Pariz: Najstarija pariška škola visoke umjetnosti i modne tehnike Esmod – Promocija 2019 – Žene

ESMOD - Promocija 2019 - Pariz - Elvisa JASAK
1 komentar

Kao što već znate, najstarija pariška škola visoke umjetnosti i modne tehnike Esmod svake godine organizira predstavljanje radova studenata završne godine. Mnoge bivši studenti ove škole postali su poznati kreatori, poduzetnici ili vode najveće svjetske modne marke.

Tim povodom poziva se specijalni žiri sastavljen od iskusnih profesionalaca iz kreativnog svijeta, među kojima su kreatori, stilisti, dizajneri, kritičari, novinari i odlični majstori zanata, kako bi što objektivije pomogli profesorima u ocjenjivanju studenata.

Privilegija i čast mi je da sam svojim trećim prisustvom i sudjelovanjem kao članica žirija mogla dati svoje mišljenje i steći novo iskustvo u području “Specijalizacija za žene”, događaja održanog 5. lipnja 2019.

Magična avantura kroz vrijeme, prostor, umjetnost i glazbu

Već pri samom ulasku u, kako to samo ime govori, «raskošnu vilu» – «Atelier Richelieu» kao i svake godine, osjetila se pozitivna i dobroćudna amosfera s puno osmijeha na licima svih prisutnih sudionika događanja.

Cjelogodišnji radovi ovih studenata su bili perfektno prezentirani, te je na svakom štandu bilo po jedno ili dvoje manekena s jednom od urađenih kreacija. Uz korištenje mašte i osobnih detalja, inspiraciju za ovu godinu predstavljanja studenti su pronašli u stilovima s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće, pa sve do današnjih. Inspirativne teme završnih studenata ove godine su glazba, umjetnost, kontinenti, zemlje, kultura, tradicija pa i magija pomiješana s modernošću.

Od jednog do drugog studenta, te njihove prezentacije obogaćene snažnom maštom, kao članica žirija imala sam doista dojam da putujem kroz tu njihovu umjetnost, povijest, prostor i vrijeme… Na uredno sređenim štandovima svatko je od njih imao svoju inspiraciju, pa sam se prepustila njima da me provedu kroz svoj maštoviti svijet. Kroz njihove priče istinski sam putovala s njima kako bih osjetila njihov trud, a i kako bih što objektivnije ocijenila njihovu motivaciju i rad.

Pozivam vas na put oko Zemlje kroz jedan magični kreativni svijet

Studenti su se poslužili lijepom epohom Gustava Klimta 1910-ih godina, Bečke scene provele su me je kroz ženstvene kreacije od organze, muslina te senzualnosti njegovih narančasto- crvenih, zelenih, smeđih i zlatnih boja.

Nakon toga sam otputovala u 1970-e godine i njihovu inspiraciju za soul muziku te tako odšetala u hippijevski svijet čije su se kreacije bazirale na bogatoj paleti živih boja, košuljama velikih kragni i manžetna, trapez hlača uz lijepu manekenku s afro frizurom.

ESMOD - Promocija 2019 - Pariz - Elvisa JASAK
ESMOD – Promocija 2019 – Studentice

Idući dalje, put me odveo u Južnu Ameriku, Peru i njihovu dobroćudnu prirodnu tradiciju, odjeću od vune s mješavinom motiva, brodiranih detalja i ručno rađenih detalja spektakularnih i dojmljivih boja.

Vrijeme je bilo za put u Maroko, čija je inspiracija bila povezana s rock muzikom, pa je svoju kolekciju studentica izradila od kože za koju je sama nacrtala dezen i rezala je uz pomoć lasera, te od nje radila nove modele s detaljima na rukavima ili leđima.

S jednog na drugi kraj svijeta put me odveo u Ameriku, i to u Indianu gdje sam mogla osjetiti vrućinu na kojoj se nose kreacije od jeansa i vrlo ležernog bijelog brodiranog pamuka.

Posjetila sam zatim zapadnu Afriku gdje sam pronašla lijepe kreacije insipirirane 1960-im i 1970-im godinama, mješavinu afričkog stila s dodatkom modernog i elegantnog za gradsku ženu s ukusom. Kreacije su izrađene u kraljevsko plavoj boji, a materijal izrade bio je pamuk protkan ručno tkanim srebrnim nitima.

ESMOD - Promocija 2019 - Pariz - Elvisa JASAK
ESMOD – Promocija 2019 – Studentica

Priča o dizajnu i kreaciji ne bi bila savršena da nisam otišla i do Italije gdje sam se mogla susresti s kreacijama inspiriranih stilom Dolce-Gabanna. Sofisticirane i ekstravagantne kreacije su bile obogaćene dodatkom raznih detalja i ukrasa na odjeći i galanteriji, a to sve je bilo lijepo i u potpunom skladu. Poznata je posebnost kod ovih talijanskih kreatora – i kad je previše, opet je lijepo!

Prošetala sam se, dakako, i Parizom. Ovdje je inspiracija bila na bazi ružičaste, ljubičaste i boje fuksije, te čudnovate romantične žene. I ove su kreacije zaista bile sanjive i vrlo maštovite. Igra boja i detalja stvorila je sliku misteriozne žene iz nekog magičnog imaginarnog svijeta.

Posjetila sam i francusku Bretanju mlade kreatorice Jeanne Bourdé koja želi izgraditi svoju marku i koja se inspirirala elegancijom i ženstvenošću vezanom uz vječnost. Njene kreacije čistih i suptilnih linija kvalitetnih materijala, bijelih, bež i boje pjeska su djelovale impozantno te zadivljujuće otmjeno.

I dalje je slijedilo potovanje u Normandiju, Švicarsku, Japan, Singapur, Kinu…

Raskoš bolja poput plave, bijele, roze, azurne, ljubičaste i crvene, doprinijele su pozitivnoj atmosferi. Na kreacijama se moglo primijetiti također mnoštvo novih detalja rađenih i sječenih od materijala kao sto su listići, listovi cvijeća te tehnike drapiranja, plisea, bojanja i presonalizacije postava i materijala. Koristilo se mnoštvo vrlo kvalitetnih i skupih materijala kao što su fini pamuk, muslin, organza, twill svila, koža i kraljevski saten.

ESMOD - Promocija 2019 - Studentica
ESMOD – Promocija 2019 – Modeli

Studenti, profesori, članovi zirija i timski rad napravili su divnu atmosferu punu entuzijazma, poštovanja i osmijeha na svakom licu te je skup svih navedenih doživljaja učinio moje treće sudjelovanje na ovom eventu još jedanput prekrasnim i nezaboravnim. Zahvaljujući tome, na kraju dana smo se svi osjetili ispunjeni, sretni i nestrpljivi da se ponovno nađemo sljedeće godine.

Hvala ovoj fantastičnoj školi, profesionalizmu, divnoj avanturi i iskrenim osmjesima i do sljedećeg kreativnog susreta!

EsmodŠkola
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija
4 godine prije

Bogami, trebalo bi biti više fotografija…??

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI