fbpx

Kiša

Kiša

Kišno je jutro. Gledam iz kuće vani kako vjetar lijeno ljulja krošnju šljive u dvorištu na kojoj je ostalo još vrlo malo listova. Čini se da jedna veća kapljica kiše udari jedan požutjeli list, on napravi dvostruki salto, a onda se lelujavo prizemlji.

Jedna obična kapljica je presudila kad će list završiti svoj boravak na grani. Mogu zamisliti koliko je do sad listova s drveća oborila neka kapljica kiše. Ali to je sve sitan učinak, jer listovi bi i onako otpali, prije ili kasnije. Ali koliko su sve te kapljice, koje se kišom zovu, donijele promjena na zemlji? Koliki značaj ima kiša?

Zanimljivo, rijetko kad o tome razmišljamo, ali kiša je nešto što doslovno omogućava život na Zemlji. Kad bi se voda samo isparavala i nestajala, a ne vraćala se u vidu kiše, brzo bi je nestalo. Bez vode, nema života. I kraj priče. A kišne kapljice, onako male, ali brojne i uporne, sve dovode na svoje mjesto. Nije ni čudo što je riječ kiša, vjerujem, jedna od najfrekventnijih riječi. Svakog dana se svud po svijetu priča o kiši, a teško je i zamisliti ozbiljnije informativne emisije bez prognoze vremena, a u prognozi bez spominjanja kiše. Kiša je i česta tema mnogih književnih djela, filmova i likovnih radova.

Kišu prizivamo da nam dođe kad je neophodna za usjeve. Ako padne kad treba i koliko je treba, to je već velika šansa da će urod biti bogat. Priželjkujemo je kad velike vrućine dugo traju, da malo osvježi, da nam učini život ugodnijim. Da pročisti zrak pokupivši prašinu i da se naudišemo ozona. Priželjkujemo vidjeti ponovo umiveno drveće s čijih listova kapljice lijeno padaju s viših listova na niže, pa tako sve do zemlje. Lijepo nam je i slušati kako kiša pada i smiruje nas. Uživamo u pomisli kako će sad u prirodi sve krenuti bujati.

Kiša nas može i zabrinuti i uplašiti. Može nam pokvariti raspoloženje. U kombinaciji s jakim, hladnim vjetrom, ledom, još ako je u prevelikim količinama kad nam nije potrebna, zna biti prava napast. Zna odnijeti i ljudske živote, uništiti ljetinu, izazvati poplave i odnijeti generacijski ljudski trud u nepovrat. A može nam i samo malo napakostiti tako što pljusne baš kad smo vani bez kišobrana, ili kad smo tek stavili posteljinu da se suši.

Ipak, kiša najčešće kada pada jedan dio živog svijeta obraduje, a jedan razočara. Teško je uvijek svima pasti po volji. Nekima bi bilo dobro da je bilo još više kiše, nekima da je bilo manje, nekima da je pala dan prije, a nekima da je dan kasnije. I stalno tako, dok se jedni raduju kiši, drugi se na nju ljute što pada.

I tako, nije ni kiši lako s nama. Ipak, sve se čini da bi ona i mogla bez nas, ali mi bez nje zasigurno ne bismo mogli.

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
19 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
mup
Gost
mup
2 godine prije

odličan članak, alerik.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Bila je to nesvakidašnja prigoda (Z. je bio u lokalnoj kampanji protiv HDZ-a, a ja mu bio potpora. izgubili smo i to nemilice, potučeni do nogu. Za predizborni skup je angažirao grupu Dalmatino, kasnije je Z. izbjegao u Njemačku, a ja sam ostao kako bi HDZ mogao upirati prstom u mene). Sjedimo tako u kafiću Z. i ja s članovima grupe Dalmatino (ne zato što bismo bili prijatelji iz kafića, u tom trenutku su oni bili plaćenici, a mi financijeri).

Riječ po riječ i kažem ja Ivi Jagnjiću kako im aranžmanski sve pjesme izgledaju slično, da bi možda trebali
krenuti onako kao u pjesmi Kiša će, a on će To je jedina koju nisam ja napisao. Valjda je zato i bila drugačija.
Uglavnom, u toj pjesmi govori kako ćuti kišu u kostima (Kiša će ,ćutin je u kostima ,prvi reful juga je ka lupež sta na vratima), oni koji ratuju s išijasom o tomu znaju najbolje. Ne trebaju im vremenske prognoze.

Kiša će i u gustirnu. Natopiti zemlju. Kišnica je odlična voda, ali nije najbolja. Nije dovoljno zrela. Prošla je samo polovicu ciklusa. Sunce zagrijava – voda iz zemlje, iz rijeka, iz mora isparava, formira oblak, iz oblaka pada na zemlju, odlazi u podzemne vodotokove, kupi na se minerale, čisti se, filtrira, zrije i onda kao zrela voda izvire ispod kakve stijene spremna hraniti i iscjeljivati čovjeka, životinje i biljke.
Kad u vremenskoj prognozi čujem ono Sutra će biti lijepo vrijeme, sunčano, bez kiše, uvijek pop.i.dim. Zašto bi sunčano vrijeme bilo lijepo, a kišno ružno? Pogledaš zemlju ispucanu od suše, pogledaš lišće sparušeno od Sunca i kažeš da će kiša biti ružna!?
Sva vremena na Zemlji su i lijepa, i ružna. Nažalost, u posljednje vrijeme je toliko milenijskih nevremena (nekidan neka minorna rječica na Siciliji preko noći nabuja, podavi djecu, ljude u kući i sutradan kao da ništa nije bilo) da se sve češće kao ljudi nađemo na meti prirodnih bijesova.

aga cija
Gost
aga cija
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Onda i ja spadam u bitange koje ne vole kišu ali, dozvoli da pojasnim! Ne volim onaj prvi pljusak jer, sa prvim pljuskom svi chemtrails, (kemtrejlovi), padaju dolje ,po nama.Normalno da ju volim ali, ne volim što ovineuravnoteženi dvonošci ostavljaju po nebu. Riječ je o avionima ( avijonima), civilnim i vojnim, koji imaju retrofilne raspršivaće na pilonu, odmah iza ispušnog ventila motora te tako ostavljaju onaj dugi, masni trag za sobom.U tom kemijskom tragu se nalaze;nano čestice aluminijuma, stroncija,kadmija, bromatitanijuma, žive, željeza i, još koje čega što uopće, ne želite kao začin u hrani.Uz to, te nano čestice djeluju kao i pirotehnika pa su kao takve veoma zapaljive i ljepljive, jer se lijepe za borovinu koja se u ljeti zapali.Da se ne prizna postojanje te djelatnosti vlada koje se špricaju, uvijek se nađu dežurni krivci, četnici, ustaše, partizani, komunisti, izviđači samo ne pravi.
Dakle, croatia airlines je ukinula direktnu liniju dubrovnik-frankfurt a uveli su, umjesto te,zagreb-osijek.
Razlog je praktičan, po milji raspršenog materijala dobiju 235,75 eura za hrvatsku, ali za špricanje izvan hrvatske dobiju 13,75 eura jer su to već preuzele ozbiljnije aviokompanije, british airwais, quatar,continental,air china,lufthansa,air berlin,austriaairlines,, emirates, quathar pacific(ako sam dobro shvatio.
Da ne bi ostali u regiji bili prikračeni, uveli su i liniju zagreb- g. i d.vakuf. Za špricanje B i H,posao je ugovorio konzorcij “poshipu limited”
To je bila vijest u dubrovačkom dnevniku.
pa, dragi moji, uživajte u kapima kiše, ali izbjegavajte onaj prvi pljusak. Inače je hrvatska prva po oboljenjima od raka u europi, a deseta u svijetu, hm.
Inače kod slunja je instaliran radaski sustav HAARP, kojim se sve to regulira iz klimatiziranih kontejnera, normalno, uz svesrdnu pomoć naših gospodara iz prijateljske amerike. No, nekad se dogodi da onaj prištavi amer igra igrice pa zaboravi iskopćati sustav i onda pada i pada i pada, a, hebi ga…ne pada po njemu već po balkancima on je tu tak i tak samo mjesec dana na službenom putu, pa nazad u neku arizonu, utah…..
“gle malu voćku poslije kiše, puna je kapi i, samo se njiše….” dalje ne znam!

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  aga cija

Sve to o chemtrailsima lijepo zvuči. Imamo bagru, imamo plaćenike, imamo zle namjere i posljedicu po zdravlje ljudi. I sam sam dugo mislio kako je riječ o zavjeri bande nad cijelim svijetom. Ako ništa drugo, imamo svakog dana dokaze na nebu i tragove aviona kojih do prije nekoliko godina nije bilo.
Ali po toj teoriji bi moralo biti najviše oboljenja od raka u Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Engleskoj. Ako si kad bio tamo (a ja jesam), tamo je nebo svakog dana išarano nemilice avionskim tragovima.
Što ako je to tih tragova došlo zbog promjena u atmosferi? Zbog kozmičkih promjena i događanja sa zemaljskim magnetizmom? Što bi tad banda napravila? Vjerojatno bi proturila priču o chemtrailsima i tako pokazali ljudima da imaju stvari pod kontrolom, zar ne?
Istina je puno gora od laži o chemtrailsima. I ne piše nam se dobro, a nikakva banda nema kontrolu nad stvarima koje se događaju i prestravljeni su. Njima je bitno da mi gledajući u nebo mislimo kako oni imaju stvarnu moć i da širenjem priče o zavjeri to svakodnevno potvrđujemo.

Rabotnik
Gost
Rabotnik
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Izvinjavam se svima, nepovezano s temom. Alerice, u vezi kamata i ekonomije. Pogledao sam za knjigu koju sam spomenuo – charles eisenstein: sacred economics. Knjiga je potpuno dostupna na internetu, prevedena je i na hrvatski. Preporucujem ti poglavlje “ekonomija lihvarstva” gdje se opisuje ucinak kamate na drustvo (link slijedi):
http://sacred-economics.com/poglavlje-6-ekonomija-lihvarstva/
Cijela knjiga:
http://sacred-economics.com/read-online/

Knjigu naravno preporucujem i ostalima koje ove teme zanimaju.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Rabotnik

Nisam pročitao tu knjigu, ali sad jesam ovaj prevedeni dio. Prilično je korektno i točno opisano. O novcu, kako se kreira, što je kamata, što to implicira bi svatko od nas morao sve znati. Nažalost, to zna vrlo mali broj ljudi. Još manji zna izvući zaključke iz takve kreacije novca. D0 1990.g se sustav održavao (i bio socijalno prihvatljiv) na zakonskoj odredbi da centralna banka može financirati do 5% deficita državnog proračuna. To centralnobankarsko financiranje je omogućavalo prvo – nekreditni novac u optjecaju,drugo – dovoljno novca za plaćanje kamata, treće – mogućnost štednje novca bez štete po druge građane.Od 1990.na ovamo države od toga odustaju, dolazi do totalne promjene dotadašnjeg kapitalizma, na gore.

aga cija
Gost
aga cija
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Alerik
je, bio sam po vani, čak jedno vrijeme živio u usa, ( 4 godine) ,i doslovno pobjegao iz onog raja nazad u jugu ali, nažalost, došla usa zamnom, i to u najgorem obliku. Moram priznati da i tvoja zapažanja jako dobro stoje, te sam i sam sebe uhvatio u vrlo slićnom razmišljanju. No, čitajući dođe se do saznanja da se i polovi Zemlje pomiću a, za nas crve, pomak od pola stupnja izazove kataklizmu. Nekako mi dolazi pomisao da si prošao dosta te materije, slažem se, treba ići dalje u povijest, recimo, slikovno i klinasto pismo di se lijepo opisuju prošle kataklizme.Međutim, iz kog razloga Sony proizvodi retofilne raspršivače, i, iz kojeg vraga se topuni s kemikalijama, odnosno nanočesticama metala?
Vidiš,ova teorija se poklapa s onim zapovijedima novog svj. poretka di se govori o smanjenju populacije na Zemlji za 7 milijardi.Iste te metale nalazimo i u cijepivima, u čijem financiranju prednjači billy gates. Vjerojatno si pogledao, to je u georgia-i. Nekad i ja mislim da čovjek ništa ne može Zemlji, kao što i ne može, samo će sebi pomoć da ga vrag odnese,ali, “ovi” se svojski trude, uz ovo šta si i ti naveo, da nam zagorčaju bivanje u ovom životu.
Kiša je super, sjećam se, ko klinac sam jedva čekao da padne, isto kao i sad.Imam vrt i nešto poljoprivrede ,jasno da bez vode ne mogu. Evo, sad me potakla i misao o Vodi(poštujem je), kako hrvati sve rasprodaju pa je došla i voda na red, a to je javno dobro. Imam šternju, i kad vidim onaj trag, smući mi se.
Imam i jednu lokalnu budalu u selu koja veli: “čuj da je voda dobra, ne bi Isus iz nje delal vino”. Jasno, kad imaš takve oko sebe sve se iskristalizira.
To je plodno tlo za bjelosvjetske hoštaplere da uništavaju, zagađuju a, onda, lijepo rasele i jeftino kupe izvore vode,šume koje žive od te vode i kiše. Zato, možda bi trebalo malo otići do slunja i zamoliti onoga gazdu, da nam ipak malo pusti kiše. ŽIVILA KIŠA!

Abe Nepotvrdjeni
Gost
Abe Nepotvrdjeni
2 godine prije
Reply to  aga cija
aga cija
Gost
aga cija
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

admine, šta, istina boli, znam!

benty20
Gost
benty20
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Čim sam pročitao članak odmah su mi na pamet pale, a eto, ženske mlađe osobe koje u osmom mjesecu na +40 i nakon tjedana i tjedana bez kapi kiše proklinju Vakulu jer za sutra najavljuje – kišu! Jednostavno mi nije jasno da netko nakon dugog sušnog razdoblja nije sretan da će napokon pasti kiša! Pitam se koliki su intelektualni dosezi takvih osoba i čime uopće raspolažu kod lubanjpm kad mogu takve gluposti izbacit iz svojih usta?!

krivA
Gost
krivA
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

..postovani SoA.., dadoh + ali..timbralo je MINUS. Zasto..ne znam..!!!
..ipak..prisjetim i pozelih se kisa jesenjih i rano zimskih od prije 30-ak do 35 god, kada nakon njih i ponekad jaceg ili prosjecnog pljuska nije bilo “bijelih potoka” niz asfalt nego bistra voda-kisa koja je ispirala zdravu prljavstinu pred sobom, od koje izvori i rjeke nisu bili/le zamuceni a pitka voda “neupotrebljiva” za kozumaciju i kisa koje su tada iscijelivale atmosferu. Nakon toga.., zapuhala bi oli “zaderala” ZDRAVA BURA, koja sa ovom danasnjom od prije 2 – 3 god pa do danas NEMA VEZE SA BUROM. ..zdravi i veseli mi bili..
..IQ..t.l..

Ante
Gost
Ante
2 godine prije

Ovdje gdje sam ja kiša pada sve rijeđe, jedanaesti je mjesec ni zime više nema ni jesenskih kiša. Bunar koji je uvijek bio pun vode sada ima jedva četvrtinu vode. Toliko je toplo da mogu slobodno nositi kratke rukave. Ne sviđaju mi se te promijene, jer će donijeti nešto loše.

benty20
Gost
benty20
2 godine prije
Reply to  Ante

Vidio sam danas jato ždrala na letu prema jugu… Rekli bi stari – dolazi led!

28.juni
Gost
28.juni
2 godine prije

U kisi je blagodat.Ona donosi berićet .

Baba
Gost
Baba
2 godine prije

Ja sam jedan od onih koji obožavaju kišu i posebno miris pročišćenog zraka za vrijeme i nakon nje.

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  Baba

Baba
Da nije taj miris u zraku od nečeg što se smočilo pa sad isparava i karakterizira trenutak nakon kiše?
(logično bi bilo da čist zrak nema ni boje ni mirisa?)

Baba
Gost
Baba
2 godine prije
Reply to  otpisani

Pa naravno da jeste, ako ćemo bukvalno.

krivA
Gost
krivA
2 godine prije

..utisnes + a skonta ti -! Ako se + i registrira, – se multiplikuje..e..!

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije

….

POVEZANE VIJESTI

Izbornik