Lukašenko: “Bjelorusi su Rusi i ne mogu nas posvađati s prijateljima”

Aleksandar Lukašenko Petro Porošenko
31 komentar

Propagandni televizijski kanal Belsat na bjeloruskom jeziku, sa sjedištem u Varšavi, izvještava kako predsjednik Aleksandar Lukašenko pokušava održati prorusku vanjsku politiku koliko god je to moguće, čak i ako se plaši neprijateljskih postupaka Moskve u ekonomskoj sferi. Kao što izvještava Belsat TV, također je jasno da Lukašenko ne namjerava predati neovisnost Bjelorusije i vlade, već nastoji igrati na simpatije običnih Rusa.

Bjelorusi su Rusi s posebnim karakteristikama, rekao je Lukašenko na sastanku posvećenom stogodišnjici bjeloruske diplomatske službe na kojem je predstavio svoju viziju odnosa s Kremljem. Što brine Bjelorusiju i kako će promijeniti vanjsku politiku?  Novinar kanala Belsat, Aleksandar Popko, pokušao je pojasniti to pitanje.

“Zar nekima u Rusiji nije dovoljna Ukrajina? Je li stvarno potrebno stvarati problem iz vedra neba?” retorički se upitao Lukašenko na skupu u Minsku.

Aleksandra Lukašenka su zasmetale poruke nekih ruskih kanala koji tvrde da se Rusi navodno progone u Bjelorusiji. Razgovor s diplomatima u petak upućuje na to da je Lukašenko vrlo oprezan zbog neželjenih akcijama od strane Moskve, koje se do sada vide samo u ekonomskoj sferi, primjećuje Aleksandar Popko, analitičar poljske televizije za bjelorusko govorno područje.

Lukašenko se zapravo prvenstveno boji smanjenja potpora za naftu. Očigledno je već prihvatio činjenicu da u novom poreznom manevru potpora od strane Rusije neće biti”, rekao je politolog Valerij Karabalevič.

Prema izračunima poljskih analitičara, bjelorusko gospodarstvo će zbog viših cijena ruske nafte u idućih pet godina izgubiti oko 10 milijardi dolara. Iako se ne radi o potpunom ukidanju subvencija, nego njihovom smanjenju i djelomičnom redizajniranju povlaštenih cijena nafte, to je za Minsk u početku bilo neprihvatljivo. Istovremeno su neki ruski mediji okrivili Minsk za krijumčarenje roba sa zapada i kršenje sankcija, ranije za pomoć ukrajinskoj vojsci isporukama dizela, čak i za rastuću rusofobiju u dijelu stanovništva. No, većina ih ne primjećuje da se odnosi između Bjelorusije i Rusiji hlade.

Intervjuirani stanovnici Kmerova su rekli “kako to osobno ne primjećuju i da ne vide ništa negativnog u odnosima između dvije zemlje”.

“Ne pratim politiku, ali čini se da nema ništa loše, jer smo prijatelji. (…) Bjelorusija je bliže Europi, što utječe na nju”, reklo je dvoje stanovnika Kmerova za Belsat.

Lukašenko igra na simpatije običnih Rusa kako bi se stekao jače pozicije u pregovorima s Kremljom. Razgovore s Moskvom opisuje ne kao sukob interesa dvije države, nego kao spletke oligarha kojima je okružen Putin.

“Oni su zauzeli određeni stav vršenja pritiska čak i na vlastitog predsjednika, predsjednika Putina. Ali mislim da on nije dječak i novajlija u politici”, rekao je Lukašenko, a stručnjaci tvrde kako je njegov kurs učinkovit.

Sada je u Rusiji, nakon mirovinske reforme, pitanje oligarha i nepoštene privatizacije iznova postalo aktualno. Putinova je rejting pao i Lukašenko se sada pokušava popeti na taj suptilni val”, vjeruje politolog Valerij Karabalevič.

U isto vrijeme je Lukašenko jasno dao do znanja kako neće predati neovisnost Bjelorusije. Bjelorusi žele živjeti u vlastitom domu, bez uvjeta nametnutih izvana.

No, intervjuirani stanovnici Minska kažu kako se mora ići dalje sa sporazumima o partnerstvu i prijateljstvom s Rusijom. Neki čak priznaju Lukašenkove “ekonomske manevre” koji su naišli na osudu Moskve.

“Aleksandar Lukašenko se ranije bavio time. Sada je, vjerojatno, to teško moguće. To jest, kupovao je jeftino, a prodavao skupo, što se Rusiji, naravno, nije svidjelo”, rekao je jedan stanovnik Minska, dok drugi dodaje “kako Bjeloruse nitko ne smatra braćom, već ljudima koje moraju hraniti”.

“Moramo zaraditi svojim umom, a ne tražiti nešto od drugih, bilo kakve popuste, subvencije i tako dalje. Ovo mišljenje nije samo moje, već je mišljenje mnogih”, rekao je posljednji stanovnik Minska kojeg je intervjuirao Belsat.

Lukašenko ne može razvijati gospodarsku i političku suradnju sa Zapadom i istovremeno se držati čvrstog bjeloruskog kursa, koji i danas, što je više moguće, pokušava sačuvati sovjetsku ekonomiju i prorusku vanjsku politiku, tvrde stručnjaci za poljski Belsat.

“I mi  sami smo Rusi. Kao prijatelji se ne možemo svađati. Bjelorusi su Rusi sa svojim posebnim karakteristikama. Rekao sam to prije više od dvadeset godina”, rekao je Aleksandar Lukašenko na skupu u petak posvećenom stogodišnjici bjeloruske diplomacije.

“Ostaje pitanje hoće li Bjelorusima biti dopušteno živjeti u vlastitom domu s tako formuliranom nacionalnom idejom?”, na kraju se pita Aleksandar Popko, analitičar poljske televizije za bjelorusko govorno područje, stvorene kako bi se građanima Bjelorusije pružila alternativa “cenzuri” na bjeloruskoj državnoj televiziji.

Belsat

 

Aleksandar Lukašenko
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Serjoza
5 godine prije

Ma ova hebana televizija sa sedistem u Varsavi je @ovna. Rusi i Belorusi su se dogovorili i to rade sada komisije koje imenuju drzava i jedna i druga. Lukasenko je politicar i moze da kaze sta hoce…sta se to njih tice…nego bacaju petarde…

Riddick
5 godine prije

U Belorusiji nije izvrsena “divlja privatizacija”(kako to Lukasenko zove) kao u Rusiji vec su ocuvali svoja preduzeca u drzavnom vlasnistvu i veliki su protekcionisti, sada oligarsi iz Rusije zele da se dokopaju tih firmi pa su trzavice nastale na toj liniji.

Antiglobalist
5 godine prije

Vidjet ćete da će u idućih 3-5 godina doći do “obojane revolucije” u Bjelorusiji i pokušaja instaliranja “demokratske” vlasti. Ukrajinski scenarij se kuha u zapadnim kuhinjama.

Mamajev Kurgan
5 godine prije

Lukasenko je zasluzio od svojih gradjana da mu stopala lizu dok je ziv….za razliku od svih soc. drzava pa cak i Rusije Lukasenko nije dozvolio da se njegovi gradjani opljackaju od strane zapadnih i domacih zlotvora nije dozvolio da neke protuve dodju na vkast poput Jelcina,Porosenka ,Tudjmana …i slicnih avetinja i zlocinaca.Tako je spasio nemerljivo gradjane BeloRusije.To mi unesreceni gradjani ex YU znamo ponajbolje ..

MaloRusija posle Ukraina,BeloRusija i VelikoRusija sve je to 1 narod bio i ostao s manje vise deformacija .A deformacije u narodu stvorili su neprijatelji ruskog naroda ….da ih sada ne navodim.Da medj bracom ima ponekada trzavica to jeste i nista cudno….Ruski neprijatelji na srecu nisu uuspjeli u bezbrojnim pokusajima da Ruse BeloRusije odvoje od Rusa VelikoRusije.A dok su skupa bratski zajedno ….blagos njima.

Perica
5 godine prije

Moj prijatelj kamiondžija kaže da u čitavoj Evropi mora paziti gde parkira da odmori…u Belorusiji nema tih problema

Drvobradi
5 godine prije

kru te jebo, otkud logicno prenosi analize tv lenglija, i to jos pod ozbiljan tekst

spartak
5 godine prije

Kakve li besmislice, prenositi tekst iz poljske propagandne kuhinje. Vjerojatno želi logično.com pokazati da je nepristran, “objektivan”. Pa objektivnost ne znači širiti zlonjamjerne i neargumentirane tekstove. Pa taj Belsat i postoji samo zato da unosi sjeme razdora između Bjelorusije i RF. To su obične mutivode, poput “Slobodne Europe” i sličnih megafona laži. A i cijela Poljska je ispostava CIA-e u Europi

nena
5 godine prije

O Popko Popko crni Popko…

Emiliano Zapata
5 godine prije

A jooj, sad su oni na redu…

bjeločrvena
5 godine prije

i mi smo rusi al nemamo fetiš na rusku čizmu več na zapadne a ruska je tako meka …nisu nijedan narod istrjebili za razliku od ovih…..

123
5 godine prije

Poljaci ko poljaci…gledam ih vise od 20g…s obzirom da živim na jadranu koji masovno posjecuju…za nijh mogu reci (iz vlastitog iskustva) da su najnekulturnija i najbahatija nacija evrope..čast iznimkama kojih ima…..btw s njima je lako.. ako si ludji od ludjaka onda te i poštiva..druge nema…a to sto su potpali totalno pod utjecaj amera to dovoljno govori o njima kao o topovskom mesu i stoci sitnog zuba….ukratko nula…. jednako tako tako sam imo kontakt sa Cesima , Slovacima i Rusima koji su za njih oličenje kulture…

Weteran
5 godine prije

Belorusija, država u ekonomskom rangu Češke!?
Prvi strani državnik koji je posetio Srbiju nakon nezakonite NATO agresije, bio je Lukašenko!
Lukašenko je u poslednjoj poseti Beogradu rekao i otprilike ovo: Smatram našim najvećim uspehom to što mlada mama sa svojim detetom može bezbrižno i bez straha da prošeta noću bilo kojom ulicom bilo kojeg grada!
Lukašenkova trgovina sa Moskvom se često pogrešno tumači?! Jer Moskva je izjavila: bezuslovno ulazimo i u otvoreni nuklearni sukob zbog Belorusije! Jedino zbog belorusije!
A to Minsk nikada nije, neće i ne može da opovrgne!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI