupine sastoji se od vuka i muslimanskog polumjeseca.

“Ne postoji pokret koji se zove “Sivi vukovi”, kojeg je francuska vlada zabranila. Ovo je najnovija manifestacija nedosljednog pristupa koji Francuska koristi za proučavanje postupaka nekih ljudi, koji navodno pripadaju ovoj nepostojećoj organizaciji. Međutim, neprihvatljivo je zabraniti simbole koji su rašireni u mnogim zemljama svijeta i koji ne sadrže ništa nezakonito”, navodi se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova.

U nastavku izjave nastavilo se s kritiziranjem Francuske zbog dvostrukih standarda; neki imaju pravo na slobodu izražavanja, a neki ne.

“Ova odluka pokazuje da je francuska vlada potpuno došla pod utjecaj armenskih skupina. Treba podržati slobodu izražavanja turske zajednice u Francuskoj kao dio univerzalnih ljudskih prava, a mi ćemo oštro odgovoriti na ovu odluku”, tvrde iz Ministarstva.

Francuska i Turska upletene su u diplomatski spor od završetka listopada, kada je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan oštro kritizirao francuskog čelnika Emmanuela Macrona zbog njegova zavjeta da će pooštriti borbu protiv radikalnog islama te da će se nastaviti boriti protiv islamskog “separatizma,” koji postoji u Francuskoj i da će potaknuti uspon islamskog “preporoda.” Macron je nove mjere najavio nakon događaja koji su se dogodili u listopadu, kada je učitelju povijesti, Samuelu Patyju, jedan od islamističkih militanata odrubio glavu u blizini Pariza. Erdogan je rekao da bi Macron trebao provjeriti svoje mentalno zdravlje zbog svoje opsjednutosti muslimanima te je optužio francuskog čelnika za kršenje izražavanja slobode vjeroispovijesti. Francuska je nakon delikta između Macrona i Erdogana opozvala svog veleposlanika iz Turske. Francuska i Turska također su se sukobile oko turske podrške Azerbajdžanu, u sukobu u regiji Nagorno-Karabah, koje broji većinsko armenskom stanovništvo.

4.2 6
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
10 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
nekoime
Gost
nekoime
18 dana prije

Nema ih, ali ih nemojte niti pomisliti zabraniti.

Slučajni gost
Gost
Slučajni gost
18 dana prije

Redžep Erdogan je tipičan suverenista u “zaletu” koji misli da je došlo vreme za reanimaciju turskog uticaja u zemljama bivšeg Otomanskog carstva – NEOOSMANIZAM. Izgubio je lokalnu vlast u tri najveća turska grada, ekonomija je u konstantnom padu, lira tone, pa na spoljnopolitičkom planu Erdogan pokušava da ubere poene za svoj politički opstanak. Međutim, izgleda da je zaboravio da je politika – međusobno prožimanje interesa i drugih političkih aktera: na lokalu, u regionu i globalno, te da i oni imaju svoje interese. Današnja Turska je ipak samo lokalni, i donekle regionalni igrač, za razliku od Otomanske Turske koja je dva puta opsedala zidine Beča. U Turskoj živi oko 25 miliona Kurda i još oko 5 miliona drugih nacija…

Istovremena konfrontacija Turske u Libiji, Siriji, Iraku (Kurdi), Egiptu (sukob oko Muslimanske braće koju podržava i finansira Turska), sa Saudijskom Arabijom (borba za liderstvo u islamskom svetu), Izraelom, Grčkom, Jermenijom, sada i sa Francuskom, pa i sa Austrijom, kao i privid dobre “saradnje” sa Rusijom (zbog kupovine S-400), uz narušene odnose sa SAD (opet zbog S-400) i Kanadom (ključni delovi za turske dronove su iz Kanade, koja odbija da ih isporučuje), ukazuje da je Erdogan možda precenio “karte koje drži u rukama”.

Na unutrašnjem planu Erdogan ima jaku opoziciju, a turski zatvori su prepuni političkih zatvorenika (pre svega, pristalice Fetulaha Gulena), stotine hiljada državljana Turske je ostalo bez posla (oficiri, sudije, tužioci, nastavnici, lekari, državni službenici) samo zato što su ustanovljeni njihovi kontakti sa Gulenistima…

Čini mi se da će ovaj suverenista, sultan Erdogan, doneti veliku nesreću svom narodu i svojoj državi.

Inače, aktuelna geopolitička situacija u svetu, a posebno u vezi sa Turskom, neodoljivo podseća na početak 20. veka, kada su neki suverenisti takođe precenili “svoje karte”, što je nakon Prvog sv. rata dovelo do nestanka 4 carstva…

Ime
Gost
Ime
17 dana prije

U pravu si, da, kao Slobo srbima.

tvingo
Gost
tvingo
16 dana prije

Meni se čini da lojavo ture neče otiči prirodnim putem …

Slučajni gost
Gost
Slučajni gost
16 dana prije

👍

Ringo 10
Gost
Ringo 10
18 dana prije

Ako ih nema erdo napravi ih vidis da su francuzi prolupali suzava im se pljackasko polje a turska im je tvrd orah. Pogledajte samo gdje francuzi imaju svoje rudnike po cijelom svijetu i to im niko ne zamjeri.

Zvrk
Gost
Zvrk
18 dana prije

Turska je u pravu. Kao organizacija oni stvarno ne postoje pod tim imenom. Zakonski se nazivaju Uelkue Ocaklari i bave se kulturom i prosvjetom.
To je ono što zakon kaže. Neformalno, u Turskoj i ostatku svijeta to su Sivi vukovi, fašistička militantna skupina koja nasiljem prema svemu neturskom izaziva kontroverze i polemike. Inače njihov simbol je takozvani vučji pozdrav skupa s hukanjem.

Blu trabant
Gost
Blu trabant
17 dana prije

Sivi vukovi i beli vukovi, isti gen.

Max
Member
Max
17 dana prije

OvaTurska izjava je potpuna glupost. Sivi Vukovi su Turska paravojna skupina koja je bila i dio Natove operacije Gladio Paralelne vojne strukture u NATO zemljama formirane navodno radi otpora Sovjetskoj invaziji ali s obziro, da do nje nije došlo bavili su se drugim stvarima otmice atentatii i slično. A čovjek koji je pokušao ubiti Svetog Ivana Pavla II Mehmet Ali Agca bio je njihov pripadnik. Znači da nisu u rangu chupacabre ili babaroge.

Red Dog
Gost
Red Dog
17 dana prije

Turska snima serije i filmove o fantasticnim Sivim Vukovima, ali porice njihovo postojanje.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik