Hram star 3.000 godina otkriven u Tel Motza blizu Jeruzalema, ali ne odgovara biblijskim tekstovima

Tel Motza
59 komentara

Postojanje hrama koji datira iz željeznog doba, otkriveno je u Tel Motza (blizu Jeruzalema) 2012. godine u Tel Motzi. Prva iskopavanja su tek završila, ali su prvobitne informacije u suprotnosti s Biblijom prema kojoj je postojalo samo jedno kultno mjesto u to vrijeme, piše u upravo objavljenom radu sveučilišta u Tel Avivu.

Sveučilište u Tel Avivu objavilo je rezultate iskopavanja koja su započela 2019. godine u blizini Jeruzalema, u Tel Motzi, gdje je 2012. godine otkriven hram star 3000 godina.

Njegovo postojanje dovodi u sumnju određene biblijske tekstove, prema kojima je u to doba postojao samo jedan hram ovlašten u Judeji nakon reformi kraljeva Ezekije i Jozije, a Salomonov u Jeruzalemu.

Previše hramova za Bibliju?

Istraživači vjeruju da je hram Motza odgovarao drevnim vjerskim tradicijama Bliskog Istoka, kao i biblijskim mjestu: „To znači da su hramovi poput hrama Motza trebali postojati veći dio željeznog doba. Uz to, bili bi dio službene vjerske strukture koju su kraljevi odobrili.”

Moguće podrijetlo gradnje hramova

Iako se planira nekoliko faza iskopavanja 2020. i 2021. godine, istraživači u ovoj fazi pretpostavljaju da bi hram Motza mogao biti postavljen na inicijativu male skupine ljudi koji su udružili snage. Hram bi mogao biti element moći i pomoći lokalnim čelnicima da zadrže kontrolu nad zajednicom. Tijekom iskopavanja pronađen je i niz artefakata, poput antropomorfnih i zoomorfnih figurica, kameni oltar, kao i jama napunjena pepelom i životinjskim kostima.

Biblija i arheologija

Biblija je zbirka tekstova nastalih u vremenu između 8. i 2. stoljaća prije Krisa (Stari zavjet) i drugi dio krajm 1. i početkom 2. stoljeća (Novi zavjet). Stari zavjet pisan je hebrejskim jezikom, izuzev dijelova Ezre i Daniela te nekoliko riječi u Knjizi Postanka i u Jeremiji pisanih aramejskim jezikom.

Autografi biblijskih knjiga ne postoje, nego mnogobrojni njihovi prijepisi, tzv. tekstualni svjedoci. Služeći se njima, biblijska znanost nastoji strogim znanstvenim metodama prirediti što pouzdaniji biblijski tekst, tzv. kritičko izdanje Biblije. Židovi tumače Bibliju doslovno i propovjednički, tražeći u njoj skriveni, dublji smisao, tumače je već od 2. stoljeća pr. Kr. sve do danas. U novije doba židovski tumači Biblije uzimaju u obzir rezultate arheologije i drugih znanosti, te se približuju kršćanskim biblijskim komentarima. (Wikipedia)

biblijaHramJeruzalemTel Motza
Pretplatiti se
Obavijesti o
59 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rolling Bluesman
4 godine prije

Stari zavjet -oko za oko, zub za zub, izabran narod.
Novi zavjet – oprost, obican narod.
Tako to vec par tisuca godina netko hebe obican narod.
Bog s tim svim skupa veze nema.

Ora
4 godine prije

Tu još ima ne dogovorenih pitanja, treba vidjeti kojem plemenu-narodu je pripadao i koje religijskog tipa je bio..

Mlata
4 godine prije

Sve je to počev od otprilike tri stote godine n.e. počelo sa rušenjem, zatrpavanjem, spaljivanjem zapisa

Mikojan
4 godine prije

Ne odgovara biblijskim tekstovima, pa šta ćemo sad ??

Kgfjč
4 godine prije

Ma nije valjda da Židovi lažu???

Ive
4 godine prije

Ma to je bila prva tajna baza MOSAD-a

martinivo
4 godine prije

Oni koji znaju istinu, najčešće šute. Oni koji malo znaju, nešto napišu, odu do ogledala, i misle o liku koji se pojavi, daje lik premudar. Wikipediju može dopisati, svaki onaj koji se malo potrudi. U povijesti ljudi, postojali su narodi koji su obožavali lažne bogove. Današnji tekstopisci mogu napisati bilo šta. Pronalazak ovih figurica, govori da to nije hram pravoga Boga, koji ima svoje ime, a to je Jehova. To vrijedi istraživati.

aofvnawiefiwuefwqeuduqwedqewdqe
4 godine prije

Šta su našli Anunakije………….

RENEW
4 godine prije

Ga je postavil vesoljec Enki in njegovi otroci, ki jih je naredil na zemeljskih ženskah?

Spacevoodoo
4 godine prije

Kršćanski tekstovi su kroz povijest mjenjani i vrlo teško je doći do istine ne samo kad je kršćanstvo u pitanju.
Možda ostaci ostataka istina raznih religija i postoje i to bi se eventualno moglo naći u samostanima drugih religija koji nikad u povijesti nisu bili osvajani i spaljivani. Navodno postoje stari kršćanski tekstovi u budističkim samostanima u Tibetu i koptskim u Egiptu. Ako je netko nekad i istraživao to se drži daleko od mainstream medija i današnjih religija.

imalijosnade
4 godine prije

kolike su ovo dimenzije 4×3 m²..? nema šta, jaka civilizacija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI