fbpx

Ne prestaju polemike zbog mogućeg obaranja pakistanskog F-16 od strane indijskog MiG-a 21

F-16 - Pakistan

Islamabad je u petak New Delhiju vratio ranije oborenog pilota indijskog ratnog zrakoplovstva, zapovjednika vinga, što odgovara činu potpukovnika, Abhinandana Varthamana. U domovini su Varthamanu priredili veliki doček i nema sumnje da će uskoro postati nacionalni heroj. U Indiji će se uskoro održati izbori i zasigurno će se trenutni čelnik zemlje, Narendra Modi, često htjeti javno pojavljivati u društvu pilota.

Varthaman ima sve osobine da postane heroj. Dok je izvršavao borbenu naredbu  ušao je u zračni prostor neprijatelja, oboren je, ranjen, podvrgnut premlaćivanjima, ali se držao pristojno i postojano, što pokazuju i video snimke. Osim toga, potpukovnik je sin poznatog indijskog maršala Simhakuttija Varthamana, a njegov otac se smatra pristalicom bliske vojne suradnje između New Delhija i Moskve i zagovornikom razvoja borbenih zrakoplova pete generacije.

Što je najvažnije, ono što je potrebno za titulu pravog heroja su objave indijskog tiska da je Varthaman bio pobjednik u zračnoj borbi s neprijateljskim F-16.

Ta je vijest obradovala samo obične Indijce, već i generale, a sve zbog činjenice da je dvoboj očito bio neravnopravan. F-16 su avioni druge generacije i tehnički su superiorniji od zrakoplova MiG-21. Jedino što u prilog ide potpukovniku Abhinandanu Varthamanu su 16 godina letačkog iskustva.

“Kako bi srušio F-16, uzimajući u obzir sve zračne obrane koje ima, pilot mora biti iskusniji. Indijski pilot je profesionalac”, rekao je ruski vojni pilot Andrej Krasnoperov.

“Ovo nije prvi takav slučaj. Ako pogledate praksu naših bitaka u Siriji tijekom sovjetske ere, tada se dogodio sličan slučaj, kada se obje strane približilo osam zrakoplova, a F-16 Falcon je ušao u domet MiG-a i on ga je jednostavno pogodio raketom”, prisjeća se Krasnoperov.

Ali nitko nije imun na blisku borbu. U takvim situacijama se svaki zrakoplov može iskazati. Sjećam se slučaja iz povijesti kada su se s naše strane tri MiG-a sudarila s dva Falcona. U ovom neredu svi su MiG-ovi bili oboreni, ali je Falcon pao u na domet jednog od MiG-ova i on ga je pogodio”, rekao je major Krasnoperov.

“Moramo odati priznanje našoj “Balalajka”, kako mi zovemo MiG-21, jer je to vrlo snažan zrakoplov i još se koristi u mnogim zemljama širom svijeta. Indijski zrakoplov ima Fazatronov “Koplje” radar, koji može da prati 8 a napada 2 cilja istovremeno i koji  omogućuje lansiranje rakete za blisku vazdušnu borbu R-73“,  rekao je ruski vojni pilot general Vladimir Popov.

Stručnjak je također rekao da treba uzeti u obzir razinu obuke indijskog pilota, koji je u velikoj mjeri obučen od strane ruskih stručnjaka.

“To je vrlo važan čimbenik – tko i kako podučava zahtjevne provedbe elemenata zračne borbe i akrobacije. Jedno je naučiti samo polijetanje i slijetanje, a drugo je naučiti taktike i izvesti akrobacije”, objasnio je general Popov.

Također je naglasio da mnogo toga u zračnom dvoboju ne ovisi samo o vještini, već i o sreći.

Tko god ima sunce iza leđa, ima prednost. Ako je F-16 bio u nezgodnom položaju u odnosu na neprijatelja u vrijeme početka bitke radar MiG-a bi ga prije primijetio. To znači da je otkrivanje, ciljanje i lansiranje rakete brže”, rekao je Popov.

“Pakistanski pilot je najvjerojatnije propustio te nijanse, pokazao samopouzdanje, misleći da u usporedbi sa zastarjelim MiG-om ima prednost zbog nove tehnologije. Kao što vidimo, tehnika pilotiranja se pokazala važnijom”, zaključio je Popov.

Podsjetimo se da su se u zračnoj bitci suočila dva borbena zrakoplova – izvorno druga generacija lakog nadzvučnog frontalnog borbenog zrakoplova MiG-21 i četvrta generacija lakog višenamjenskog borbenog zrakoplova F-16.

Međutim, pitanje generacija je uvjetno. Baza MiG-a 21 je puštena u pogon davne 1959. godine, a verzija zrakoplova kojeg su koristili Indijci je prvi let provela 1998. godine. Indija je naoružana modificiranim zrakoplovom MiG-21Bison, kojeg su razvili korporacija MiG i tvornica zrakoplova iz Nižnog Novgoroda “Sokol”. Ironično, jedno od imena protivnika F-16 je Fighting Falcon, to jest “borbeni sokol”.

Prvi let F-16 Fighting Falcon je ima 1974. godine, a američko ratno zrakoplovstvo ga je naručilo 1979. Do sredine 2010. godine različite modifikacije na ovom zrakoplovu pretvorile su ga u borbeni zrakoplov četvrte generacije sa više od četiri tisuće primjeraka u službi 24 vojske u svijetu. Govorimo o staroj modifikaciji F-16 A /B. Tako se, izgleda, nadograđena verzija MiG-a 21 našla u borbi sa zastarjelom verzijom F-16.

Istina, oko ove pobjedničke priče sa “sinom maršala” treba raspršiti sve sumnje. Problem je u tome što pakistanska strana poriče da je izgubila zrakoplov, a da je Varthaman pobijedio u borbi s F-16 izvještava samo indijska strana. Istina, Indijci su kao dokaz pokazali olupinu rakete AIM-120 AMRAAM, kojima su naoružani pakistanski F-16. U Delhiju tvrde da je jedan takav projektil oborio MiG-21. Ali to nisu konkretni dokazi. Bilo bi bolje da je New Delhi pokazao dijelove F-16.

No, čak i ovako je borba potpukovnika  Abhinandana Varthamana i hipotetsko obaranje pakistanskog F-16 danima tema zrakoplovnih vojnih stručnjaka u cijelom svijetu.

Lockheed Martin, Indija i presretanje pakistanskog F-16 sa zrakoplovom MiG-21Bison

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
39 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Nije ga oborio mig21 već raketa,bolje reći obaranje je omogućila nadogradnja DvaestKeca…
99. Vojska Jugoslavije je imala zastarele 29ke,nisu znali ni da su osjenjeni radarom a kamoli da su aktivna meta, imali su kratkodometne rakete tako da im nisu ni prilazili čini mi se bliže od min 80 km.
Indija je očigledno mnogo uradila.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

što se tiče manevarskih sposobnosti f16 je u velikoj prednosti u odnosu na mig 21 koji je više presretač nego dog-fight avion
u svakom slučaju pobjeđuje onaj koji prije ispali raketu jer ovaj drugi mora bježati

da je mig21 oborio f16 može biti samo predizborni spin

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Oborila ga spin raketa, nije znala kuda će pa pravac u F16, zamisli da je raketu ispalio Jastreb ! 🙂

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

to treba dobro zamisliti, ipak je Jastreba radio Soko iz Mostara

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

mlazni motor je radila Jugoturbina iz karlovca,
ni nje više nema a bili su jako dobri,
šteta

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Na stranu ko je koga oborio, izgleda da era bliskih vazdusnih duela jos nije gotova, korisni su novi radari velikog dometa ali se ne moze u potpunosti samo na njih osloniti lovacki avion, treba imati i manevarske sposobnosti i iskustvo pilota itd…

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Zbog nedostatka manevarske sposobnosti mig je i oboren.

Edo
Gost
Edo
1 godina prije

Manevarske sposobnosti slabo koriste kod izbjegavanja rakete (osim u američkim filmovima) pogotovu ako ti nije u vidnom polju. Najviše koriste kod izbjegavanja da te protivnik ne nacilja odnosno da se dovedeš u poziciju da ti njega naciljaš.

djosip
Gost
djosip
1 godina prije

Prema iskazima prezivjelih pilota u Siriji (ukljucujuci i onoga kojeg je srusila Turska) ovo nije tocno.

Belay
Gost
Belay
1 godina prije

Ostaci rakete dokazuju da je 16ka bila u zoni okrsaja posto ona upotrebljava te rakete. Pakistanci negiraju da je f-16 bio u zoni sto raketa opovrgava. Ostataka 16ke nema. Samo cinjenice…

Edo
Gost
Edo
1 godina prije

Stvar je definitivno čudna ali zašto bi Indijci to izmislili? Olupinu ne mogu pokazati ako je pala u Pakistan a Pakistan neće da je pokaže. Negdje su spomenuli, a moguće da je problem u dozvolama tj. Pakistan nije smio koristiti F-16 protiv Indije i zato negira obaranje.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Neće ni bit dokaza. Ne samo da se radi o 21 milijardi $ za Lockeed, već su Pakistanci zatukli vlastitog pilota od F-16.

Spock
Gost
Spock
1 godina prije

21 je pila bio i ostao 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=6AlsW_Xx3dg

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

Nista čudno ni da se dogodilo. Malo vjerojatno, ali moguće. Ljudi bi se iznenadili kako su zračne bitke kroz povijest bile loše. Što zbog nultog iskustva pilota, što do zastarjele tehnologije, što do neodržavanih aviona i opreme. Naravno, loše stvari se skrivaju, a hvalospjevi ostaju zauvijek…

Prezime
Gost
Prezime
1 godina prije

Ahahahaaa, to su samo indusi i u logicnom vidjeli obaranje f 16.

Ivan S.
Gost
Ivan S.
1 godina prije

Tjedan dana prije izbora u Indiji ide premijera filma “Maršalov sin”.U bollywood-u se već završava snimanje filma samo ih muči scena obaranja Miga, pa će morati ubaciti kako je tijekom leta razgovarao sa suprugom i ako ima djecu pomagao im oko zadaće kad odjedanput čuje očev glas pazi sine F-16, hvala tata spaso si mi život

Realist
Gost
Realist
1 godina prije

Koja je ovo glupa propaganda sami sebe nadmasujete velicanjem nicega..niti je mig oborio ista so leti.

Tomica
Gost
Tomica
1 godina prije

@Realist i sl.
Samo par vas širi propagandu, nastupa navijački i nelogično. Drugi niko ništa ne tvrdi, osim potvrđenih činjenica, prenosimo vijesti i izvješća sa drugih mjesta, izjave dužnosnika i ovlaštenih osoba, a sve sa ciljem da se kompletira neka slika i dođe, ako ne do stvarne situacije, onda barem izvjesnog tijeka događaja.
Probaj logično, Rusi napravili i pustili u serijsku proizvodnju aparat koji ne može i nije nikad ništa oborio a toliko država ih kupovalo, eto da letuckaju okolo. Ako je to tebi logično, svaka čast ali opet probaj sa činjenicama, kad je proizveden, gdje je sve prodat i gdje se još uvijek koristi, te u koliko se ratova koristio i zašto. Tu vjerojatno možeš naći bar neke rezultate zračnih borbi. Druga je stvar konkretan sukob, ako se uopće dogodio, gdje F-16 novija generacija pa s tim i u prednosti. Ako se pakistanska eskadrila povlačila a mig napao s leđa onda je svakako on bio u velikoj prednosti. Izdvajanje iz svoje eskadrila ga je izložilo te je bio laka meta za druge zrakoplove. U svakom slučaju, postoje različite verzije i mislim da je više njih moguće. Možda jednog dana ipak saznamo šta se doista dogodilo.

Realist
Gost
Realist
1 godina prije

Nije se dogodilo nista jer stara krsina i nemoze srusit nista osim samoga sebe…da se dogodilo bilo bi snimki i hvalili bi se time …ne navijam samo sam realan

Tomica
Gost
Tomica
1 godina prije

Opet pokazuješ koliko si realan kad tvrdiš da MIG-21 ne može oboriti ništa osim samog sebe, usprkos zvaničnim podacima o obaranjima protivničkih zrakoplova. Ako nisi navijač, onda si neznalica. F-16 je i napravljen da parira migu ali je proizveden dosta kasnije. Kao što sam već pisao, uvijek su SSSR i SAD konstuisali i proizvodili nove aparate sa boljim karakteristikama od protivničnog koji trenutno ima primat. Po tvojoj logici ni SU-30 ni SU-35 ne mogu ništa oboriti osim samog sebe. Ako nije američko onda ne valja.

Realist
Gost
Realist
1 godina prije

Upravo tako …a to sto si ti zaluden rusima to je vec tvoj problem

Tomica
Gost
Tomica
1 godina prije

U kom smislu zaluđen? Lupam da F-16 ne može ništa da obori, da je F-22 kanta, ili šta? Nemam ja problem sa zaluđenosti nego sa zaluđenicima. Hajde pogledaj malo skor MIG-21 s američkim zrakoplovima svoje generacije.
Za podsjetnik, F-117, dika i ponos SAD, oborili ga u SRJ s čim? Dobro, ‘ajde slučajno, nisu ga vidjeli.
To govori da su znanje, vještina i spretnost najbitniji.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

I sreća. A sreća prati hrabre.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

šta se objašnjavaš s njime, vidiš da je realno tenkre. Vjerovatno radi za sendviče iz buzina.

Hezbollah
Gost
Hezbollah
1 godina prije

Jedno su hrvatski Mig-21 Bis koji su “obnovljeni” u Ukrajini od dijelova s otpada a proizvedeni 60-ih da bi mogli obarati sami sebe, a drugo Indijski Mig-21 Bison kao što i piše modernizirani 98. Samo mi nije jasno zašto je Indija poslala dvaesjedinice kad ima više od 60 Mig-29 i <100 Su-30(a ima licencu za proizvodnju) koji mogu ne samo parirati F-16, nego ih sa ovakvim pilotima i nadjačati bez muke. Ili je ovo bila prilika da se riješe nekoliko dvaesjedinica i još dobiju predizborne poene, relativno bezbolno a 29-ke i Su 30 čuvaju za neke ozbiljnije borbe?

Rio
Gost
Rio
1 godina prije

Bilo bi dobrp da malo bolje procitate sta ste i kako napisali, clanak je necitljiv. Sta ne znate nista drugo osim prevodit na prevoditelju?

Avrelij Droh
Gost
Avrelij Droh
1 godina prije

I to slabo prevoditi na googlu… nije baš na oćekivanom nivoju za ovaj portal….i nemojte sa zapovjednikom “vinga”. Ili napišite winga ili prevedite u eskadrilu. Pzdrav.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Ajde, kolko su plaćeni toliko rade, plati pa se žali !

mate
Gost
mate
1 godina prije

Migovi su zakon samo ih triba znat koristit…

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Tako je, i pračka je ubojito oružije, ako je znaš koristiti, svi valjda misle da ako je neki F-xyz da taj sam leti, sam ruši druge avione a sam se nikad ne sruši. Pa da.

ZDRAVKO
Gost
ZDRAVKO
1 godina prije

Hebi ga sad više nam ni NOVI F 16 BLOCK 70/72 nemogu više pomoć.RUŠE IH STARI
MIGOVI 21.Moramo kupit par vještica na metli I SVE RIJEŠENO JEDINO JOŠ TO NISMO PROBALI !!

Miško
Gost
Miško
1 godina prije

Mig 21 je zrakoplov 2 generacije , a F-16 je 4 samo napominjem autora dijela.

Marijan Trninić
Gost
Marijan Trninić
1 godina prije

Tek sada uviđam kakovo mi blago držimo u hangarima, MiG 21, nešto što je superiorno F-16 i ostalim avionima 4 ili pete generacije.

Tomica
Gost
Tomica
1 godina prije

Nadam se da je to šala na račun HRZ a ne na račun MIG-a.. Vjerujem da je, pod određenim okolnostima, moguće da MIG-21 obori F-16. Zašto se neki razbole i na samu pomisao da je tako, ne znam. Pa obična ptica je skoro oborila F-35, a peta generacija. Članak je o polemici da li se neki događaj desio ili nije, a vode je malo veći stručnjaci od nas. Ako postoji polemika, postoji i mogućnost da se to desilo. Nadam se da će se, jednog dana, saznati istina a mogu da prihvatim bilo koju verziju događaja ako je istinita.

todor
Gost
todor
1 godina prije

ajde rusofili komentirajte daleko vam kuca

Tomica
Gost
Tomica
1 godina prije

Znaš li uopće koja je tema ili samo došao da se svađaš sa rusofilima?

Zdrug
Gost
Zdrug
1 godina prije

Koliko glupe ruskosrpske propagande! Porušili ih pakistanci kao dječje balone.

tduke
Gost
tduke
1 godina prije

dobit će mo slike srusenog f-16 prije ili kasnije…

cimbula
Gost
cimbula
1 godina prije

u viteškom dvoboju, ukoliko na taj način promatramo ovu situaciju, ne pobjeđuje iskusniji,bolje utreniraniji,snažniji,zdraviji ….vitez……..već vitez s bržim konjem i dužim kopljem……

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
39
0
()
x