Usprkos svim prijetnjama, sirijska vojska nastavlja borbu protiv terorizma

Douma - Sirija - Vojnik na tenku
40 komentara

Usprkos prijetnjama Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Francuske da će pokrenuti i agresiju na Siriju, vladine trupe se ne zaustavljaju. Nakon što je Istočna Gouta potpuno očišćena od terorističkih skupina, od utorka, 10. travnja, pokrenut je napad na terorističku enklavu takozvane Islamske države južno od Damaska u četvrti Yarmuk, bivši izbjeglički palestinski kamp koji se tijekom desetljeća pretvorio u veliko prigradsko naselje.

U to područje su poslane snage koje su dovršile kampanju čelik damaska u Istočnoj Gouti. Ove su jedinice napale ISIL u zapadnom dijelu enklave u području četvrti Al-Qadam. Od početka ofenzive se uglavnom vode pozicijske bitke, samo je na jugoistočnom rubu četvrti Al-Qadam bilo blagog  napretka.

U ofenzivi sudjeluju 4. i 7. divizija sirijske vojske, palestinske milicije, jedinice specijalnih snaga “Tigar” i “Lovci na ISIL”.

sirija ubistvo pogubljenje zarobljenik
FOTO – 12.4.2018. / Pogubljenje jednog stanovnika Yarmuka zbog “hereze”

Zapovjedništvo je dobilo naredbu da očisti enklavu, jer se saznalo da ISIL priprema provesti terorističke napade u  glavnom gradu Sirije. 11. travnja su na južni dio fronta razmještene postrojbe Republikanske garde i palestinske milicije Al-Quds, koje su pripremale napade na područjima Hajar Al-Aswad i Yarmuk.

ISIL tvrdi kako su svi napadi vladinih snaga u području Al-Qadama odbijeni. Unatoč intenziviranoj borbi, teroristi “Islamske države” na područjima koja kontroliraju i dalje provode svoju zločinačku interpretaciju “šerijatske pravde”, otprilike po uzoru na onu u Saudijskoj Arabiji. 12. travnja je jedan od stanovnika Yarmuka javno je pogubljen zbog optužbi za “herezu”.

Duma sirija 12.4.2018
FOTO – Područje kampanje protiv “Islamske države” u Yarumuku

Agencija Qasioun, takozvane sirijske oporbe, odnosno islamističkih skupina koje drže istočni dio kampa, javlja “kako su snage režima i Republikanska garda rasporedile tenkove na rubu izbjegličkog kampa Yarmuk južno od Damaska i pripremaju se za ulazak u područje”.

Vojni buldožeri otvaraju ceste ispred tenkova, dok ISIL u vojnom području kampa Yarmuk čeka na početak vojne kampanje.

U međuvremenu je na crti razdvajanja izbio sukob i između terorista “Islamske države” i takozvane “Slobodne sirijske vojske” u području Taqqadoma, ali niti jedna strana nije napredovala na štetu druge, prenosi islamistička agencija Qasioun.

 

FSAISILIslamska državaKalifatSAAYarmuk
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Konstantin
5 godine prije

Samo napred SAA! Eksterminacija i deratizacija do vaseg oslobodjena CELE SIRIJE!

Riddick
5 godine prije

Očekujem u narednim danima hemijske napade i tradicionalnu dramu i patetiku kada bude krenuo napad na “Slobodnu Sirijsku Armiju”…
Ovo napredovanje će najviše slomiti srca Jevreja u Palestini koji ne mogu da gledaju “brutalnog” “diktatora” Asada kako “muči” Arape .
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=809374805925589&id=195107810685628
A tek “Medjunarodna zajednica” i “nezavisni novinari” kada budu počeli da pišu žalopojke o situaciji u Damasku i kako mora nešto da se preduzme već jednom .
Muka me hvata od novog talasa izliva patetike u narednim danima , kako ovo preživeti , ovu količinu informacionog otpada
Mnogo seksi novinarki mejnstrim medija će zaplakati spontano pred kamerama , a tek kada krenu vlogovi i blogovi , jaooo….
https://www.facebook.com/marco.glowatzki.3/posts/1924077320959696

Sinisa
5 godine prije

Ja se st arno izvinjavan na direktnosti ali ovi sto vladaju Zapadom su zbilja psihopate i maloumni idioti… “PRAVDA OVAKO JOŠ NIKO NIJE UVREDIO RUSKU TEHNOLOGIJU: Britanci testiraju mogućnosti S-400 u Siriji? 04/13/2018 15:10 Ratni izveštaji Naoružanje Fokus 9 Svet Planeta Uzavrele tenzije između Britanije i Rusije su još više zagrejane pisanjem britanskih medija. S 400 (Foto: RIA Novosti) Postoji ozbiljna mogućnost da se iznad Sirije sukobe američke rakete “tomahavk” i ruski sistem protivvazdušne odbrane “S-400”, koji bi mogao da neutrališe neke projektile, ali ne i da zaustavi masovnije udare, veruju britanski stručnjaci. “S-400” je ruska tehnika visokog nivoa koja može neutralisati napad, ali do sada nije proverena u praksi. Tokom prošlogodišnjeg američkog napada na sirijsku bazu Rusi su odlučili da ne aktiviraju “S-400”, s obzirom na to da imaju manji arsenal raketa od SAD, piše britanski “Telegraf”. Ako Amerikanci pošalju avione u napad na sirijske baze, rizikuju da ih… Čitaj više »

žrec
5 godine prije

Maloprije sam poslušao friškog Paula Craiga Robertsa. Lik nikada nije volio teorije urote nego je govorio samo ono što zna, što je vidio na papiru ili čuo od neke vjerodostojne osobe. I nikada nije mislio da Deep state, i lobiji žele doista rat, nego samo trajnog neprijatelja. No, sada je čak i on zabrinut.

Kenan
5 godine prije

Vjerujem da OPCW neće ništa naći i da su Ameri zapravo već odustali od ofenzive.Iako s 5-6 razarača Arleigh-Burke klase i jednog guided missile destroyer klase Ticonderoga imaju na raspolaganju po nekoj procjeni oko 350-400 tomahawka.S obzirom na zadnji pokušaj kad su lansirali 59,a na cilj je stiglo jedna trećina odnosno 23,jer su Rusi upotrijebili Krasyuka-4 elektronski ”jammer”,može se pretpostaviti da uz S300,S400,Buk i Pantsir koji je najefektivniji odnos cijene obaranja tomahawka,da vjerojatno od tih 400 mozda svega 15-20 bi ih stiglo na cilj.Pošto njih 250-280 ne bi trebalo obarati jer bi ih Krasyuka-4 deaktivirala odnosno samouništila još u zraku.Sirijska vojska raspolaže s navodno 40 Pantsir-S1 sustava s 1400 30mm HE metaka za topove dometa 5 km i 12 projektila zemlja-zrak dometa 30 km.Dakle S300 baterija 32 rakete,S400 baterija 32 rakete,Buk baterija 48-64 rakete,Pantsir S1 40*12 480 raketa.Dakle mogu bez problema porušiti ono što Krasyuka-4 ne uspije,a onda se Ameri… Čitaj više »

Sinisa
5 godine prije

Halo LP….zamajavate nas sa retrogradnim suverenima a Ministarstvo odbrane Rusije čerupa britance i optuzuje ih kao nikada niko do sada….!!!

Majk Majers
5 godine prije

Lin san dublje trazit po internetu pa bi zamolija ako ko zna link na kartu Sirije sa trenutnim stanjem na terenu tj. koji dijelovi Sirije su jos okupirani i od strane koga. Fala unaprid

Tadmur Palmirovic
5 godine prije

Nema tamo nikakve FSA nego Nusra. Dobro, nije gov*.. nego se pas posr*.. Dobro bi dosao jos koji medjusobni obracun ono kad zbog jedne raskrsnice biva puno mrtvih sa obe strane.

Zvrk
5 godine prije

Izvan teme. Preminuo Halifa Haftar.

Zagor
5 godine prije

Finally #Iran accepted #Russia’s request for use of 3rd Tactical Fighter Base of Iranian Air Force in #Hamedan as point of refuelling & deployment of its strategic bombers in one condition, Russia must provide Pantsir &S-400 SAM batteries immediately to protect the base

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI