U sjevernoj Siriji veliki broj poginulih i ranjenih kurdskih i američkih boraca

Američki vojnici - Raqqa
81 komentar

Više od 40 kurdskih boraca Jedinice narodne zaštitu (YPG) i pripadnika američkih specijalnih postrojbi je ubijeno i ranjeno 12. travnja u dva napada na području sirijske pokrajine Raqqa.

Prvi napad je izveo ISIL, koji je bombaša samoubojicu poslao da se raznese u sjedištu kurdsko-arapske koalicije takozvanih “Sirijskih demokratskih snaga”, koje se u tom dijelu bore uz podršku američkih snaga. Bombaš samoubojica se raznio na periferiji sela Mazra Al-Qadisiya, 15 km istočno od Raqqe.

Druga eksplozija se dogodila u blizini sela Ahmed Al-Khalaf, 12 km jugozapadno od grada Al-Tabqa.

Poluslužbena agencija terorista “Islamske države “, Al-Amaq, izvijestila je da su tri američka helikoptera s prvog mjesta eksplozije izvukla mrtve i ranjene.

Za oba napada je odgovornost preuzeo ISIL, ali u drugim slučaju Kurdi optužuju Arape iz SDF koalicije da su američkom zrakoplovstvu dali pogrešne koordinate i da eksplozija nije bila slučajna, jer je američki zrakoplovstvo bombardiralo položaje kurdskih YPG snaga.

Na oba mjesta su bili prisutni vojnici američkih Snaga za specijalne operacije (SOF), ali nije poznato koliko ih je poginulo ili ranjeno. Pentagon nije htio komentirati informacije. Međutim, kurdski izvori su potvrdili gubitak i ranjavanje među američkim snagama, ne navodeći broj stradalih.

Kasnije je priopćeno da je samo u selu Ahmed Al-Khalaf poginulo i ranjeno ukupno 24 borca, a na području sela Qadisiya je ubijeno njih više od 20.

Tijela žrtava Amerikanaca i Kurda su evakuirana s tri američka helikoptera, a samo u Tal Abyad su prebačena tijela 17 kurdskih boraca, koji su sahranjeni jučer, prenosi kurdska agencija AHNA iz Kobanija. U takozvanom “Sirijskom Kurdistanu” je proglašen dan žalosti.

Nakon američkog napada na Siriju i prekida razmjene obavještajnih podataka i jamčenja sigurnosti za letove iznad Sirije od strane Moskve su američki dužnosnici upozorili na ovakav scenarij. Naime, broj letova američke koalicije, koja podržava SDF snage na terenu se znatno smanjio, što su za The New York Times potvrdili u Washingtonu.

“Američka zrakoplovna borbena skupina koja se bori protiv “Islamske države” je drastično smanjila zračne napade na teroriste u Siriji, jer su zapovjednici procijenili da sirijske vladine snage ili njihovi ruski saveznici namjeravaju odgovoriti na američki napad krstarećim projektilima na sirijsku zračnu bazu”, prošlog tjedna piše The New York Times.

“Trumpova demonstracija moći je uskratila američku potporu borcima u Siriji koju su imali prije, baš u vrijeme kada se intenzivira bitka za Raqqu. SAD su sada ograničene samo na nužne napade, a bombardere prate skupi borbeni zrakoplovi F-22 lovca. Belgija je u međuvremenu obustavila operacije”, nastavlja američki list.

Američka nesigurnost je povećana zbog ruske suspenzije “vruće” telefonske linije s američkim snagama, koje sada ne mogu pogoditi namjere Rusa.

Na drugoj strani nije primijećen pad broja zračnih udara sirijskog i ruskog zrakoplovstva. Naprotiv, broj napada se povećao, posebno sjeverno od Hame, sjeverozapadno od Aleppa, u pokrajini Dara’a i istočnom Homsu.

američki vojniciISILMazra Al-QadisiyaYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
81 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Onden
7 godine prije

Engleski znastvenici su uoci americkih izbora znastveno dokazali da je Trump ludjak, bili su u pravu.

vv-olt
7 godine prije

Bloomerg javlja da njemacka vlada uvodi kazne za FAKE NEWS, Merkelova vlada je objavila 10 pravila po kojima se moze prepoznati jel neka vijest FAKE
Nisam dalje citao prepostavljam
ako je vijest objavio
– BBC
– Deutsche Welle
-The Washinton Post
-Der Spiegel
-Bild
-Stern
– Reuters
– Bilo koji kupusni list iz Hrvatske, kao vecernji, jutarnji…

German government pressing ahead with fines for fake news
The ads, which were printed Thursday by dailies including the mass-selling tabloid Bild as well as Sueddeutsche Zeitung and Axel Springer SE’s Die Welt, contains 10 tips how users can identify news as fake.

“Fake news can be identified as such,” the ad reads, which will also be appearing in Der Spiegel’s print and online product. “We fight their spread and are giving you some tips how you can recognize whether a news item is true or not.”

MilanCZ
7 godine prije

Upravo sam jednom ruskom tv kanalu slijedece cuo:Rusko ministarstvo obrane nema nikakve informacije koje bi potvrdile karakter štete,informacije o mrtvim ljudima na osnovu bombardiranja od međunarodne koalicije u mjestu Dajr az-Zaur.Da bi iamlo ministarsto kompletnu informaciju na to podrucje poslala bespilotni avion-dron.Rukovodstvo Sirijske vojske objavilo da je bombardirano skladiste sa kemijskim otrovima gdje umro stotine vojnika i civila a tim napadom sirijsko rukovodstvo smao potvrdilo da teroristi imaju kemijske otrovekoji mogu biti koristeni za masovno unistenje..

Tonny
7 godine prije

Rt – Na danasnji dan prije 100 godina.
Lenjin sklapa ugovor s neprijateljem Rusije.
Nijemci mu organiziraju vlak iz Svicarske za Rusiju.
On i 32 Bljsevika dobijaju diplomatski imunitet i u zapecacenom vlaku prolazu kroz Njemacku.
13 Aprila prije 100 godina dolazi vlak u kapitalisticki Stockholm.
Lenin i njegovi drugovi stoje u hotelu Regina u Stockholmu.
Car je vec zbacen, abdicirao je i sad je uhapsen.
Tu je fotografija iz Stockholma od Lenjina i njegovih revolucionara. Ovo je godina 1917 i svi imaju na sebi jako skupa odijela.
Kerenskoj vladi – koja je odmah bila priznata od SAD i cije novine su pozdravile rusenje Cara – znade za dolazak revolucionara.
Vlak krece prema Finskoj…
Russia Today.

MilanCZ
7 godine prije

Danas Trum na svom Twiteru objavio:Situacija između Rusije i Amerike se rijesava u pozitivnom smislu,je pravi trenutak da svi dođu k razumu a bude trajni mir..To je Trump objavio nakon sto se objavilo to bombardiranje..Kao sto sam vec pisao,trump se pomalo rijesava isil-a i ostalih,dobio je punu podrsku od rusije jucerasnjim sastankom,slijede promjene u CIA,pentagonu i potezom pera ISIL i ostali ce nestati..samo treba sve te događaje razumjeti i pratiti..

glaro
7 godine prije

Trump je nepredvidiv i neuranculjiv.
Tzv. Deep State mu radi o glavi.
Oni zelu Pence zato jer je predvidiv i njega mogu kontrolirati.

MilanCZ
7 godine prije

Trenutno objavljeno da su americki avioni bacili jendu od najvecih neatomskih bobmi u Afganistanu na Islamsku drzavu.Napad bio u oblasti Ačin provincie Nangarhár,cilj bio borci ISILA i njihov sistem tunelu u kojima se skrivali.Bila je koristena bomba GBU-43 a izbacena sa aviona MS-130. a bomba je bila teska 9,5 tona..Dogovor je u MOskvi juce pao..

Baba Vanga
7 godine prije

A gdje je Subara da ovo objasni,
A evo vec i novih objasnjenja gdje su sjekire pale onih 36,evo upravo sam procitao a Subaru ce tek da cita malo sam brzi uzivacu dok nam bude objasnjavao o Medvjedu svezanom hahaaa,jer su i Amerikanci u soku neke od sjekira su ne mali broj vec pri letu pali u more e Subaru ce objasniti kad uskoro procita na Logicno☺

subaru
7 godine prije

Ništa nije slučajno ni pogrešno što se desilo, sve je planirano.

karantanac
7 godine prije

Ti Boljševici koje vi pljujete su stvorili Moćni SSSR kao nuklearnu silu i svojom planskom privredom sačuvali resurse kojim sada raspolaže RF i koji će joj poslužiti da ponovo od Rusije naprave velesilu.Ti Boljševici su zaslužni što sada NATO samo okolo keveće i ne sme ni da pomisli da krene na Rusiju. Da je ostao taj vaš car i njegovi naslednici Rusija danas ne bi ni postojala ili bi se svela na moskovsku guberniju. Kauboji bi došli do Urala, a nemci bi držali pola evropske Rusije tako da bi bizmarkov plan konačno bio ostvaren.Takođe da nije bilo tih Boljševika hitler bi umro prirodnom smrću i veliki rajh bi vladao evropom do današnjih dana.

apolo
7 godine prije

Danas su USA i saveznici lansirali na Afganistan bombu od 10 tona(GBU-43 Massive Ordnance Air Blast bomb) . Unisteno je sve u krugu do 300 mt.

Alen
7 godine prije

Pozicija sile se jako malo razlikuje od pozicije gluposti sto ce sirovina tramp ubrzo da sazna..
Prilicno glupim adutom je napravio to da su rusi poderali memorandum o letovima iznad sirije te prekinuli sve kanale o izbjegavanju konfrontacije sto prakticki znaci da je nebo iznad sirije zapecaceno za bilo sta osim ruskih i sirijskih aviona i tek sada ako ko zeli vidjeti S 400 na djelu eto mu sanse..
Pa neka neko misli da rusi nisu odgovoroli..
Takodjer ovim potezom dovedena je u pitanje svaka kopnena veca intervencija jer americki vojnik niti u ludilu ne ide ratovati ako nema zracne podrske sto znaci da snovi o nekakvoj invaziji se rasprsuju…

Dakle tramp sada ima zapecaceno nebo iznad sirije u koju ne smije da posalje trupe bez zracne podrske…

Rusi su velemajstori..

eee
7 godine prije

Rusij je neuništiva mitska sila Hiperboreja. Mit nemoze bit unisten od povjesti a pogotovo ne od strane tehnologije. Rusija nije pollitika nego nego neunistiva mitologija. Svi mi rusfili to dobro znamo u svom srcu . Zato nemojte da vas zavaraju inernet clanci i politika. Poraz je nemoguc . Pobjeda je neizbjezna. Vjerujtte svojoj duši a ne svom umu. Um je oruzje neprijatelja a duša je naša naš štit i naša pobjeda. Ne prodajite dušu ni pod koju cijenu ni za koje bogatstvo ni za moč na za zdravlje ni za standard ni demokraciju ni blagostanje. Cuvajte duševnost ne klonite duhom . To samo odgadja konacnu veliku i vjecnu pobjedu.

dalmata
7 godine prije

Kakav je zakljucak,osim da nisu dorasli Rusima.Sta ce bit kad Medo ozbiljno zaigra.Ne bi in volija bit u nji hovim jeftinim,sugavim USrA kozama

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI