Lansirana 61. posada na Međunarodnu kosmičku stanicu

Sojuz Soyuz-FG
1 komentar

Raketa nosač Sojuz-FG (Soyuz-FG) lansirana je sa tročlanom posadom unutar letjelice “Soyuz MS-13” sa “Gagarinovog starta” na kosmodromu Bajkonur u Kazakstanu.

Unutar kapsule su se nalazili kosmonaut i komadant leta Aleksander Skvortsov kojem je ovo treći let u svemir (komadant svakog Sojuza sa ljudskom posadom je uvijek rus), astronauti Auca Parmitano iz ESA (Evropske svemirske agencije) i Drew Morgan iz NASE.

Raketa je lansirana u 19:28 po Moskovskom vremenu sa Lansirne rampe br. 1 koja se zove i “Gagarinov start” pošto se radi o istoj rampi sa koje se Jurij Gagarin prvi put vinuo u svemir.

Raketa Sojuz-FG pripada porodici R-7 raketa, može biti sa 2 ili 3 stepena zavisno od namjene. Kada su u pitanju letovi sa ljudskom posadom onda se radi o dvostepenoj raketi. Raketa je visoka 49,5 metara a do sada je ova verzija lansirana ukupno 59 puta. Verzija rakete za lansiranje ljudske posade, Sojuz-FG ima 100% uspješnopst lansiranja a zabiljženo je samo jedno neuspješno lansiranje 22.07.2012. godine sa raketom Sojuz-FG/Fregat koja služi za lansiranje satelita ali ne i ljudske posade.

Kada posada stigne na MKS (ISS) započeće 61. misiju po redu na Međunarodnoj kosmičkoj stanici. Ova misija po planu treba da traje od Jula do Oktobra 2019. godine.

Sveukupno, ekspedicija ISS-60/61 treba da provede oko 50 eksperimenata, od kojih će 5 biti sprovedeno autonomno, bez učešča posade.

Kosmonautima i astronautima na MKS (ISS) će biti lansirano vozilo za snabdjevanje Progres MS (Progress MS) i kapsula Sojuz MS-14 a posadi će se pridružiti i robot android Fedor.

Sojuz MS-14 predstavlja ukupno 143. let ove svemirske letjelice čija je namjena ispitivanje “sistema za prekid misije” i biće lansiran sa novom raketom Sojuz-2.1a. Specifičnost nove rakete Sojuz-2.1a jeste nova tehnologija integrisana u ovu raketu koja joj omogućava da raketa po lansiranju izvede manevar u kojem sama zauzima potreban azimut čime se prevazilazi komplikovan mehanizam potreban za mehaničko okretanje i zauzimanje azimuta svih prethodnih rakte familije Sojuz.

ISSMKSSojuz
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
4 godine prije

Veliki Marš:
Kineska raketa nosač za Mars dobila ime:
Mars u 3 p.m.
(jača od cenzure)

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI