U Iranu uhićena ruska novinarka – Optužena je da je radila za Mossad i riskira najtežu kaznu

Julia Juzik

Ruska novinarka Julia Juzik, za koju se sumnja da je radila za izraelske tajne službe, uhićena je u Iranu.

Evo što se dogodilo. Jučer je novinarka Julia Juzik zatočena u Teheranu i smještena u ćeliju. Danas će izaći pred suca i čeka je do 10 godina zatvora.

Prije nekoliko godina Julia je radila u Teheranu kao dopisnica, a na popisu je novinara ruskog izdanja Radija Slobodna Europa. Ranije ovog tjedna je, po pozivu, opet otišla u Teheran. Ali joj je već u zračnoj luci oduzeta putovnica, a policija joj je rekla da će joj biti vraćena po povratku u Rusiju.

Međutim, dan poslije su je u hotelu uhitili agenti specijalne službe Iranske revolucionarne garde. Sinoć joj je bilo dopušteno nazvati Moskvu, iako samo na minutu. Sve što je uspjela reći je da sjedi na podu u ćeliji, da nema veze i da danas ide na sud. Optužena je da je surađivala s izraelskim tajnim službama, posebno s Mossadom. To je minimum 10 godina zatvora. Ako joj netko u Rusiji može pomoći, neka pomogne. Ali ima li razloga da se itko angažira? Osim ruske diplomatske misije koja će joj pružiti konzularnu pomoć kao ruskoj državljanki.

Naime, ostavimo odmah po strani ljudske odnose, jer u ovom slučaju oni uopće nisu važni. Evo što se dogodilo. Ovdje je, zapravo, sve jednostavno. Je li Julija Juzik radila za izraelske tajne službe ili ne, znat će se po tome ima li IRGC materijalne dokaze o njenim subverzivnim i neprijateljskim aktivnostima.

Ako IRGC sucu predoči dokaze o krivnji, ova lisica koja se predstavlja kao mače će se suočiti s kaznom za špijunažu za cionističkog neprijatelja, a to je u Iranu vrlo ozbiljna optužba, a kazne se kreću sve do smrtne kazne.

Ako nema izravnih dokaza, onda je malo vjerojatno da će se zadržati duže od nekoliko sati, koliko je sudu potrebno da odluči što su iranske tajne službe prikupile kao dokaz njezine krivnje.

Naravno, zbog dobrih odnosa Moskve i Teherana, to se pitanje može riješiti i preko ministarstva vanjskih poslova ili čak i više, ali opet sve ovisi o tome je li Julija Juzik radila za Mossad ili ne. Ako jeste i ovisno o šteti koju je počinila Islamskoj Republici, malo je vjerojatno da će se Moskva angažirati više od nužno potrebnog.

Uz to, postoji još jedna stvar, hoće li se Moskva toliko gnjaviti oko Julije Juzik, uzimajući u obzir njene predivne stavova koji su poznati svima u Rusiji.

“Da mogu uzeti Juliu Juzik, poveo bih je da radi za mene”, rekao je ranije Ramzan Abdulatipov, specijalni predstavnik Ruske Federacije za kontakte  Organizacijom islamske suradnje, koji je rekao da bi našao načina da uvjeri Juliju da promjeni svoje stavove. Koje stavove?

S čisto muškog gledišta, predložena promjena stavova Julije Juzik (35), je razumljiva. S čisto muškog stava Ramzana Abdulatipova, muslimanskog političara iz Dagestana, unatoč četvero djece, Julija i dalje živi kao tinejdžer i hipster.

Činjenica je da je Juzik izmišljeni liberal, varijanta zloglasne Julije Latinine, ali naglo uključena u ukrajinski nacionalizam. Ranije su mediji pisali  o političkim idealima hipotetske glasnogovornice Abdulatipova.

Ona je obožavala vođu “slobodne Ičkerije” Džohara Dudajeva, pa bivšev vođu također “slobodnog Tatarstana” Mintimera Šaimijeva i vođu „ukrajinske revolucije” Dmitrija Jaroša.

Neonacist Jaroš je impresionirao Juliju Juzik zato što se bori za ideje Stepana Bandere, a ona voli bivšeg nacističkog kolaboracionista jer je njezin rođeni djed, Vasilij Juzik, bio Banderin vojnik u Drugom svjetskom ratu.

Članci i knjige Julije Juzik nadahnuti su puni neprikrivene simpatije prema baltičkoj “Šumskoj braći” i selafijskom pokretu. Njezina novinarska knjiga o bombašima samoubojicama naslova “Nevjeste Allaha“ prepuna je suosjećaja prema onima na čijoj je savjesti smrt stotina nevinih ljudi.

U tekstovima Julije Juzik se ruska federalna vlast pojavljuje kao okupator nacionalnih predgrađa, a etnokratski vođe poput Šaimijeva se opisuju kao „heroji narodne oslobodilačke borbe“.

Prema unuci sljedbenika Bandere, u „razvijenom“ Tatarstanu postoji ideal kojem „imperijalna“ Moskva zavidi, pa zato Tatarstanu pokušava oduzeti suverenitet.

No, ruski novinari, uključujući one sa Sjevernog Kavkaza, uopće se ne šali kada piši da je vehabijska ekspanzija u regiji Volge jedna od metoda oduzimanja suvereniteta Moskve nad  Tatarstanom.

I kao da sve nije bilo dovoljno, Julija Juzik se angažirala i na političkom polju, kada je krajem ožujka imenovana za kandidatkinju za Državnu Dumu pokreta „Otvorena Rusija“ Mihaila Hodorkovskog, a u travnju se pri Središnjem izbornom povjerenstvu prijavila ispred „Stranke slobode naroda“.

Može li dama s takvom biografijom ispuniti upute Mossada, na primjer, prikupljanjem informacija ili drugim obavještajnim aktivnostima u Teheranu? Pa, zašto ne?

Čekamo što će danas Iranci pokazati i reći. Ili možda neće pokazati?

I na kraju, ako se dokaže da je Julija Juzik radila za Mossadom na „iranskom pitanju“, logično je postaviti zanimljivo pitanje je li na isti način za svoje sponzore radila i na „ruskom pitanju“?

32
Ostavite komentar

avatar
10000
 
16 Grupirani komentari
16 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
30 Komentatori
jbgjbgIvoMatejaGrozni Rusi Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Pero
Gost
Pero

Za koga bi inače Hazarka špijuirala.

mmne
Gost
mmne

ta zena je intelektualno ostecena….mozda ipak treba u ludaru?

Ivo
Gost
Ivo

Ako ju postave uza zid, iranci će učiniti uslugu i sebi i rusima. Win-win. Ionako je nepopravljivi fašista.

Moreno
Gost
Moreno

Ivo Evo vidiš, da je Iran potpisa Istanbulsku konvenciju ova bi se možda i izvukla teže kazne jer je slabijega spola . . . vidiš, šta ti je ta demokracija koja štiti ljudska prava i slabije, a koje u Iranu nema . . . 🙂

Moreno
Gost
Moreno

Nema novinara ”Radia Slobodna Europa” ili npr ”Voice of America”, a da ne rade za CIA ili Mossad . . . svi su pod njihovom kontrolom šta se propagande tiće i to nije tajna, a većina njih se bavi i obaviještajnim radom . . . ova nije imala sriće . . .

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi

Naravno.Novinarstvo kao takvo uopće više ne postoji.Omladina koja studira novinarstvo i kojoj pune glavu o časnom pozivu novinara koji mora širiti pravodobnu,istinitu i objektivnu informaciju je postao predmet opće sprdnje.Sad imamo špijune i političke aktiviste koji su po defoltu također špijuni.Oni koji su kontrolirali novac u zadnjih 30 godina su se dokopali velike većine medija i šire preko njih svoju agendu.

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi

Tako je !! Osim toga to su kadrovi koji se biraju i školuju za opstruktivnu djelatnost.A oni su inače poznati po tome da se osiguraju i uvijek spreme kompromitirajuće materijale oko osobe od interesa.Recimo,napravi se tulum,kandidat se malo stavi pod opijate i snimi ga se u orgijama u neugodnim pozicijama,Za to su oni majstori.

jbg
Gost
jbg

ima u hrvatskoj puno novinara koji pišu po nalogu Buzina

Grozni Rusi
Gost
Grozni Rusi

ima i KGB …

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi

Ovo je obavještajna suradnja FSB i iranskih obajveštajnih službi.Rusi su je pratili i elegantno je se riješili.Sad ćete slušati žalopojke Soroša, CIA i inih bratskih kazarskih filijali o kršenju ljudskih prava novinara,iako se radi o špijunima i političkim aktivistima tj. plaćenicima.Možda uvedu nove sankcije Iranu ,kao povrda da se radi o njihovom špijunu.Sad ima da uživa u iranskom zatvoru.

Mate
Gost
Mate

Istina!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Meni se isto čini, jer u Iranu ne j*bu sad je neki Amer osuđen na smrt. Pao je i nitko se i ne buni u Washingtonu.

Lucija
Gost
Lucija

“… njezin rođeni djed, Vasilij Juzik, bio Banderin vojnik u Drugom svjetskom ratu.”
Hm, je li ovo …dovoljno? Za nas Balkance – jest. 😊
Ipak bih podsjetila na onaj članak na ‘logičnom’ gdje piše kako i koliko Izrael financira naciste u Ukrajini…
Za ovu ne vjerujem da je bila nešto ‘veliko’…? Iako je očito domamljena….

nessy
Gost
nessy

Ma nee, ona bi trebala napraviti peticiju, direktno Putinu da joj pomogne, ona je ipak spijunirala za nase ‘zapadne partnere’. I Putin bi trebao ogovoriti na tu peticiju, i zamoliti Iranske vlasti da je pomiluju, po glavi, naravno.

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan

Ako je kriva nek je Iranci kazne kamenovanjem….

Lucija
Gost
Lucija

Mamajev
Nije li to za …preljub i takve stvari?
Hm…ovo je više…intelektualno…možda onda metak ili tako nešto?

burt
Gost
burt

svatko tko nije za IRGC je automatski izraelski špijun ili špijun ISIS-a, što je na kraju bilo sa tim “strašnim” ISIS-om u Iraku, Siriji i Yemenu? od svjetske senzacije spali su na nekoliko beznačajnih raštrkanih grupica u pustinji, ali zato je nakon nestanka ISIS-a došlo do neslućene ekspanzije IRGC-a i raznih proiranskih milicija po bliskom istoku, zašto IRGC naoružavaju iračke milicije protuavionskih oružjem i balističkim raketama? protiv koga im trebaju ta oružja? sve je to zacrtano prije 40 godina kad je Homeini donio novi terorizam i najavio konačni obračun sa Izraelom, SAD-om, zapadnom demokracijom i globalnim poretkom, IRGC zadnjih godina djeluju metodično i sistematski, naoružali su libanonski Hezbollah sa raketama koji mogu premrežit cijeli Izrael, iza toga su dali tehnnologiju Hamasu za rakete dometa do Tel Aviva a Hezbollah je dao Hamasu navođene protuoklopne rakete za uništavanje izraelskih tenkova, u isto vrijeme IRGC su doveli svoje efektive u Siriju a sad naoružavaju najaču proiransku strukturu na bliskom istoku izvan Irana iračke milicije za napade na baze SAD-a u Iraku i ciljeve u Izraelu i Saudijskoj Arabiji, više nitko ne govori o “strašnom” ISIS-u i njihovoj dominaciji na bliskom istoku, umjesto toga zadnje vrijeme se počelo govoriti o Salmanovom padu, iranskoj dominaciji nad Irakom i uništenju Izraela i pretvaranju Tel Aviva i Haife u pejsaže slične pustinji Atacami u južnoj Americi, sve onako kako je to Homeini proročki zamislio prije 40 godina

Juxel
Gost
Juxel

Haha. Kao da procitah cio-vehabijsko izvjesce ” Halifi “.

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi

Tužan je.Zabranili im Rusi da orgijaju po Siriji avijacijom pa je u depresiji.

Max
Gost
Max

burte isil je potučen nije se rastopio.

Ivo
Gost
Ivo

burtone, nadam se da si u pravu, i da će se sve odvijati kako ti predviđaš.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson

Šteta za Margot, lijepa..

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav

Kakvu to specijalnu “špijunsku” štetu može napraviti novinarka? Pišući i objavljujući! Zato će je zatvoriti!?! Koristiti insinuacije o radu za tuđu tajnu službu je bjedno! Mogla joj se jednostavno “dogoditi nesreća” što nije rijetko u toj opskurnoj “zajednici”. Nek se bave “Stucknetom” i izraelskim ubicama iz redova Mosada koji im tamane znanstvenike i inžinjere!

samo tako
Gost
samo tako

Eto, može npr.dostaviti informacije ubicama iz redova Mosada o kretanju iranskih znanstvenika.
Neče valja to objaviti na Radiju Slobodna Europa
Kazna je u svakom slučaju vezana za počinjeno

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi

Danas špijune i političke aktiviste nazivaju novinarima.Svi vanjski dopisnici iz medija iz SFRJ su bili direktno pod UDBOM.
Ona je došla tražiti točno određene informacije i vjerovatno je da su Rusi upozorili Irance o tome.A kad spominješ pobijene iranske znanstvenike,kako si općenito neinformiran,neki od špijuna koje je Mossad angažirao oko tih smaknuća su osuđeni na smrt i pogubljeni.Stucknet je ubačen preko usb memorije i taj su propust Iranci detektirali.

Hattori Hanzo
Gost
Hattori Hanzo

FSB ju pustio niz vodu.

Max
Gost
Max

Ako je špijunirala sad više neće.

eporgfqebrgfbqergfq3rgfquergf
Gost
eporgfqebrgfbqergfq3rgfquergf

Kako je ova uopće dospjela tamo, pa ta je na liniji šnersona i ostalih a ona se perzijancima prešetava. Skoro je Sulejmani izbjegao atentat tako što su pored groba njegovog oca neki tipovi uzeli zemlju da postave 500 kg eksploziva da ga dignu kad ovaj posjeti očev grob.

Rusi rade za Mossad
Gost
Rusi rade za Mossad

Rusi na bliskom, srednjem istoku i u Arabiji rade za Mossad

Arkaj
Gost
Arkaj

Nisu svi špijuni pametni, uostalom nisu ni predsjednici, zar ne? A ova nesretnica uistinu je glupača ako je mislila da je rad u Radiju Slobodna Europa i to što je objavljivala svoje simpatije prema džihadistima nije izložio mikroskopskom pregledu ruskih tajnih službi. A ti džihadisti koje je javno simpatizirala ujedno su i iranski neprijatelji i s njima su iranci ratovali u siriji. I tuka onda putuje u iran po novinarskom/špijunskom zadatku?!? Čak i ako ne bude dokaza i prođe lišo sigurno će se dobro oznojit u iranskom istražnom zatvoru čak i ako je posve nevina po optužbi za suradnju s Mossadom. Ko se upušta u takve poslove mora imat nizak profil i ne isticat se ničim što privlači pažnju…

Mateja
Gost
Mateja

Putinov KGB ne mara konkurence.

jbg
Gost
jbg

ne seri

POVEZANE VIJESTI

Izbornik