Latvija: Borci za slobodu su oni koji su borili i protiv SSSR-a i nacizma

Kijev ukida praznike
10 komentara

Latvijski parlament je u konačnom čitanju usvojio zakon o dodjeli statusa sudionika Drugog svjetskog rata. Kako izvještava baltički portal Delfi, taj će status biti dodijeljen latvijskim državljanima koji su se borili u redovitim vojnim jedinicama i protiv nacističke Njemačke i protiv Sovjetskog Saveza. Ovaj se zakon ne odnosi na takozvane “negrađane”, stanovnike zemlje kojima nakon raspada Sovjetskog Saveza središnje vlasti nisu priznale pravo na državljanstvo i žive u Latviji u nekoj vrsti pravnog limba.

Zakon je predložila Komisija za ljudska prava pri parlamentu, kako bi se ocijenila prava građana Latvije koji su se za vrijeme Drugog svjetskog rata borili u sastavu redovitih vojnih postrojbi drugih zemalja i koji su sudjelovali u oružanoj borbi protiv Sovjetskog Saveza i snaga nacističke Njemačke ili njenih saveznika.

Prema zakonu, status učesnika Drugog svjetskog rata se priznaje građanima Latvije od 17. lipnja 1940. godine, kao i stalnim stanovnicima Latvije koji su legalno ušli u zemlju prije tog datuma. Ovo pravilo se ne odnosi na pojedince i njihove obitelji koji su došli u Latviji na temelju takozvanog Sporazuma o vojnim bazama od 5. listopada 1939.

Status se neće priznati članovima Nacional-socijalističke partije Njemačke i njenim paravojnim strukturama, tajnoj policiji i sigurnosnim službama ovog režima.

Taj status neće biti dodijeljen ni onima koju su radili za KGB, SSSR ili Latvijsku Sovjetsku Socijalističku republiku. Priznat će se status samo ljudima koji su bili zaposleni u njihovim financijskim, administrativnim i ekonomskim odjelima.

Također, status učesnika u Drugom svjetskom ratu se neće dodijeliti osobama osuđenim za zločine protiv čovječnosti i druge zločine iz te kategorije.

drugi svjetski ratnacistiSovjetski savezSSSR
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
6 godine prije

…to je unutrašnja latvijska stvar i ne treba tome davati preveliki značaj;…danas se bitka ne vodi za povjest nego za budućnost i opstanak nacionalnih država i pogotovo demografiju a navedena kvazi država za 30god. snosit će poosljedice što se nije bavila stvarnošću a manje prošlošću.

Aaaa
6 godine prije

Izgleda da se i oni još bave “ustašama i partizanima”

Laki Topalović
6 godine prije

Običan trik. Protiv nacizma se nije borio skoro nitko, ako ne malo onih s istoka, ali ne vjerujem, oni su se povukli s Crvenom armijom na istok.

Georgij Žukov
6 godine prije

Jos jedan dokaz da je raspad Jugoslavije i sve sto se dogodilo kasnije zamisljen kao pokus , koji ce u slucaju da uspije biti preslikan na sve drzave istocnog bloka .
Konkretno sto se tice statusa sudionika Drugog svijetskog rata , hrvatska je to uradila na nacin da je ustasama podjelila penzije .

milan
6 godine prije

Izjednacavanje pa i po Kristu smo svi jednako krivi, samo sto je danas ako postoji danas jer, to je vec sutra!, netko krivlji. No, cinici bi rekli; Da nismo gresni Kristova zrtva bi bila besmislena! Stvarno izjednacavanje vredja, ono vredja kako porazene takodjer i pobjednike zarad vlastitih zrtava. Treba dozvoliti pobjednicima da slave a porazenima da i tuguju do naredne prilike, da u toj utakmici nanosenja zla onom drukcije mislecem, prekinu tugovanje. Vjerovatno dolazi taj cas, sutra ce pokazati!

Crveni Komesar
6 godine prije

Jos jedno “jednacenje” nacizma i komunizma od strane EU propagande.

Priznaju nacisticke kolaboracioniste kao jedine pozitivne ucesnike…

Zapad je intelektualno jos davno bankrotirao, i ovi potezi samo govore o bespomoćnosti zapada pred naviranjem novog istoka… Na celu sa Rusijom i Kinom.

Zvrk
6 godine prije

u latviji su redovne vojne parade bivših veterana ss-a koji su eto, borci za latviju.

Nikša
6 godine prije

Ako od 1941-45-te nisi pucao na Nijemca ili Sovjeta onda nisi imao na koga drugog.Znači nemaju boraca uopće.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI