Rijad najavio osvetu protiv Hutija – „Nudimo mir, ali možemo nanijeti veliku bol agresoru“, odgovaraju iz Jemena

Huti Jemen
16 komentara

Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija je najavila početak ofenzive na položaje jemenskih Huti boraca i pokreta Ansarullah sjeverno od strateški važnog lučkog grada Al-Hudayda u zapadnom Jemenu. To je u petak izvijestio Reuters pozivajući se na lokalnu televiziju.

Prema tim informacijama, zračni napadi bit će izvršeni po “vojnim ciljevima”. Predstavnici koalicije pozivaju civile da izbjegavaju boravak u blizini označenih objekata.

Huti iz pokreta Ansarullah su rekli da će zaustaviti napade na Saudijsku Arabiju u sklopu inicijative za mirno rješenje sukoba. To je u petak izvijestio France Presse pozivajući se na čelnika Višeg političkog vijeća pokreta Ansarullah, Mahdija Al-Mashata.

Al-Mashshat je također pozvao “sve strane uključene u rat da pokrenu istinske pregovore koji će dovesti do općeg nacionalnog pomirenja iz kojeg nitko neće biti isključen”.

Podsjetimo, prošlu subotu je nekoliko postrojenja kompanije Saudi Aramco napadnuto bespilotnim letjelicama i raketama. Odgovornost za napad preuzeli su Huti, protiv kojih se bori Saudijska Arabija. Ranije je Rijad na svojoj strani imao UAE i Sudan, ali su ove dvije zemlje nakon velikih gubitaka i nikakvih pomaka na terenu odlučili povući svoje borce iz koalicije.

Odluka Saudijske Arabije da napadne položaje Huti boraca dolazi nakon ponude za pregovore svih strana uključenih u sukob.

“Pozivam sve sukobljene strane u ovom ratu da se ozbiljno uključe u istinske pregovore koji mogu dovesti do sveobuhvatnog nacionalnog pomirenja koji nikoga ne isključuje”, rekao je visoki dužnosnik Hutija, Mahdi Al-Mashat, koji je pohvalio brzo poboljšane vojne sposobnosti Hutija i “značajan napredak” u zračnoj i raketnoj obrani.

Upozorio je i da Huti “neće oklijevati započeti razdoblje velike boli za agresora, ako se njihov poziv na mir zanemari“.

Američki projekt podataka o lokaciji i događajima oružanih sukoba (ACLED) sa sjedištem u Sjedinjenim Državama, neprofitna organizacija za istraživanje sukoba, procjenjuje da je rat u protekle četiri i pol godine odnio više od 91 000 života.

Rat je također teško utjecao na infrastrukturu u zemlji, uništavajući bolnice, škole i tvornice. UN kaže da preko 24 milijuna Jemenaca hitno treba humanitarnu pomoć, uključujući 10 milijuna koji pate od ekstremne gladi.

AnsarullahHutiSaudi Aramco
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
4 godine prije

Rekoše Huti da su unaprijedili protuzračnu obranu , da ne bi saudijski F-16 počeli padati, ne znam znaju li oni uopće voziti Raptor

Dub Miroslav
4 godine prije

Sud u Hagu će imati posla ukoliko sve ne podmaže nafta.

Dub Miroslav
4 godine prije

Sud u Hagu će imati posla ukoliko sve ne podmaže nafta.

samo tako
4 godine prije

Poznato je da koalicija uništava isključivo vojne ciljeve u Jemenu. I što bi to ometalo OUN u mirnom snu ? Svoje “stručnjake” vrijedi poslati na pregled objekata stradalih u KSA.

Z.A.
4 godine prije

Saudijska politika prema Jemenu i njegovim stanovnicima je vise nego katastrofalna. Saudijci su izgubili kompas sa realnoscu. Zbog svoje arogancije srljaju u propast. Bolje je i castan poraz i izvuci se iz ovog sukoba bez tezih posljedica po samu SA izazvane ovim sukobom .Nastavak ovog sukoba moze samo u SA izazvati ekonomsku nestabilnost koja u konacnici moze imati katastrofalne ucinke po samu SA. Ako Huti zbilja mogu da napadnu dubinu teritorija i sve vitalne tacke u SA, kakvu god da imaju PVO Saudijci ,to ce u konacnici dovesti do ogromnih novcanih izdataka da bi se sprijecili atake iz Jemena.Proslo je mnogo vremena od pocetka ovog rata i SA nije postigla svoje ciljeve i nevidim mogucnost da u narednim vremenima mogu nesto i postici a sto budu vise vremenski involvirani u ovaj sukob vece su im sanse da dozive ekonomsku nestabilnost u zemlji a sto u konacnici moze dovesti do nemira… Čitaj više »

politicki nekorektan
4 godine prije

…. i tako je slavna saudijska vojska krenula na jemen, ali su u mraku naleteli na sandale….poslje su ih nalazili kako se kriju u devinim guz@cama….jos su tamo…

nessy
4 godine prije

Odusevljen sam djelovanjem Huti boraca. Neusporedivo jacem i bolje naoruzanom protivniku su zadali cisti sah-mat. Posto ih cesto nazivaju “bosonogim gerilcima”, osnujmo fond pa da svaki borac dobije Jugoplastika sandale, barem to, da im pomognemo, da ih supci vise ne zovu bosonogima (jos koji Kalasnjikov, raketni bacac, par tona municije, to ide uz sandale).

Max
4 godine prije

Hutiji govore istinu više puta su dokazali da mogu udariti po Saudima. Da mi je znati kako se zove ovaj siroti HUt s ovom prastarom puškom?

Kajzer Soze
4 godine prije

Rijad najavio osvetu 😂 😂 😂 😂😂😂 baš me zanima šta bi to novo mogli da urade u Jemenu pošto su za pet godina isprobali sve što su mogli a učinak im je ravan nuli čak šta više sada su počeli da ga puše i na svojoj teritoriji od bosonogih i gladnih Hutija 😂😂😂😂 i oni hoće da ratuju protiv Irana 😂😂😂 hrak,pljuc !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI