Turski brod za bušenje, Fatih, započinje s potragom za zemnim plinom u Crnom moru

Fatih brod
7 komentara

“Turski brod za bušenje, Fatih, započeo je istraživačko bušenje u svrhu pronalaska zemnog plina u Crnom moru”, izjavio je u ponedjeljak ministar energetike Fatih Donmez.

“Plovilo Fatih, uz molitve i podršku naših ljudi, započelo je prvo bušenje u Crnom moru. Za dobrobit energetske sigurnosti Turske istražit ćemo svaki kvadratni metar u našim morima, a ako išta postoji, pronaći ćemo to”, objavio je Donmez na Twitteru.

Fatih je nekada bio jedan od turskih brodova koji su izvodili bušenje na Sredozemlju, pokraj Cipra. Na te su aktivnosti negativno djelovali Bruxelles i Nikozija, što je  dovelo do pogoršanja odnosa Ankare i s Republikom Ciprom, ali i s Europskom Unijom.

EU je u više navrata kritizirala turske aktivnosti bušenja na Sredozemlju zbog toga što je Turska redovito prelazila na područje za koje Cipar tvrdi da je područje njegove gospodarske zone. Ankara je zauzvrat inzistirala na tome da su lokalni resursi namijenjeni svakoj zemlji koja se nalazi u regiji.

Turska je također tvrdila da je bušenje bilo obavljeno za dobrobit i u interesu  Sjevernog Cipra; odnosno samoproglašene republike, koja se nalazi na sjevernom dijelu otoka, koju je međunarodno priznala samo Ankara.

Brod FatihPlin
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ad astra
3 godine prije

Ovo bi moglo biti vrlo interesantno s obzirom da Rusija svojata monopol nad zbivanjima u Crnom moru.

Mali Mujo sa Brke
3 godine prije

Biti ce zanimljivo kada se taj brod spusti na dno Crnog mora, bez da je pronasao plin, ali je pronaso Vraga koji Turska sa njime trazi.

FATIH
3 godine prije

SAMO BUSI…..

Max
3 godine prije

Samo da Turci ne odu predaleko u potrazi za plinom. Mogli bi izazvati rat.

Lucija
3 godine prije

Svatko ima pravo – međunarodno- raditi u svojim teritorijalnim vodama šta hoće.
Ali, ovo će biti problem:

“ТУРСКА је најавила слање бродова за трагање за лежиштима нафте и гаса у спорном подручју источног Средоземља, повећавајући напетост са суседном Грчком и игноришући позиве држава ЕУ да то не ради.

Оружане снаге Грчке су у стању приправности, објављено је у Атини.

Турске власти саопштиле су да ће истраживачки брод “Орук Рејс” и два помоћна трагати до 2. августа јужно од грчких острва Родос, Карпатос и Кастелоризо.”, fakti.org

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI