Noam Chomsky: “U Europi, bez obzira tko bude izabran, politika ostaje ista!”

Noam Chomsky
1 komentar

“Liberalni programi su negativno utjecali na mnoge narode, dok je u Europi došlo do potkopavanja demokracije, jer odluke donose birokrati, a ne šefovi država”, kaže Noam Chomsky.

Poznati lingvist i filozof Noam Chomsky je za medijsku kuću RT, koju je Europska komisija proglasila “nepodobnom zbog promicanja ruske propagande”, govorio o uzrocima uspona krajnje desnice, što su, po njegovom mišljenju, “trendovi u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama”. Želio je i “diskreditirati mit” o novoizabranom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, za kojega se tvrdi da je protiv postojećeg establishmenta, poduzetničke i financijske oligarhije.

Chomsky tvrdi da su ovi trendovi rezultat utjecaja liberalnih programa koji se u svijetu nameću posljednjih 25 godina, a dizajnirani su tako da su doveli do “zamora ili čak revolta većine stanovništva”.

Kao posljedica toga, kaže Chomsky, “ljudi su ljuti i razočarani” i traže “žrtvene jarce”, a moglo bi se dogoditi da to budu oni najranjiviji: imigranti i Afroamerikanci.

Recept za katastrofu

“U Europi su ovi programi potkopali demokraciju, jer odluke protokolarno donosi birokracija. Iz tog razloga, bez obzira tko bude izabran, politika će u Europi ostati ista, jer je ne određuju predstavnici većine stanovništva, nego Europska komisija“, tvrdi američki filozof i lingvist.

Chomsky stvaranje jedinstvene europske valute, bez adekvatnih političkih struktura, naziva “receptom za katastrofu“.

“Za razliku od federalnih sustava, čak i onoga kojeg imaju Sjedinjene Države, Europi nedostaje mehanizama za prijenos sredstava iz bogatih dijelova za pomoć siromašnima u teškim vremenima. Uz to imamo i činjenicu da zemlje poput Grčke ili Italije nemaju kontrolu nad svojom valutom, čime im ujedno nedostaje alat za rješavanje krize”, kaže Chomsky.

“Glupost je reći da je Trump protiv sistema”

Što se tiče navodnog stava Trumpa da je protiv postojećeg sustava, Chomsky smatra da je to “glupost”.

“Samo pogledajte koga je novoizabrani predsjednik odabrao u sastav njegove buduće Vlade. Osim toga, od izbora Trumpa cijene dionica financijskim institucijama i energetskim tvrtkama su se popele u nebo, jer investitori očekuju zakone koji će im omogućiti da zarade više, iako će to dovesti do još veće propasti, a sve će platiti drugi”, požalio se Noam Chomsky.

Europska komisijaliberalna politikanoam chomsky
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
N
7 godine prije

Bez obzira što Čomski priča “antiglobalističku” priču, on je uvijek prisutan u mainstream medijima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI