fbpx

Zelenski i Putin razgovarali o situaciji u Donbasu

Vladimir Zelenski ukrajinski predsjednik

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski rekao je novinarima da je u srijedu vodio telefonski razgovor sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Ovu informaciju je potvrdio i zvanični Kremlj.

“Jutros sam razgovarao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom”, rekao je Zelenski na brifingu nakon hitnog sastanka sa bezbjednosnim snagama, sazvanog nakon što su u zoni operacije Donbasa ubijena četiri ukrajinska vojnika. “Nazvao sam ga kratko i rekao da nas to ne približava mirovnom rješenju” rekao je Zelenski.

Kijev tvrdi da su vojnici u Donbasu bili pod vatrom koju su pokrenule lokalne milicije.

Ukrajinski predsjednik je rekao da je tražio od ruskog predsjednika da uloži svoj autoritet i “zaustavi ubistva”.

Nakon telefonskog razgovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ukrajinski predsjednik planira da razgovara o situaciji u Donbasu sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

“Nazvaću i predsjednika Macrona” rekao je Zelenski na brifingu za novinare nakon hitnog sastanka sa ključnim vojnim i policijskim zvaničnicima nakon smrti četvorice ukrajinskih vojnika u području vojne operacije u Donbasu.

“Takođe planiram da se u bliskoj budućnosti obratim i kancelarki Merkel, kako bismo se dogovorili o hitnom sastanku.”

Zelenski je u utorak pozvao lidere Normandijske četvorke, ruskog predsjednika Vladimira Putina, njemačku kancelarku Angelu Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, kako bi sazvali sastanak što je prije moguće. Na sastanku je planirana rasprava o smrti četiri vojnika za čiju smrt Kijev optužuje milicije iz Donjecka.

Donjeck je odbacio te tvrdnje, naglašavajući da se incident dogodio izvan liniji dodira sa ukrajinskom stranom, što je izvan dometa operacija koje provode narodne milicije.

7. i 8. avgusta Zelenski će posjetiti Tursku, gdje će održati razgovore sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom a sastaće se i sa ekumenskim patrijarhom Vartolomejom i predstavnicima ukrajinske i krimsko-tatarske zajednice.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
6 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije

Zelinski o ničem neodlucuju u Ukrajini, on je obicna figura nísta druo. Ukrajini vláda sada krvaví boj izmedju dva Klána ili Borba njihovih politickih mafijasa.Jedni sú za podjelu Ukrajině po incijativi americké Elite a jedni za cjelovitu Ukrajinu.Putin se njima sada igra kako hoces i gradí svoji interes..Prema pricanju Ukrajina a, Ukrajinu je strašná situacija, své sto moze bjezi iž Ukrajině.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

onda, je li Potrošeni pobjegao u svoju vilu u španjolskoj?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Nazvaću i upravu vodovoda i kanalizacije ako mi to USA narede
izjavio je Zelenski ?

octopus
Member
Famed Member
octopus
1 godina prije

Zelinski nije figura, već dobar glumac u seriji. Problem: Ne znaš da li glumi, ili je ozbiljan kao predsjednik Ukrajine…

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Već se čuo sa Mikronom.
Mene fascinira mentalni sklop Putina,desetine slučajeba kada čovjek kroz život naleti na ljude koji ne vrijede niti pišljuvog boba koje nastojimo izbjeći i sa kojima ne zborimo ni o vremenskoj prognozi ali zamislite Putina koji ima dodira s neljudima i ljudima bez morala kao što su Zelenski i Mikron te sa njima mora razgovarati o globalnoj politici i rješavati sudbinu svijeta i trpeti ovakve njihove napade samoljublja i velike važnosti…..
Mala nadopuna…tražio je od Putina da “zaustavi ubistva Ukrajinaca”,zamislite taj stepen šizofrenije, kao da su na drugoj strani neki vanzemaljci a ne isto Ukrajinci.
Ovo je druga strana priče…
“Predsednik Rusije Vladimir Putin je kazao ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom da je za deeskalaciju konflikta u Donbasu potrebno da ukrajinska vojska prestane sa granatiranjem naseljenih mesta u Donbasu.

„Predsednik Rusije je potvrdio da je za deeskalaciju konflikta potrebno, pre svega, da ukrajinska vojska prestane sa granatiranjem naseljenih mesta u Donbasu koje dovodi do žrtava među civilima“, navodi se u saopštenju.

U dokumentu se dodaje da je tokom razgovora potvrđena posebna važnost realizacije Minskih sporazuma, uključujući davanje specijalnog statusa DNR-u i LNR-u. U tom kontekstu je naglašena potreba konstruktivnog dijaloga između dve strane i u okviru minske kontakt grupe.

Iz Kremlja je saopšteno i da je Putin rekao Zelenskom da je potrebno poštovati prekid vatre, uveden 21. jula, i realizovati povlačenje vojske sa linije razdvajanja.”

немамЛатиницуСамоАмеричку
Gost
немамЛатиницуСамоАмеричку
1 godina prije

Juce sam putovao po google mapi, bio do Tasmanije, Guama, Kurila, Kamcatke, iznenadio se koliko Srbija nema velikih jezera, odlepljivao na geografiju Irana posebno prema Perzijskom Zalivu(obavezno pogledati), kako se Split kao grad vidi i kad se odzumiras na ceo jadran.
Ali najvise me se dojmilo da Ukrajina ima tako prirodnu granicu za podelu na Dnjepru.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
6
0
()
x