fbpx

Akademik poriče objave britanskih medija u kojima stoji da su ruski kozmonauti opčinjeni koprom

Kozmonauti i kopar

Prošlog mjeseca, britanski politički i kulturni magazin New Statesman objavio je priču o nevjerojatnoj ruskoj opčinjenosti prema biljci pod nazivom kopar te je čak citirao “legendu” o njegovoj nevjerojatnoj popularnosti među kozmonautima. Naime, kozmonauti navodno izričito traže da im se biljka pošalje tijekom svemirskih letova.

”Ruski i sovjetski kozmonauti nikada nisu posebno zatražili slanje kopra na svemirske postaje. Nadalje, biljka nije na popisu svježe hrane koja se dostavlja kozmonautima”, kaže doktor Aleksander Agureev, veteran i stručnjak za svemirsku hranu te voditelj odjela za prehranu na Institutu za biomedicinske probleme Ruske akademije znanosti.

“Ne znam ništa o kopru. Ništa o tome nije spomenuto ni u jednoj odluci o isporuci hrane ruskim kozmonautima”, naglasio je Agureev komentirajući nedavni članak suradnice New Statesmana Lise Haseldine o opsesiji slavenskog svijeta koprom i „legendi“ da su ruski kozmonauti kopar posebno zatražili za svemirske letove, zbog toga što biljka navodno posjeduje svojstva sprječavanja nadutosti”.

„Imamo popis prehrambenih proizvoda koji su uvršteni na popis svježeg povrća i voća. Ne šaljemo čak ni krastavce, jer se lako kvare. Rajčica, luk, češnjak, naranče, grejp, sve se to šalje. Mandarine ne, jer se brzo pokvare. Ali nikad nije bilo kopra”, prisjetio se Agureev.

Akademik kaže da se ne sjeća niti jednog slučaja zahtjeva za slanjem kopra u svemir od strane ruskih i sovjetskih kozmonauta. Sjećanje akademika seže još u 1968. godinu, kada je počeo raditi na polju svemirske hrane, dok je prva sovjetska, svemirska postaja koja je lansirana u svemir bila Saljut 1, koja je lansirana u travnju 1971. godine.

Kopar se u prošlosti eksperimentalno uzgajao na svemirskim postajama, uključujući i postaju Saljut 6 kao i Međunarodnu svemirsku postaju, kao dio studije svemirske poljoprivrede. U knjizi iz 2017. godine, američki astronaut Scott Kelly spominje konzumaciju kopra kao načina prevencije nadutosti u svemiru. Inače, nije jasno odakle je suradnica New Statesmana došla do svojih informacija.

3 10
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
5 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Žvuž
Gost
Žvuž
1 mjesec prije

Obožavam kopar.

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije

On je opasan kao i ruski caj. Eno kod Navaljnog su nasli i tragove kopra.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 mjesec prije

tema bezvezna i u originalu i u prijenosu

Gorki
Gost
Gorki
1 mjesec prije

Jeli to koromač

nessy
Gost
nessy
1 mjesec prije

Kopar je lijep gradic, i Rusi su za to saznali. A i gradjani Kopra su poznati po gostoljubivosti. Kao sto svatko zna, gradic Pec je poznat po ljubaznim stanovnicima. Ne kaze se uzalud da su najbolji Albanci iz Peci. Siguran sam da ce se mnogi moji komsije iz Srbije sloziti sa ovom cinjenicom.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
5
0
()
x