fbpx

Berlin: Izmjene zakonodavstva EU se nas ne tiču i “Sjeverni tok 2” se gradi

Berlin: Izmjene zakonodavstva EU se nas ne tiču i "Sjeverni tok 2" se gradi 1

U sklopu projekta “Turski tok” je 17. siječnja započela izgradnja plinskog terminala za prihvat ruskog plina na području Turske u blizini naselja Kıyıköy, navodi se u priopćenju kompanije “South Stream Transport”.

Ovaj plinovod, osim što jamči energetsku sigurnost Turske, povećat će i diversifikaciju opskrbe ruskim plinom u druge zemlje.

Istovremeno Njemačka pokušava preuzeti ulogu jednog od najvećih distributera ruskog plina u Europi i suglasna je da s ruskim Gazpromom izgradi drugi krak plinovoda “Sjeverni tok“, čemu se protive neke europske zemlje i Europska komisija.

Kao odgovor na pokušaje Europske komisije da preuzme kontrolu nad izgradnjom projekta “Sjeverni tok 2“, Njemačka se na kraju odlučila na jednostrani potez i  podnijela stručno izvješće u kojem navodi kako je postavljanje bilo kakvih prepreka projektu od strane Bruxellesa neoprostivo. Njemački list Ostexperte piše kako su u Berlinu su rekli da bilo kakve promjene direktive Europske unije o energetskoj plitici neće utjecati na izgradnju plinovoda, jer su investicije odavno dogovorene.

Europska komisija želi steći široke ovlasti u donošenju odluka o provedbi projekta “Sjeverni tok 2” i izmijeniti zakone o plinskom tržištu EU, piše Ostexperte. Ako se usvoje izmjene i dopune, svi cjevovodi koji prolaze preko teritorija EU će se morati pridržavati normi “Trećeg energetskog paketa” koji je usvojen 2009. godine.

Ovim paketom zakona i propisa EU regulira pristup plinskoj mreži, kao i strukturu tarifa. Kompanije uključene u provedbu projekta “Sjeverni tok 2” strahuju da će promjene dovesti do usporavanja i eventualne zabrane izgradnje plinovoda na dnu Baltičkog mora.

Ruski projekt općenito izaziva burne rasprave u Europi. Najaktivniji protivnik “Sjevernog toka 2” je Poljska, koja se boji gubitka tranzitnih pristojbi i problema s opskrbom energije u zemlji.

U sve su se uključili i međunarodne nevladine organizacije World Wildlife Fund (WWF) i Savez za zaštitu okoliša Njemačke, koji su pozvao koaliciju demokršćana i socijaldemokrata da se  distancirati od projekta, nazivajući ga “klimatskom i političkom slijepom ulicom” i upozoravajući “kako je plinovod prijetnja krhkom ekosustavu u Baltičkom moru”.

U Njemačkoj se po pitanju “Sjevernog toka 2” mogu čuti različiti stavovi.

CDU, FDP i Zeleni upozoravaju da će plinovod povećati ovisnost o Rusiji i usporiti razvoj obnovljivih izvora energije.

Međutim, njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel je sudjelovao na Ruskom-njemačkom forumu o resursima i kritizirao planirane izmjene zakona o plinskom tržištu EU.

U odgovoru Bruxellesu, Njemačka je Europskoj komisiji poslala pravno mišljenje koje kaže “kako Berlin ne vidi bilo koji razumljiv argument  koji bi išao u prilog predloženim promjenama”.

“One nisu primjenjive ni iz europskog, ni međunarodnog pravnog stajališta”, stoji u službenom dokumentu kojeg je Berlin uputio u sjedište EU i dodao kako eventualne izmjene zakona na europskoj razini neće spriječiti izgradnju projekta.

“Ako se izmjene i dopune i usvoje, one neće utjecati na provedbu projekta “Sjeverni toka 2″, budući da su investicije već dugo planirane”, službeno je priopćila Savezna Republika Njemačka.

Podsjetimo, Gazprom je većinski dioničar projekta, a uz rusku kompaniju sudjeluju ENGIE, OMV, Royal Dutch Shell, Uniper i Wintershall, koji su sklopili sporazum o izgradnji drugog kraka plinovoda uz postojeći “Sjeverni tok”, koji bi Njemačkoj, kasnije dalje zemljama Europske unije, isporučivao dodatnih 55 milijardi kubnih metara plina godišnje. Plinovod treba biti izgrađen od obale Rusije kroz Baltičko more do Njemačke, iz koje će partneri Gazproma u projektu dalje distribuirati plin u EU. Njemačka bi kao tranzitna zemlja ubirala velike prihode, budući da je postojeći plinovod “Sjeverni tok”, kapaciteta 55 milijardi kubnih metara plina godišnje, ove godine u više navrata radio sa 110% kapaciteta.

U okolnostima kada Rusija gradi “Turski tok”, a nema nikakvih jamstava da će se nakon isteka ruka ruski plin i dalje isporučivati kroz stare sovjetske plinovode preko Ukrajine, Berlin se odlučio suprotstaviti Europskoj komisiji, ma kakvu odluku s izmjenama direktiva o plinskom tržištu EU donio Bruxelles.

U Turskoj počela izgradnja prijemnog terminala za plinovod „Turski tok“

Sjeverni tok

Sjeverni tok

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
16 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
maliboro
Gost
maliboro
3 godine prije

Nisu nijemci glupi kao bugari.

Arkaj
Gost
Arkaj
3 godine prije
Reply to  maliboro

Ne radi se o gluposti nego o mogućnosti donošenja suverenih odluka u odnosu na američki pritisak. Očito da ono što je USA mogla postić u Bugarskoj nije moguće u Njemačkoj.

mars
Gost
mars
3 godine prije
Reply to  Arkaj

@ Arkaj – vrlo je moguće da uskoro budemo svjedoci novih “skandala” kao što su – VW automobili imaju velikih problema (npr. loš kvalitet kočnica, zračni jastuci koji ubijaju, i sl.) a kompanija to namjerno prikrivala. Ili Bayer plasirao na tržište lijekove za koje se utvrdilo da imaju opasne kontraindikacije po zdravlje i sam život, za koje su u kompaniji znali ali su ćutali. Ili Simensovi kućanski aparati za široku upotrebu proizvode štetno i opasno zračenje. Ili Dojče Bank vara svoje klijente i nezakonoto manipuliše njihovim parama. Ili….spisak se može širiti već po želji. S obzirom da je danas sticanje ekstraprofita glavni poslovni poticaj i zbog njega se sve čini, moglo bi biti čak i istine u svim takvim tvrdanjama, ali jedno je indikativno – kao to su neka nadležna tijela, (boga-pitaj-čija) revnosnom istragom tek sada ustanovila i svoja saznanja odlučila podijeliti sa širokom svjetskom javnošću baš u sadašnjem trenutku. Kao da se za takav način marifetluka ne zna već godinama, čak i decenijama, samo je u stvari “štos” da se oni potegnu u pravi čas, onda kada se i ako, u ovom slučaju Njemačka, počne batrgati iz zagrljaja SAD-a i pokazivati naznake neke suverenosti i samostalnosti u donošenju vlastitih… Pročitaj više »

Arkaj
Gost
Arkaj
3 godine prije
Reply to  mars

@mars – razumnjio je da niko pametan ne bi ulupao tolike novce u NSA da nema koristi od takvog špijuniranja te da se takvo špijuniranje koristi ne samo u političke već i ekonomske svrhe. Pa i Snovden nam je otkrio da je država koju USA najviše špijunira upravo – Njemačka. To međutim ima svoja ograničenja – špijuniranje vam može pomoći da lakše manipulirate protivnika i lakše dođete do vama naklonjene vlade. Samo što ako svi koji mogu uticat na donošenje neke odluke imaju jedinstven stav i nemate nikog ko bi pristao bit vaša lutka? Ovdje se radi o velikim novcima i nema nikog od utjecaja u njemačkoj politici koji bi se radi američkih interesa posve odrekao njemačkih interesa. U Bugarskoj ali i u hrvatskoj takvih koji bi prodali vlastitu državu za tapšanje po leđima američkog ambasadora ima na bacanje…

eueueu
Gost
eueueu
3 godine prije

Tok 2 ce odrediti sudbinu cijele EU. To ce biti pocetak otpora ili potpuna predaja.

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije
Reply to  eueueu

Bravo, to će biti rubikon a tko će viknuti kocka je bačena to čemo tek vidjeti.

Gost
Gost
Gost
3 godine prije
Reply to  eueueu

Ovo je jako dobro zamijećeno. Također bi nadodao da bi tu moglo doći do još dublje podjele unutar EU na Njemačku i razvijenije te Poljska i ostale podguzne muhe SAD-a

Gost
Gost
Gost
3 godine prije

Gdje su sankcije Rusiji? Hahahaaa
Kad je nesto u interesu njemacke ko sljivi sankcije….

Mikojan
Gost
Mikojan
3 godine prije
Reply to  Gost

Ako Hrvatska ekonomija ima značajne gubitike zbog sankcija, vlada koja misli na svoju državu i ekonomiju će zaobići sankcije i poslovati sa državom pod bilokakvim sankcijama. Prvo biznis a onda politika.

NSU
Gost
NSU
3 godine prije
Reply to  Gost

Evo sad će se i velesila Croatia pridružit Njemačkoj u ignoriranju sankcija prema Rusiji. Ona (neču joj ni ime spomenut) je neki dan Caru Putinu poslala MANDARINE ???????? Lizing je počeo 🙂

Drale
Gost
Drale
3 godine prije

Bila bi to vesela perspektiva za buduće potencijalne investitore u Evropi. Zamislite da investirate stotine miliona evra u neki projekt u Evropi, sve u skladu sa zakonom, i nakon 2 godine EU komisija donese zakon koji važi retroaktivno, i preko noći vaš projekat postane ilegalan i zabrani se.

Upravo to sada želi EU komisija da uradi, toliko očajno u Washingtonu žele da blokiraju taj projekt da preko svojih podrepaša u Briselu i Varšavi pokušavaju da od zakona prave lakrdiju.

Što je također interesantno a manje poznato, ovo što se dešava sada je deja-vu onoga što se dešavalo kada se gradio Sjeverni tok 1. Amerikanci su širom Evrope vodili ljutu bitku da blokiraju projekat, čak je i tadašnji US-ambasador u Švedskoj u najtiražnijim novinama zakupio cijelu jednu stranicu i halucinirao o ruskoj prijetnji po Švedsku kako bi Švedska blokirala prolazak gasovoda kroz njene teritorijalne vode. Tada je Berlin uputio javnu protestnu notu Washingtonu. Ameri su sada naučili lekciju i ne rade otvoreno, nego preko svojih vazala.

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije

Suradnja Europe i Rusije je prirodna. Suradnja Njemačke i Rusije je prirodna.

Mikojan
Gost
Mikojan
3 godine prije

Nije li dio Rusije i dio Europe, zašto to ignorirati ?

Wswsws
Gost
Wswsws
3 godine prije
Reply to  Mikojan

Pa Rusija je najveca evropska drzava, tj. Onaj dio koji je u Europi

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije
Reply to  Mikojan

Ne ignoriram nego govorim po političarsku. LOL

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije

Ovaj samo muti vodu, ne odlučuje on već oni koji ga na to mjesto postaviše da vlada umjesto njih i da glumi domoljuba a u stvari je izdajnik ko svi u bundestagu jer su se prodali za judine škude kao i u Saboru, Senatu, Kongresu, Skupštini u bilo kojoj državi. Mogao bi prvo skoćiti pa viknuti hop a ne ovako mutivoda tame.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik