Interesantno otkriće – Ptice grabljivice u Australiji namjerno šire požar

Grabljivice izazivaju požar

U Australiji neke vrste ptice grabljivica, ne prezaju širiti već nastali požar kako bi na čistinu istjerale životinje kojima se hrane.

Trenutno je jako vruće u Australiji. Strašan toplinski val uzrokuje mnoge razarajuće požare, a da stvari budu gore, vlasti se moraju nositi s nekim vrstama ptica grabljivica. Zapažanja provedena u Australiji sugeriraju da određene vrste ptica grabljivica namjerno šire požar kako bi istjerale uplašeni plijen.

Ovi „vatreni zmajevi”: crna lunja (Milvus migrans), smeđi sokol (Falco berigora) i Haliastur sphenurus su viđeni od mještana kako namjerno šire požar. Grabljivice su u svojim kljunovima i kandžama nosile već zapaljene suhe grančice i ispuštale ih na suhu travu. Požar se naglo širio, a gušteri, kukci i glodavci su izlazili iz svojih skrovišta kako bi izbjegli plamen. Stotine ptica koje su to promatrale, samo su se poslužile već spremnim obrokom.

Ova studija je inspirirana jednim odlomkom autobiografije liječnika i aktiviste Waipuldanya Phillip Roberts iz 1964.: „Vidio sam sokola kako je pokupio zapaljeno drvo svojim kandžama i otpustio ga jedan i pol kilometar dalje. Nakon toga je sa svojim “prijateljima” sačekao ludi egzodus spaljenih i uplašenih glodavaca i gmazova.

Do sada nitko nije fotografirao ili snimio “ptice piromane”, ali priče starosjedioca već odavno o tome govore. “Ništa novo nismo otkrili“, kaže Mark Bonta za National Geographic, geograf iz tima Penn State Altoona (United States). “Većina podataka s kojima smo radili pružili su nam Aboridžini. Oni to znaju vjerojatno već 40.000 godina, a možda i više”, nastavlja znanstvenik.

Ostaje vidjeti rade li to ptice slučajno ili namjerno. „Mislim da su sokoli dovoljno inteligentni da namjerno prošire požar bacanjem žeravice na suhu travu. Već smo vidjeli ove ptice kako postavljaju mrvice na rubu ribnjaka kako bi privukle ribe”, napominje znanstvenik Steve Debus, ornitolog i specijalista za grabljivice na Sveučilištu u New England.

Sve detalje ove studije naći ćete u znanstvenom časopisu Journal of Ethnobiology.

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
shumadinac
Gost
shumadinac

Izvođenje određene radnje da bi se postigao određeni cilj jer se pretpostavlja da će se taj cilj postići na osnovu već viđenog (posebno ako se preduzima potpuno neprirodna radnja jer se životinje boje vatre) se slobodno može nazvati inteligencijom. To nema nikakve veze sa instiktom, refleksom… Zamislite koliki strah moraju savladati jer instiktivno znaju da ako im vatra dohvati perje odmah postaju vatrene kugle ali bez obzira na to one ne odustaju.
I iznad svega, one ne rade samo za svoju korist već za kompletno društvo – nešto što “prava inteligencija” zaboravlja.

pijun
Gost
pijun

Sumnjam kako je barem svaki cetvrti ako ne vec treci pozar u Dalmaciji pocinjeni bas na ovaj nacin… a jos nitko na ovo pomislija.

tuf
Gost
tuf

Samo cekam kada ce MSM mediji objaviti da je Putin osobno istrenirao te ptice da sire kaos i razdor u demokratskim zemljama.

StarDam
Gost
StarDam

Jel’ to neka metafora za neoliberalni kapitalizam i globalizaciju?

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam

Tu tehniku koriste i globalistički imperijalisti da na čistinu istjeraju sve što je protiv njih. Otvaraju portale u kojima pišu gorljive anti-globalističke tekstove, osnivaju političke stranke sa izuzetno radikalno desnim ili lijevim svjetonazorom pa od aktivista koji im se javljaju sastave popis za odstrijel. I onda na tenane, neki dobiju otkaz na poslu, ostavi ih žena i odvede djecu, propiju se pa skrenu u suprotnu traku a kočnice im baš tada kiksaju, neki se naglo razbole od neizlječivih bolesti, neki se nadrogiraju pa skoče iz aviona sa 5000 metara, neke jednostavno isprebijaju na smrt u kakvom mračnom prolazu, neki padnu sa balkona dok su sterali veš… Ima hiljadu načina i nesretnih slučajeva.

bbbb
Gost
bbbb

Dobra ti ta

Sinisa
Gost
Sinisa

Svijet je okrutan.

Vučedolac
Gost
Vučedolac

Osveta prirode

bbbb
Gost
bbbb

Pa i onako je taj kontinent kao i još neki ukraden od domorodaca……

tak
Gost
tak

Što bi rekli u jednoj onoj domaćoj reklami – “Priroda je laganini”

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala

Priroda kopira čovjeka, isto kao što je čovjek kopirao prirodu do sada. Moramo naći način koegzistencije s prirodom. Tu postoje kompleksne veze. Mi ne možemo egzistirati bez prirode, a pitanje je može li priroda egzistirati bez nas.

octopus
Gost
octopus

Koegzistirati sa prirodom može, ali…da nas je 1,5-2 mlrd. Ovako, nema šanse.

otpisani
Gost
otpisani

“Vidio sam sokola kako je pokupio zapaljeno drvo svojim kandžama i otpustio ga jedan i pol kilometar dalje…
Ma dajte molim vas! To je vjerojatno toliko kao da je neko vidio kako požari haraju švicarskim planinama u siječnju i mi na temelju te nebuloze ispredemo priču o čudima prirode.

Kada bi sokol u kanđama nosio zapaljenu granu onda bi mu se u najmanju ruku zapalio rep ili bi si ispržio kanđe a ako grana nije bila natopljena naftom ili benzinom ona bi se u zraku ugasila …

…a jedno su “mrvice na rubu ribnjaka” (kao mamac) a drugo je zapaljena grana od koje bi svako biće u prirodi pobjeglo, tako da ja, ovaj članak uvaženog gospodina Mirsada Š. doživljavam kao njegov test naše (komentatorske) pameti.
Bravo Mirsade!

Ps. Na žici je bilo 11 golubova, lovac je sačmaricom oborio 3. Koliko je golubova ostalo ? 😉

Outsider
Gost
Outsider

Grana ili drvo duzine 60 cm je pocelo goriti na jednoj strani u duzini 10 cm
Nagradno pitanje glasi : kolika duzina je ostala nezapaljena ? 🙂
Grana i drva ima svakakvih oblika i duzina 🙂

petar
Gost
petar

Zar njihove ptice imaju ljudske karakteristike pa su zbog toga tako zle?!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik