Trump popušta i pristaje na ozbiljne ustupke u trgovinskim pregovorima s Kinom

Donald Trump - Kina
19 komentara

Nakon što su 2018. godinu, usprkos carinama nametnutim na kinesku robu, SAD završile u rekordnom deficitu u trgovinskoj razmjeni s Kinom, predsjednik Donald Trump je očito uvidio pogrešku. Sada je odlučio popustiti i u trgovinskim pregovorima “ponuditi ustupke” Kini. Među prvima koji su objavljeni, američki predsjednik je iz dnevnog reda trgovinskih pregovora isključio je pitanje komercijalne cyber-špijunaže.

Američki predsjednik je očito zainteresiran za dovršenje dugotrajnog procesa trgovinskih pregovora s Kinom i što skorije sklapanje trgovinskog sporazuma. Prema Financial Timesu je Donald Trump zbog toga napravio ozbiljne ustupke, isključivši iz dnevnog reda pregovora pitanje navodnih slučajeva komercijalne cyber-špijunaže.

Prije toga je Washington optužio Peking da su kineske vlasti izvršile i sponzorirale hakerske napade na američke tvrtke. Američki dužnosnici i stručnjaci za sigurnost su se u više navrata žalili da je tijekom protekle dvije godine kineska krađa tehnologije i intelektualnog vlasništva znatno porasla. Međutim, sada su stavovi Bijele kuće očito omekšali, piše Financial Times.

“Mnoga pitanja su isključena iz ovih  pregovora, jer predsjednik Trump želi sklopiti dogovor“, izjavio je za Financial Times izvor blizak pregovorima.

Novi krug pregovora između Sjedinjenih Država i Kine je održan 30. travnja. Čelnik američkog ministarstva financija Stephen Mnuchin, koji predvodi američko izaslanstvo, već je opisao svoj sastanak s potpredsjednikom Državnog vijeća Kine Liu Heom kao “produktivan”. Sljedeći krug razgovora zakazan je za 8. svibnja.

“Upravo sam završio produktivan sastanak s potpredsjednikom Državnog vijeća Kine Liu Heom. Nastavit ćemo pregovore u Washingtonu sljedećeg tjedna”, nakon pregovora u utorak je napisao Mnuchin na svom Twitteru.

Nema sumnje da je Washington očito zainteresiran za rano sklapanje trgovinskog sporazuma s Pekingom. Tako je čelnik osoblja Bijele kuće, Michael Mulvaney, na globalnom forumu Milken Instituta rekao da pregovori “ne mogu trajati beskonačno” i sljedećih nekoliko tjedana se oni mogu “mogu okončati na ovaj ili onaj način”. U isto vrijeme, Mulvaney je istaknuo kako  Washington nije zainteresiran za “dogovor zbog dogovora samog kao takvog”.

Uz ustupak isključivanja pitanja navodne komercijalne cyber-špijunaže od strane Kine, nije poznato čega se Trump još odrekao kako bi se sklopio konačni trgovinski sporazum kojim bi se okončao trgovinski rat s Kinom.

Zanimljivo, ali kineski državni list Global times uopće nije komentirao pregovora i zadnji članak na ovu temu je objavljen 23. travnja. Tada je u uredničkoj kolumni navedeno kako Kina treba trajan i čvrst sporazum sa Sjedinjenim Državama.

Čini se da je Trump ovaj put ipak poslušao stručnjake, koji su ga obavijestili da je trgovinski deficit s ostatkom svijeta je 2018. godine eksplodirao i dosegao je povijesni rekord od 891 milijardu dolara. Prošle godine je trgovinski deficit premašio i onaj kojeg je Trump obećao skresati, koji je 2017. iznosio 795 milijardi dolara.

Donald Trump nimalo nije promijenio situaciju, a prve dvije godine njegove uprave su najgore u povijesti američke ekonomije. Podsjetimo da je tom globalnom deficitu i dalje najveća neravnoteža u trgovini s Kinom, koja je prošle godine dosegla rekord od 419 milijardi dolara, što premašuje katastrofalne rezultate iz 2017. godine i 375 milijardi dolara trgovinskog deficita s azijskim divom. Trgovinski rat Donalda Trumpa je samo pogoršao američki trgovinski deficit. Dok uvoz kineske robe u Sjedinjene Države nastavlja rasti za 7%, Kina je smanjila uvoz iz Sjedinjenih Država. Sada je očito da mora primijeniti kurs i odustati od nerazumnih zahtjeva upućenih Pekingu. Konačno, Kina je uvijek bila za sporazum, ali samo onaj koji bi stvorio “win-win” uvjete poslovanja za obje zemlje.

Usprkos upozorenjima, Trump ne vidi očitiji pad “američkog carstva“

 

ŠpijunažaTrgovinski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mike
4 godine prije

ahahahah… i ne samo to… cika strumpf ce se i naguziti kinezima…..

eu kolonija
4 godine prije

dakle ovo je prelomna točka. imperija polako ali sigurno počinje tonuti u roptarnicu povijesti

Kile
4 godine prije

Gotovo je, gotovo, pušing na sve strane

Miki maus
4 godine prije

Nije da je bas preveliki problem to sa deficitom kod US, itako sve placaju nastampanim $. Grubo govoreci, dobivaju besplatno robu iz svijeta, kao drzava, jasno. To moze ici sve dok je $ svjetska rezervna valuta i dok svijet kupuje njihove obveznice( vecina ih nikad nece naplatiti). Pravi problem za US bi nastao, odnosno lom, kad bi se ti nastampani $ poceli masovnije vracati u US. Kini to isto odgovara, zaradjenim, nastampanim $ kupuje realne, konkretne stvari po svijetu, pa dok ide. Jedina prava opasnost za US je da $ oduzmu status svjetske rezervne valute, da svijet devizne rezerve prestane drzati u $. To moze, prije svega, uciniti Kina, a ona nece, savrseno joj odgovara ovakvo stanje sa $.

Duki
4 godine prije

Opaaa !???
Ma nemogu da vjerujem !
E moj Donny,mi ovdje kažemo “iš’o se s rogatim bosti ??”
Pa sama činjenica da ih ima 5x više no amera
govori da im je tržište unutar Kine sasvim dovoljno za amortiziranje tržišnih šokova koje
Vlada USA pokušava nametnuti!Ali na najgori mogući način ! Prvo sankcije, pa carine,pa embargo! A kosooki x 3 ! Das idiotten ?????

Trubadur
4 godine prije

Več sam ovdke pisao, da su sankcije i carine dovele samo do povečanja deficita…. U principu svaka zemlje kojoj je novac ujedno i rezervna svetska valuta mora da ima deficit ( Triffinova dilema )….. Ali je to u slučaju USrA, prešlo sve granice….. Deficit veči od 800 milijardi, javni dug 22 000 milijardi, studentski dug 1.400 milijardi, korporativni dug 9 000 milijardi ima toga još……Čeka se samo jedan black swan , triger, pa da ode največa svetska vukohebina u vražju mater….

Alen
4 godine prije

Carine su uvedene radi ponovnog rasta fed-ove kamatne stope ili kreditni jump start /neophodna inflacija, a povećani deficit uzrocno-posljedicna reakcija dodane kolicine u opticaju / inflacije i njemu , kao i usa dugovima , nema kraja niti ima potrebe da bude sto se tiče usa ..

Zapadni svijet se gradi na temeljima americkog duga , zato kad se ti temelji slome ne sumnjajte da nećemo svi pasti dole..
To je neizbjezno i nista nas ne moze spasiti tog scenarija..

Kinezi zbog svojih ciljeva ekspanzije koristeći taj dolar kao sredstvo ostvarenja ciljeva bukvalno gase pozar benzinom..
Stvar je u tome da kina taj dolar vraća na zapad , tamo na istoku , u aziji , kina i ostale zemlje posluju bez dolara odgurujući tu zarazu od sebe…

Alen
4 godine prije

A koliko ste samo vristali o tzv “trgovinskom ratu ” a u stvari ciljevi su bili sasvim drugi .. Napisao sam da če tramp doći kinezima pod noge kad se odradi ono sto je planirano carinama..
I evo ga…
Bitno je razumjeti da usa svoju duznicku ekonomiju mora da gradi upravo na trgovini , deficitu , inflaciji i to ne smije stati..

Hogar
4 godine prije

Mislim da je nešto sasvim drugo u pitanju.
Ja ti tražim da se sagneš preko bureta i skineš gaće. Ti odbiješ. Malo kasnije ja odustanem od tog zahtjeva i kažem ti “Dobro, ja sam ti učinio ustupak, sad moraš i ti meni.”

Sara
4 godine prije

Nikidan gledala dokumentarac: Kina za 20 godina napravi grad sa 30 milijuna stanovnika…. Ne znam da li Trump zna o Kini išta više nego o svojoj frizuri, ali njegova Duboka Država, zabavljena otimačinom i reketiranjem cijelog svijeta, definitivno spava. Buđenje će biti bolno….

samo tako
4 godine prije

Usranci se malko za*ebali krenuvši u trgovački rat sa Kinom. Uzaludna bahatost

Moreno
4 godine prije

Trump je jedan od malo “osebujnijih” američkih predsjednika, ali je na kraju priče ipak u rukama FED-a koji čuva Trumpa sve dok Trump čuva FED.
Sporazumi sa Kinom su vrlo bitni za Ameriku, ali ipak je najbitniji mehanizam transfera imovine sa masa na onu malu manjinu.
Puno bitnije od Trumpovih odluka u vezi Kine je to šta je Trump najavija za Apple “repatriation of cash to the United States” šta u stvarnosti znači kako će Apple odradit “buyback” vlasitih dionica, a za to triba FED sa još uvik niskom kamatom i QE za pogurat 60 miljardi $ Ponzi . . . znači stock market očekuje rast i još ulaganja srednjega sloja Amerikanaca odnosno onih koji imaju dolara za ulaganje u stock market, ali to ne ide do beskonačnosti i prilikom kolapsa burze većina će ostat opelješena i to je standardni obrazac transfera imovine.

Har Megiddo
4 godine prije

Mene već odavno nije briga šta ovaj pajac govori. Dulje traje kondom u javnoj kući nego odluka u Bijeloj kući.

maliboro
4 godine prije

Sada će evropljani opet ispasti blesani po tko zna koji put kad amerikanci uvedu Kinasku 5-G mrežu.

Ivan
4 godine prije

Klekni kujo i reci moje ime! ?

TOS - 1A
4 godine prije

Hehehe, dobro se naguzite Kinezima.. hehe.. Oni ce vas totalno potopiti.. hehe..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI