Ne prestaju polemike zbog mogućeg obaranja pakistanskog F-16 od strane indijskog MiG-a 21

F-16 - Pakistan
39 komentara

Islamabad je u petak New Delhiju vratio ranije oborenog pilota indijskog ratnog zrakoplovstva, zapovjednika vinga, što odgovara činu potpukovnika, Abhinandana Varthamana. U domovini su Varthamanu priredili veliki doček i nema sumnje da će uskoro postati nacionalni heroj. U Indiji će se uskoro održati izbori i zasigurno će se trenutni čelnik zemlje, Narendra Modi, često htjeti javno pojavljivati u društvu pilota.

Varthaman ima sve osobine da postane heroj. Dok je izvršavao borbenu naredbu  ušao je u zračni prostor neprijatelja, oboren je, ranjen, podvrgnut premlaćivanjima, ali se držao pristojno i postojano, što pokazuju i video snimke. Osim toga, potpukovnik je sin poznatog indijskog maršala Simhakuttija Varthamana, a njegov otac se smatra pristalicom bliske vojne suradnje između New Delhija i Moskve i zagovornikom razvoja borbenih zrakoplova pete generacije.

Što je najvažnije, ono što je potrebno za titulu pravog heroja su objave indijskog tiska da je Varthaman bio pobjednik u zračnoj borbi s neprijateljskim F-16.

Ta je vijest obradovala samo obične Indijce, već i generale, a sve zbog činjenice da je dvoboj očito bio neravnopravan. F-16 su avioni druge generacije i tehnički su superiorniji od zrakoplova MiG-21. Jedino što u prilog ide potpukovniku Abhinandanu Varthamanu su 16 godina letačkog iskustva.

“Kako bi srušio F-16, uzimajući u obzir sve zračne obrane koje ima, pilot mora biti iskusniji. Indijski pilot je profesionalac”, rekao je ruski vojni pilot Andrej Krasnoperov.

“Ovo nije prvi takav slučaj. Ako pogledate praksu naših bitaka u Siriji tijekom sovjetske ere, tada se dogodio sličan slučaj, kada se obje strane približilo osam zrakoplova, a F-16 Falcon je ušao u domet MiG-a i on ga je jednostavno pogodio raketom”, prisjeća se Krasnoperov.

Ali nitko nije imun na blisku borbu. U takvim situacijama se svaki zrakoplov može iskazati. Sjećam se slučaja iz povijesti kada su se s naše strane tri MiG-a sudarila s dva Falcona. U ovom neredu svi su MiG-ovi bili oboreni, ali je Falcon pao u na domet jednog od MiG-ova i on ga je pogodio”, rekao je major Krasnoperov.

“Moramo odati priznanje našoj “Balalajka”, kako mi zovemo MiG-21, jer je to vrlo snažan zrakoplov i još se koristi u mnogim zemljama širom svijeta. Indijski zrakoplov ima Fazatronov “Koplje” radar, koji može da prati 8 a napada 2 cilja istovremeno i koji  omogućuje lansiranje rakete za blisku vazdušnu borbu R-73“,  rekao je ruski vojni pilot general Vladimir Popov.

Stručnjak je također rekao da treba uzeti u obzir razinu obuke indijskog pilota, koji je u velikoj mjeri obučen od strane ruskih stručnjaka.

“To je vrlo važan čimbenik – tko i kako podučava zahtjevne provedbe elemenata zračne borbe i akrobacije. Jedno je naučiti samo polijetanje i slijetanje, a drugo je naučiti taktike i izvesti akrobacije”, objasnio je general Popov.

Također je naglasio da mnogo toga u zračnom dvoboju ne ovisi samo o vještini, već i o sreći.

Tko god ima sunce iza leđa, ima prednost. Ako je F-16 bio u nezgodnom položaju u odnosu na neprijatelja u vrijeme početka bitke radar MiG-a bi ga prije primijetio. To znači da je otkrivanje, ciljanje i lansiranje rakete brže”, rekao je Popov.

“Pakistanski pilot je najvjerojatnije propustio te nijanse, pokazao samopouzdanje, misleći da u usporedbi sa zastarjelim MiG-om ima prednost zbog nove tehnologije. Kao što vidimo, tehnika pilotiranja se pokazala važnijom”, zaključio je Popov.

Podsjetimo se da su se u zračnoj bitci suočila dva borbena zrakoplova – izvorno druga generacija lakog nadzvučnog frontalnog borbenog zrakoplova MiG-21 i četvrta generacija lakog višenamjenskog borbenog zrakoplova F-16.

Međutim, pitanje generacija je uvjetno. Baza MiG-a 21 je puštena u pogon davne 1959. godine, a verzija zrakoplova kojeg su koristili Indijci je prvi let provela 1998. godine. Indija je naoružana modificiranim zrakoplovom MiG-21Bison, kojeg su razvili korporacija MiG i tvornica zrakoplova iz Nižnog Novgoroda “Sokol”. Ironično, jedno od imena protivnika F-16 je Fighting Falcon, to jest “borbeni sokol”.

Prvi let F-16 Fighting Falcon je ima 1974. godine, a američko ratno zrakoplovstvo ga je naručilo 1979. Do sredine 2010. godine različite modifikacije na ovom zrakoplovu pretvorile su ga u borbeni zrakoplov četvrte generacije sa više od četiri tisuće primjeraka u službi 24 vojske u svijetu. Govorimo o staroj modifikaciji F-16 A /B. Tako se, izgleda, nadograđena verzija MiG-a 21 našla u borbi sa zastarjelom verzijom F-16.

Istina, oko ove pobjedničke priče sa “sinom maršala” treba raspršiti sve sumnje. Problem je u tome što pakistanska strana poriče da je izgubila zrakoplov, a da je Varthaman pobijedio u borbi s F-16 izvještava samo indijska strana. Istina, Indijci su kao dokaz pokazali olupinu rakete AIM-120 AMRAAM, kojima su naoružani pakistanski F-16. U Delhiju tvrde da je jedan takav projektil oborio MiG-21. Ali to nisu konkretni dokazi. Bilo bi bolje da je New Delhi pokazao dijelove F-16.

No, čak i ovako je borba potpukovnika  Abhinandana Varthamana i hipotetsko obaranje pakistanskog F-16 danima tema zrakoplovnih vojnih stručnjaka u cijelom svijetu.

Lockheed Martin, Indija i presretanje pakistanskog F-16 sa zrakoplovom MiG-21Bison

AIM-120 AMRAAMF-16MiG-21
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
5 godine prije

Nije ga oborio mig21 već raketa,bolje reći obaranje je omogućila nadogradnja DvaestKeca…
99. Vojska Jugoslavije je imala zastarele 29ke,nisu znali ni da su osjenjeni radarom a kamoli da su aktivna meta, imali su kratkodometne rakete tako da im nisu ni prilazili čini mi se bliže od min 80 km.
Indija je očigledno mnogo uradila.

Riddick
5 godine prije

Na stranu ko je koga oborio, izgleda da era bliskih vazdusnih duela jos nije gotova, korisni su novi radari velikog dometa ali se ne moze u potpunosti samo na njih osloniti lovacki avion, treba imati i manevarske sposobnosti i iskustvo pilota itd…

Belay
5 godine prije

Ostaci rakete dokazuju da je 16ka bila u zoni okrsaja posto ona upotrebljava te rakete. Pakistanci negiraju da je f-16 bio u zoni sto raketa opovrgava. Ostataka 16ke nema. Samo cinjenice…

Spock
5 godine prije

21 je pila bio i ostao 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=6AlsW_Xx3dg

Mercury
5 godine prije

Nista čudno ni da se dogodilo. Malo vjerojatno, ali moguće. Ljudi bi se iznenadili kako su zračne bitke kroz povijest bile loše. Što zbog nultog iskustva pilota, što do zastarjele tehnologije, što do neodržavanih aviona i opreme. Naravno, loše stvari se skrivaju, a hvalospjevi ostaju zauvijek…

Prezime
5 godine prije

Ahahahaaa, to su samo indusi i u logicnom vidjeli obaranje f 16.

Realist
5 godine prije

Koja je ovo glupa propaganda sami sebe nadmasujete velicanjem nicega..niti je mig oborio ista so leti.

Rio
5 godine prije

Bilo bi dobrp da malo bolje procitate sta ste i kako napisali, clanak je necitljiv. Sta ne znate nista drugo osim prevodit na prevoditelju?

mate
5 godine prije

Migovi su zakon samo ih triba znat koristit…

ZDRAVKO
5 godine prije

Hebi ga sad više nam ni NOVI F 16 BLOCK 70/72 nemogu više pomoć.RUŠE IH STARI
MIGOVI 21.Moramo kupit par vještica na metli I SVE RIJEŠENO JEDINO JOŠ TO NISMO PROBALI !!

Miško
5 godine prije

Mig 21 je zrakoplov 2 generacije , a F-16 je 4 samo napominjem autora dijela.

Marijan Trninić
5 godine prije

Tek sada uviđam kakovo mi blago držimo u hangarima, MiG 21, nešto što je superiorno F-16 i ostalim avionima 4 ili pete generacije.

todor
5 godine prije

ajde rusofili komentirajte daleko vam kuca

Zdrug
5 godine prije

Koliko glupe ruskosrpske propagande! Porušili ih pakistanci kao dječje balone.

tduke
5 godine prije

dobit će mo slike srusenog f-16 prije ili kasnije…

cimbula
5 godine prije

u viteškom dvoboju, ukoliko na taj način promatramo ovu situaciju, ne pobjeđuje iskusniji,bolje utreniraniji,snažniji,zdraviji ….vitez……..već vitez s bržim konjem i dužim kopljem……

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI