Twitter obrisao hiljade naloga povezanih za iranskom vladom

Drustvene-mreze
24 komentara

Twitter je ove sedmice objavio da je uklonio hiljade naloga sa svoje platforme pošto postoji sumnja u njihovu povezanost sa iranskom vladom. Gigant društvenih mreža je uklonio 4 779 naloga koji su kasnije kategorizovani u tri različite grupe u zavisnosti od njihovog “ponašanja”.

Prva grupa koja broji 1 666 naloga uklonjena je zato što su na njima objavljene vijesti koje geostrateške događaje prikazuju iz iranskog ugla, rekao je Yoel Roth jedan od čelnika Twittera.

Još 248 naloga navodno porijeklom iz Irana je uklonjeno zato što su bili “Više direktno uključeni u diskusije vezane za Izrael”

Poslednji set od 2 865 uklonjenih naloga je izbrisan zbog “stvaranja niza imaginarnih osoba koje se korištene za rasprave o političkim i socijalnim pitanjima u Iranu i na globalnom nivou.

Pored toga, u saopštenju se navodi da su desetine drugih naloga koji potiču iz Rusije, Španije i Venezuele uklonjeni sa ove društvene mreže. Ti računi uključuju četiri profila povezana sa agencijom za istraćivanje interneta u Rusiji, 130 naloga povezanih sa pokretom za nezavisnost Katalonije i 33 naloga koja potiču iz Venezuele a koji su navodno “učestvovali u planskoj manipulaciji informacijama izvan zemlje”.

Twitter je prvi put počeo sa objavljivanjem informacija u vezi sa nalozima “povezanim sa potencijalnim informacijskim operacijama” u oktobru 2018. Od tada kompanija stavlja ove podatke na raspolaganje za provođenje daljih analiza. Vjerujemo da postoje ljudi i organizacije koji svjesno zloupotrebljavaju našu mrežu, ne unapređuju zdrav diskus već aktivno rade na njegovom podrivanju.

Twitter je saopštio da objavljivanjem ovih podataka nastoje da osnaže istraživačke novinare, vlade kao i širu javnost kako bi povećali razumjevanje kritičnih pitanja koja proističu iz javnog mнjenja na internetu, posebno formiranja mišljenja o određenim kandidatima na izborima.

Najnoviji razvoj događaja se dogodio nekoliko sedmica nakon što je objavljeno da su Twitter i Facebook izbrisali tzv. “нaloge povezane s Iranom” zasnovane na informacijama iz izvještaja firme za sajber-bezbjednost i CIA-og start up projekta Fire Eye. Međutim, Roth je kasnije otkrio da Twitteru zapravo nije dat ovaj izvještaj kada je sa svoje platforme izbrisao 2 800 “neautentičnih naloga stvorenih u Iranu”.

Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Težak
4 godine prije

jedan od većinski vlasnika tvitera je ksa
Conchita Wurst

Suze Roni
4 godine prije

Tweeter trebaju u tim drzavama blokirat

Kažun
4 godine prije

Na društvenim mražama treba podržavati USra ili ćeš biti obrisan.
Prije par dana obrisan je profil Walid /@walid970721 tvitter.
‏Autor je prevodio riječi bivšeg golmana ,Sirijca,koji veliča IS
and AQ i zvao se Sarout.R.IP. IZGUBIO čovjek kompas i glavu
u sukobu sa SAA.
/@walid970721 tvitter. Račun je odblokiran!

Branko
4 godine prije

1 …vijesti koje geostrateške događaje prikazuju iz iranskog ugla
2 …direktno uključeni u diskusije vezane za Izrael
3 …rasprave o političkim i socijalnim pitanjima u Iranu i na globalnom nivou
WOW. Svaka čast na ‘demokraciji’. To se sada tako zove? Nekada je ta riječ ima drugačije značenje.

Z.A.
4 godine prije

Bitno je da se samo cuje moja verzija istine .A o vasoj istini cemo u kongresu kao sto smo i o Irackoj raspravljali.Priznat cemo da smo opet pogrijesili nista nebrinite ,vama svakako to priznanje nista nece pomoci mi smo vam svakako namijenili nestanak Nase priznanje nista nije pomoglo Iraku sjetite se

...
4 godine prije

Imate li možda statistiku koliko je komentara ovaj portal obrisao od svog postanka ?

Zax
4 godine prije

Velika stvar. Meni su izbrisali profil na fejsu. Otvorim novi i ovi ga izbrisu roku dva sata. A nikakve veze sa Iranom ili Rusijom nemam. Ostavi nepocudan komentar na nekom portalu i brisu ko ludi. To se zove sloboda govora po zapadnim vrijednostima. Dok ne tuku i zatvaraju,dobro je

GoCro
4 godine prije

Ja sam svoj profil sam izbrisao 😀

samo tako
4 godine prije

Ima li ičeg lakšeg od bojkota Twittera ili Facebooka ?

Nenad
4 godine prije

Brisanje naloga?
Normalno je da se sprecava objavljivanje informacija koje se pustaju sa namjerom da se vredja odredjena grupa ljudi. Ali ako se nekim narodima zabranjuje da iskazuju svoje misljenje…mislim da to nije ni cenzura nego nesto mnogo gore. Uostalom znamo iz proslosti u kojim drzavama je cenzura bila najzastupljenija i kako su doticne prosle.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI