Njemačka obranila “Sjeverni tok 2” – Naša je odluka logična, dosljedna i pragmatična

Njemačka zastava
39 komentara

Njemačka je Europskoj komisiji podnijela pravno mišljenje o nacrtu amandmana na direktivu Europske unije o plinu u kojem je navela da je pokušaj reguliranja projekta “Sjeverni tok 2” u suprotnosti s europskim i međunarodnim zakonodavstvom, objavio je ruski list Vedomosti, uz prilog s kopijom dokumenta.

Izmjenama i dopunama Direktive o plinu, koju je razvila Europska komisija, predviđena je mogućnost proširenja normi europskog energetskog zakonodavstva na plinovode iz trećih zemalja u Europu. Dužnosnici mogu dobiti pravo da zahtijevaju razdvajanje funkcija dobavljača i tranzitne zemlje ili prihvat trećih strana u plinovod. Prije svega, amandmani bi pogodili projekt plinovoda “Sjeverni tok 2” kapaciteta 55 milijardi prostornih metara godišnje, koji bi trebao biti položen duž dna Baltičkog mora od Rusije do Njemačke.

Odbacujemo amandmane koje je predložila Europska komisija, koji, ako se shvate logično, ciljaju na reguliranje samo jednog infrastrukturnog projekta, a za druge pružaju mogućnosti iznimke. Nijemci ne mogu odbiti logiku, dosljednost i pragmatizam”, stoji u priopćenju njemačke vlade.

“Europska komisija nije dala “nikakva objašnjenja ili razumljive argumente koji bi pokazali kako bi predložene promjene mogle doprinijeti ciljevima energetske unije”, navodi se u dokumentu.

Prema Saveznoj Republici Njemačkoj, nema potrebe za izmjenama. Europsko zakonodavstvo se u potpunosti primjenjuje na tvrtke i infrastrukturu na koju su offshore plinovodi povezani u Europskoj uniji. To čini besmislenom inicijativu da se na plinovode koji uvoze plin u Europu primjene zahtjevi za razdvajanje dobavljača i tranzitne zemlje, ili “ulazak treće strane”. Stupanj pravnog razvoja predloženih promjena izaziva velike sumnje u Njemačkoj.

“One su neprimjenjive sa stajališta europskog ili međunarodnog prava”, kaže zaključak.

Razlozi za iznimke od novih pravila koje je Europska komisija već napravila za niz postojećih plinovoda njemački pravnici smatraju “previše nejasnima”. Ako se amandmani ipak usvoje prije završetka izgradnje “Sjevernog toka 2”, trebalo bi napraviti iznimku i za novi Gazpromov plinovod. Odluka o ulaganju u njegovu izgradnju je donesena mnogo ranije, a financiranje projekta je već započelo, kaže njemački zaključak.

Prema pisanju lista Vedomosti, Njemačka je posebno zabrinuta što novi okvir stvara preduvjete da Europska komisija dobije ekskluzivne ovlasti u reguliranju domaćeg njemačkog tržišta plina, jer je do sada područje međuvladinih sporazuma bilo u nadležnosti pojedinih zemalja Europske unije.

Njemačka je u više navrata od pravnog servisa EU tražila pisano mišljenje o projektu, jer postavlja previše pitanja i stvara “sukob u provedbama zakona”. Ranije su predstavnici Europske komisije izjavili da ne vide smisao u dodatnim stručnim obrazloženjima od strane pravnika Europske unije.

gasPlinSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
5 godine prije

”LOGIČNO” ušlo i u njemačku odbranu?
Sjeverni tijek 2?

Podravec
5 godine prije

Ajde da su bar jedanput pokazali malo kičme! Bar jedanput!

Siniša
5 godine prije

A blokada “Tužnog potoka” vam je bila najlogičnija odluka…..

Alen
5 godine prije

Logicno je da ce to samo ubrzati raspad prevare..

Histrion
5 godine prije

Američki teroristi će probušiti cijev i zagaditi Baltik.

mmne
5 godine prije

rece njima lenjin..”…kapitalisti ce komunistima prodati i konopac kojim ce bit obeseni…”. sad neka parafrazira kako ko hoce!!

Umpah Pah
5 godine prije

S KRAVA IM !!

Brave new world
5 godine prije

Švabe i Rusi opet zajedno. Zadnji put kad su bili zajedno podijelili su poljsku!

mars
5 godine prije

A svojevremeno je ta ista Njemačka onemogućila Bugarskoj učešće u “Južnom toku” jer je to bila nelogična i “politička”, a ne ekonomska i pragmatična odluka. Bugari su, šta li, glupi, slijepi, nemaju mozga ili nezreli, pa trebaju nekog velikog tatu, poput Njemačke, koji će ih voditi za rukicu i objašnjavati im šta je šta i šta je dobro za njih a šta ne. Njemačka je hegemon (tiranin) Evrope i od SAD se razlikuje samo po veličini teritorije na kojoj je njena hegemonija (tiranija) prisutna. SAD – globalno, Njemačka – evropski. Sve ostalo je isto do u najsitnije detalje.

Don
5 godine prije

Njemci će napraviti baš sve da sjeverni tok poteče ( ne zbog novaca, to je samo paravan za raju i amere). Izbacit će Engleze iz Europe ako im zasmetaju, ( i poniziti usput). Rusija je za njih više od energenata i novca, opsesija, lebensraum, fatalna ljubav Nietzschea I Wagnera na kojoj su odgajani generacijama i strpljivo rade…

Ivan
5 godine prije

Bas čudno da se nije pitalo Kolindi i naše pametnjakovice ništa

Ivan
5 godine prije

Samo LND na Krku je dobro rješenje za Hrvatsku jer smo mi bogata zemlja i trebamo plaćat skuplji plin

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI