Na greškama se uči

kalinic fudbal

Svjetsko prvenstvo u nogometu nam pokazuje mnoge primjere iz kojih možemo učiti i naučiti neke životne mudrosti koje se mogu primijeniti ne samo u sportu.

Recimo, vidimo reakciju argentinske ministrice koja traži od ruskih vlasti da uhite i isporuče Argentini njihove huligane koji sramote zemlju svojim postupcima. Imamo pojavu plasiranja političkih poruka putem sporta. Tu su neobični susreti navijača iz različitih tabora koji su nekada vrlo ljubazni i prijateljski, a nekada neprijateljski bez ikakvog prihvatljivog razloga. I iz svega ovoga se ponešto može naučiti.

Međutim, jedan primjer je posebno zanimljiv za razmisliti o njemu, a to je isključenje iz daljeg natjecanja hrvatskog reprezentativca Kalinića. Prema informacijama koje smo mogli dobiti, ovaj igrač nije želio ući kao zamjena pred kraj utakmice jer je smatrao da zaslužuje igrati veći dio utakmice, pa ga je zbog toga izbornik poslao kući.

Zamislite koliko je truda ovaj momak uložio da bi stigao tu gdje je? Koliko je za to trebalo volje i sreće? Jer da bi se stiglo u nogometne visine, mnogo toga se mora posložiti, moraju se mnoge „zvijezde poklopiti“ i zato samo mali broj onih sa starta stiže do cilja. Treba imati neke predispozicije za sport, fizičke sposobnosti, talent. To nije presudno, treningom se mnogo toga nadoknadi, ali ipak je dobro poći s bolje startne pozicije. Treba imati upornost i volju za radom, proliti mnogo znoja. Nije dobro ako je igrač sklon povredama ili ako nije psihički stabilan, ako lako ispada iz takta, nasjeda na provokacije. Dobro je ako ostvari dobar kontakt sa suigračima, da ga ne bojkotiraju. Također s trenerom i publikom. Treba voditi uredan život, spavati dovoljno i na vrijeme, jesti kako treba, i tako dalje. Treba, dakle, mnogo odricanja i napora, i tako se dolazi na vrh. Kalinić je sve to prošao, popeo se na vrh, počeo ubirati plodove svoga rada i truda i bio je na putu da tek sada to dodatno kapitalizira, da na najvišem nivou pokaže svu raskoš svoga umijeće i možda potpiše novi ugovor koji bi bio takav da bi njime ostvario gotovo sve svoje snove. Ali on dalje nije izdržao. Nije se ponio onako kako je to trebao i morao ako je mislio ići dalje kako je namjeravao. Odbio je poslušati izbornika.

Hoće li taj potez utjecati na dalju karijeru ovog igrača? Čini se da hoće. Njega više neće vidjeti na najvećem svjetskom natjecanju. Neće imati jedno važno iskustvo. U njemu će treneri vidjeti nekoga ko je sklon u ključnim trenucima odbiti poslušnost, praktično, ucjenjivati i trenera i cijelu ekipu, a to nije nimalo lijepa osobina. Pitanje je hoće li ga izbornici i ubuduće pozivati u reprezentaciju. Kod potpisivanja novog ugovora sve ovo bi moglo utjecati na buduću visinu zarade. Naravno, i zarada od reklama će pasti kao i ugled kod kolega, kod publike i medija. Gledano u cjelini, veliki gubitak, a dobitka nigdje. Šta je postigao time što je odbio ući u igru? Nije se izborio za bolji tretman u budućnosti, nije zaradio novac, nije osvojio simpatije publike, nije postao junak u bilo čijim očima.

Zaključak bi bio da je Kaliniću ovo bio loš, štetan potez. Treba li ga zbog toga kriviti? Eh, to je već drugo pitanje i odgovor nije baš jednostavan. Veliki je to pritisak na te mlade momke i ne mogu svi sve izdržati. Vjerujem da je i njemu već jasno da je pogriješio, ali vrijeme se ne može vratiti. Kažnjen je već dovoljno zbog svega ovoga što sam već naveo. Ako iz svoje greške izvuče odgovarajuću pouku, moći će bar umanjiti štetu. Svojim budućim ponašanjem mnogo se toga može i popraviti. Sve je opet u njegovim rukama. A i mi svi možemo vidjeti kako je važno dobro razmisliti o svim posljedicama odluke koju donosimo prije nego što je donesemo, a ne naknadno.

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Bruno
Gost
Bruno

Zaradio je Kalinic milijune i neće umrijeti od gladi. Svi smo mi malo previše siromašni da bismo se brinuli za sudbinu milijunera. Kalinic je vrlo dobar igrač, ali je pokazao da mu je sa zarađenim novcem još puno više porastao ego.

Zvrk
Gost
Zvrk

U ovakvim situacijama ego se postavlja po strani. Ali mi ipak ne znamo pravu istinu.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

A možda je istina sasvim drugačija. Možda je Kalinić pozitivac, borac za pravdu nasuprot klanovima koji kroz reprezentaciju guraju svoje nositelje budućih profita. Pa tako oni lošiji, nesposobniji dolaze u priliku za igru, a bolji sjede na klupi. Nisu njihove agenti dali dovoljno obećanja o dioničarskim podjelama budućih profita.
Znamo gdje živimo, znamo zašto smo tu kao država gdje jesmo, znamo što nas koči i znamo kako to riješiti. Ono što je jučer bila umrežena udbaško doušnička klika, nije nestalo. Tek promijenili odijela.
Kažeš li bilo što, pokušaš li bilo što, evo izviru na tisuće boraca za status quo u kojem je samo njima dobro. Jer oni su pobjednici tranzicije. Iz udbaša u domoljuba.