Naftogaz “europskim partnerima” plaća plin 4 puta više nego Gazpromu

gas u rukama
13 komentara

Nakon odluke Arbitražnog suda u Stockholmu, koji je presudio da od traženih 16 milijardi dolara ruski Gazprom ukrajinskom Naftogazu mora isplatiti odštetu od 2,65 milijardi dolara, ruska je kompanija prekinula isporuke plina ukrajinskoj strani, iako je ugovor vrijedio do kraja 2019. godine. Osim toga, Gazprom je pokrenuo proces raskidanja svih trgovinskih i tranzitnih ugovora s ukrajinskom stranom, a što se tiče isplate, ona će morati pričekati da presuda postane pravomoćna, obzirom da se Gazprom žalio višoj sudskoj instanci.

Ukrajina je sada u izvanrednoj situaciji u kojoj zemlji nedostaje plin, potreban za grijanje, proizvodnju električne energije i ostatke ostataka industrije koja nije razorena od 2014. i dolaska na vlast ekonomskih genija Porošenkove vlade.

Kako bi hitno nadoknadila manjak plina, Ukrajina ga je morala kupiti u Europi po drakonskoj cijeni. Glavni komercijalni direktor Naftogaza Jurij Vitrenko izjavio je kako su europski partneri Kijevu prodali plin po cijeni četiri puta većoj nego što je košta plin ruskog Gazproma.

Paradoks je i to da se sa stopostotnom vjerojatnošću radi o ruskom plinu koji se “obrnutom isporukom” preko Poljske vraća u Ukrajinu.

“Imat ćemo ogromne gubitke koje nitko neće pokriti. Plin ovih dana u Europi košta tisuću dolara za tisuću kubnih metara, to je četiri puta više nego što imamo u sklopu ugovora s Gazpromom”, navodi Vitrenko, prenosi ukrajinski list “Strana”.

On je dodao da je cijena dosegla rekordnu razinu od 1325 dolara. Predstavnik Naftogaza je ujedno zahvalio svim “svjesnim Ukrajincima” koji su smanjili potrošnju plina, nakon što je ukrajinska tvrtka prije nekoliko dana pozvala Ukrajince da snize temperature grijanja u svojim domovima.

“Trebali smo izdržati jedan dan! I Ukrajina je to učinila!”, rekao je ponosno Vitrenko.

Kao što smo rekli, ruski Gazprom je 1. ožujka suspendirao isporuke plina za Ukrajinu i najavio početak postupka za raskid svih ugovora s Naftogazom.

Zanimljivo, ovaj put se Kijev nije usudio pribjeći uobičajenoj praksi krađe tranzitnog plina za zemlje EU koje još uvijek ovise o plinovodu preko Ukrajine, nadajući se da će tako lakše za sve  kriviti Moskvu.

Načelnik Naftogaza, Andrej Kobolev, čak je dao posebnu izjavu da neslaganje između Gazproma i ukrajinske tvrtke ne predstavlja nikakav rizik za Europu, što treba promatrati u kontekstu želje Kijeva da zadrži tranzit ruskog plina za zemlje EU i nakon roka kojeg je odredio Gazprom, a to je kraj 2019. To je posebno važno i za Europsku komisiju, Poljsku i zemlje koje se bore protiv izgradnje plinovoda “Sjeverni tok 2”, jer ostaju bez argumenta “kako je ovaj plinovod nepotreban sve dok su funkcionalni oni u Ukrajini”.

Strana.ua

gasGazpromNaftogazPlin
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sinisa
6 godine prije

“Trebali smo izdržati jedan dan! I Ukrajina je to učinila!”, rekao je ponosno Vitrenko.”
To je ono kao sa Cigom i njegovim konjem:”Taman ga naucio da ne jede a on krepao.”!

davor
6 godine prije

Ljudska glupost nije ograničena Dnjeprima Volgama Labama ni Alpama

Sunseeker
6 godine prije

Ak ja više razumijem te ukrajince!! To je jedino što mogu napisati kao komentar na ovo njihovo stanje i razmišljanja.

Zadranin
6 godine prije

Skupi oni kolači od one krave, Viktorije Nuland. Jel tako Ukrajinci, vi koji ste prigrlili Zapad, a ne svog susjeda?

Pljuc.

Stephen
6 godine prije

Potrošenko & Company = propast Ukrajine, ali nema veze jer su gazda tasko tražili.

Globalista
6 godine prije

Prema izjavama ukrajinaca koji zive u Čeksoj,puno je gora situacija sa plinom nego sto novinari pisu.Mnoga mjesta uopce plina nemaju,plin je strasno skup,mnogi nemaju mogucnosti placati plin,jer prosjecna placa u Ukrajini je nekih 200 dolara mjesecno.Neke stvari u puno skuplje nego u Ceksoj,zapadu,strasno sve poskupjelo i mnogi prezivljavaju.Vecina Ukrajinaca koji mogu bjeze iz Ukrajine,radei po zapadnim drzavama,svakodnenvo po 12 do 14 sati dnevno za 3 eura po satu,njihovi tzv.mafijani koji im sređuju radne dozvole zarađuju ogromne pare.Sve je to namjerno smisljeno da se pojedinci bogate a sirotinja ili obicni narod tone svaki danom,sve vise i vise.Ali,prema informacijama polako ce sve tome doci kraj,svjesni su mnogi u politickim strukturama sadansje vlade ,pa kradu gdje stignu a mnogi vec bjeze iz drzave jer svjensi su da ce doci racuni za sve to.Kompletnu vladavinu Ukrajine preuzeti ce vlada Maloruske republike a onda ce se racuni postavljati na stol a narod kao narod uvijek… Čitaj više »

tuf
6 godine prije

Ajde Ukrajinci, izdrzite jos malo, sigurno ce sjesti pinka od ratnih odsteta koje trazite iz Njemacke i Poljske. Pa Rusija ce isto sigurno platiti bilijune bilijuna dolara. A cemu stati na tome, trebate tuziti i Hrvatsku za dusevne boli i rusenje ugleda nakon epizode sa remontom MIG-ova.
Biti ce love ko’ plijeve. Samo treba cekati. I cekati. I cekati…

njonjo
6 godine prije

sve će te razlike u cijeni ukri uz pomoć eu sudova naplatiti gaspromu. pitanje je do kada će rusi skidati gaće pred s vojim zapadnim partnerima.

rodoljub
6 godine prije

Geslo zapada – samo posteno, pa ko koga zajebe .

Spartak
6 godine prije

Nije mi jasno koliki postotak Ukrajinaca su nacionalistički idioti. Ako je jako velik, onda taj narod nije bolje zaslužio. Ako je malen, onda mi ga je žao i neka što prije rastjera to smeće od ljudi i normalizira odnose s RF.
No bojim se da je previše njih preglupo ili neuko da bi shvatili da su “Europskim snom” samo navučeni kao na drogu i prevareni. Na grbaču su im sjeli i amerocionisti i europske pijavice

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI