Masovni prosvjedi u Ekvadoru – Moreno plaća cijenu izdaje naroda i Assangea

Lenin Moreno
34 komentara

Već dva dana u glavnom gradu Ekvadora, Quitu, traju masovni nasilni prosvjedi protiv neoliberalne politike predsjednika Lenina Morena, a kap koja je prelila čašu je bila ukidanje azila i oduzimanje državljanstva osnivaču WikiLeaksa, Julianu Assangeu, kojeg je Moreno predao britanskim vlastima.

Prosvjednici su u ponedjeljak krenuli prema predsjedničkoj palači, ali je u trenutku kada su ulazili u uske gradske ulice na njih nasilno krenula interventna policija.

“Ni jedno manje pravo od stečenog”, bio slogan tisuća građana Ekvadora koji su  16. travnja održali masovni protuvladin  prosvjed u glavnom gradu, Quitu, protiv neoliberalne politike predsjednika Lenina Morena.

Na prosvjede su pozvali različiti sektori društva, kao što su djelatnici Radija Pichincha Universal, javne radio stanice koja je nedavno isključena iz etera. Iako su iz bloka koji ga je predstavio za svog kandidata na prošlim izborima, na ustanak protiv Morena su pozvali i trenutni zastupnici i simpatizeri stranke Građanske revolucije bivšeg predsjednika Rafaela Corree iz cijele zemlje. Njima su se pridružili neovisni kolektivi, nezadovoljni građani i deseci mladih koji nose maske od međunarodne skupine Anonymous, koji prosvjeduju zbog uhićenja Juliana Assangea.

“Danas smo ovdje kako bi se usprotivili lošoj vladi, kao i protiv Morenove izdaje vladinog plana za kojeg je izabran. Ekvador je prodan MMF-u i poduzimaju se  mjere protiv ekvadorskog naroda”, rekao je pokrajinski koordinator Loju Pokreta za Građansku revoluciju, Marck Iñiguez.

Neovisni medijski kolektiv, KolectiVoz, izvještava uživo na Twitteru, objavljujući snimke policijske represije, koja je koristila suzavac i palice protiv prosvjednika. Drugi korisnici društvenih medija su objavljivali slike i videozapise o nasilju policije protiv prosvjednika i zatvaranju ulica. Dva kolektiva su potvrdila da je njihov suradnik Vladimir Obando proizvoljno bio pritvoren od strane policije tijekom pokrivanja demonstracija.

“Naredbe vlade su “ušutkati i napasti one koji demonstriraju”. Represija je ono što sada živimo, ali nas se ne možemo ušutkati i zaustaviti. Mi smo narod i zajedno ćemo obnoviti našu domovinu”, izjavila je tijekom skupa zastupnica Jota Lloret.

Prosvjednici su u ponedjeljak krenuli oko 16:00 sati po lokalnom vremenu u smjeru povijesne jezgre grada, gdje se nalazi predsjednička palača. Međutim, kada su ulazili u gradske uske ulice, prosvjed je razbila policija.

Posljednje demonstracije su uslijedile nakon što se Morenova administracija otvoreno pridružila desničarskim proameričkim vladama Latinske Amerike.

U posljednjih nekoliko mjeseci su u zemlji porasle cijene nafte, stopa nezaposlenosti je rekordno visoka, a nedavno je vlada potpisala sporazum s Međunarodnim monetarnim fondom za kredit od 4,2 milijarde dolara, najavivši da će se od ove godine provesti niz mjera štednje.

“Moreno je prodao zemlju oligarhiji, bankari su opet u posjedu medijskih kuća, a svi prirodni resursi se prodaju najvećem ponuđaču. Znamo da će zajam MMF-a donijeti mnogo šteta”, rekao je jedan od prosvjednika, držeći transparent na kojem je stajalo: “Napolje s Morenom – Van s izdajnikom.”

Moreno u Washigntonu: “Assange je ruski špijun”

Julian Assange
FOTO: Julian Assange

Dok su prosvjedi potresali zemlju, predsjednik Ekvadora Lenin Moreno je govorio na skupu u istraživačkom centru Međuameričkog dijaloga u Washingtonu.

Kasnije je u intervjuu za BBC zanijekao da su ga Velika Britanija i Sjedinjene Države prisilile da opozove Assangeov azil. Moreno je u ekskluzivnom intervjuu izjavio kako bi Julian Assange mogao biti agent Rusije, jer selektivno nikada nije objavio informacije o Moskvi, kao što je činio o drugim narodima.

Moreno očito ne prati dovoljno WikiLeaks, jer su tamo objavljeni i ruski dokumenti, iako vrlo malo u odnosu na ostale, prije svega zbog činjenice što se ruski diplomati u komunikaciji vrlo malo služe internetom, osim u nevažnim stvarima, a povjerljive informacije razmjenjuju u osobnim kontaktima. Isto vrijedi i za vladine urede i agencije u kojima se povjerljive informacije, često iz ureda u ured iste zgrade, šalju pisane pisaćom mašinom ili rukom u zapečaćenim kuvertama, kao što je KGB radio prije nekoliko desetljeća.

Moreno je također diskreditirao Assangea kao novinara i optužio osnivača WikiLeaksa “da radi za Rusiju i špijunira druge zemlje, što svjedoči njegovo uplitanje u Vatikan, izbore u Sjedinjenim Državama i referendum u Kataloniji”.

Predsjednik Ekvadora je ponovno rekao kako je suosnivač WikiLeaksa bio nepristojan prema osoblju u ekvadorskoj ambasadi u Londonu i da je uništio prostorije fekalijama. Međutim, Moreno je u intervjuu zanijekao da su ga Velika Britanija i Sjedinjene Države prisilile da opozove Assangeov azil, što je dovelo do prisilnog odvođenja zviždača iz londonskog veleposlanstva Ekvadora, gdje je živio sedam godina.

Na pitanje novinara je li tako brzo izbacio Assangea iz veleposlanstva zato što su mu zasmetale fotografije na kojima se vidi kako jede jastoga, dok u zemlji nameće mjere štednje, Moreno je odgovorio: “Bio je moj rođendan, gledao sam nogomet u krevetu i to je bio divan dan.”

Moreno je također dodao da je Assange bio “informativni terorist”, koji ne daje informacije koje ima, već pravi selekciju prema “ideološkim obvezama”.

Ponovio je i da je Assange koristio veleposlanstvo da bi špijunirao i izravno je povrijedio njegov status azilanta kada se uplitao u unutarnje poslove i politike Ekvadoru savezničke zemlje.

Assangeu u Velikoj Britaniji prijeti  do godinu dana zatvora zbog kršenja jamčevine, ali bi mogao biti izručen Sjedinjenim Državama, gdje je optužen za hakiranje računala i suočava se s višegodišnjom kaznom zatvora, a ako se optužbe preinače i sa smrtnom kaznom.

U međuvremenu će se Lenin Moreno suočiti s ogorčenim narodom Ekvadora, koji je proučio da ne pristaje ni na kakve uvjete MMF-a, strukturne reforme i mjere štednje i kako predsjednik koji je izdao sva izborna obećanja mora odstupiti.

Twitter /Jota Lloret / TeleSur

Lenín MorenoWikileaks
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
5 godine prije

Ja san izdajnik svoga naroda, zajeba san ga, špedija san Assangea i uvalija in MMF.
Sad je gotovo. Svome narodu na slijedećim izborima želin više sriće.
Naši prijatelji i saveznici su Amerikanci, a sad i Ekvador sukreira američku vanjsku politiku.

Dub Miroslav
5 godine prije

Nadam se da su prosvjedi masovniji nego oni protiv Madura (?!).

preseren3
5 godine prije

Pa dobro…
Koliko je to “masovno”, da ih steraju u jedno ulicu?
A bilo bi mi drago, da je masovno….

Riddick
5 godine prije

Ansanz je trebao da pobegne u Rusiju kao Edvard Snouden onda bi bio siguran i na slobodi.

Dr. Strangelove
5 godine prije

Koga priznajemo sada za projedsednika??
Ovaj ocito nije legitiman…

Makaki
5 godine prije

Narod izasao na ulice. USA bude podrzala narod Ekvadora koji hoce skinuti rezim?

čitalac
5 godine prije

Pa tko je onda glasao za njega ako su masovni prosvjedi?!?

spartak
5 godine prije

Gnida od čovjeka i veleizdajnik.

tuf
5 godine prije

Kad su predstavnicu MMF-a jednom prigodom zamolili da navede jedan (!) primjer države koja je prosperirala zahvaljujući zajmovima MMF-a – ona nije mogla navesti niti jedan jedini primjer. To je općepoznata činjenica i ne može se greškom neka država odlučiti na aranžman s njima, nego izričitom namjerom da se ide protivno nacionalnim interesima. Dakle, onaj tko predlaže suradnju s MMF-om isključivo i namjerno radi za vanjske interese i s punim pravom se može proglasiti izdajnikom kojeg se treba kazneno goniti.

iaegfriunaeigfrnaegfrnaeirfnieifr
5 godine prije

Sad će ekvadorci proći isto ono što prolaze argentinci i brazilci a venecuelancima pokušavaju uvaliti, kako su im samo podvalili ovo kukavičije jaje, nema nade za zemljane osim asteroida nivelatora.

Emiliano Zapata
5 godine prije

Nazalost, ovome nece pasti ni dlaka s glave.

Ivan
5 godine prije

Rješenje statusa K. Assange-a je rezultat susreta Trump – Putin, Putinova djela su velika, Putin i Trump svoje ljude ne ostavljaju na cjedilu, Putin i Trump nisu neoliberalni gadovi

cogo
5 godine prije

kad če guzičari koji se uvlače tim USrA polikicima uvidjeti kamo nas guraju ti pokvarenjaki,,kao je dana rnarod bolestan na duhu a piše se 2019 .godina ,,in tu gamad od politike bedni birači još biraju an izborima ,,a bog se okrenuo od nas svih ,,

Zvrk
5 godine prije

ne vjerujem baš u spontanost prosvjeda.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI