Daily Telegraph: Najveće zrakoplovne vježbe u Hrvatskoj će slomiti planove Rusije na Balkanu

Padobranci NATO
78 komentara

Na novim vojnim zrakoplovnim vježbama, najvećima u posljednjih 30 godina, sudjeluje 7000 vojnika iz 20 zemalja. Prema novinaru Daily Telegrapha, one imaju takav opseg da im je cilj kršenje vjerojatnih planova Rusije da ojača svoj utjecaj na Balkanu.

„Britanski padobranci sudjeluju u najvećim zrakoplovnim vježbama od završetka Hladnog rata. Njihov je cilj pokazati svoju moć Rusiji“, piše Daily Telegraph.

Vježbe „Swift Response“, koje će trajati mjesec dana, uključuju 7000 vojnika iz više od 20 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, SAD i Francusku. Održavaju se u Hrvatskoj, Njemačkoj, Rumunjskoj i Bugarskoj i cilj im je uvježbavanje brzog raspoređivanja velikog kontingenta snaga NATO pakta u slučaju ruske agresije.

Na teritoriju Hrvatske vježbe traju od 10. do 29. lipnja, a provode se na vojnim poligonima u Slunju, kod Knina, te u vojarnama u Udbini i Zemuniku kod Zadra.

“Mi smo ovdje i spremni smo braniti naše saveznike”, navodi se u objavi riječi zapovjednika 16. britanske jurišne brigade Johna Clarka.

Prema njegovom mišljenju, istočna Europa i Balkan su od posebnog značaja za Veliku Britaniju, te je naglasio da je London spreman suočiti se s bilo kojom potencijalnom prijetnjom stabilnosti regije.

U srijedu je više od 600 britanskih i francuskih padobranaca već provelo skokove padobranom u Hrvatskoj. Neki vojnici su poslani na vježbu odmah nakon godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji.

Ali u isto vrijeme je u ponedjeljak na manevrima poginuo vojnik iz Kanade kojem se nije otvorio padobran tijekom skoka u Bugarskoj. Zajedno s njim je ranjen još jedan kanadski i dva američka padobranca.

Kao što autor članka ističe, vojnici koji rade kao honorarni radnici također mogu trenirati na tim vježbama.

Vježbe će se također održavati u zračnoj luci kod Zadra u Hrvatskoj, gdje će se uvježbavati ​​vojne zračne operacije i zaštita od dobro opremljenog neprijatelja. Također, zemlje će moći iskusiti novo visoko precizno oružje, kao što je helikopter Wildcat i dron Puma, koji s udaljenosti mogu pratiti neprijatelja pomoću infracrvenih kamera.Britanska i francuska vojska već su provele obuku gađanja.

Autor članka primjećuje da „saveznici“ prvi put provode manevre u Hrvatskoj.

“Opseg vježbi je očito namijenjen da zaustavi bilo kakve planove Kremljau širenju svoje sfere utjecaja u regiji Balkana”, piše autor.

U isto vrijeme, na sve komentare Rusije o vježbama vojni zapovjednici vježbinavode kako su trupe u svim zemljama u kojima se održavaju manevri „Swift Response“ došle na poziv lokalnih vlasti.

Hrvatska je naš vrlo moćan strateški partner u istočnoj Europi i mi pozdravljamo priliku da s njom razvijemo jake bilateralne veze i britanski pristup pokažemo sa zajedničkim vježbama”, navodi se u komentaru Johna Clarka.

“To daje vrlo jasan signal našim neprijateljima da možemo projicirati silu na velikim udaljenostima u vrlo kratkom vremenu.Stabilnost na Balkanu je izuzetno je važna za stabilnost u Europi”, dodao je zapovjednik 16. britanske jurišne brigade Johna Clarka.

Time je britanski vojni zapovjednik još jednom potvrdio povijesne napore Londona da se na ovim prostorima očuvaju mir i stabilnost, baš kao 1914. s ubojstvom austrijskog prestolonasljednika u Sarajevu, čime je Austro-Ugarska konačno dobila izgovor za pokretanje Prvog svjetskog rata, kao i organizacijom puča 27. ožujka 1941. godine, koji je razbjesnio Hitlera i bio razlog za vojnu kampanju koja je na Kraljevinu Jugoslaviju pokrenuta 6. travnja iste godine.

Za oba događaja povijesni izvori tvrde da su režirani od strane britanskih obavještajaca bili su korisni na britansku krunu, ne mareći, naravno, za sudbine naroda na ovim prostorima.

Daily Telegraph

VIDEO – Vježbe „Swift Response“

Swift ResponseVojna vježba
Pretplatiti se
Obavijesti o
78 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kolega 105
4 godine prije

Onoga tko je u ime Hrvatske odobrio tu vjezbu odmah pred prijeki sud a potome pred zid ili barem 99 godina robije, ne zatvora vec robije.

Trubadur
4 godine prije

Eto… Siguran sam, da pripadnici 76. gardijsko padobranske divizije iz Pskova, več plaču od straha…

ajfvniaenfviuaqnvunqn
4 godine prije

Treniraju za drang nach osten.

Alen
4 godine prije

Nije ovo prva vjezba tzv medjunarodnih snaga ali jeste najobimnija do sada ..
Prije nekoliko mjeseci slo,bih,hr,hu su takodjer imali vjezbu od slo via hr do hu.. Trajala je nekih 25-30 dana..
Ovakvih malih vjezbi ima puno i predhodnica su ili trening za ove veće gdje se to sve fino sinhronizira..
Za sta se budale utreniravaju vidjećemo…

Ante
4 godine prije

Ta vježba znači da Hrvatski ” domoljubi ” neće imati problema kada opet budu išli po kredite da zaduže Hrvatsku do kraja. Osim toga ovime je osiguran potpun slom ekonomije Hrvatske. Pošto se ovi neće maknuti sa vlasti. Zapad treba baš takvu zemlju, ekonomski slabu i pod velikim dugovima. Da zapad ojača ekonomiju i zatvori lopove tako bi osigurao Hrvatsku od ” ruske agresije “

tuf
4 godine prije

Gdje su svi oni uplakani pripadnici CO2 religije koji nam kažu da ne trebamo imati djecu inače ćemo zbog karbonskog otiska za 12 godina nestati sa površine Zemlje? Što nisu zaustavili ovo suludo rasipanje CO2?

kardinale
4 godine prije

Treniraju momcine sa pride zastavicama a jos malo zima dolazi i molit ce ruse za plin. Svake godine repriza ludila. Monty piton leteci cirkus. Ovo je kad netko cita bajke starim ljudima. Retard news and defence. Norvezani potopili svoju fregatu od pola miljarde eura na slicnim zdruzenim zaje…ncija vjezbama.

Neda
4 godine prije

Rusi će se prestrašiti ha ha ha oni ne ugrožavaju nas to su samo vase bolesne misli

Tadmur Palmirović
4 godine prije

Ovim putem apelujem preko “proruskog” portala prema predsjednici i vrhovnom komandantu oružanih snaga HR, premijeru, ministru odbrane da nas oni kao “strateški partneri” i “sukreatori” američke vanjske politike zaštite od razularenog i bijesnog ruskog medvjeda..

Alen
4 godine prije

Ko plaća / finansira ove vjezbe… Svaka drzava svoj trosak ili nato časti.. Ili je i to misterija..

krezubi glasac
4 godine prije

Car Putin se preznojio od straha. :)))))))))))
Da nije bilo rusa sluzbeni jezik EU bi bio njemacki a ostali bi bili zabranjeni. Slika Adolfa bi visila u skolama .
Skacite budaletine sa 60 kg tereta i przite porezni novac.
Od koga ce nas englez braniti madre mia hahahahaah

Lucija
4 godine prije

U Rumunjskoj iste vježbe. Ameri upali u njivu i tenkovima, Humvijima i ostalim uništili nekoliko ha pšenice:
” Besni seljaci su odmah pozvali policiju, koja ih je jedva smirila i objasnila da Amerika nije napala Rumuniju, nego su vojnici pogrešili. Ipak, uništili su im nekoliko hektara useva, a u toku je procena štete. Amerikanci se pravdaju da je krivo vreme.

“Naše jedinice skrenule su na polja zbog opasnih vremenskih uslova”, saopštili su. Na vežbu su zakasnili, a pritom su uništili nekoliko hektara useva.

Šteta se još procenjuje, a lokalne vlasti već su pokrenule postupak dobijanja kompenzacije.”
izvor: kurir rs

Muppet show
4 godine prije

Mi smo im strateski partner? I amerima smo pa isto trebamo vizu i karantenu ka babijani ako bi putovali tamo.

Splitexpress
4 godine prije

Ne znam tko bi branio Hrvatsku,osim na šanku?

Direktor
4 godine prije

Miki, došli bi rusi radi resursa, valjda da bi zauzeli plinska polja i plin prodavali amerima, onaj isti plin koji hrvatska kroz ljetne mjesece jeftino prodaje rusima da bi ga u zimskim mjesecima rusima plaćala duplo !!

Mishko
4 godine prije

Sandalaši ih ispljuskali u afganistanu a oni bi branili nekoga, dobro je netko primjetio:oni su tu da nas poštene hrvate još više porobe.

onaj najgl.......veći Dalton
4 godine prije

“Hrvatska je naš vrlo moćan strateški partner………….”
Ovome su nešto sipali u rakiju.

4 godine prije

Samo dva pitanja: a) Da li padobranci nose pelene? b) Ako nose, kako će se lički domoroci rukovati sa njima?

Tomica
4 godine prije

A, kakvi su planovi SAD i UK za Balkan?
Ah da, oni samo žele da nas zaštite od malignog utjecaja Rusije.

irenaa
4 godine prije

ajme budala ko za sada napada domovinu

Perun
4 godine prije

Nato macht frei ….

nessy
4 godine prije

Evo, sada znam, pouzdano, kao sto je nasa predsjednica rekla, mi sukreiramo Americku vanjsku politiku. Sada, znamo u slucaju bilo kakve frke, da smo medju prvima na nisanu. Kako mi se samo srce razgali, kad vidim, da ce u slucaju sr..a nasa mladost ginuti za interese smradova koje nismo nikada ni vidjeli ni culi. Go, NATO, go USA, tko hebe stoku sitna zuba, koja ce popiti metak za vise ciljeve.

Tomica
4 godine prije

Ne treba Rusija ništa da radi, samo ih pusti da vježbaju, sami će se uništiti.

Tony
4 godine prije

Samo neka se vjezba.

Marangun
4 godine prije

sada znamo gdje će padati pogođene rakete

Nikla
4 godine prije

Na djelu je militarizacija Hrvatske. Ovaj nass Napoleon cce nas odvesti na prosjaccki sstap.

Alpha
4 godine prije

To sve pomlati jedan snajper prije nego dotaknu tlo. Pa i iz fer play-a da im dopusti prizemljenje, laka su meta. Razbacani, pretrpani ne mogu formirat obruč ni liniju, nemaju se izgleda izvuč sa tog terena ako se sukobe sa istim brojem vojnika.

DažBog
4 godine prije

Samo napred, Rusi za vas imajuspremno lovačko društvo – istina za lov na fazane ali po potrebi mogu tamaniti i kokoške.

Schwarzenegger
4 godine prije

Da, baš to nam treba, umjesto da surađujemo sa Rusijom mi surađujemo sa US vojno-idustrijskim kompleksom čiji cilj je proizvodnja i prodaja što više oružja. Mi surađujemo sa ratnim profiterima zapadnih zemalja i tako postajemo prva meta ruskih projektila ako ikada dođe do rata. To su zapadne provokacije iz gore navedenih razloga. Russija ne želi i nikada nebi nikog prva napala. Rusija samo želi da se poštuje dogovor iz 1989. između Gorbačeva i Regana da se NATO ne širi istočno ni jedan centimetar a za uzvrat oni če srušiti Berlinski zid i napustiti istočnu njemačku i napustiti istočni blok što se i dogodilo. Nažalost lažovi ameri kao i uvjek prije a i poslije nikada se ne drže dogovora pa se Nato proširio gotovo svuda u bivše zemlje istočnog bloka a današnju Russiju se optužuje da priprema napade na baltičke zemlje pa čak i Poljsku što je apsurd. Zanima me kako… Čitaj više »

Zvrk
4 godine prije

Kako ono ide, hrvatska puška na hrvatskom ramenu ili hrvatski mozak u briselskom znamenju?

Schwarzenegger
4 godine prije

kada,kada kada bi pečene guske i ribe padale sneba nebi bilo ni gladi u svijeteu

samo tako
4 godine prije

Proklet bio izdajica svoje domovine

tiktak
4 godine prije

ljudi moji citam komentare i nemogu da vjerujem
pa zar ovo nisu saveznici iz drugog svjetskog rata ameri englezi i francuzi .
u cemu je problem?
haha ha ha
pa vi ste ratovali protiv svoj saveznika devedesetih!?
za srbe; ljudi vi ste jednom NA.UZILI ruse i necete vise nikad sad ste samo moneta za podkusurivanje

Lucija
4 godine prije

Na svim bitnim mjestima i položajima u vojsci ’90. bili su – Hrvati.
Jednom prilikom je čovjek naveo 6-8 imena na fb.

Mak
4 godine prije

Zato što smo je mi i napravili, a vi zajedno sa Slovencima-usrancima i Makedoncima- majmunima koji gađaju izmetom ste napravili ovo, jel vam se sviđa?

Mak
4 godine prije

JNA je odgovorna za ustavni poredak, nikakav Mesić, Kučan ili Milošević nisu iznad nje, ali očito je Kadijević bio dobro podmazan, zajedno sa ostalim koji su zbog podmazivanja, nacionalnog ključa ili gluposti i nedorasli za te pozicije “zakazali”!

Splitexpress
4 godine prije

Najbolji dokaz koji pokazuje tko je gazda ratova na Balkanu je situacija oko Banja Luke u Oluji?HV ide naprijed,očekuje se pad Banja Luke,ali onda poziv iz američke ambasade zaustavlja operaciju i vraća HV Nazad u Hrvatsku?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI