Rex Tillerson u Poljskoj: Mora se blokirati ruski politički projekt “Sjeverni tok 2”

Rex Tillerson
22 komentara

Washington i Varšava su zajedno kritizirali projekt “Sjeverni tok 2”, izvještava njemačka televizija Bayerischer Rundfunk.

“Ovaj plinovod je prijetnja za cjelokupnu sigurnost i stabilnost Europe u području energetske politike i dio je ruskog plana politiziranja opskrbe energijom”, tijekom službenog posjeta Poljskoj je izjavio američki državni tajnik Rex Tillerson.

Prema njegovim riječima, radi se o planu politiziranja ruskih energetskih isporuka i potkopavanju pokušaja Europljana da steknu veću neovisnost o ruskom plinu”.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki i ministar vanjskih poslova Jacek Czaputowicz su također dali izjave kojima “upozoravaju na energetsku ovisnosti o Rusiji”.

Kako prenosi Bayerischer Rundfunk, Poljska već nekoliko godina kritizira projekt “Sjeverni tok 2”, usput optužujući Njemačku da vodi “sebičnu politiku”.

Istovremeno, Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici u Europi godinama pozivaju “da se smanji ovisnost o ruskom plinu”, ali američki dobavljači i izvoznici prirodnog ukapljenog plina nisu konkurentni ruskom plinu. Osim toga, europske zemlje u izgradnji LNG infrastrukture ne bi imale nikakvu pomoć Washingtona, a plin kojeg bi kupovale bi bilo daleko skuplji od ruskog prirodnog, pa čak i ukapljenog plina, koji se iz kompleksa “Jamal LNG” puno kraćom i jeftinijom rutom već isporučuje terminalima u Europi.

Unatoč svemu, američki proizvođači žele povećati svoj izvoz ukapljenog plina zemljama srednje i istočne Europe. U lipnju 2017. je Poljska prvi put dobila LNG iz Sjedinjenih Američkih Država.

Poljska zastava
FOTO: Poljska zastava

U svom dvodnevnom posjetu Poljskoj je Tillerson rekao “kako zahvaljuje poljskim saveznicima što podržavaju ovu strategiju usmjerenu protiv Rusije”.

“Poljska je prekrasan, demokratski saveznik Sjedinjenih Američkih Država”, rekao je američki političar poljskim novinarima.

S druge strane, Europska unija kritizira Poljsku zbog ukidanja neovisnosti pravosuđa. U prosincu je EU po prvi put u svojoj povijesti nametnula sankcije jednoj zemlji, koje bi mogle dovesti do gubitka prava glasa Poljske unutar saveza, zaključuje Bayerischer Rundfunk.

Paradoks je što u isto vrijeme dok se bore protiv rusko-europskog plinovoda, kojeg podržava i Njemačka, Sjedinjene Američke Države zbog ekstremnih hladnoća i manjka plina na domaćem tržištu naručuju dva tereta ruskog ukapljenog plina iz kompleksa “Jamal LNG” na sjeveru Rusije, a Poljska je spremna na pregovore o produženu ugovora s Gazpromom, ali samo ako bude dobivala plin po cijeni kao Njemačka. U tom smislu bi izjave Rexa Tillersona u Varšavi mogle biti vrlo upitne. Malo je vjerojatno da će Poljska kupovati skuplji američki LNG i da neće postići dogovor s Gazpromom, a ako se to i dogodi postoji formula prema kojoj bi gubitke Poljskoj nadoknadila Ukrajina.

Posjet Rexa Tillersona Varšavi i njegove izjave o projektu “Sjeverni tok 2” su pozorno popraćene u Njemačkoj, koja je u više navrata poručila kako to nije politički, nego komercijalni projekt i nikakvi novi energetski zakoni Bruxellesa neće zaustaviti njegovu izgradnju.

Opširnije: Zašto je Poljska američki LNG prodala Ukrajini, iako je poslovala s gubitkom?

Bloomberg: Drugi tanker s ruskim plinom-u veljači stiže u SAD

Poljska želi ruski plin po cijeni kao Njemačka

Berlin: Izmjene zakonodavstva EU se nas ne tiču i „Sjeverni tok 2“ se gradi

GazpromJamal-LNGSankcijeSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Adriana
6 godine prije

Vlastita košulja je najbliža tijelu.

maliboro
6 godine prije

Ne mogu vjerovat koliko su pametni ovi poljaci – traže od Rusa jeftin plin a amerima su spremni plaćati puno skuplji.

shumadinac
6 godine prije

“Ovaj plinovod je prijetnja za cjelokupnu sigurnost i stabilnost Europe u području energetske politike”

Da li je ovaj čovek svestan šta je izgovorio? Izgleda da “obaveznost diverziteta radi suzbijanja monopola” znači “na tržištu možemo biti samo mi i oni skuplji od nas (koji zbog toga neće ni prodavati)”.

Alen
6 godine prije

Rexy podbaci ti njima kost ko nama na balkanu ….

Oko
6 godine prije

Ne postoji ovisnost o ruskom plinu vec samo o plinu a Ruski plin je najeftiniji na trzistu. Nemci su 2014 mozda I imali neku dilemu dok Putin nije spustio rampu u Siriji za Katar ali danas ce opusteno reci aufidersen I Poljacima I Ukrajincima I Amerima jer od severnog toka 2 zavisi da li ce ger privreda biti najaca u eu sledecih 30god. Dabog da vam Putin bacio kosku postaje ozbiljna kletva na zapadu

Ray Luca
6 godine prije

Tarzane, ha ha već se nisam dugo ovako nasmijao.

Majk Majers
6 godine prije

Čovik (vidi mene,da čovik) putuje svitom u najskupljoj kategoriji, priča pizdarije, laje na misec i gušta. Drugi je par postoli šta ima onih koji ovakvome viruju. Lex, Lex ko te nezna….

zvonimir
6 godine prije

a oni kupuju ruski plin…evo i danas jedan brodić

Hash
6 godine prije

Neće biti iznenađenje ako čak okrenu te tankere sa ruskim lng pa ga prodaju glupim vazalima (na žalost slovenskoj bratiji), po duplo većoj cijeni nego što dobijaju ruski prirodni.

Son of Alerik
6 godine prije

Cc..to što se nitko od vas nije sjetio da je Tillerson Rex,tj da se zove isto kao i Titov pas koji mu je spasio život u Drvaru je razumljivo, Ali to što Žuki nije je neoprostivo:)

mmne
6 godine prije

cekaj …ovaj ima veze sa ruskom naftnom industrijom ako se ne varam….sad trazi blokadu!?…. ima li doktora u onolikoj americi- cemerici?

Tin tin
6 godine prije

Rex za poljskog predsjednika !!!

Sinisa
6 godine prije
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI