10 otkrića Assangea koja su razotkrila spletke “vladara svijeta” i zbog čega mora nestati

Julian Assange
58 komentara

Ekvador je predao Juliana Assangea, osnivača WikiLeaksa, britanskim vlastima i sada mu prijeti izručenje Sjedinjenim Državama gdje mu žele suditi za urotu, za što bi mogao dobiti smrtnu kaznu ili doživotni zatvor u Guantanamu. U svojih gotovo 15 godina aktivnosti, WikiLeaks je objavio više od 10 milijuna povjerljivih dokumenata. Među njima većina ima veze s tajnim planovima američke vlade u obavještajnim, sigurnosnim i ratnim programima.

Platforma koju je vodio zatvoreni Julian Assange bila avangarda u objavi tajnih podataka, toliko da su ga progonile savezničke vlade Washingtona, kao što su Švedska i Velika Britanija. Sam Assange se sklonio 2012. godine u maloj sobi u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu, dok mu je vlada Lenina Morena ukinula taj status. Ovdje vrijedi podsjetiti na ono što je WikiLeaks objavio i zbog čega ga elita u Washingtonu toliko mrzi, iako je samo obavljao svoj novinarski posao.

1. Arhiva Guantanama

Godine 2007. je WikiLeaks objavio tisuće dokumenata u obliku priručnika i informacija iz zatvora kojeg je 2002. godine stvorila Bushova administracija u zaljevu Guantanamo na Kubi. Novi zatvorski sustav je dio programa postupaka za osobe za koje se sumnja da su teroristi. Crveni križ je potvrdio da nisu svi zarobljenici iz Guantanama bili teroristi, a kritike zbog funkcioniranja, odnosno mučenja, tortura, proizvoljnog pritvora, nepodizanja optužnice i držanje zatvorenika u pravnom limbu godinama su rasle iz godine u godinu. Obama je, između ostalog, Nobelovu nagradu za mir dobio i zbog obećanja da će zatvoriti Guantanamo, što nije učinio.

2. Afganistan i Irak

Tajne vijesti o ratovima u Afganistanu i ratnim dnevnicima u Iraku objavljene su 2010. godine s gotovo 400 000 izvješća o ratu u Iraku od 2004. do 2009. U tim dokumentima možemo pronaći sve, od vojne opreme koju američka vojska koristi do informacija o vojnim ciljevima i ubijenim civilima, te zlostavljanju i mučenju ratnih zarobljenika.

3. CableGate i američka diplomacija

U 2010. je WikiLeaks objavio milijune diplomatskih nota napisanih između 1966. i 2010. Najvažnije detalje su objavili mnogi međunarodni  mediji, a objave su otkrivale stavove diplomatskih vođa Washingtona, uključujući Henryja Kissingera, te upute njihovim diplomatima da špijuniraju strane političare. Ovaj je dio objava WikiLeaksa poznat i kao CableGate, a dokumenti potvrđuju šalu: “Zašto nema državnog udara u Sjedinjenim Državama? Zato što tamo ne postoji američko veleposlanstvo.”

4. Kolateralna ubojstva

Arhiva koju je Chelsea Manning 2010. dao WikiLeaksu je na svjetlo dana objavljena kao videozapis pod naslovom Collateral Murder, koji pokazuje kako američka vojska puca iz helikoptera Apache na civilne ciljeve glavnom gradu Iraka u Bagdadu, uključujući novinara Reutersa, koji pada na zemlju.

5. Stratfor dokumenti

Između 2012. i 2013. je više od 5 milijuna poruka elektroničke pošte procurilo iz američke obavještajne tvrtke Stratfor. Globalne obavještajne datoteke objavile su brojne dokumente u kojima koji se objašnjavaju pojedinosti o unutarnjoj mreži masovnog nadzora u Sjedinjenim Američkim Državama koje je provodila NSA, kao i o tajnim operacijama koje je Washington proveo u Siriji između 2004. i 2011. Također su se otkrile veze između obavještajnih službi i američke sigurnosne zajednice i nekih tvrtki koje djeluju kao trusovi mozgova i nevladine organizacije, a koje služe eliti.

6. TPP, TTIP i TISA

Od 2013. do 2016. godine je WikiLeaks objavio dokumente u kojima se navodi kako je američka vlada tajno pregovarala o sporazumima o slobodnoj trgovini poznatim kao Trans-Pacific Partnership  (TPP), Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) i Trade in Services Agreement (TISA). Prije pojavljivanja Donalda Trumpa je Washington imao strategiju da novim ekonomskim i pravnim sustavom uspostavi hegemoniju u kojem bi se gotovo u cijelom svijetu teško kršila čak i građanska prava, a sve na temelju sporazuma koji nikada nisu bili objavljeni. Istina o njima se saznala tek nakon objave WikiLeaksa, što je izazvalo val nezadovoljstva u zemljama koje su sudjelovale u tajnim pregovorima s Washingtonom i multinacionalnim korporacijama.

7. Otkrića o vezama banaka, Bijele kuće i vojne industrije

Od svog osnutka 2006. godine je  WikiLeaks objavio nekoliko nestandardnih datoteka multinacionalnih korporacija koje sadrže tajne podatke, kao što su bile posljedice izlijevanja toksina u Obali Slonovače u energetskoj tvrtki Trafigura, čime je pogođeno oko 100 000 ljudi. Tada je otkriveno da su engleski mediji bili sudionici u skrivanju takvih događaja. Osim toga, otkrivene su off shore aktivnosti švicarske banke Julius Bär Group i njene veze s Bijelom kućom i vojno-industrijskim kompleksom japanske tvrtke Sony. Dakle, na meti Assangea su se našle vlade, ali i financijske institucije i velike multinacionalne i vojne korporacije.

8. Globalna špijunaža kao geopolitičko oruđe

U 2016. godini se saznalo da Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) špijunirala telefone njemačke kancelarke Angele Merkel i bivšeg glavnog tajnika UN-a Ban Ki-Moona. Otkrivene su bilješke talijanske diplomacije iz kojih se saznalo da su bivši premijer Silvio Berlusconi i njegov izraelski kolega Benjamin Netanyahu razgovarali o Baracku Obami. U toj objavi se otkriva da su bili špijunirani ministri komunikacije Europske unije i Japana, kako bi detaljno saznali njihove sporazume kako bi se izbjeglo “uplitanje Sjedinjenih Država” u međunarodne odnose, a sve s jednom svrhom: prikupiti podatke kako bi ih koristili za vlastite interese geopolitičke moći na globalnoj razini.

9. Pad Hillary Clinton

Godine 2016. Nacionalni odbor Demokratske stranke je WikiLeaks objavio oko 44 000 poruka elektroničke pošte, otkrivajući kampanju sabotaže protiv kandidature Bernya Sandersa u stranci koju je morala predstavljati Hillary Clinton. S druge strane, 30 000 od tih poruka pripada Hillary Clintonu ili ih je ona poslala tijekom njenog mandata kao Obamine državne tajnice. Otkrivena je njena uloga u državnom udaru u Hondurasu 2009. godine, korumpirana djelatnost Zaklade Clinton na Haitiju, plan tajne intervencije u ratu u Siriji, te milijuni dolara zarađenih davanjem uputa i lekcija bankama i američkim tvrtkama. Ove informacije su dovele do poraza Hillary Clinton u utrci protiv Donalda Trumpa za Bijelu kuću. Mnogi analitičari još uvijek vjeruju da je Trump svakako bolja opcija.

10. Interna CyberCIA

U 2017. godini je objavljen “Vault 7”, dosad najveća zbirka dokumenata Središnje obavještajne agencije (CIA). Možete čitati arhive o tome kako CIA ima golemi arsenal za računalno hakiranje usporediv s onim kojim raspolaže NSA. Najvažnija stvar je da izvođači i službenici agencije imaju tisuće alata koji rade sa “zlonamjernim softverom, virusima, trojancima, nultim danom napada, udaljenim sustavima kontrole zlonamjernih programa i pripadajućom dokumentacijom”. Ti su podaci sada u službi hakera, koji možda znaju vašu IP adresu, a sve zbog neodgovornosti sustava sigurnosti CIA-e.

Ovo je deset smrtnih grijeha Juliana Assangea samo u očima američke elite, iako je sve navedeno, ako bolje pogledamo, posao kojeg su trebali odraditi istraživački novinari The New York Timesa ili The Washington Posta. Međutim, kako je to nemoguće očekivati, jer su američki mediji ne tako davno, tijekom devedesetih, prešli u vlasništvo nekoliko velikih korporacija koje su usko povezane s američkom vladom, sada se pravim novinarstvom moraju baviti hakeri ili neovisni novinari koji često i  ne rade za plaću i objavljuju vijesti samo kako bi razbili medijsku propagandu i mrak u koje je utonulo slobodno novinarstvo na Zapadu.

Što reći za kraj? Julian Assange je u zatvoru i čeka ga moguće izručenje Sjedinjenim Državama, a nekada najprestižnije američko priznanje u oblasti novinarstva “Pulitzerovu nagradu” dobili su The New York Times, The Washington Postu, New Yorker, Press Democrat i Reuters. Među nagrađenim listovima nalaze se, između ostalih, Sun Sentinel, Pittsburgh Post, Los Angeles Times, Advocate, The Wall Street Journal i AP.

Pogledajmo što su objavili vrli američki novinari i usporedimo to s onim što je objavio Assange. Novinari Los Angeles Timesa su nagrađeni za izvještavanje o ginekologu s Univerziteta Južna Kalifornija koji je optužen za zlostavljanje nekoliko stotina mladih žena u više od 25 godina. Pulitzerova nagrada dodijeljena je i novinarima The New York Timesa koji su proveli osamnaestomjesečnu istragu o financijama Donalda Trumpa. A što bi drugo i mogli raditi, nego istraživati Trumpa?

Novinari Reutersa Wa Lone i Kyaw Soe Oo su nagrađeni su za izvještavanje o vojsci i budističkim stanovnicima Mianmara odgovornim za protjerivanje i ubojstva Rohingya u toj zemlji. Dodijeljene su i nagrade fotografima, za kategorije pisanja, drame i muzike, a posebna nagrada je dodijeljena i legendarnoj pjevačici soula Arethi Franklin, za neizbrisiv doprinos američkoj muzici i kulturi.

Ovo je danas novinarstvo u Sjedinjenim Državama, dok Jullian Assange zbog otkrivanja istine mora biti ušutkan, zatvoren, možda i smaknut.

Wikileaks
Pretplatiti se
Obavijesti o
58 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ARBUN
5 godine prije

Assangea LOCIRATI ,UHITITI,PRIVESTI i OSUDITI.

Iza_horizonta
5 godine prije

Onima kojih se to tiče:
U poslednje vrijeme se raspravlja o tome da li treba više centara moći ili ne. Odgovor je da treba i to kao prelazno rješenje u prelaznom periodu. Posle kojeg centri moći neće postojati. Neke usijane glave misle da mogu svoju moć zadržati ili čak povećati. Njima će biti pokazano koliko su bespomoćni. Postoje dvije vrste moći, prva je vještačka koja se krije iza čuvenog naziva “relativno”. Druga je apsolutna moć. Razlika između njih je što je apsolutna moć ista i funkcioniše u svakom vremenu i prostoru. Ona ne zavisi od okvira u koji je postavljena. Kao primjer nečega apsolutnog možemo npr. navesti umjetnost ili vrijednosti. Mona Liza će biti uvijek lijepa u svakom vremenu i prostoru. A vrijednosti koje su vremenski i prostorno ograničene nisu vrijednosti u opšte.

Džugašvili
5 godine prije

Kad pogledamo ovih 10 “famoznih otkrića, za koje si Asange i njegova skupina hakera svojataju zasluge, odmah nam u oči padne jedna stvar. a to je, da se ta otkrića od prvog do zadnjeg odnose na samo jednu jedinu državu i njene obavještajno subverzivne aktivnosti, a to su Sjedinjene američke države! I mnogi misle, da je Asange tim svojim djelovanjem zadužio cijeli svijet i da ga je ustvari spasio od velikog zla, koje mu je prijetilo! Veliki dio medija uglavnom ljevičarske i lijevo liberarne orjentacije kuje Asange.a i njegovu grupu u zvijezde. Opravdano!? da, kad bi oni otkrili i slične tajne i ostalih svjetskih sila, koje sigurno nisu ništa manje ni više moralne i prihvatljive od ovih američkih. Već sam se u svojim prijašnjim komentarima dotaknuo tog fenomena i osvrnuo se na nekakvu veliku zabrinutost korifeja svjetske lijevoliberarne opcije, za sudbinu Asange-a i njihov tobože veliki strah što bi mu… Čitaj više »

PrahaMilan
5 godine prije

Assangea je clan globalista i po naređenju globalista je tzv.uhapsen a uopce nije u zatvoru da s eubrza proces preformacije Amerike i Evrope.A ovaj pozar na crkvi u Francuskoj jako je sve to povezano a biti ce nakon ovog pozara jako zanimljivih događanja.Nebi o tim događanjima dok se neposloze sve kockic eu mozaiku svega toga.

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Assange je heroj i svaka istinski demokratska drzva bi ga trebala proglasiti herojem, te podiguti spomenik sa njegovi liko i nazvati taj spomenik SPOMENIK ISTINE.

ggggggggggggggggggggg
5 godine prije

Zaboravili ste napomenuti da je pokazao dokazne dokumente da je “papa” bio nadreden Malteskim vitezovima, dakle politicarima. I uspostava NSP nije bila cin dobre volje politicara prema njemu, nego podloznost njegovom autoritetu po stanju stvari.

Tomica
5 godine prije

Straćio čovjek život. Dok je džuga na svijetu, nema sr.anja koje SAD mogu napraviti a da se oni ne mažu s tim i pjevaju od sreće. Sve je jasno, očigledno i dokazano, ali sigurno ni ostali nisu bolji, samo ne možemo da pronađemo dokaze.

krezubi glasac
5 godine prije

Ljudi su ovce pa ni 100 Juliana A ne moze ugroziti elitu.

Ace Rimmer
5 godine prije

A je li Assange objavio ista o Rusiji? Nije da tamo nema materijala. Svojedobno sam citao da je odbio objaviti 60GB informacija o Putinovom unutrasnjem krugu koje su mu poslali ruski hakeri. Covjek se ponasa kao ruski agent. Da budemo iskreni, dobar dio tog materijala su mu poslale ruske obavjestajne sluzbe.
Ne samo to, nije optuzen ni za kakvu “urotu”, optuzen je, sasvim konkretno, za pomoc Bradley Manningu pri probijanju jedne sifrirane datoteke. Naravno, ako Assange propjeva o vezama s Rusima i s ruskom obavjestajnom sluzbom, vjerojatno ce ga pustiti na slobodu. Ovo nije prica o slobodi govora i novinarstva, ovo je spijunska prica, dostojna LeCarrea.

Emiliano Zapata
5 godine prije

Nakon ovoga smo gotovi, nema nam vise spasa. Elita je slomila i posljednji otpor!

čoban Đuro
5 godine prije

Kao što se Isus dao zabiti na križ zbog pravde,tako se sada pojavljuju drugi hrabri ljudi koji bi htjeli zaustaviti elite da ne provedu svoj sotonski plan.Kao što se namjera Isusa nije prepoznala ,tako se ne prepoznaju novi mesije koji prepoznaju djelovanje sotone u vidu vladavine kapitala u njihovim rukama.Umjesto da se novom mesiji da podrška mi polemiziramo o tome dali je on vrijedan prezira ,i ne pitamo se zašto je to napravio ,kada je znao da će tragično završiti.

Pazi
5 godine prije

A nista o zlim rusima Assange nije nasao. Sto posto je rus

samo tako
5 godine prije

Pulitzerova nagrada, kao i Nobelova za mir davno več izgubiše smisao postojanja

Janko
3 godine prije

Zalosno za slobodarskisvijet,da ga nije uzeo u zastitu ,jer taj covjek je umesto zatvora zasluzio Nobelovu nagradu ,zasluzio je priznanje za hrabrost,istinoljubljivost,postenje ,ali ce na koncu zavsiti svoj zivot odbacen ,ponizen.On je prava slika svijeta u kojem zivimo,da postenje,istina i covjekoljublje ,pravda i pravednost vise ne postoje.

Ive
3 godine prije

Interesantno je za primjetiti, kako se zapadno evropske jebokratske države baš nikada ne suprotstave USA GANGSTERIMA koji su nominalno jebokratske izabrane vodje USA. Proizlazi da je takozvana zapadna jebokracija uvijek u odbrani, pljačke, kriminala zala najgore vrste.
Shodno tome proizlazi da je naša vlada i sabor u stvari gangsteri kojima je doživotno mjesto u nekom od kazamata a ne da pljačkaju naciju i državu svojim beneficijama. Jer oni nikada ne štite interese naroda već interese bjelosvjetskih zapadnih gangstera.

3 godine prije zadnji put uredio Ive
primozak
2 godine prije

Ne znam zašto se stalno ti kriminalci na vrhu zovu elite. Puno točniji naziv je drek-elite.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI