Erdogan: “Treba okončati monopol dolara i trgovati u nacionalnim valutama”

Lira Dolar
25 komentara

Na ekonomskom forumu u Biškeku, glavnom gradu Kirgistana, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan se jučer oštro okomio na američku upravu i politiku Washingtona. Izjavio je da manipulatori valutama pokušavaju ugroziti jaku i stabilnu tursku ekonomiju, javlja turski list Hürriyet.

Turski predsjednik je poručio kako je njegova zemlja, usprkos svim napadima na njenu ekonomiju, odlučna u očuvanju ekonomske nezavisnosti, s posebnim naglaskom na nezavisnost u sektoru obrane.

Zavisnost o američkom dolaru u međunarodnoj trgovini postaje sve veći problem. Potrebno je postepeno okončati taj monopol dolara. To treba uraditi jednom i za sva vremena, i to uz pomoć vlastitih valuta”, poručio je Erdogan na  forumu u Biškeku.

Erdoganove poruke dolaze na vrhuncu napetosti u odnosima između Ankare i Washingtona do kojih je došlo zbog prijetnje američkog predsjednika Donalda Trumpa da će Turskoj uvesti sankcije zbog sudskog procesa koji se u toj zemlji vodi protiv američkog pastora optuženog za terorizam.

Trump je Turskoj udvostručio carine na čelik i aluminij, što već nekoliko tjedana uzrokuje pada vrijednosti turske lire u odnosu na američki dolar.

Današnji nedjeljni tečaj je 6,54 nove turske lire za jedan američki dolar, što je još uvijek daleko od “razine bankrota” za neke banke i privatna poduzeća, koju se, ovisno o izvorima, procjenjuje pri dugotrajnom tečaju od preko 7 lira za jedan dolar, a još dalje je od probijanja “granice nacionalnog bankrota” za koju mnogi smatraju da bi bila pri tečaju od 8 lira za dolar. Aktualna situacija, iako nije dobra, pokazatelj je da su Središnja banka Turske i vlasti zemlje svojim intervencijama uspjeli stabilizirati situaciju.

To je Erdoganu dalo hrabrosti i da komentira drugu spornu situaciju odnosima sa Sjedinjenim Državama, onu oko kupnje ruskih sustava S-400, čemu se američka uprava u NATO oštro protive.

Predsjednik Turske je izjavio kako njegova zemlja nema namjeru od bilo koga tražiti odobrenje za kupovinu ruskih protuzračnih raketnih sustava S-400, pa ni od Amerike.

“Zaključili smo s Rusijom sporazum o kupnji sustava S-400. Neke to brine. Izvinite, ali mi nećemo tražiti odobrenje ni od koga“, rekao je Erdogan na ekonomskom forumu u Biškeku.

Recep Tayyip Erdoğan je prije dva dana izjavio “kako Ankara računa da će sustave S-400 dobiti u najkraćem mogućem roku”.

Podsjetimo, Rusija i Turska su potpisale sporazum o kreditu za isporuku sustava S-400 Ankari u prosincu prošle godine. Prema službenom priopćenju glavnog tajnika turske obrambene industrije, turska vojska će dobiti dvije baterije sustava S-400, koje bi trebale imati osam lansera sa 112 projektila i jednom zapovjednom jedinicom s dva radarska i dva pomoćna vozila.

DolarliraS-400
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
RoPe
5 godine prije

6.54 lire za dolar. To su dobre vijesti jer je onda odnos lire i kune cca 1:1.
Znaci čajevi, datulje, pinjoli… sve bagatela.

Wehrmacht
5 godine prije

Erdogan je u pravu. Treba jednom za sva vremena riješiti se washingtonski i londonski Jevreja koji zele da porobe cijeli svijet. Ne treba zabiraviti i na njihovu braću Kremlju koji su im bili saveznici u svakome ratu u proslosti. “Kremlinski jevreji vođeni su isključivo taktičkim odlukama koje se sprovode samo brutalnom silom.” A. Hitler.
Doći će dan kada će univerzalni trovači svih naroda biti pobjeđeni i narodni interesi izbiti u prvi plan.

Spartak
5 godine prije

Kajde Erdo, ali izdrži do kraja. Nemoj za dva tjedna okrenuti kabanicu i izjaviti da je Amerika veliki prijatelj Turske i da ćeš kupiti od njih Patriote ili što već

Fatih
5 godine prije

DOLAZI KRAJ ANGLOSAKSONSKOJ NEOLIBERALNOJ POLITICI.NEMA VISE UNIPOLARNOG SVIJETA.OSOVINA MOSKVA-PEKING CE SRUSITI SOTONU IZ VOSINKTONA,AMERICKU DUBOKU DRZAVU I NJIHOVE SATELITE IZ EVROPE.

Fatih
5 godine prije

UKINUT VIRTUALNU VALUTU KOJU STAMPA FED.POLITIKU ANGLOSAKSONACA TREBA UNISTITI U KORIJENU….A ISTINU PREDOCITI NJIHOVIM GRADJANIMA.IZVRSITI TOTALNU DEDOLARIZACIJU I TRGOVATI U NACIONALNIM VALUTAMA.

Mariola
5 godine prije

Ojaćat nacionalnu valutu pa nek oni prde sa tim svojim dolarom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI