Gazprom obustavio isporuke plina Ukrajini – Kijev mora uvesti režim štednje

Plinovod Rusija
20 komentara

U srijedu navečer je priopćeno da je Arbitražni sud u Stockholmu djelomično udovoljio zahtjevima ukrajinskog Naftogaza u sporu s Gazpromom oko ugovora o tranzitu i odlučio da su količine transporta plina u razdoblju od 2009. do 2017. godine bile nedovoljne. Zbog toga bi ruska kompanija ukrajinskom Naftogazu navodno trebala platiti odštetu od 2,56 milijardi dolara, iako je početni zahtjev Ukrajine bio oko 16 milijardi.

Gazprom je ukazao na  dvostruke standarde  arbitraže i najavio da će se žaliti na presudu. Istovremeno je odlučeno da od 1. ožujka Gazprom obustavlja isporuke plina za ukrajinski Naftogaz.

Nakon priopćenja Gazproma su stručnjaci u Ukrajini rekli kako se ovih dana može očekivati nestašica plina u zemlji i da je potrebno uvesti režim štednje. Ove prognoze je potvrdio i Naftogaz.

Čelnik Naftogaza, Andrej Kobolev, rekao je da se od 1. do 4. ožujka u Ukrajini očekuju teške hladnoće i zbog toga će na dnevnoj bazi nedostajati 18 do 20 milijuna kubnih metara plina.

Naftogaz bi kupio te količine od Gazproma, ali će zbog odbijanja ruske kompanije da Kijevu proda plin Ukrajina pokušati pokriti nedostatak uvozom s europskog tržišta. Međutim, 10 milijuna kubnih metara dnevno, koliko može platiti, još uvijek nije dovoljno.

Kobolev je podsjetio da postoji plan djelovanja iz 2015. godine, koji predviđa uvođenje posebnog režima potrošnje plina u slučaju prelaska na alternativne izvore goriva. Tvrtke mogu smanjiti toplinsku proizvodnju za oko 5 do 10%.

“Predlažem da ovaj plan uvede već od subote, za 3. dana”, dodao je direktor ukrajinskog Naftogaza.

U međuvremenu je predsjednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio kako u slučaju neisplate novčane kazne Kijev treba oduzeti imovinu Gazproma.

U Rusiji za sada nisu komentirali izjavu Porošenka i ostali su pri odluci da plinski ventili za ukrajinski Natogaz ostanu zatvoreni.

 

gasGazpromNaftogazPlin
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
6 godine prije

Daj gas!

Sinisa
6 godine prije

Brutalno!

Mikojan
6 godine prije

Sad će se grijati na ugljen s istoka Ukrajine a da mr. Anemic nije zasrau odnose s Rusijom sad bi mr. Čermak mogao otvoriti firmu u Ukrajini pa uvoziti im Ruski plin i zaraditi, zna čovjek kako se to radi, usred sukoba trgovati sa svima.

Vlastimir
6 godine prije

Šta su tražili to su dobili,mislim Ukrajinci.Gluplju vladu nisam video.

igi
6 godine prije

U međuvremenu je predsjednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio kako u slučaju neisplate novčane kazne Kijev treba oduzeti imovinu Gazproma.
…OK…uzmite…gazprom će preživjeti…nadovezao bih na ono rečeno od šefova sberbanke;…mi postojimo već 150god. i ovo ćemo progurati, ali nikada nećemo zaboraviti.(lex agrokor)

Pomalo
6 godine prije

Pa covjece taman kad pomislis da kod nas debili vode drzave pogledas ukrajinu…
Pa ovi nasi plenkovici, vucici, izetbegovici su zlatni

mars
6 godine prije

“Alaj volim ovaj režim,
plina nema
para nema
pa ja smrznut
samo ležim.
I dok tako
smrznut ležim,
i još uz to
bijesno režim,
u glavi mi se
misli roje
gdje da kidam
gdje da bježim.”.
Možebitni refren nove ukrajinske himne.

tuf
6 godine prije

Neka se obrate svojim najboljim prijateljima amerikancima, oni nikad ne ostavljaju nikoga na cjedilu i uvijek osiguraju prosperitet narodima koje gurnu u svoje šarene revolucije.
Sigurno će Trump osobno dovesti tanker LNG plina, da se ne smrzavaju ispostave američkih firmi i interesa u Ukrajini.

dalmata
6 godine prije

Ka da je to vazno?Ukri i Porosenko imaju USrA,Eu,NATO.Ovo ja samo mala pecka i Eu,sta ih ceka ako se ne popravu.Ako triba zavrtat ventile,iden,dobrovoljno i besplatno,a kad dode dan da se zavrnu ventili(ako i dalje budu mizerija u dusi,a imbecili u tintari) odma me stavite na listu pomocnika za zavrtanje ventili,jer samo velemajstori vucu prave poteze

Zadranin
6 godine prije

Di su im sad Ameri sa plinom? Opet će kupit od Rusa, i preprodat Ukrajincima kao vlastiti i po puno većoj cijeni. E budala.

Pljuc.

Kenan
6 godine prije

Nije mi jasno.Godinama je Naftogaz bio dužan Gazprom-u po 2-3 milijarde USD.I sad zadnjih godinu-dvije kod arbitra Šved-a,je odjednom Gazprom dužan Naftogaz-u.Svašta.Ma odjebite ih i zavrnite pipu.pošto su tak pametni,na čelu sa svojim židovskim gospodarom Porošenkom.

Sinisa
6 godine prije

I tranzit obuhvacen odlukom??
“„Gasprom“ je prinuđen da u počne proceduru raskida svih ugovora sa ukrajinskim „Naftogasom“ za isporuke i tranzit gasa, rekao je šef ruske kompanije Aleksej Miler.”

čitatelj portala
6 godine prije

Zažalili su Ukrajinci već radi svađe s bratskim narodom Rusije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI