fbpx

Zadaća Vučića je da Srbiju što brže ugura u EU i NATO pakt? (VIDEO)

Aleksandar Vučić će dati Kosovo za EU i NATO

Nedavno su visoki američki analitičari bliski Bijeloj kući i Kongresu u više navrata izjavili kako će Balkan postati ključno područje “novog Hladnog rata” i “bojno polje” između Zapada i Rusije.

No, ruski stručnjaci smatraju da, osim ekonomskih interesa, ruske vlasti vrlo malo pozornosti obraćaju na Balkan, puno manje nego bi trebale. Štoviše, analitičari medija bliskih Kremlju smatraju kako tog “povećanog utjecaja” Moskve na Balkanu uopće nema i da Rusija na Balkanu čini vrlo malo, gotovo ništa, posebno kada je u pitanju Srbija, koju mnogi vide kao “bliskog saveznika Moskve”, što uopće nije istina, bez obzira što Aleksandar Vučić i vlada Srbije izbjegavaju uvesti sankcije Rusiji.

Aleksandar Vučić je proteklih nekoliko godina održao toliko izbora da ih je teško izbrojati, a svakom prilikom je dodatno jačao vlast u zemlji. Tijekom svih ovih godina je svakom prilikom govorio u “europskom kursu” Srbije i kako ne radi na nikakvoj uspostavi strateškog partnerstva s Rusijom, iako mu ne smetaju ruski tenkovi i zrakoplovi. Predsjednik Srbije s istim osmjehom komunicira s delegacijom ruskih liberala i govori im o “europskom izboru”, ali je s istim žarom spreman komunicirati s ruskim “patriotskim blokom”. Biti predsjednik Srbije je danas “dvosmjerni kolosijek”, težak kazališni rad koji zahtjeva da istovremeno ima nedvosmisleni proamerički i proruski stav.

No, kakav stav zapravo ima Aleksandar Vučić? Naime, ne zaboravimo da je riječ o političaru koji je u listopadu 2014. bio domaćih sastanka Trilateralne komisije u Beogradu, skupine koju mnogi smatraju svjetskom vladom u sjeni. Trilateralnu komisiju su 1973. osnovali David Rockefeller i američki strateg i bivši savjetnik za sigurnost američkog predsjednika Jimmya Cartera, Zbigniew Brzezinski. Osim članova, na sastanku Trilaterale u Beogradu su sudjelovali i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, Vučić i svi članovi srpske vlade, tadašnji crnogorski premijer Milo Đukanović, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, makedonski predsjednik Đorđe Ivanov, a trebala je doći i predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, ali je otkazala dolazak nezadovoljna “nekim aspektima organizacije”.

Govoreći o Europskoj uniji, NATO paktu i Kosovu, Aleksandar Vučić naizgled ima vrlo jasne stavove. Srbija teži ulasku u Europsku uniju. S Kosovom želi postići obostrano prihvatljiv kompromis i stoga se ne boji pregovora s liderima iz Prištine, a ulazak u NATO za Vučića “ne dolazi u obzir i Srbija će ostati neutralna zemlja”.

Srbija Balkan Jugoslavija YU

Ako uzmemo u obzir činjenicu da ulazak u EU gotovo sigurno podrazumijeva i ulazak u NATO, iako ima iznimaka, onda “vojna neutralnost” već postaje upitna.

Ne zaboravimo da bi Aleksandar Vučić, kao predstavnik nacionalističke struje u Srbiji, upravo zbog toga mogao ugurati susjednu zemlju u Europsku uniju, što i ne krije, ali i u NATO pakt, što se mnogima čini nemoguće.

Podsjetimo da je nacionalistička i monarhistička politička elita u Srbiji preko dinastije Karađorđevića oduvijek bila vezana za London, Washington i Zapad, a da s Moskvom nikada nije imala dobre odnose. Stoga, nakon sastančenja s trilateralnom komisijom, što je bio poseban događaj, pregovora s EU i navodnim “rješavanjem statusa Kosova”, što je također nužno za ulazak u NATO, tvrdnja da bi Vučić mogao odraditi isti posao kao i Milo Đukanović u Crnoj Gori više i ne zvuči kao znanstvena fantastika.

Osim toga, ovu tezu potvrđuju i izjave političkog marginalca u Srbiji, Čede Jovanovića, koji se kao liberal zalaže za priznavanje Kosova, ulazak Srbije u EU I NATO, ali je 2016. godine istu izjavu dao i srpski monarhist Vuk Drašković, lider Srpskog pokreta obnove, stranke bliske dinastiji Karađorđevića.

“Posljednji je trenutak da shvatimo da je NATO savez ulaznica bez koje u EU ne možemo. NATO je izbor i jamac zapadnog puta, a EU je poduže putovanje s mnogim zadaćama i provjerama. Srbija, njena profesionalna vojska prije svega, praktično ih već ispunjava”, krajem 2015. godine piše Drašković u autorskom tekstu pod naslovom “U NATO, odmah!

Nešto prije raspisivanja izvanrednih izbora u Srbiji 2016. godine, na kojima je Vučić želio dobiti “veći legitimitet naroda”, oglasio se i State Department koji je za novog veleposlanika u Srbiji odabrao Kylea R. Scotta, eksperta upravo za Rusiju, koji uz dugogodišnju diplomatsku karijeru tečno govori ruski, njemački, talijanski, hrvatski, mađarski i francuski jezik.

Na kraju se stvarno treba zapitati treba li Vučiću toliki legitimitet, da gotovo autokratski vlada Srbijom, da u zemlji provede “nužne reforme” ili mu je potrebna što veća politička moć da iznenadi ne samo Rusiju, nego Srbiju i sve zemlje u regiji i da uvede Srbiju u Europsku uniju i NATO pakt?

Zgrada Generalstaba djelo arhitekte Nikole Dobrovica

FOTO: Uništena zgrada Generalstaba, djelo arhitekte Nikole Dobrovića

Uzmemo li tezu s početka da je su takozvani “srpski nacionalisti” desetljećima bili čvrsto za dinastiju Karađorđevića u egzilu, London i Washington, onda sve priče o “bratskoj” i “prijateljskoj” Rusiji padaju u vodu.

Čak i “borba za Kosovo” je samo farsa, nakon koje će doći trenutak kada će vlasti u Beogradu reći da je neovisnost ove pokrajine svršen čin i da se Srbija mora s time pomiriti.

Sve navedeno ne bi bilo sporno, ali da Vučić ne pravi igrokaz sa suverenitetom i da narodu u Srbiji jasno kaže kakva ih budućnost čeka.

No, kada smo se već dotaknuli povijesti, podsjetimo na vrlo znakovitu izjavu Aleksandra Vučića od prije tri tjedna, koju je dao jeku napetih odnosa s Prištinom, kada je rekao kako su u povijesnom smislu sve nedavno Prag i Königsberg, današnji Kalinjingrad, bili njemački gradovi, ali da to više nisu.

“Nijemci danas žive i bez Königsberga i Praga, ali su Nijemci jedno, a mi smo daleko od Nijemaca. Taman onoliko koliko sam ja daleko od Angele Merkel i Schrödera, taman onoliko koliko smo svi mi ostali Srbi daleko od Nijemaca, da bismo mogli raditi, biti vrijedni, marljivi i uspješni onoliko koliko su oni to danas”, rekao je Vučić.

Kako protumačiti ovu izjavu? Njemačka je izgubila Prag i Königsberg, ali su njemački političari i njemački narod radili, bili vrijedni, marljivi i uspješni i danas im je sasvim svejedno kome pripadaju izgubljeni teritoriji. Nije li ovo najava narodu Srbije da se pomiri s tim da je Kosovo nezavisna država, što je tek korak u prelasku na ubrzani kolosijek na putu ulaska Srbije u Europsku uniju i NATO pakt? Ako jest, zašto ne kaže da je to cilj i zadaća njegove vlade?

Iako Vučić u izjavi ne spominje Kosovo, paralela je jasna, jer nema drugih teritorija kojih se prema Bruxellesu i Washingtonu Beograd mora odreći i ne postoje pogranični sporovi sporna s nijednom susjednom zemljom. Postoji nekoliko kvadratnih kilometara katastarskog područja i riječnih ada, što su pitanja koja su ostala neriješena nakon raspada bivše SFRJ, ali će se ona riješiti mirnim putem, najvjerojatnije bilateralno, možda i pred međunarodnim sudom. No, ovi sporovi u bilateralnim odnosima i nisu toliko važni. Dakle, nije baš tako nelogično tvrditi da su za Vučića nekada njemački Prag i Königsberg zapravo Kosovo, a da se narod Srbije moraju pripremiti na odricanja i rad. Naravno, konačni cilj mogu biti samo ulazak u Europsku uniju i NATO pakt.

VIDEO – Povjesnice Aleksandra Vučića o Pragu i Königsbergu

The New York Times i Stratfor – Balkan je bojno polje između Zapada i Rusije

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
90 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Abe
Gost
Abe
2 godine prije

Mislio sam da Milanović sipa političku poeziju ali ovaj je bard.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
2 godine prije

Da, Vucic kao i ostali celnici juznoslavenskih drzavica imaju zadatak dobrsiti zapoceto 1990. godine.

Mak
Gost
Mak
2 godine prije
Reply to  Koča Popović

Slobo, Slobo, na šta nas natjera, da ginemo, da se borimo i opet nizašta! Opet će nam se žene vrtiti oko šipke, dok pijani vojnici zapada budu marširali pravac jugoistok, a migranti sjeverozapad, a mi kao obične pipi ćemo zalivati cvijeće, ako budemo imali sreće! Skakat ćemo od radosti za dvopek i malo jogurta, hebeš i Ruse koji čekaju od Srbije da im plati za s-300, dok bi Bugarima dali sve za promjenu tipa “tramp”! Na balkanu ništa novo, osim rata, jer ga neće imati ko voditi, osim možda u vidu nekoliko bitaka po lokalima, pijanih i “ćoravih” ljudi! Primorje prodato, uskoro i plodne ravnice, iz Slavonije bježe, a iz Banata, Srijema i Bačke Vučko goni!…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… Poyyy slugeronje.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Aluuu, brate, al ga održa lekciju iz povijesti. mrš….Kvisling. Ajd što popljuva sebe, nego je popljuvao cijeli narod.

Splićo
Gost
Splićo
2 godine prije

Prije će Šešelj zatražiti Domovnicu nego Vučić izreći istinu.

nekoime
Gost
nekoime
2 godine prije

Rusiju zanima kontrola Jadranskog mora. Srbija nema more.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  nekoime

I za kontrolu im treba kopno? Možda samo mornarica na Otranskim vratima ali pazi, tu je Kina koju zanima kontrola morskih puteva. Od kud si sad Rusiju izvadio. Kad će htjeti obalu, kupit će je, što ćemo tad?

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  nekoime

Šta će im Jadran , to je bukvalno mrtvaja nebitan zaliv u Sredozemlju , zavučen , kojoj svetskoj sili je Jadransko more potrebno i za šta ?

mmne
Gost
mmne
2 godine prije
Reply to  Riddick

treba nama da se kurcimo!!!

DLM
Gost
DLM
2 godine prije
Reply to  nekoime

a neko nema mozak!
Sto ce Rusiji more ili teritorij, nema ga dovoljno, aj otvori malo atlas kad vec nisi to radio u skoli.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Često kada gledam Vučića pitam se šta li će biti sa nama , ali i razmišljam o tome kakvi smo kao ljudi medjusobno , jedni prema drugima , prema svojoj okolini i mislim da na bolje ne može sa ovakvim razmišljanjem i ponašanjem , a i ne treba da bude .
Ne možete da radte nešto loše a da očekujete dobro , ne-mo-že , ne može jednostavno neće na bolje …

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije

Ajd još EU ali nato, pa dokle taj nato i zašto ?
cccp-a i Varšavskog pakta nema odavno, koji klinac nato radi tu i zašto ga budale podržavaju?

Mak
Gost
Mak
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Kaže neki general JNA, Crnogorac, prezimena Grahovac, da nas jedino NATO može zaštiti od migranata i da moramo ući svi u NATO! Naravoučenije: Ako ti ne uđeš u nato, on će u tebe! Poyyy svim ne “ćoravim”!

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

istu zadaću je imao i đinđić. tko zna, možda će biti, treća sreća:)

Mak
Gost
Mak
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Imao, a čim je krenuo da švrlja i kad je skontao šta na KiM-u ima, da nije za sve Sloba kriv, odmah je dobio vruću i šiljatu glavicu!

nime
Gost
nime
2 godine prije

blokirat dok ne izbljuju karte minskih polja.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  nime

Jeste to mi imamo , samo nećemo da vam damo , namerno jer vas sve mrzimo….
Jer stvarno misliš da posle 25 godina to neko ima ?
Ko zna ko je sve postavljao mine , ko god je imao pristup minama …
Na Kosovu je postavljeno 15 000 protiv tenkovskih mina i više desetina hiljada protiv pešadijskih mina na Paštriku Prokletijama i celoj graničnoj liniji od Kosova i Metohije prema Albaniji , postavljene su u očekivanju Nato kopnene ofanzive te mine su i sad tamo .
Ko zna šta je sve minirano i gde …..
Kod nas se još iskopavaju mine i Bombe iz Drugog svetskog rata .

Dunja
Gost
Dunja
2 godine prije
Reply to  Riddick

S obzirom da se eunatousa kompanija potrudila da prva žrtva njene okupacije u Srbiji bude Vojska, nema mogućnosti da se u današnjem “sistemu” nađu oni koji be te i slične probleme rešavali, ili čak rešili…mada, zašto bi se oni uzbudili ako na nekoj teritoriji bivše velike Države, koju su rasturili, dođe do nesreće u neraščićenom minskom polju…svakako su “krivci” među varvarskim narodima bivše države…nikako demonokrate, zar ne?!

Mak
Gost
Mak
2 godine prije
Reply to  Dunja

@ Dunja ne zna se ko je krivlji kamen koji se spustio niz padinu i uništio sve, ili onaj koji ga je zakotrljao sa vrha!

Buzz
Gost
Buzz
2 godine prije
Reply to  Mak

Bravo Mak!

nime
Gost
nime
2 godine prije
Reply to  Riddick

samo bez penidbe.
ako držite ndh arhivu sigurno imate i mape minskih polja.

kaj plenky i koli ne budu blokirali? nisam ni mislio da budeju.

kladionicar
Gost
kladionicar
2 godine prije
Reply to  nime

@nime…ko ce koga blokirati? Mislis Hrvatska Srbiju da ne udje u NATO i EU? Ako zaista mislis da je to Hrvatska u stanju, onda si smijesan i nemas pojma o politici. Ako se u centrali donese odluka da Srbija MORA biti primljena i u jedno i u drugo, mislis da to Hrvatska moze onemoguciti blokadom – hahahaha! Blokirana bi bila ona i ovako i onako i svakako ako bi na tome ustrajala, mada bi tom svojom blokadom (kada bi bila efikasna) Srbiji ucinila neprocjenjivu uslugu, na kojoj bi joj neke buduce generacije Srba bile veoma zahvalne.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  kladionicar

Hrvatska bi ispala najveći povijesni prijatelj Srbije da blokira ulaz u EU i NATO, kasnije, što je velika vjerojatnost, ali se to neće dogoditi.

Buzz
Gost
Buzz
2 godine prije

Nazalost!

Moreno
Member
Moreno
2 godine prije
Reply to  nime

Pa ako bi Hrvatska iskreno tila dobro Srbiji, blokirala bi je, međutim Kolindica i Plenković imaju zadatak, ako i ne uspiju za mandata, doć će na vlast u Hrvatskoj opet oni koji će ponavljat mantru o euroatlantskim integracijama

Buzz
Gost
Buzz
2 godine prije
Reply to  nime

Pa ja mislim da bi Hrvatska trebala na neki nacin pomoci Srbiji tako da joj blokira ulazak u EU pod svaku cijenu. Nacisto da ih spasimo od Supkoustoga. Jer EU je grobnica malih naroda, osudjenih na nestanak. Nece ni jedna kolonijica nastala raspadom YU biti buduca Svicarska ili Njemacka po bogatstvu i ekonomskoj moci, jer su one odabrane za drugu rolu iz samih centara moci. Tako da lupetanje da ce netko radom postat druga Njemacka je prica za naivne. Zapravo cuvanjem Srbije od AV i EU cuvamo i sebe. Pravimo tako i sebi odstupnicu za spasenje posto smo mi sami sebe ulaskom u EU vec osudili na propast. Pa da bar jednom u zivotu ucinimo jedni drugima dobro. A sto se tice Pizdoustoga, on nije pozvan na Putkovu inauguraciju. A sta mislite zasto? Ko da Putko nezna njegovu rolu i domaci zadatak koji recno sprovodi, obmanjujuci Srpski narod?

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Buzz

Ja bi to shvatio kao čin pomirenja 🙂

Baba Vanga
Gost
Baba Vanga
2 godine prije
Reply to  nime

Nime
Gdje u Siriji?

Dunja
Gost
Dunja
2 godine prije

Iz sezone u sezonu, bivši Jugosloveni dobijaju, u vidu vladara, sve ucenjenije ljude, sve veće”sline”, prodane duše, ljude bez imalo osećaja odgovornosti prema narodu, kome su vlast…ovaj mučenik ima ideju da nam promeni svest, jer mu Soroš i Merkelica kažu da bi im to odgovaralo….videćemo….

Buzz
Gost
Buzz
2 godine prije
Reply to  Dunja

Upravo danas ima sastanak sa Sorosevim sinom.

Tomica
Gost
Tomica
2 godine prije

Pa sta ima lose da Srbija udje u EU i NATO i da prizna neovisnost Kosova? Sansa za nekakav sukob ce onda biti minimalna, a i sta ce Srbiji Kosovo, samo jad i bijeda. Mislim da je to win-win za sve na Balkanu,a ne nekakvo fantaziranje o Majcici Rusiji. Ruse treba ostaviti na miru i s njima maksimalno prijateljski, ali Balkanu je mjesto u EU.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije
Reply to  Tomica

Balkanu je misto na -Balkanu i nigdi drugdi! I sa svima u dobre, tj imat koristi od svih. A ako dosads nisi skonta koji monstrum je EU, onda nema smisla da ti ista sad pisem na tu temu

Tomica
Gost
Tomica
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

da, da, bas smo se pokazali u 90-tima, nema sta. Posto ne mozemo sami, bolje da smo u nekoj jacoj zajednici. EU je najlogicniji izbor, ali da je monstrum jest, ali opet bolje to nego ratovi i mrznja koji nemaju veze s vezom

PeroDD
Gost
PeroDD
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

Daj meni piši, da čujem…

Tomica
Gost
Tomica
2 godine prije
Reply to  Tomica

Prvo, zamolio bih dotičnog da koristi drugi nik.
Drugo nikad neće Srbija u EU, to je ona mrkva. Vučić je tu da sprovede odcjepljenje Kosova. On to radi polako i perfidno, godinama stvara psihozu i priprema narod za prihvatanje. Nažalost to nije kraj, ako su dali Kosovo dat će i Vojvodinu. Poslije ide i Sandžak. Niko to još ne govori ali sve je već urađeno da se to sprovede. NATO je nebitan, već su prihvatili sve obaveze jedino nemaju nikakvih prava. Srbija je okružene NATO članicama i blokiran je utjecaj Rusije. Mogli bi jedino biti topovsko meso ako dođe do rata s Rusijom ali teško da će Srbe na to natjerati. Rusija je bila spremna da pomogne ali Vučić i prethodnici su već sve učinili da ih spriječe. Kad se Srbi osvjeste biće suviše kasno.

Krivi Tomica
Gost
Krivi Tomica
2 godine prije
Reply to  Tomica

Isprike za nick, nije bilo namjerno. Vi ocito bolje poznajete situaciju tamo i po onome sto pisete, cini se da postoji nekav plan komadanja Srbije. Zanima me koji bi to bio interes EU (ili koga vec) da razbuca Srbiju kada se po EU ne dozvoljavaju separatisticke ideje. Osim toga, zar nije za EU bolje da je cijela regija „pod kontrolom“ jer se tako slabi i utjecaj Rusije? Ne bih htio da me se krivo shvati, ovakva EU je daleko od onoga sto ja mislim da je idealno, ali cijelom Balkanu treba dugotrajna politicka stabilnost, a ne da svako malo slusamo ratne huskace na svim stranama

Tomica
Gost
Tomica
2 godine prije
Reply to  Krivi Tomica

Sumnjam da iko baš zna šta se tamo stvarno kuha. Činjenica je da upravo EU insistira na priznanju Kosova. Da li je to njihov interes ili samo povlađuju SAD, ne znam. Da je EU dobronamjerna, vjerojatno bi vršili pritisak i na Kosovo kako bi se situacija što prije normalizirala. Ovako Srbija je sve zahtjeve ispunila a Kosovo niti jedan. Čim proces malo zastane krenu emisari i pozivi kod čelnika u EU. Čini mi se da Srbija svako malo dobije pljusku a onda Vučić to gladi i sprječava negativne komentare. Siguran da to priznanje ništa ne znači za ulazak Srbije u EU. Sa Krimom, pa i Katalonijom, EU ima potpuno drugačiji stav i tu se vidi ta nedosljednost u politici. Vučić odrađuje prljavi posao a za uzvrat mu dopuštaju kriminal i održavaju ga na vlasti.

Dunja
Gost
Dunja
2 godine prije
Reply to  Krivi Tomica

Zaista verujete da eunatousa želi mir na našem prostoru?? otkud vera?? kako su nam rasturili veliku, tako će i ove manje državice…kako kaže Amerika, eui nato će da svira i da pumpa po Balkanu…šta će njima naš mir?? da im je bilo do toga, ovde bi još bila Juga….

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije

To je ocito i ne iznenadjuje me. Ono sta mi je neobicno je ruska inertnost prema zapadnjackom preuzimanju Armenije, Srbije itd. Nije mi jasno da nemaju nikakve interese na Balkanu i Armeniji?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

Armenija se dobro brani, ograničava ove majmune, ima streaming, uživo iz Eravana, ali sam zaboravio gdje. Vidi na armeniasputnik.am , pa uključiš Google prevoditelj, prevede prilično razumljivo. Kad imaju ono kvačkasto pismo, samo njihovo .

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije

Znaci jos armenci nisu pali?

Dunja
Gost
Dunja
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

Osnovna ponuda Evropi i svetu, od Rusije i Putina je bila da u Novom svetu svako u svojoj državi bira način i sistem koji bi im odgovarao, nema izvoza demokratije i silovanja…tako je i sa nama u Srbiji 🙂 moraćemo sami sebe izvlačiti iz g##ana… uspećemo, ako se urazumimo….

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije
Reply to  Dunja

Dunja
Da. Nekako se cini da su Rusi jednostavno pustili svih da odluce sta ce i sa kim ce. Sukladno tomu idu i posljedice. Takodjer, Rusi ocito postaju dostatni sami sebi, tj BRICS im je dovoljno partnerstvo

Moreno
Member
Moreno
2 godine prije

Vučić je nikidan bija kod Merkelice koja ga je sigurno kuvala da prizna Kosovo pa mu je spomenila Prag i Kaliningrad.
Vučiću je sigurnija vlast u Srbiji koja bi bila u EU i NATO nego kad nebi, a vlast je vlast, nisu Vučiću bitni ni EU, ni NATO, ni Kosovo, a najmanje Srbija i Srbi.
Šta fali Milu Đukanoviću, najdugoviječnijem kriminalcu Balkana . . . bit će na vlasti dok ne umre . . . zašto to nebi moga i Vučić . . .

mmne
Gost
mmne
2 godine prije
Reply to  Moreno

slusaj ….kad srbija udje u nato ( a uci ce pod samarcinama!!!) odmah pada klipeta vucic…a kako nece biti potrebe za njim i klipeta djukanovic…o zaevu i tripartitnoj bosni ne bih trosio vreme….
jedino ne znam kako ce sva ta furda kad pocnu iskanderi da im padaju….bljak!!!

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Glupo je uopšte pominjati Čedu koji je od početka otvoreno zapadni sluga a sada se pokazuje i krupan kriminalac – izgleda da je uzeo 5 miliona od ukupno sedam koje je platila Miškovićeva porodica za njegovo oslobađanje (oteli ga kriminalci). Drašković je priča za sebe: od izjave posle izgubljenih izbora da “njemu taj i takav narod ne treba”, do “svaka ruku koja nosi tursku zastavu biće odsečena” da bi odmah posle NATO agresije ljubio ruku Medlin Olbrajt!?! Čovek stvarno nije “pri čistoj”. Izgleda da su svi zaboravili da je Vučić počeo kao Šešeljev “štitonoša” da bi se kasnije okrenuo u sasvim drugu stranu – da li je to potpuna istina? “Radikalski” govor je “dolazio iz srca” a ovo sada… Jasno je da nema previše izbora, pitanje je koliko može biti siguran u podršku Rusije u situaciji vojne pretnje (kosovski Albanci mogu da pokrenu ofanzivu za nekoliko sati a NATO da im stane iza leđa). Ipak, dobijam utisak da mu spoljna politika uopšte nije loša, da vodi strategiju mogućeg a da od svega najviše kupuje vreme jer zna (možda mu je rečeno) da sve što se sada događa nije bitno jer predstoje značajne promene. Mene nervira ono što radi na unutrašnjem… Pročitaj više »

Dunja
Gost
Dunja
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Uopšte ne postoji varijanta da se AV plaši šiptarske vojske i nato-a…to nije opcija…on je samo programiran i ucenjen, a inače je ozbiljno sujetan i malo, slabo sposoban za otpor i sukob sa suprotnim stavovima…nije bez razloga bio Šešeljev potrčko….

Oko
Gost
Oko
2 godine prije
Reply to  Dunja

Nije on ucenjen zato sto je prepoosten i ispravan . Dobio odresene ruke da napravi sistem u kom bez razlike da li neko kupuje litru benzina,paklu cigara ili gram dopa procenat ide burazeru . Sam sebe je doveo u situaciju da mora da slusa naredjenja i delima da placa to sto “demokratska EU” zmuri i precutno podrzava to sto Srbijom vlada SNS kartel. U EU. ce sigurno uvuci Srbiju dok je NATO sasvim druga prica i tu ce verovatno biti nesto na fazon Finske,Svajcarske i Austrije. Shatro van bloka a u praksi pro zapadno orijentisani.

Buzz
Gost
Buzz
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Nebih se slozio sa tobom Sumadijo. Vucko je vrlo negativna figura za Srpski narod i na unutarnjem i na vanjskom planu. Ponekad imam dojam da on mrzi taj narod iz petnjih zila. Mislim da Dunja ima pravo. Ipak ja sam optimista, i u odnosu na Hrvate za vas jos ima neke sanse.

Bem Ga
Gost
Bem Ga
2 godine prije

Ma svi bi u tu obećanu zemlju, Europu, al bez onih drugih. A tako ne ide. Kad jednom uđeš, nisi više sam, a njsi baš ni svoj, sav. Ali je ti manje zlo od ovoga koje trenutno živimo.

Dunja
Gost
Dunja
2 godine prije
Reply to  Bem Ga

Nije manje, nego smo pod jakim utiskom potrošačkog društva koje daje sliku, da stotinak evra više znače mir u svetu i sreću…nije lako priznati sebi istinu o štetnom i promašenom snu ….

Sinisa
Gost
Sinisa
2 godine prije

Kolizija…kako je Vucic predstavnik “nacionalisticke Srbije” a ima hoce u EU i NATO? Kardjordjevici nacionalisti a stvorili Jugoslaviju,Babicu koji su onda nacionalista?
“Nekoliko kvadratnih kolimetara” na osnovu cega?
Hrvatski politicar a pogotovo oni suverenisti su evropejci i nad nacionalni?
Jako los clanak!
Elem,veliku nedoumicu unose svi bitni prvaci oko Vucica je svi pricaju suprotno Vucicu;Vulin,Stefanovic…Dačić..itd.

Sinisa
Gost
Sinisa
2 godine prije

Cudi me da stihoklepac nije napisao da Vucic nije pozvan na inaoguraciju Vladimira Putina?

jjean
Gost
jjean
2 godine prije

nisu ga shvatili, misle da je mislio na solun

Na žalost
Gost
Na žalost
2 godine prije

plašim se da nikada nećemo biti prihvaćeni u taj Klub. I da je sve ovo do sada, ovo sada, i ono što nas čeka, samo jedna velika šarena laža. Vodaju nas ko malu djecu. Za ručicu, oko čikice koji pravi onaj slatki bojeni šećer. Oči nam ostaše…

Sinisa
Gost
Sinisa
2 godine prije
Reply to  Na žalost

Tebi je to jedini strah?
Srećkoviću pa ti imas bezbrižan zivot!!!

Sinisa
Gost
Sinisa
2 godine prije
Reply to  Na žalost

Tebi to jedini strah u zivotu?
Srećkoviću imas bezbrižan zivot!!!

viktor
Gost
viktor
2 godine prije

”zadaca Vucica je da Srbiju sto brze ugura u EU i NATO”. A nash je zadatak, da ih sacekamo na ulaz u grad i pohvatamo” ( povratak otpisanih).

Srba
Gost
Srba
2 godine prije

mali Patak dobio zadatak…tako ti je to kad si ucenjen i kada su ti jaja u fioci …tuzno i jadno…

Konstantin
Gost
Konstantin
2 godine prije

Pitanje zlata vrednog …. za bilo koju banana ex yu drzavu: ako momentalna politicka garnitura ne valja (ne radi u interesu naroda i drzave) … koja je alternativa takvim veleizdajnicima? Ima li u nas ex yu pobratimima politicki pokret koji ce skupiti hrabrost i zrtvovati sve sto je imao (cak i svoj zivot i zivot svojih najblizih jer ce “svetska” bagra uraditi i to ako je potrebno) da krene u otvorenu politicku borbu naspram ove bagre?!? Krenimo od samih sebe Daleko od toga da branim i ove sada a i one pre njih … ali budimo iskreni … sve ono sto je ostalo posteno od nas je minoran broj i povuko se u “ilegalu” i jedinu mentalnu utehu momentalno nalazimo u ovakvim net portalima! Na zalost svih nas to je istina! :o((((

Rade_s
Gost
Rade_s
2 godine prije
Reply to  Konstantin

Biorobot ili covjek rulje. On je najveci neprijatelj kritickih i mislecih gradjana. Covjek rulje je pogonsko gorivo korumpirane vlasti. On je plasljiv i boji se imati manjinsko misljenje. Na njemu danas pociva demokratija. Sto vise ima neuke rjulje, demokratija je stabilnija. Logicki pristup covjeku rulje je osudjen na neuspjeh. Njega vode emocije.I to korumpirana vlast obilato koristi. Zbog toga je pravo obrazovanje zabranjeno.

Rade_s
Gost
Rade_s
2 godine prije

Putin je ovog stavio na ignore. I ko zna zbog cega je to dobro. Kosovo je 74′ dobilo granice i Autonomiju. ONO pripada u takozvani juznoslovenski prostor. Albanci nisu juzni slaveni a evo ga juzni slaveni listom podrzali nezavisnost te Pokrajine. Ja nisam siguran da bi nekim referendumom gradjani Srbije odbacili nezavisnost Kosova. Vecinu gradjana Kosovo nezanima. Nisam siguran da i vlast zanima Kosovo.Misljenja sam da vlast samo zanimaju Trepca i Gazivode.

Dunja
Gost
Dunja
2 godine prije
Reply to  Rade_s

Ne zanimaju, oni poklanjaju i ovo po Srbiji, tako da nema značaja….

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije

Ne bih rekao da je Vučić glup čovjek i da ne razumije kakvi novi vjetrovi pušu na globalnom geopolitičkom planu.Ako je i razmišljao tako kako kaže cijenjeni g.Babić i imao namjeru da uđe u NATO da li po zadatku ili iz bezizlaznosti geopolitičke situacije sada je već i laiku jasno da je moć zapada u strmoglavom padu te Vučić sada već mora da igra na kartu neutralnosti na strateškom planu.Ne treba zanemarivati jasne podatke anketa koje pokazuju da je manje od 50% građana Srbije za pristupanje EU, a kada se isto pitanje postavi za pristupanje NATO-u preko 80% je protiv.Jednostavno Srbi će prije prihvatiti da daju stolicu Prištini u UN nego što će prihvatiti da uđu u NATO.Ako mislite da se Srbi mogu kao i Crnogorci, po principu kuvanja žabe,uvesti u NATO,razmislite još jednom.U Crnoj Gori je značajan broj nesrpskog življa koje je zajedno sa Milovim Crnogorcima izglasalo nezavisnost Crne Gore i obezbijedilo i da se uđe u NATO bez referenduma bez ozbiljnijih nemira.Ne mislim da bi u Srbiji došlo do novog 27.marta i rušenja vlade ako bi Vučić pokušao bez referenduma da uvede Srbiju u NATO,ali bi Vučićeva politička moć ispuhala kao šupalj balon takvim potezom. Ponavljam Vučić je… Pročitaj više »

Konstantin
Gost
Konstantin
2 godine prije
Reply to  Đuro

Djuro tvoje izlaganje je jedna od mogucih teorija iako bar po meni najmanje verovatnija jer je Vucic uradio mnogo vise VS Srpskog interesa sto se tice ocuvanja Kosmeta, nego li zuti koji su dosli nakon 5 Oktobra. Bar po mom skromnom misljenu Srbija je geo-politicki izgubila Kosmet onog momenta kada je ispustila iz kontrole Mileta iz Cerne Gore. Prvi podmukli udarac Srpskoj drzavi je uradila nazalost moja Makedonija jer je svo vreme kompletnu politcku pa i kriminalnu logistiku Kosovo dobijalo preko Makedonije. U ostalim ex yu bananama neznam koliko je poznato ali ceo onaj ex komunjarski Kosovsko (shiptarsk) i kriminalni milje imao upravo Makedonske diplomatske pasose! Da ne govorim o protoku narkotika + oruzja + belog roblja upravo iz Turske preko Bugarsko-Grckih veza direktno preko Makedonije za Kosovo. Mogu samo potvrditi tezu nekih ovde komentatora da je YU bila rasturena upravo uz pomoc njenih bezbednosnih sluzbi po nalogu vecih mentora sa “zapada”. Neznam koliko ste upoznati da su sve politicke partije, pokreti i slicno formirani uz direktivu UDBE t.e. KOSa!? Dali je u bilo kojoj ex YU banana drzavi zavrsen projekt kompletnog otvaranja “tajnih dosijea” suradnika tih sluzbi? Dali je iko odgovarao pred zakonom zbog svojih nedela? Navescu Vam samo… Pročitaj više »

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije
Reply to  Konstantin

Ma ima raznih varijanti,ali Srbija nije izgubila Kosmet sve dok Priština ne dobije stolicu u UN,a neće je dobiti dok Rusi i Kinezi ne dobiju od Srbije jasan stav da se Srbija sa tim slaže.Jednostavno Rusi i Kinezi ulažu veto,zbog toga se i vrši pritisak na Srbiju da prizna “Kosovo”.Sve dotle je na snazi 1244. i Šiptari i Ameri mogu samo da drame.Uostalom “Kosovo” čak nije dobilo podršku dovoljnog broja zemalja da uđe u Unesco iako tamo nema mogućnosti da se vetom spriječi jer se o tome ne odlučuje na savjetu bezbjednosti već na skupštini UN gdje su sve zemlje ravnopravne.
Ako ćemo pravo,Srbija je i sada svjetionik u mraku koji širi imperija.Samo što više nije u pitanju ni Austrougarska ni Otomanska već sada zapadna kapitalistička hobotnica.Mogu samo da pretpostavim da nakon pada ove nove imperije Srbija neće ulaziti u zajednicu sa bivšim republikama i neće ih odjednom i preko noći prevoditi iz fašističkog tabora u antifašistički.
To će morati da srede sa Rusima oči u oči.
Jbg. i Tito je bio politički zatvorenik.

Dunja
Gost
Dunja
2 godine prije
Reply to  Đuro

Lepo je da u onih 1% mogućeg nađemo ovakvo pojašnjenje…bilo bi dobro za sve da ste u pravu….

Vlastimir
Gost
Vlastimir
2 godine prije

Malo povijesti za čitaoce Logično.Tito i komunisti su odvojili planski Kosovo od Srbije,podelom Srbije na tri dela.Toje bio plan komunista još 1928 na skupu KPJ u Drezdenu.Tito je naselio Šiptare iz Albanije i zabranio povratak Srba na Kosovo posle rata.A onda je Tadić prene rešenje pitanja Kosova iz UN gde Srbija ima podršku Rusije i Kine,u Brisel gde Srbija nema podršku.To je srbska izdaja Tadića i Vuka Jeremića,Sada treba sačuvati bar sever Kosova gde ima nešto Srba.To je hteo i Đinđić pa su ga ubili.Glavna politika Vučića je sačuvati sever Kosova.Ulazak u Nato ne dolazi u obzir.To srbski narod neće dozvoliti.Cilj Vučića ui Srba je ujedinjenje Republike Srpske,Srbije i severnog dela Kosova.Kosovo, Srbija neće nikada priznati jer bi to bio najgluplji i najneodgovorniji potez zbog koga bi ova vlast pala.Opozicija je proamerička i ona bi prodala Srbija za malo para i vlasti.Uvek takvih gadova ima među Srbima,to nije ništa novo.

Rade_s
Gost
Rade_s
2 godine prije
Reply to  Vlastimir

Sta to govori? Govori da jedna losa vlast kosta mnoge generacije. Sad zamisli koliko je losih vlasti prodefilovalo u posljednjih 100god.Sto se tice nekakvog ujedinjenja, to pitanje se trebalo rjesiti 1918′. Kao sto znamo i tada je vlast napravila gresku zbog koje ce i naredne generacije isprastati. Dakle, nismo nista naucili. Vjerovati da korumpurani Vucic i njegova korumpirana neuka svita moze nesto dobro donijeti gradjanima Srbije, mislim stvarno …

Vlastimir
Gost
Vlastimir
2 godine prije
Reply to  Rade_s

Nažalost to je tačno.Niko ne može da uništi Srbe kao što oni mogu sebe zbog svoje sebičnosti i uskogrudosti i nesloge.To je sudbina srbskog naroda.1915 kada Srbija nije pristala na Londonski pakt kada je dobijala više od pola Dalmacije,Bosnu,Slavoniju i Makedoniju i Crnu Goru koje su onda bile srbske ( crnogorska i makedonska nacija nije postojala ),Demokratsk stranka i deo Pašićevih radikala su hteli savez sa Hrvatima i Slovencima u jednoj državi.To je najveća glupost srbsko naroda.Od gotovog praviti veresiju.Nešto škripi u glavi kod Srba.Srbi su obožavali Tita a Tito je rasturao Srbe.

Sinisa
Member
Sinisa
2 godine prije
Reply to  Vlastimir

Cini mi se da je Pupin bio protiv toga te su ameri vrsili pritisakbda ga maknu iz Srpske delegacije.

Rade_s
Gost
Rade_s
2 godine prije
Reply to  Vlastimir

A da, nije Tito nista radio sam. Niti je smjeo ni da pokusa.Srpski i drugii komunisti su bili saucesnici. Danas oni primaju penzije a po mnogina se nazivaju ulice, trgovi, skole. Pa cak i taj period za mnoge je jedino vrijedno spomena. Ako za 150god od Berlinskog kongresa nemas niti jednu ispravnu vlast, znaci da nisi sposoban imati drzavu a kamo li da upravljas drugim narodima.

Sinisa
Member
Sinisa
2 godine prije
Reply to  Vlastimir

Zanimljiva je ova Srpska scena,politika ali onaj skolski primjer svestranosti i aktivnosti.
Vucic,Dacic,Palma,Canak,Jovanovic,Jankovic,Jeremic,Radulovic,Lajic,Ugljanin,Zukurlic i naravno propali Seselj i kum mu Draskovic a o Obrazu da ne zborim.

Che Guevera
Gost
Che Guevera
2 godine prije
Reply to  Sinisa

Nikad ne smemo priznati Kosovo.
I tako smo izgubili previše sa zapadne strane granice.
Proterani i osramoćeni zbog sopstvenih izdajnika.

Carlosan
Gost
Carlosan
2 godine prije
Reply to  Che Guevera

A izgubili ste nesto sto nije vase.

Miloš Veličanstveni 16.st.
Gost
Miloš Veličanstveni 16.st.
2 godine prije
Reply to  Che Guevera

Mi moramo raketirati srpske neprijatelje S300 raketama,

Ivica
Gost
Ivica
2 godine prije

Srbiji treba EU isto kao i Hrvatskoj, da se pola stanovništa iseli i riješe se što više nezaposlenih.
Njemačkoj i dalje trebaju sljakeri kao i visokoobrazovanih koje nisu oni obrazovali. 0 para ulaganja, preko vode do slobode.

Velko
Gost
Velko
2 godine prije

Nemci poštuju svoje nemce imaju sistem vrednosti života a ne naši političari javno govore kako naši nevaljaju nisu vredni a sve ljudske vrednosti su uzeli ovom narodu

dadi
Gost
dadi
2 godine prije

U Nato Srbija ce mozda uci za 10 godina,do tada cemo vidjeti sta bude.Ne postoji politicar u Srbiji koji ih moze tako lako uvesti u Nato.Previse je ovaj clanak tendenciozan!

Carlosan
Gost
Carlosan
2 godine prije
Reply to  dadi

U tome i jest pronlem. Ne mozes lizati merkelicu i uvlacit joj se pa reci jbg ja se salio.
Ili bit dobar sa putinom pa ja bih hh malo u eu malo nebi, nebi u nato ali malo bi.

Buzz
Gost
Buzz
2 godine prije

Pa Seselj je to otvoreno, jasno i glasno i reka da ce radit.

Zdenko
Gost
Zdenko
2 godine prije

Postoji li za li Srbiju druga ili bolja alternativa? Najmanje 52 % Srba je za ulazak u EU. Ta cifra nije prelazila 25% unatrag nekoliko godina. Najmanje 700 tisuća Srba izabralo je mjesto za rad (ili život) u nekoj članici Europe (čitaj +10-20%, jer su popisani samo oni koji imaju reguliran status)
EU nije idelna, ali daleko najbolje mjesto u za život u ovom nesavršenom svijetu po svim relevantnim pokazateljima – standard, kvaliteta života, edukacija, zdravlje, životni vijek,…. Dakle, najmanje zlo koje se može desiti Srbiji.
Srbija ne mora u Nato, uostalom 6 država EU nisu članice saveza. Prilično sam siguran da će Nato savez u sadašnjem obliku nestati ili reorganizirati u neki oblik EU integracija bez američke dominacije i pribižavanjem Rusiji.
Druga alternativa za Srbiju je, kao uostalom za Bosnu I sve ostale države ex Yu, ostati izoliran I okružen članicama EU koje se ubrzano razvijaju. Kosovo je vjerojatno najbolnije pitanje za naše susjede. Granice su se uvijek mijenjale “diiplomatski ili ratom”. Nedavno je Putin poredio volju naroda na Krimu I Kosovu I izrekao bolnu istinu o mogućnosti političkog trgovanja što je najrealniji kompromis.

Istina
Gost
Istina
2 godine prije
Reply to  Zdenko

Balkan proživljava masovnu emigraciju domicilnog stanovništva. Kroz 5—10 god. će većina izbjegličkih centara u Srbiji biti ispražnjena (naravno samo u slučaju da Turska, koja je sve dalje od EU-a, ponovo ne odluči da ”malo otvori branu”), pošto migranti sve intenzivije dolaze u BiH iz RS-a. RH, čak i da sada započne izgradnju granične ograde poput one u Mađarskoj, neće moći spriječiti ilegalne prelaske bliskoistočno-azijskih migranata iz BiH u RH zbog dužine granice, a vjerovatno je kako će, zbog nezainteresiranosti korumpiranih bh. političara i hrv. policijsko-vojne represije nad migrantima, u nekom momentu morati intervenirati i NATO. No, pogotovo bez obzira na sve prijerečeno, RH će, prevashodno zbog budućih turističkih sezona, morati uvoziti jeftinu radnu snagu: Bosanaca već nedostaje jer niko ne želi da mu plata budu ”klikeri”, dok vlasnici turističkih kapaciteta neće da ih gosti pitaju zbog čega ih isto osoblje poslužuje za vrijeme sve tri smjene. Neka područja Srbije i Bosne i Hercegovine trenutno imaju lošiju demografiju od one prije ’50-ih god. 20. st. Ni EU neće vječno primati Balkance: kada zadovolji svoje potrebe pooštrit će kriterije ili potpuno zatvoriti svoje ekonomske granice, pogotovo u slučaju reformiranja trome i beskorisne briselske administracije i stvaranja evropske vojske. Ne odlaze Slavonci u… Pročitaj više »

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Zdenko

Zdenko to istraživanje je uradio B92 to je pro zapadni medij u Srbiji koji se još odavno tako delarisao .
Evo pogledaj rezultate online ankete , gde je sledeće stanje .

https://www.tvojstav.com/results/PwDHgWCxa4NjRwNJhEE0/srbija-u-eu
64,25% ne pordžava ulazak u uniju
Koje godine očekujete da Srbija udje u Eu 53.85 je glasalo Srbija ne treba da udje u EU
imaš i parametre nacionalnost , pol , starost , i mnoge druge parametre , svi pokazuju da gradjani Srbije ne žele u Eu i Nato pogotovu čak 77,38% i pored ogromne propagande…
Nadji mi gde je tako nešto Putin rekao i ja pojedem Monitor sa kućištem i zvučnicima odmah …
Poredio je u smislu dvostrukih standarda , što se tiče Kosova tu nas podržavaju i rekli su da je to stvar dijaloga Srba i Albanaca . Rusija poštuje našu teritorijalnu celovitost.

Zdenko
Gost
Zdenko
2 godine prije
Reply to  Riddick

Danas, 23. Januara 2018: Ukoliko bi sutra bio održan referendum sa pitanjem „Da li podržavate učlanjenje Srbije u EU?”, 52 odsto građana Srbije glasalo bi za, njih 24 odsto bi glasalo protiv, dok po 12 odsto ne bi glasalo uopšte ili ne zna šta bi odgovorilo na ovo pitanje.To je rezultat istraživanja javnog mnjenja „Evropska orijentacija građana Srbije“ koje je krajem decembra sprovelo Ministarstvo za evropske integracije.
Za Nato se slažemo

Zdenko
Gost
Zdenko
2 godine prije
Reply to  Zdenko

„Suprotno volji naroda ništa ne može da se radi, a neki naši partneri to kao da ne razumeju. Kada se sete Krima trude se da ne primećuju da je volja naroda na Krimu, gde 70 odsto čine etnički Rusi, a svi ostali govore na ruskom kao na materinjem, bila da se pripoji Rusiji. To se trude da naprosto da ne primećuju. Na jednom mestu, na Kosovu, može se sprovoditi volja naroda, a ovde ne može. Sve su to političke igre“, rekao je Putin u intervjuu koju je agenciji „Blumberg“ dao prošle nedelje, a koji je na sajtu Kremlja objavljen 5. septembra 2016- Sputnik. To je koliko sam čitao izazvalo neugodne reakcije u Srbiji i državnom vrhu.
Ako poštovani Babić poređuje izjavu Merkelice i Aleksandra Vučića o Pragu i Königsbergu te mogućim priznanjem Kosova, svatko tko ima malo političke mudrosti može ove navedene gore riječi povezati s dvosmislenom izjavom predsjednika Putina. A ti to tumači kako želiš.

Zdenko
Gost
Zdenko
2 godine prije
Reply to  Zdenko

Godinu dana ranije, Tanjug 06.02.2017 – Učlanjenje Srbije u Evropsku uniju podržava 47 odsto građana Srbije, dok je 29 odsto protiv, pokazalo je istraživanje koje je krajem decembra sprovela Kancelarija za evropske integracije

Zdenko
Gost
Zdenko
2 godine prije
Reply to  Riddick

BTW, Riddick, malo ozbiljnosti molim. Dali ste mi link na anketu iz 2010 godine koju je popunilo 222 ljudi, gdje 24 % podrćžava ulazak. Upravo to sam i naveo u prijašnjem postu kako je nedavno samo 25 % građana Srbije podržavalo ulazak u EU.

Danilo
Gost
Danilo
2 godine prije

Kada bi srbski narod glasao za Nato, ja bih se odrekao svog srbskog roda, odmah isti sekud.

Judy
Gost
Judy
2 godine prije

Austrija nije članica NATO pakta, ali je u EU.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik