Zelenski i Putin razgovarali o situaciji u Donbasu

Vladimir Zelenski ukrajinski predsjednik
6 komentara

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski rekao je novinarima da je u srijedu vodio telefonski razgovor sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Ovu informaciju je potvrdio i zvanični Kremlj.

“Jutros sam razgovarao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom”, rekao je Zelenski na brifingu nakon hitnog sastanka sa bezbjednosnim snagama, sazvanog nakon što su u zoni operacije Donbasa ubijena četiri ukrajinska vojnika. “Nazvao sam ga kratko i rekao da nas to ne približava mirovnom rješenju” rekao je Zelenski.

Kijev tvrdi da su vojnici u Donbasu bili pod vatrom koju su pokrenule lokalne milicije.

Ukrajinski predsjednik je rekao da je tražio od ruskog predsjednika da uloži svoj autoritet i “zaustavi ubistva”.

Nakon telefonskog razgovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ukrajinski predsjednik planira da razgovara o situaciji u Donbasu sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

“Nazvaću i predsjednika Macrona” rekao je Zelenski na brifingu za novinare nakon hitnog sastanka sa ključnim vojnim i policijskim zvaničnicima nakon smrti četvorice ukrajinskih vojnika u području vojne operacije u Donbasu.

“Takođe planiram da se u bliskoj budućnosti obratim i kancelarki Merkel, kako bismo se dogovorili o hitnom sastanku.”

Zelenski je u utorak pozvao lidere Normandijske četvorke, ruskog predsjednika Vladimira Putina, njemačku kancelarku Angelu Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, kako bi sazvali sastanak što je prije moguće. Na sastanku je planirana rasprava o smrti četiri vojnika za čiju smrt Kijev optužuje milicije iz Donjecka.

Donjeck je odbacio te tvrdnje, naglašavajući da se incident dogodio izvan liniji dodira sa ukrajinskom stranom, što je izvan dometa operacija koje provode narodne milicije.

7. i 8. avgusta Zelenski će posjetiti Tursku, gdje će održati razgovore sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom a sastaće se i sa ekumenskim patrijarhom Vartolomejom i predstavnicima ukrajinske i krimsko-tatarske zajednice.

dnrdonbas
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Milance iz Ceske
4 godine prije

Zelinski o ničem neodlucuju u Ukrajini, on je obicna figura nísta druo. Ukrajini vláda sada krvaví boj izmedju dva Klána ili Borba njihovih politickih mafijasa.Jedni sú za podjelu Ukrajině po incijativi americké Elite a jedni za cjelovitu Ukrajinu.Putin se njima sada igra kako hoces i gradí svoji interes..Prema pricanju Ukrajina a, Ukrajinu je strašná situacija, své sto moze bjezi iž Ukrajině.

Siniša
4 godine prije

Već se čuo sa Mikronom. Mene fascinira mentalni sklop Putina,desetine slučajeba kada čovjek kroz život naleti na ljude koji ne vrijede niti pišljuvog boba koje nastojimo izbjeći i sa kojima ne zborimo ni o vremenskoj prognozi ali zamislite Putina koji ima dodira s neljudima i ljudima bez morala kao što su Zelenski i Mikron te sa njima mora razgovarati o globalnoj politici i rješavati sudbinu svijeta i trpeti ovakve njihove napade samoljublja i velike važnosti….. Mala nadopuna…tražio je od Putina da “zaustavi ubistva Ukrajinaca”,zamislite taj stepen šizofrenije, kao da su na drugoj strani neki vanzemaljci a ne isto Ukrajinci. Ovo je druga strana priče… “Predsednik Rusije Vladimir Putin je kazao ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom da je za deeskalaciju konflikta u Donbasu potrebno da ukrajinska vojska prestane sa granatiranjem naseljenih mesta u Donbasu. „Predsednik Rusije je potvrdio da je za deeskalaciju konflikta potrebno, pre svega, da ukrajinska vojska prestane sa granatiranjem… Čitaj više »

немамЛатиницуСамоАмеричку
4 godine prije

Juce sam putovao po google mapi, bio do Tasmanije, Guama, Kurila, Kamcatke, iznenadio se koliko Srbija nema velikih jezera, odlepljivao na geografiju Irana posebno prema Perzijskom Zalivu(obavezno pogledati), kako se Split kao grad vidi i kad se odzumiras na ceo jadran.
Ali najvise me se dojmilo da Ukrajina ima tako prirodnu granicu za podelu na Dnjepru.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI